Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Nooo wyspana prawie codziennie
ale mala na mleku sztucznym bo siora malo bardzo pokarmu miala mimo ze dostawiala non stop mala...
i tez bardzo chciala karmic...
moze to rodzinne hehehe oby obyWiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2014, 20:01
-
Furia, właśnie tak słyszałam, że dzieci lubią bujanie. Ty już masz pewnie dużo rzeczy po starszym dziecku (nie mylę się, prawda?) i wiesz co ewentualnie dokupić. Dla takiej debiutantki jak ja podjęcie decyzji to jakaś masakra. Skąd mam wiedzieć co będzie lubić moje dziecko? Co w ogóle lubią dzieci??
Twój chicco wygląda świetnie!
Aniar- czekam na zdjęcia z dalszych etapów urządzaniaFuria, aniar lubią tę wiadomość
-
a ja mam pytanie do dziewczyn, które z pościelą kupiły te ochraniacze na łóżeczko lub rożki. Bo to jest z tym wkładem w środku i teraz moje pytanko czy wy to też pierzecie? Mam duże obawy, że jak wrzucę do pralki to się zbije to wypełnienie i zmarnuje ochraniacz.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2014, 20:45
-
Ja tego nie piorę. Piorę tylko same poszewski na kołderke i podusie no i prześcieradełka
nie popadajmy w paranoję...
kołderkę kupiłam z wypełnieniem medycznym razem z płaska podusia super fajna, cieplutka i mięciuniaaniar lubi tę wiadomość
-
ja 1 opakowanie pampers premium care 1 bede miala od siostry bo dostala 2 opakowania a zuzyla tylko 1, zmienila juz na 2
wiec kupuje 2 opakowanie premium care dwójek:)
o dadzie słyszałam ze trzeba je czesciej zmieniac bo nie trzymaja tak dobrze wilgoci jak pampers wiec w sumie finansowo na jedno wychodzi bo bedziesz wiecej zuzywac taka opinie slyszalam na ich temat -
Kanapa ja mialam jedna mala i jedna duza butelke. Jako, ze rodzilam pierwszy raz nie mialam wyciagnietych sutkow, wiec musialam sciagac do butelki. No i czasami z pomoca nakladek karmilam. Jakos dalismy rade. Ale najczesciej sciagalam do butelki.
Moze teraz nie bedzie takich problemow z cyckami po przejsciachi dam rade bez sciagania
kanapa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyzokeia wrote:Kaarolaa napisz coś jeszcze o kangurowaniu. Jak długo to trwa? Czy będziesz mogła małego sama karmić?
Bliskość, która leczy – kangurowanie jako naturalna forma opieki nad wcześniakami
Kangurowanie polega na kontakcie „skóra do skóry” rodzica i dziecka. Noworodek w samej pieluszce jest układany w pozycji pionowej na nagiej klatce piersiowej rodzica. Główka dziecka jest na takiej wysokości, aby ucho dziecka znalazło się nad sercem rodzica.
Korzyści wynikające z kangurowania:
bliski kontakt z rodzicem, który zaspokaja emocjonalne potrzeby dziecka,
zmniejszenie ryzyka wystąpienia problemów od strony układu oddechowego noworodka,
szybszy przyrost masy ciała, czego bezpośrednią konsekwencją jest krótsza hospitalizacja wcześniaka,
łatwiejszy dostęp do karmienia naturalnego, co ma bezpośredni wpływ na utrzymanie i prawidłowy rozwój laktacji,
synchronizacja cieplna matki i dziecka: gdy temperatura dziecka spada, temperatura matki rośnie, aby stymulować właściwą temperaturę noworodka i odwrotnie – gdy temperatura dziecka rośnie, temperatura matki maleje aby ochładzać ciało niemowlęcia,
korzystny wpływ na rozwój psychosomatyczny dziecka,
wsparcie w zasypianiu: kangurowanie pozwala dziecku łatwiej zapaść w głęboki sen, uspokaja je i zdecydowanie zmniejsza częstotliwość i długość płaczu,
kangurowanie pomaga pokonać stres związany z przedwczesnym porodem – zarówno u dziecka jak i u matki,
kangurowanie wspiera kompetencje rodzicielskie, szczególnie debiutujących rodziców przedwcześnie urodzonych dzieci.
Kangurowanie zostało poddane wielu obserwacjom. Wiele badań wykazało bardzo korzystny wpływ kangurowania na rozwój dzieci, szczególnie przedwcześnie urodzonych, niektóre nie wskazały korelacji pomiędzy kangurowaniem a poprawą stanu zdrowia dzieci, lecz żadne badanie nie wykazało negatywnego wpływu kangurowania na poddane mu dzieci. Oprócz uniwersalnych, wskazanych wyżej korzyści, każdy rodzic decydujący się na kangurowanie doświadczy z pewnością radości z indywidualnego, bezcennego kontaktu ze swoim dzieckiem, wzmacniającego wzajemną więź.
dla mnie kangurowanie to jest cos wspanialego...kiedy on sie porusza ja mam wrazenie jakby caly czas byl w srodku brzucha, bo ruchy malucha na piersi sa bardzo podobne do tych w brzuchu...
kangurowanie trwa do momentu kiedy bede mogla brac maluszka bezposrednio na rece...na razie jedyny nasz kontakt to jest wlasnie kangurowanie...pozniej powoli zacznie sie przyzwyczajac do noszenia na rekach, to nastapi jak mały wyjdzie z inkubatorka...co do karmienia to jeszcze dluga droga przed nami...karmienie z butelki polozne zaczynaja kolo 32 tygodnia ciazy...czasem pozniej bo maluch musi skoordynowac moment ssania, polykania i oddychania...a jesli nauczy sie tego na butelce bedzie mozna powoli przystawiac malego do piersi...niestety nie wszytskie wczesniaki tak skrajnie urodzone chca ssac piers...wiekszosc zostaje na butelce bo to znacznie latwiejsze i wymaga mniej wysilku...zobaczymy jaki bedzie Marceli...ja licze, ze nauczy sie ładnie ssac, a jesli nie to trudno, bedziemy cieszyli sie z butelki, narazie jednak malemu musi wystarczyc sonda...julianna, Marimiko, zokeia lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny.Czytam Was regularnie,ale nic nie pisze bo korzystam z internetu w telefonie i ucina mi wpisy.Powiedzcie mi jak ktos Was pyta,w ktorym tc jestescie to co mowicie?np.jak ja mam 27t5d to jestem w 27 czy 28tc?nie moge tego ogarnac cala ciaze.
-
wg mnie jest to 28 tc i taki tez podaje no i czytam rozwoj dla tego wlasnie tygodnia:)
a moze sie myle?ale na wiekszosci forum wyczytalam ze to poprawne liczenie tc.
i wg tego systemu jutro zaczynam 30 tydzienWiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2014, 21:59
Klif lubi tę wiadomość
-
Jest to poprawne liczenie, ale ostatnio na szkole rodzenia dowiedziałam się, że w szpitalu podaje się skończone tygodnie ciąży, a nie te zaczęte. Czyli według tego idąc na IP trzeba podać na przykładzie Klif, że jest się w 27 tygodniu ciąży. Moja Pani Doktor też spisuje skończone tygodnie ciąży.
Klif, oliwia85 lubią tę wiadomość
-
Ja mam teraz 29t6d - czyli 30 tydzień i ten tydzień czytam, jutro będę miała 30t0d i to już będzie 31 tydzień
Klif lubi tę wiadomość
22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc)11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci -
nick nieaktualny