X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • Ewka89 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaa skoro już o słodkościach mowa goto mam jeszcze jeden przepis na ciasto bez pieczenia ;) własnie w czwartej je robiłam i jest bardzo dobry:)
    *3 BIT*
    Składniki:
    8 paczek herbatników (na blache o wym 25x40)
    masa krówkowa (kajmak) 500 ml
    masa karpatkowa
    1 margaryna do pieczenia lub masło
    0,5 litra śmietany kremówki 36 %
    2 opakowania śmietan fixu
    gorzka czekolada
    Wykonanie:
    Prostokątną blachę wyłożyć folią aluminiową. Na dnie wyłożyć jedną warstwę herbatników, na ciasteczkach rozsmarować masę krówkową (1*). Na masie wyłożyć drugą warstwę herbatników.
    Przygotować masę karpatkową.
    Utrzeć margarynę/masło i dodawać po 1 łyżce budyniu cały czas ucierając (2).
    Gotową masę karpatkową wyłożyć na herbatniki. Przykryć kolejną warstwą ciasteczek.
    Ubić śmietanę, a pod koniec ubijania dodać śmietan fixy (nie dodajemy cukru). Ubitą śmietanę wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników. Posypać utartą gorzką czekoladą. Schłodzić.
    Moje wskazówki;):
    (1) masa krówkowa po wyciągnięciu bezpośrednio z puszki ciężko się rozsmarowuje, więc najlepiej włożyć do rondelka i chwile podgrzać żeby się lepiej rozsmarowała
    (2) ucierać mikserem na średnich lub niskich obrotach, bo masło/margaryna może się zważyć

kanapa, goto4, Marimiko lubią tę wiadomość

4dbc34fc83.png
  • lithe123 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eforts wrote:
    Goto chyba nikt się nie odważy :)

a tak serio to wizualnie ładny, w przedziale wózków w moim typie co do danych technicznych nie znam się :)
    Fajnie, że wyjazd udany.

Lithe popieram foty. Ile potrzebujemy pieluch tetrowych i flanelowupych?
    Tetry wg mnie ile wlezie. Przydatne do wycierania, odbijania, jako podkładki rozmaite itp itd.
    Flanelowe ja używałam wyłącznie jako lekki kocyk czasem jako przescieradelko, ale uwielbiam je sa takie milutkie :)

eforts lubi tę wiadomość

l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • lithe123 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moje dzisiejsze zakupy
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/6d9eae83046e.jpg
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/02e893d91454.jpg
    Z tego rozka w grochy niezbyt jestem zadowolona, ma ciemniejsze kolory niz pieluchy do kompletu, wg mnie pieluchy ładniejsze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2014, 17:53

goto4, Niespodzianek:), Ita, Ita, julianna, eforts, Lola83, Qrczak, Marimiko lubią tę wiadomość

l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • ewelinka_shn Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lithe skąd takie slicznosci?

lithe123 lubi tę wiadomość

w57vpc0zcrqzma1r.png
  • lithe123 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze ze Smyka - fajnie widać kontrast w rozmiarach. Dla starszej body 98, dla młodszej - pajace 56. Kupiłam im żeby miały coś podobnego :)
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/15c9987249b8.jpg

Tak btw w smyku dość fajne wyprzedaże - 3pak body 20zł, pajaców - 30zł. Bodziaków nie polecam dla najmłodszych, bo nie mają zapięcia kopertowego. Ale pajace są jak trzeba, z zapięciem wzdłuż obu nogawek. Jakość całkiem całkiem.
    ewelinka_shn wrote:
    Lithe skąd takie slicznosci?
    Wszystko allegro, te wzory spodobały mi się w smyku i znalazłam podobne na allegro. Jesli chcesz jutro moge sprawdzic sprzedawcow, bo teraz nie mam hasła do allegro ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2014, 18:07

Lola83, Qrczak, Marimiko lubią tę wiadomość

l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • ewelinka_shn Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poproszę Lithe :)

w57vpc0zcrqzma1r.png
  • goto4 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa na robiłaś mu smak. Twój przepis wykorzystam w środę. Mniam.

esyqd4f.png
    vej6x4z.png
  • lithe123 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelinka, specjalnie dla Ciebie :*
    rożki: http://allegro.pl/mieciutki-cieplutki-rozek-becik-nowe-kolory-i4485923144.html
    tetry: http://allegro.pl/pielucha-tetrowa-70x80-tetrowe-pieluchy-sowy-hit-i4479426909.html
    flanelki: http://allegro.pl/pielucha-flanelowa-70x80-pieluchy-flanelowe-sowy-i4479428133.html

l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • Niespodzianek:) Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lithe śliczności:) Ja miałam 10 lub 15 pieluch tetrowych i to było stanowczo za mało bo cały czas musiałam je prać.
    Ewa uduszę:p moje MOCNE postanowienie nie jedzenia słodyczy właśnie zdechło:))

evr44nt.png

z9vvjl9.png
  • ewelinka_shn Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuję Lithe ;***

w57vpc0zcrqzma1r.png
  • Furia Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 10 mini reczniczkow do buzki wycierania i kupie tak z 20 tetr, aa i mini flanelek z 5 mam do buzki :) Ja wole te mini bo tymi duzymi to jakos mi niewygodnie bylo, 1 rog pobrudzilam i juz do prania :P A duze na przewijak :)

Goto jamniczki ci sie snia ? :D

Macie przepis na pasztet z cukini ( znajoma mi ostatnio przyniosla i mniam ! )

1 kg cukini 3 marchewki 2 cebula le Póltorej szkl. Kaszy mannej 25 dkg sera zoltego 2/3 szkl oliwy 3 jajka lub 4 jak male
    Przyprawy u mnie tylko sol ziolowa
    Cukinia obrac i marchew
    I wszysrko potrzec na tarce o duzych oczkach
    Dodaj zóltka a bialka ubic
    Jak wszystko wymieszasz lyzka
    To dodac piane z bialek i mieszac ostroznie
    Blache wysmarowac maslem i bulka tarta
    I piec ok godz w 180 st do delikatnego zabrazowienia

https://www.maluchy.pl/li-69537.png

tkzgeyx.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    za jakiś czas na spokojnie poprzeglądam zamieszczone linki,
    na szybko fajne ciuszki ja bylam w smyku 2 dni temu i nie widzialam u nas wyprzedaży, wręcz wszystko bylo takie drogie, musze bardziej pogrzebać,
    apropo wózka nie widziałam jeszcze jaki to model, ael my z mężem stwierdziliśmy, że żółtego i pomarańczowego nie będziemy brać ze wzgledu na przyciąganie robaczków wiosna-lato...
    lithe używasz bazy family fix? czyli wepniesz w niego 2 modele wózkow 0-13 i 9-18?

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a i odnośnie butelek, ja tak myślę, że szklana to tak tradycyjnie i zdrowo, i mleko nie pachnie plastikiem ;D tak mi się wydaje...
    więc mam plan kupić jedną szklaną, drugą plastikową i się okaże jak to jest

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • lithe123 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tetry ja mam spokojnie kilkadziesiąt, nigdy ich nie policzyłam. Większość białych, i kilkanaście kolorowych wyjściowych. Małe ręczniczki z frotki też mam ale jakoś mało ich używałam, dopiero teraz młodej do rączek więcej są w użyciu. Jednak szuflada pełna tetry to dla nas podstawa. A flanelki tak jak wczesniej wspomniałam jako lekkie okrycie głównie używałam.

l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • Ewka89 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niespodzianek wybacz ;) najwyżej ten kg więcej wrzuć na moje konto :P
    Ja jak się wczoraj obżarłam to "nagle" przypomniało mi się że za tydzień idę na wesele i trzeba do tego czasu spuścić z tonu z jedzeniem bo jak odbiorę kieckę z przeróbki to zostawię ją na poprawkę czasami:P

4dbc34fc83.png
  • lithe123 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julianna wrote:
    lithe używasz bazy family fix? czyli wepniesz w niego 2 modele wózkow 0-13 i 9-18?
    Chyba fotelików?
    Baza jest tylko do tych 0+ i chyba 9+ ale tylko z maxi cosi. Foteliki 9+ innnych firm mają bazę tak jakby wbudowaną w fotelik, przynajmniej takie które ja znam.
    Pierwszy cabrio fix mamy taki + baza dokupiona osobno (to nie jest zdjęcia naszego ale to ten sam model bazy i fotelika i kolor)
    186_mc-g0.jpg

Drugi fotelik 9+ mamy Romer, totaj baza jest już jakby wbudowana, nie trzeba jej dokupować:
    1.jpg

l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaa no bo my chcemu maxi cosi kupic cabrio fix i do tego wlasnie ta baza family, i nam babeczka w sklepie mowila ze kolejny fotelik ktory kupimy z maxi cosi bedzie pasowal do tej samej bazy, a 3 juz nowy fotelik i nowa baza

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    furia robilaś już tę babkę z cukinii?
    mi się śnią wózki i akcesoria dla dzieci w nocy, co wieczór przeglądam i przeżywam potem ;D
    spojrzałam na wózek tako moonlight, mi się widzi, bardzo zblizony do city move, a kolor wózka nam się marzy brązowy, ale musi to być fajny odcień ;P

goto4, Niespodzianek:) lubią tę wiadomość

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • Furia Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie robilam, ale jadlam wczoraj jeszcze ciepla i byla pyszna :)

https://www.maluchy.pl/li-69537.png

tkzgeyx.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muszę skopiować przepis na babkę i bita

f2w3tqywlcgkfgv6.png
‹‹ 828 829 830 831 832 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ