Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • aniar Autorytet

Wysłany: 3 października 2014, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie tak jak Karola mówi. Dlatego ciąża donoszona jest w skończonym 37 tygodniu. Czyli w 38 tygodniu według BBF.

Klif lubi tę wiadomość

9f7c0714c72801dem.jpg
    - Mój blog :)
    Polub mnie na Facebooku:)
    3i492n0a68x5of6u.png
  • Klif Autorytet

Wysłany: 3 października 2014, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny za odpowiedz.Widze,ze zdania sa podzielone.Ja przez cala ciaze czytam o jednym i drugim tygodniu,czyli w niedziele zaczne czytac o 28 i 29tyg.Z tego co mowicie dla lekarzy licza sie przede wszystkim skonczone tc.

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 3 października 2014, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola, dziękuję za wyczerpujacy wpis :) to musi byc cos pieknego moc wreszcie trzymac na wlasnej skorze tego maluszka. Jak to robisz, ze nie zalewasz go przy okazji lzami wzruszenia?:)

dzisiaj bylam zapisac sie na spotkania z położną i bylam wyraznie poproszona o podanie skonczonego tygodnia ciazy.

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 4 października 2014, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś na 15 jadę na warsztaty Bezpieczny Maluch. Zobaczymy, co tam ciekawego nam powiedzą.

Pollyanna, HANA lubią tę wiadomość

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Pollyanna Autorytet

Wysłany: 4 października 2014, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola, co tam u Ciebie? Jak się trzymasz?

Córeczka :)

km5smg7y28om81lj.png
  • Pollyanna Autorytet

Wysłany: 4 października 2014, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milcia, przyjemnego spędzenia czasu i fajnych gadżetów :P

A ja dziś wybieram się na zajęcia. Jak mi się nie chce...

Córeczka :)

km5smg7y28om81lj.png
  • Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 4 października 2014, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry :)
    Dzis sobie pospalam :D

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • maria.sm Ekspertka

Wysłany: 4 października 2014, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    matko a ja od 4.30 juz nie spie:=/ dzieci mi tak wstaly porazka...i do tego grypa zoladkowa na umilenie dnia...:

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2014, 10:38

maria.sm
  • szurabura Autorytet

Wysłany: 4 października 2014, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadza się, lekarze liczą pełne tygodnie, choć w czwartek gdy rozpoczynamy kolejny tydzień pielęgniarka zaznaczyła w karcie 28/29 czyli wg tego jak my liczymy.
    Ja juz im podaje dokładnie ile tyg i ile dni, niech sobie robią z tym co chcą ;)

W poniedziałek badanie mam, ordynator sprawdzi czy pessar siedzi i prawdopodobnie w poniedziałek mnie wypisza. Idealnie nie jest, skurcze dalej mam choć rzadsze i może nie tak mocne. Nic mi tu więcej nie wymyśla, resztę wyleze w domu bo inna pozycja niż leżąca i tak mi nie odpowiada.

• julianna Autorytet

Wysłany: 4 października 2014, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja patrzę tak jestem w 29 tygodniu ale on płynie więc każdego dnia mam 28 pełnych tygodni i np 4 dzień z 29, jak czytam o rozwoju ciązy to czytam tydzień 29, tzn ze tak mój płód rozwija się w tym tygodniu,

lekarz wpisuje w kartę pełne tygodnie on w sumie dokładnie wpisuje co dnia czyli 28 t 4 d, ale nie powie nigdy ze jestem w 29 tyg

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 4 października 2014, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny w jakich temperaturach pierzecie ciuszki niemowlęce ?

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • aniar Autorytet

Wysłany: 4 października 2014, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    prać zamierzam w 40 stopniach na programie "delikatne", natomiast i tak potem prasuje więc będzie wysoka temperatura :)

9f7c0714c72801dem.jpg
    3i492n0a68x5of6u.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 4 października 2014, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaa też tak zrobiłam włączyłam pralkę na 40 stopni, a w między czasie przeczytałam artykuł, że ciuszki należy najlepiej wygotować w 90 stopniach, a jak nie można to minimum w 60 stopniach prać, bo roztocza itp... no to się zdziwiłam
    ale też pomyślałam że 40 jest ok, i tak będę to później prasować

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • aniar Autorytet

Wysłany: 4 października 2014, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na większości ciuszków na metce napisali 40 stopni, więc bałabym się prać w 60 lub 90. Może niech reszta dziewczyn się wypowie :P może źle myślimy :D

9f7c0714c72801dem.jpg
    3i492n0a68x5of6u.png
  • Niespodzianek:) Autorytet

Wysłany: 4 października 2014, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez pralam w 40 st. Nie ma co popadać w skrajności:) przeciez dziecko i tak od pierwszych chwil zycia ma do czynienia z zarazkami roztoczami i innymi ustrojstwami:)

evr44nt.png

z9vvjl9.png
  • Lola83 Autorytet

Wysłany: 4 października 2014, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Brzuchate! Nie czytam wstecz, bo nie mam siły... Jestem już w domu, wczoraj mnie wypisali! Generalnie nic się nie dowiedziałam, lekarz powiedział, że jest krwawienie z szyjki macicy, robił mi wczoraj badanie i tamowali wacikami we dwoje :/ Generalnie na moje pytanie, czy to groźne nic nie odpowiedział. Zapytał, czy chcę iść do domu (też pytanie!) i że w sumie wszystko jedno, czy będę w domu, czy w szpitalu, ale mruknął, że i tak pewnie wrócę, czego absolutnie nie zamierzam :/:/ W czwartek idę do mojego gin i wtedy dowiem się o co tu chodzi. Martwię się trochę, bo pobolewa mnie podbrzusze tak okresowo delikatnie i straciłam prawie 2 kg, mam nadzieję, że nie kosztem dzidzi :( Właśnie ja też byłam pewna, że w szpitalu liczą skończone, ale mi na karcie napisali 29 tydzień (28+4) :/

Wzięłam już L4 i do 34 tyg zamierzam grzać poślady głównie na kanapie. Wystraszyłam się, faktycznie w tej ciąży to wszystko ok, a tu rach ciach i leżysz na patologii :/ Mój szef zachował się super jak mu powiedziałam, że nie wracam. Powiedział, że i tak jest mi wdzięczny, że pracowałam do tego czasu i że muszą sobie poradzić i już. Sam ma bliźniaki, które urodziły się jako wcześniaki i wie ile musieli biegać z nimi po szpitalach i lekarzach. Jeszcze pojadę się spakować i poprzekazywać sprawy, część mogę zrobić z domu.

Też zamierzam wyprać kolory w 40, a białe w 60. Generalnie spakuję sobie już jakąś "biedniejszą" wersję torby do szpitala, bo co mi mąż przywiózł to masakra :P czerwony koronkowy stanik, w który teraz to se mogę najwyżej pięści wsadzić :P Widać jak facet działa podświadomie, tylko zapomniał, że z pół roku go nie miałam na sobie.

julianna lubi tę wiadomość

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2014, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zokeia wrote:
    Karola, dziękuję za wyczerpujacy wpis :) to musi byc cos pieknego moc wreszcie trzymac na wlasnej skorze tego maluszka. Jak to robisz, ze nie zalewasz go przy okazji lzami wzruszenia?:)

:)
    jak pierwszy raz go wzielam na rece to nie moglam opanowac łez...i nawet po szyji mi lecialo wiec prawie go zalałam :)

zokeia, Lola83 lubią tę wiadomość

• aga.just Autorytet

Wysłany: 4 października 2014, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniar wrote:
    na większości ciuszków na metce napisali 40 stopni, więc bałabym się prać w 60 lub 90. Może niech reszta dziewczyn się wypowie :P może źle myślimy :D

piorę w 60 :) nigdy nic się nie działo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2014, 14:19

• Marimiko Autorytet

Wysłany: 4 października 2014, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki;) ja się wczoraj późnym wieczorem zestresowałam - oglądałam z mężem film wieczorem i zaczęło mnie pobolewać podbrzusze jak na okres. I tak z pol godziny, może dłużej. Zaczęło to być irytujące więc z pozycji leżącej postanowiłam wstać. I jak wstałam brzuch mi się naprężył i ciążył i tak kilka minut. Więc położyłam się z powrotem i brzuch spokorniał ale znowu bolało podbrzusze. I tak wstawałam ze trzy razy i za każdym razem to samo. Wzięłam nospę i stwierdziłam, że poczekam. Ale przestraszyłam się trochę gdy chciałam się położyć spać a brzuch miałam lekko napięty i cały obolały. Nie wiedziałam o co chodzi. Wzięłam drugą nospę - bo ciężko mi się leżało i ciężko mi się chodziło. Cała obolała na brzuchu byłam i ten napięty brzuch. Potem mały mnie zaczął tak kopać po brzuchu, że miałam wrażenie, że przez skórę się zaraz przedrze..trochę bolało:/ no ale w końcu usnęłam. Rano było już lepiej, chociaż ciągle mam wrażenie że jest lekko napięty - nie jakoś mocno i nie boleśnie, ale jakoś taki twardawy jest. I jak tu się nie schizować - człowiek jest w ciąży po raz pierwszy to każdy detal odbiera jako zagrożenie życia i zdrowia ;/ masakra..

ex2b3e5e3suplzeq.png
    7v8r3e3kfd3wkgo4.png
    22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) <3 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
    01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2014, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc :) moj Okruszek wazy dzisiaj 780 gram :) i znow odlaczyli go od CPAPu ale dalej ma te bezdechy....2 razy mi sie zapomnial jak go kangurowalam...najgorsze jest jak spada mu akcja serca...

zokeia, HANA lubią tę wiadomość

‹‹ ‹ 966 967 968 969 970 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ