X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 3 października 2014, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nooo wyspana prawie codziennie :D ale mala na mleku sztucznym bo siora malo bardzo pokarmu miala mimo ze dostawiala non stop mala...:( i tez bardzo chciala karmic...
    moze to rodzinne hehehe oby oby :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2014, 20:01

Kate

np55zzc.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 3 października 2014, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Furia, właśnie tak słyszałam, że dzieci lubią bujanie. Ty już masz pewnie dużo rzeczy po starszym dziecku (nie mylę się, prawda?) i wiesz co ewentualnie dokupić. Dla takiej debiutantki jak ja podjęcie decyzji to jakaś masakra. Skąd mam wiedzieć co będzie lubić moje dziecko? Co w ogóle lubią dzieci?? :) Twój chicco wygląda świetnie!

Aniar- czekam na zdjęcia z dalszych etapów urządzania :)

Furia, aniar lubią tę wiadomość

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 3 października 2014, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniar wlasnie pokoik przepiekny! jestem bardzo ciekawa efektu koncowego koniecznie musisz pokazac !!! :)
    to jest najfajniejsze te przygotowania na przyjscie na swiat dziecka <3

aniar lubi tę wiadomość

Kate

np55zzc.png
  • aniar Autorytet

Wysłany: 3 października 2014, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja mam pytanie do dziewczyn, które z pościelą kupiły te ochraniacze na łóżeczko lub rożki. Bo to jest z tym wkładem w środku i teraz moje pytanko czy wy to też pierzecie? Mam duże obawy, że jak wrzucę do pralki to się zbije to wypełnienie i zmarnuje ochraniacz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2014, 20:45

9f7c0714c72801dem.jpg
    - Mój blog :)
    Polub mnie na Facebooku:)
    3i492n0a68x5of6u.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 3 października 2014, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tego nie piorę. Piorę tylko same poszewski na kołderke i podusie no i prześcieradełka :)
    nie popadajmy w paranoję...;)

kołderkę kupiłam z wypełnieniem medycznym razem z płaska podusia super fajna, cieplutka i mięciunia :)

aniar lubi tę wiadomość

Kate

np55zzc.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 3 października 2014, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja planuje do całego zestawu dokupić poduszkę klin

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 3 października 2014, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzisiaj w biedronce kupiłam płyny lovela po 11,90 oraz chusteczki nawilzone dady za 15 zł 3x72, 2x20,

które pieluszki wybieracie na pierwszy raz? ja chyba kupię paczkę pampersów i dady

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 3 października 2014, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julianna dobry pomysł chyba też się w nią zaopatrzę do łożeczka :)

Kate

np55zzc.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 3 października 2014, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja 1 opakowanie pampers premium care 1 bede miala od siostry bo dostala 2 opakowania a zuzyla tylko 1, zmienila juz na 2 :) wiec kupuje 2 opakowanie premium care dwójek:)

o dadzie słyszałam ze trzeba je czesciej zmieniac bo nie trzymaja tak dobrze wilgoci jak pampers wiec w sumie finansowo na jedno wychodzi bo bedziesz wiecej zuzywac taka opinie slyszalam na ich temat

Kate

np55zzc.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 3 października 2014, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aa db wiedzieć, a to tak szybko wskakuje się w pieluszki 2? ile dziennie maluch ich zużywa ?

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 3 października 2014, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzia majac miesiac przybrala 1 kg prawie wiec siora zmienila jej na 2 zeby mala nie uciskaly te najmniejsze :)
    2 opakowania ida jak nic na miesiac :)

Kate

np55zzc.png
  • Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 3 października 2014, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kanapa ja mialam jedna mala i jedna duza butelke. Jako, ze rodzilam pierwszy raz nie mialam wyciagnietych sutkow, wiec musialam sciagac do butelki. No i czasami z pomoca nakladek karmilam. Jakos dalismy rade. Ale najczesciej sciagalam do butelki.
    Moze teraz nie bedzie takich problemow z cyckami po przejsciach :-) i dam rade bez sciagania :-)

kanapa lubi tę wiadomość

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • aga.just Autorytet

Wysłany: 3 października 2014, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z córą miałam jedną paczkę 1 i potem od razu 2 premium care

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2014, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zokeia wrote:
    Kaarolaa napisz coś jeszcze o kangurowaniu. Jak długo to trwa? Czy będziesz mogła małego sama karmić?

Bliskość, która leczy – kangurowanie jako naturalna forma opieki nad wcześniakami

Kangurowanie polega na kontakcie „skóra do skóry” rodzica i dziecka. Noworodek w samej pieluszce jest układany w pozycji pionowej na nagiej klatce piersiowej rodzica. Główka dziecka jest na takiej wysokości, aby ucho dziecka znalazło się nad sercem rodzica.

Korzyści wynikające z kangurowania:
    bliski kontakt z rodzicem, który zaspokaja emocjonalne potrzeby dziecka,
    zmniejszenie ryzyka wystąpienia problemów od strony układu oddechowego noworodka,
    szybszy przyrost masy ciała, czego bezpośrednią konsekwencją jest krótsza hospitalizacja wcześniaka,
    łatwiejszy dostęp do karmienia naturalnego, co ma bezpośredni wpływ na utrzymanie i prawidłowy rozwój laktacji,
    synchronizacja cieplna matki i dziecka: gdy temperatura dziecka spada, temperatura matki rośnie, aby stymulować właściwą temperaturę noworodka i odwrotnie – gdy temperatura dziecka rośnie, temperatura matki maleje aby ochładzać ciało niemowlęcia,
    korzystny wpływ na rozwój psychosomatyczny dziecka,
    wsparcie w zasypianiu: kangurowanie pozwala dziecku łatwiej zapaść w głęboki sen, uspokaja je i zdecydowanie zmniejsza częstotliwość i długość płaczu,
    kangurowanie pomaga pokonać stres związany z przedwczesnym porodem – zarówno u dziecka jak i u matki,
    kangurowanie wspiera kompetencje rodzicielskie, szczególnie debiutujących rodziców przedwcześnie urodzonych dzieci.
    Kangurowanie zostało poddane wielu obserwacjom. Wiele badań wykazało bardzo korzystny wpływ kangurowania na rozwój dzieci, szczególnie przedwcześnie urodzonych, niektóre nie wskazały korelacji pomiędzy kangurowaniem a poprawą stanu zdrowia dzieci, lecz żadne badanie nie wykazało negatywnego wpływu kangurowania na poddane mu dzieci. Oprócz uniwersalnych, wskazanych wyżej korzyści, każdy rodzic decydujący się na kangurowanie doświadczy z pewnością radości z indywidualnego, bezcennego kontaktu ze swoim dzieckiem, wzmacniającego wzajemną więź.

dla mnie kangurowanie to jest cos wspanialego...kiedy on sie porusza ja mam wrazenie jakby caly czas byl w srodku brzucha, bo ruchy malucha na piersi sa bardzo podobne do tych w brzuchu...

kangurowanie trwa do momentu kiedy bede mogla brac maluszka bezposrednio na rece...na razie jedyny nasz kontakt to jest wlasnie kangurowanie...pozniej powoli zacznie sie przyzwyczajac do noszenia na rekach, to nastapi jak mały wyjdzie z inkubatorka...co do karmienia to jeszcze dluga droga przed nami...karmienie z butelki polozne zaczynaja kolo 32 tygodnia ciazy...czasem pozniej bo maluch musi skoordynowac moment ssania, polykania i oddychania...a jesli nauczy sie tego na butelce bedzie mozna powoli przystawiac malego do piersi...niestety nie wszytskie wczesniaki tak skrajnie urodzone chca ssac piers...wiekszosc zostaje na butelce bo to znacznie latwiejsze i wymaga mniej wysilku...zobaczymy jaki bedzie Marceli...ja licze, ze nauczy sie ładnie ssac, a jesli nie to trudno, bedziemy cieszyli sie z butelki, narazie jednak malemu musi wystarczyc sonda...

julianna, Marimiko, zokeia lubią tę wiadomość

• Klif Autorytet

Wysłany: 3 października 2014, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.Czytam Was regularnie,ale nic nie pisze bo korzystam z internetu w telefonie i ucina mi wpisy.Powiedzcie mi jak ktos Was pyta,w ktorym tc jestescie to co mowicie?np.jak ja mam 27t5d to jestem w 27 czy 28tc?nie moge tego ogarnac cala ciaze.

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • Klif Autorytet

Wysłany: 3 października 2014, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jak czytam o rozwoju maluchow tydzien po tygodniu to powinnam czytac np.dla 27tc czy 28?

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 3 października 2014, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wg mnie jest to 28 tc i taki tez podaje no i czytam rozwoj dla tego wlasnie tygodnia:)
    a moze sie myle?ale na wiekszosci forum wyczytalam ze to poprawne liczenie tc.

i wg tego systemu jutro zaczynam 30 tydzien :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2014, 21:59

Klif lubi tę wiadomość

Kate

np55zzc.png
  • aniar Autorytet

Wysłany: 3 października 2014, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest to poprawne liczenie, ale ostatnio na szkole rodzenia dowiedziałam się, że w szpitalu podaje się skończone tygodnie ciąży, a nie te zaczęte. Czyli według tego idąc na IP trzeba podać na przykładzie Klif, że jest się w 27 tygodniu ciąży. Moja Pani Doktor też spisuje skończone tygodnie ciąży.

Klif, oliwia85 lubią tę wiadomość

9f7c0714c72801dem.jpg
    - Mój blog :)
    Polub mnie na Facebooku:)
    3i492n0a68x5of6u.png
  • Marimiko Autorytet

Wysłany: 3 października 2014, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam teraz 29t6d - czyli 30 tydzień i ten tydzień czytam, jutro będę miała 30t0d i to już będzie 31 tydzień ;)

Klif lubi tę wiadomość

ex2b3e5e3suplzeq.png
    7v8r3e3kfd3wkgo4.png
    22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) <3 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
    01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2014, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja urodzilam malego w 24+3 i dla lekarzy byl to 24 tydzien... oni sie posluguja skonczonymi tygodniami...

Klif lubi tę wiadomość

‹‹ 965 966 967 968 969 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ