X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • lithe123 Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i ten leżaczek bardzo pomaga jesli sie kąpie samemu.
    Zokeia, ja wiem ze póki co to jest blady strach i panika w oczach ale dasz rade :) ja taka fajtłapą dałam, młoda żyje, cała zdrowa i nigdy nie kontuzjowana... Ba, nawet jej przyjemnie było jak przestaliśmy die tak nad ta kąpielą denerwować. Ale fakt to była dla mnie najbardziej stresująca czynność :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2014, 13:55

l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • ewelinka_shn Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marimiko o warsztatach Swiadoma mama nie slyszalam :) zaraz poszukam i może uda mi się zapisac z:) dziękuję i gratuluję dużego Syncia :)

w57vpc0zcrqzma1r.png
  • Ewka89 Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola, serce się cieszy jak piszesz że z Malusim coraz lepiej :) tak mu bardzo kibicuje że mój zazdrosny (żartobliwie oczywiście) mąż wracając z pracy pyta " co u Twojego ulubieńca" i wtedy mu opowiadam to co napisałaś :) pokazywałam mu tez zdjęcia MArcelka i był zaskoczony jak powiedziałam ze on jest taaaki malusi, nie mógł sobie wyobrazic ze u mnie w brzuszku siedzi taki człowieczek (bo faktycznie na zdjęciach wygląda na kawał chłopa ) :)

kaarolaa lubi tę wiadomość

4dbc34fc83.png
  • lithe123 Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marimiko wrote:
    hejaa

Po wczorajszej wizycie maluch zdrowy i duży:D Waży koło 1kg! Wszystkie parametry w normie. Aktualnie mały ułożony jest miednicowo (pośladkowo), ale ma jeszcze czas na obrót. Pokazywał dokładnie fifolka - ja się go pytam "to ta plamka?" a lekarz na to "jaka plamka? żadna plamka! to dorodne przyrodzenie!" hehehe :)
    Dostałam zgodę na szkołę rodzenia w pełnym zakresie. Zdjęć nie mam, ale od ostatniego USG (tego 4D) mały dużo się nie zmienił wizualnie A co do wagi to jak to określił lekarz "do zaakceptowania" hehe no ja myśle!

Co do warsztatów to zapisałam się na 25.09 w Gdyni na Bezpiecznego Malucha, z kolei 9 października w Gdańsku idę na warsztaty Świadoma Mama, a na 22.10 na warsztaty w Mamo To Ja w Gdańsku.

Wracając do poczucia bycia w ciąży i świadomości noszenia w sobie małego człowieczka - to dla mnie na początku nie mogłam przywyknąć do myśli, że jestem w ciąży - nadal to śmiesznie dla mnie brzmi ;) A jak pomyślę, że urodzi się człowiek, mój syn - to w ogóle jakieś takie wirtualne mi się wydaje :D Zarówno poród, pobyt w szpitalu i późniejsze życie codzienne to jest to dla mnie tak obce, że nie wiem jak to będzie :)

karolaa - wysyłam Ci i Twojemu synusiowi moc buziaków :)

A gdzie sie odbywają te warsztaty świadoma mama? Nie mogę znaleźć dokładnego adresu.

Edit: zapisalam sie ale w mailu tez nie ma adresu i data jest 8.10 :) wtf?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2014, 14:10

l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja w toruniu idę na warsztaty bezpieczny maluch, nie wiem czy są jeszcze jakies inne;

jakie to wiaderko jest duze jak się malucha włoży ;) szok, ale wygląda dość praktycznie,
    też się boję kąpieli, ale bez względu na wybór formy i tak się będę bała ;/

ja miałam wyniki po glukozie 82, 159, 80, nie wiem czy są db, jutro mam wizytę, ale twoje wyglądają na bardzo db, po 1h tylko 109 to chyba super;

dziewczyny które mają passery czy lekarz recznie wymacał skrocenie szyjki czy przez usg?

Klif lubi tę wiadomość

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • Niespodzianek:) Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyniki po glukozie miałam podobne i lekarz powiedział, że są idealne:)
    julianna u mnie lekarz najpierw badał na samolocie a później usg dowcipne i na tej podstawie stwierdził, że szyjka się skraca.

Klif lubi tę wiadomość

evr44nt.png

z9vvjl9.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pytam bo mój bada tylko ręcznie, jak na razie zawsze mówi ok, ale nigdy nie podaje długości, a mi jakoś głupio było zapytać a ile ma cm.. skoro mówi że jest db ;)

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • ewelinka_shn Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny szukam pościeli i znalazłam coś takiego http://allegro.pl/10cz-posciel-dla-dzieci-100x135-lub-90x120-34wzory-i4566498857.html
    to chyba będzie mój wybór ;) tylko jeszcze nie wiem który zestaw

w57vpc0zcrqzma1r.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marimiko super, że maluch już taki duży. Ja liczę, że moja mała za tydzień będzie miała jakieś 1220 g. Zobaczymy, na ile moje przeczucie się sprawdzi.

Czy Ww dzisiaj też jesteście takie senne?

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Doris-83 Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milcia ja spałam do 10 dzisiaj. Mąż bez śniadania poszedł do roboty....bo sam nie zrobi. Kupił sobie coś:-) Pogoda za oknem do spania nastraja:-)

Karola wasz Marceli jest sławny:-) Mój mąż też z radością słucha o jego postępach:-)

KUrcze zjadłam obiad- schabowy i brokuły. Na kolację rybę rozmrażam.....ale teraz coś bym zjadł:-) a

kaarolaa lubi tę wiadomość

PCOS
    W szczęśliwym cyklu pomógł: DONG, tampony borowinowe, inofolic.
    5b09wn15vuf2f1fu.png
  • HANA Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przepraszam za pomyłkę, tak o cm oczywiście chodzi ;) Przy tylu mm to zostało tylko rodzic lada moment.

• Qrczak Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) Dawno tu nic nie pisałam...
    Pochwalę się moją wczorajszą wizytą. Nie pamiętam, czy tydzień temu Wam pisałam, że znów pojawiły się u mnie skurcze i zadzwoniłam do gina. Kazał zrobić KTG i przyjść do niego z wynikiem. Oczywiście skurcze się potwierdziły, więc dostałam jeszcze większą dawkę leków niż poprzednio brałam. Miałam leżeć i odpoczywać a macica razem ze mną. Wczoraj miałam planową wizytę i przy okazji sprawdzenie, jaki jest nasz stan po tej kuracji... Gin stwierdził poprawę, pomacał brzuch i powiedział, że już nie twardnieje i jest lepiej :) Zmniejszył mi trochę dawkę leków, także będę spokojniejsza :) Co do Juniora to też wszystko w porządku :D Wiercił się na usg i nie dał zmierzyć sobie tętna, za to ustawiał się tak, żeby inne pomiary doktor mógł porobić. Okazało się, że kuksańce z lewej strony, które mi sprzedaje, to jego piąstki, z prawej jak wyprostuje nogi to dostaję kopniaki, a po prawej stronie nad pępkiem takie wypychanie to jego kolana ;) Potem przełączył na 3D, ale Junior zasłaniał się najpierw jedną rączką, a potem obiema. Pomyślał by kto, że taki wstydzioszek z niego :P Niestety zdjęcia nie mam żadnego :( Wg pomiarów waży 858 g i wychodzi, że Junior podgonił sporo, bo zawsze na USG był tydzień do tyłu a teraz jest do przodu (26t0d) no i TP zmienił się z 26.12 na 17.12 czyli moje 30 urodziny :D

kaarolaa, julianna, Marimiko, HANA, Ita lubią tę wiadomość

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • Qrczak Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś

Karola codzienna dawka dobrych wiadomości od Was napawa mnie optymizmem :D Dzielnego masz synka :) Cudownie sobie radzi i jak tak dalej będzie, to migiem nadgoni brakujące gramy i będziecie mogli wyjść do domu :)

Hana słonko ja z pessarem funkcjonuję od 17tc i jak widzisz jeszcze nie urodziłam a po drodze były już gorsze momenty, gdzie dokuczały skurcze i twardnienie brzucha ;) A i moja szyjka miała GÓRA 1,5 cm! Nic się nie martw. Wczoraj siedząc w poczekalni u gina słyszałam historię kobiety, która urodziła dopiero 3 tygodnie po ściągnięciu pessara. Także sam fakt założenia pessara i skróconej szyjki nie "gwarantuje" szybszego porodu. Moja siostra też miała pessar i urodziła 4 dni po jego zdjęciu, a to było 10 dni przed terminem porodu. Niespodzianek też ma pessar i nie sądzę, żeby zakładała poród około 32 tc. Oczywiście grunt to oszczędny tryb życia. Także głowa do góry, urodzimy co najwyżej kilka dni a nie tygodni przed terminem ;)

Miarimiko jakiego dużego już masz klocuszka :D Super, że wszystko dobrze i synek ładnie rośnie, oby tak dalej :)

Julianna u mnie było to na samolocie, ale skrócenie było tak oczywiste, że na monitorze gin pokazywał mi widoczny pęcherz płodowy. Nastraszył mnie wtedy niesamowicie! Ale na szczęście za 4 dni założył mi pessar i śmigam sobie spokojnie ;) Aaaa i wcześniej jak mnie badało, to też nigdy nie mówił ile ma szyjka, tylko że ok, aż di czasu, kiedy się mocno skróciła. Dopiero wtedy podał mi jej długość.

kaarolaa, julianna, HANA lubią tę wiadomość

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qurczak, u mnie też różnie wychodzą te daty porodu. Na wszelki wypadek zostaję przy pierwotnej 23.12.

A co sądzicie o otulaczkach do snu?
    http://www.otulacz.pl/produkt/woombie-original-blue-giraffe-noworodek-3-65kg-otulacz/

lithe123 dzięki za pocieszenie :) Jakieś obawy muszę mięć, bo coś na zbytnim luzie podchodzę do kwestii potomka ;)

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • Qrczak Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zokeia ja też pozostaję przy pierwszym terminie, a szczerze mówiąc, to nawet chciałabym przenosić do stycznia ;) Ale raczej już chyba nierealne :/

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelinka_shn wrote:
    Dziewczyny szukam pościeli i znalazłam coś takiego http://allegro.pl/10cz-posciel-dla-dzieci-100x135-lub-90x120-34wzory-i4566498857.html
    to chyba będzie mój wybór ;) tylko jeszcze nie wiem który zestaw
    fajowskie te zestawy, podoba mi się opcja zrobienia materacyka z poduszek ;)

zokeia lubi tę wiadomość

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny czy Wy też chodzicie co jakiś czas głodne.. jeju jestem przerażona ile ja jem, zresztą widać, 26 tydzien a ja mam 10kg więcej ;/ a co będzie później ;)

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale sie dzis nalatalam ufff:) dopiero wrocilam do domu!!!
    wyobrazcie sobie ze w sobote lece do Turcji na wakacje aaaaa !!!!!!!!!kupilismy wycieczke bo byla okazja :D
    a ja jestem spraagniona wakacji!!! caly czas tylko dom pranie sprzatanie gotowanie mam dosc musze sie gdzies wyrwac:) no i postanowilismy :) bede miala tableta przy sobie wiec bede zagladac ale pewnie nie tak czesto pisac bo mam zamiar relaksowac sie pod parasolkiem w sloneczku nad basenem!!! :D i na plazy! :)

julianna, Marimiko, HANA lubią tę wiadomość

Kate

np55zzc.png
  • Qrczak Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też ciągle bym coś podjadała ;) Niby jestem pełna, ale cały czas mam na coś ochotę :P

Kitty zazdroszczę urlopu :) Tak bym sobie gdzieś pojechała... No ale mamy terz dużo wydatków związanych z remontem, więc niestety trzeba sobie czegoś odmówić :/ Poza tym w obecnym stanie, z moimi powracającymi skurczami troche bym się bała jechać za granicę, a my jednak wolimy "egotyczne" wakacje ;)

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    qurczak a jak u Ciebie z wagą, ja się lekko przeraziłam ostatnio, wszyscy tak niewiele tyją

f2w3tqywlcgkfgv6.png
‹‹ 909 910 911 912 913 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ