WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • Lola83 Autorytet

Wysłany: 15 października 2014, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak leżałam w szpitalu to laska na sali ze mną miała szyjkę 0,7 cm w 32 tyg i wypuścili ją ze szpitala z komentarzem, że może się zdarzyć, że zacznie rodzić niedługo. Więc te nasze 3 cm i więcej to istne żyrafy są naprawdę! Chyba lekarz na IP mówił, że martwią się poniżej 2 cm na tamten czas, a pewnie im ciąża starsza tym tolerancja na krótszą szyjkę większa.

Kurcze 2 tyg waga stała mi w miejscu i znów się zaczyna. Dzisiaj 69,9 kg i mam opory przed przekroczeniem magicznych 70 kg!!!! No ale nie ma wyjścia, idziemy w górę. 9 kg do przodu :/ Jeszcze 9 tyg, ciekawe ile jeszcze przybiorę w tym czasie. Dziecko pewnie około 2 kg i pewnie jeszcze z dwa razy tyle mama. Czuję się jak mały czołg bojowy :P:P

Zokeia to teraz będzie u nas gościem jak wpadnie w wir urządzania :)

Też mi się te komplety z poduchami podobają. Nie wiem już sama, wybieram tę pościel co najmniej tak, jak bym mieszkanie wybierała albo męża :P:P

Dzisiaj pierwsza szkoła rodzenia. Na razie chyba tylko organizacyjna, ale jestem ciekawa. Będę największą ciężarówką, bo zaczynam później niż powinnam, a końcowe zajęcia mam zrobić z równoległą grupą. Ta kończy z końcem grudnia :)

Miłego dnia Dziewczynki!

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
  • kasiakuzniki Przyjaciółka

Wysłany: 15 października 2014, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja szyjka też od samego początku niezmienna 4,5cm z pierwszą córka miałam 5cm i cholera nie chciała się poddać na porodówce i skończyło się CC także tym razem nawet nie chcę próbować SN...
    -
    co do wizyt super że wszystko u Was dobrze ja też byłam na USG III trym i to dwa razy pierwszy w czwartek mała ważyła prawie 1700 a drugie wczoraj i mała już prawie 2kg:D na pierwszym nie podobała się doktorce ilość moich wód przez weekend naczytałam się o wielowodziu powikłaniach i chorobach dziecka no i spanikowałam lecąc wczoraj do drugiego całe szczęście u niego wszystko było w normie może ostatnio mała siknęła przed samym usg i tak wyszło... teraz co 2 tyg mam mieć konsultację żeby te wody kontrolować a że lubię podglądać kruszynkę to z chęcią pojadę w następny czwartek:P
    -
    a te kołyski co wrzuciłyście to całkiem fajna sprawa tylko ciekawi mnie czy one nie zgrzytają strzelają czy nie trzeszczą...

relgmg7y84x14clo.png
    ex2bupjya5lqw4wz.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 15 października 2014, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za gratulacje! Lola83 - uroczyście przysięgam, że nie zapomnę o Was i będę aktywna :) Z wagą mam identycznie jak Ty! Też mam opór przed przekroczeniem magicznej 70, ale myślę, że jakieś 4 kg więcej będzie na pewno.
    Kto ogląda 'Porody'? Ja sobie nagrywam, a później przewijam fragmenty z cc :) Jestem tchórz.

Lola83 lubi tę wiadomość

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • annusiak88 Autorytet

Wysłany: 15 października 2014, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry :)
    Kanapa super pościel, ja wciąż mam dylemat jaki wzór wybrac? Dokładnie jak jedna z Was napisała jakby to miałby być zakup roku!!:)

Zokeia ja oglądam i na polsat cafe i na tlc.:) Najfajniejszy moment jest jak kładą maluszka na brzuszku Mamy i ona po tych ciężkich chwilach zapomina o wszystkim i cieszy się że Maleństwo jest na świecie to zawsze płaczę!! A jeszcze jak Tata płacze to wogóle.:)
    Ja prawdopodobnie też będę miała cc. W poniedziałek mam wizytę i wtedy wypytam lekarza co i jak. Podoba mi się,że w szpitalu w którym będę rodzić wychodza z założenia,że mama po porodzie ma dochodzić do siebie i Maleństwo jest przynoszone do karmienia. Oczywiście jak się dobrze czujesz dzieciątko jest z Mama. Ale jesli nie czuje się na siłach to chętnie zabierają pod swoje skrzydła.

Ciekawi mnie tez jak jest ułożony bo ja czuje że Jasiek śmiga mi dosłownie po całym brzuchu! A jak wystawia coś wiekszego to się smiejemy z Męzem że daje Nam przybić piatke i się z Nami wita. :)
    Zastanawiam sie jak wyglada, do kogo podobny i czy bedzie mial włoski.:) Doczekac sie nie moge:)

Miłego Dzionka!

zokeia lubi tę wiadomość

dqpri09kf3kzk37k.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 15 października 2014, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj wizytuje. Zobaczymy, co tam słychać.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 15 października 2014, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam Was w ten mglisty dzień ;D
    podczytywałam wczoraj ale opadłam z sił i nie pisałam, teraz już nie pamiętam co i komu
    miałam napisać
    ale..

zokie gratuluję zakupu, domyślam się, jakie emocji szczęścia były przy zakupie,

karola tak myślę, że maluch będzie co raz szybciej przybierał, zaczyna już więcej jeść, a i na początku mnie przybierał, więc tendencja powinna być wzrostowa, a że w grudniu 3 kg nie będzie miał to się nie martw jest wcześniaczkiem i ma do tego pełne prawo, ale przyjdzie czas, że zacznie się objadać i będzie sporym chłopcem ;D

odnośnie polożenia maluszka, to mój już chyba pozostał główką w dół i chyba się nie obraca, moją metodą poznania jest czkawka, czuję ją zawsze bardzo nisko, a jak leżę to nawet pachwiną do uda promieniuje, ogólnie ruchy czuję na dole i nad pępkiem, teraz np mała którąś konczyną jeździ sobie po macicy jakby półokrąg flamastrem ktoś od środka we mnie malował,

dziewczyny jakie modele łóżeczek kupowałyście w piętrusie ?

a i ja już przekroczyłam 70 ;/ mam 12 na plusie, tak bym chciała do 17 dojść max, ale co będzie to będzie, bo wczoraj miałam napady głodu

annusiak88 lubi tę wiadomość

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 15 października 2014, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milcia - powodzenia! :)

Julianna - emocje były takie, że po powrocie do domu poryczałam się (!), potem byłam strasznie spięta, potem radośnie polatałam po sklepach z meblami, a na koniec padłam wykończona (!) na kanapę. Nie mogłam wstać przez kilka godzin. Zasnęłam około 21. To była totalna sinusoida :)

Annusiak - właśnie ze względu na tę chwilę położenia maluszka na brzuchu nie mogę doczekać się porodu :)

julianna, Lola83 lubią tę wiadomość

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 15 października 2014, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie czkawkę czuje poniżej pępka. Mała się rusza akurat.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 15 października 2014, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jedziemy jeszcze dzisiaj oglądać wózek używany, a potem szkoła rodzenia i temat o karmieniu piersią i laktacji. Ma być też przedstawiciel firmy NUK, czyli pewnie jakieś gratisy będą.

Marimiko, Ita, Ita lubią tę wiadomość

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • annusiak88 Autorytet

Wysłany: 15 października 2014, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julianna wg Twojej metody to faktycznie ostatnio czułam ze Mały ma czkawke i własnie bardzo nisko pachwiny i na noge promieniowało. Nawet sie wystraszyłam,że moze cos nie tak! Cikawe jak bedzie po urodzeniu czy tez beda mialy czesto czkawke? :)

Dziewczyny mam pytanie czy smarujecie powoli brodawki i sutki, żeby je przygotowac do karmienia? Kolezanka polecala mi ta masc http://www.miralex.pl/pl/produkty/maltan.html
    Mówiła,że ona przed porodem nic nie stosowała,pierwsze karmienie ok ale jak później Młody dossał się to mówiła że ta maść ukoiła jej ból.(brodawki były suche i popękane)

dqpri09kf3kzk37k.png
  • aga.just Autorytet

Wysłany: 15 października 2014, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kanapa ja mam ten kombinezon, prałam, jest ok :)
    Koniecznie pierz! Przecież w sklepie nie wiadomo kto co z nim robił i ile na nim paskudztwa! Dla siebie też piorę po zakupie rzeczy, więc dla malucha tym bardziej.

Szarabura nikt nic nie mówił o pessarze, podpytam jutro, ale to chyba już za póżno

Milcia nie chcę straszyć, ale mi rozstępy wyskoczyły pod sam koniec ciąży i o dziwo po porodzie

Efors przypomnij proszę jakie Ty miałaś rozwarcie, że lekarz też podawał Ci sterydy?

kanapa lubi tę wiadomość

• eforts Autorytet

Wysłany: 15 października 2014, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga ja nie mam rozwarcia, on mi chyba mocno asekuravyjnie podał te sterydy. A dlatego, że szyjka się regularnie skraca aczkolwiek o mm, jest miękka, mam twardnienia brzucha i skurcze. On powiedział ze jest pół na pół że donoszę ale bezpieczniej będzie pisać sterydy bo one na pewno nie zachodzą a w razie w pomogą dziecku .

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • aniar Autorytet

Wysłany: 15 października 2014, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też miałam opory do 70 kg granicy, ale kilka dni temu przekroczyłam niestety :(

9f7c0714c72801dem.jpg
    - Mój blog :)
    Polub mnie na Facebooku:)
    3i492n0a68x5of6u.png
  • dynamiczna Autorytet

Wysłany: 15 października 2014, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehe te nasze opory przed 70 kg chyba nie obchodzą te nasze maluchy ja już tez przekroczyłam i pewnie jeszcze trochę przybędzie bo maluszki teraz najwięcej rosną :) Ale co tam po połogu karnet na siłownie i postaramy się zgubić oby tylko motywacji nie zabrakło i samozaparcia :)

https://www.maluchy.pl/ci-72114.png
    relge6yd7jws6b5o.png

• kittykate Autorytet

Wysłany: 15 października 2014, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JA TEZ MAM OPÓR STRASZNY PRZED 70!!! Ale to juz tylko mi zostal 1 kg.. i mojego dziecka to nie rusza ;)
    tak jak piszesz dynamiczna, ja cal czas mam karnet na silownie tylko zawiesilam ale po pologu z powrotem i jedziemy z koksem! :D
    antybiotyk zaczal dzialac czuje sie fatalnie zatoki puszczaja i wszystko schodzi... leje mi sie z nosa zywcem:(
    porazka...

Kate

np55zzc.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 15 października 2014, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annusiak88 wrote:
    Julianna wg Twojej metody to faktycznie ostatnio czułam ze Mały ma czkawke i własnie bardzo nisko pachwiny i na noge promieniowało. Nawet sie wystraszyłam,że moze cos nie tak! Cikawe jak bedzie po urodzeniu czy tez beda mialy czesto czkawke? :)

Dziewczyny mam pytanie czy smarujecie powoli brodawki i sutki, żeby je przygotowac do karmienia? Kolezanka polecala mi ta masc http://www.miralex.pl/pl/produkty/maltan.html
    Mówiła,że ona przed porodem nic nie stosowała,pierwsze karmienie ok ale jak później Młody dossał się to mówiła że ta maść ukoiła jej ból.(brodawki były suche i popękane)

Nam na szkole rodzenia położna mówiła, że jak usg po 36 tc będzie ok, to wtedy mozna zacząć je smarować i trzeć frotką.

annusiak88 lubi tę wiadomość

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 15 października 2014, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga ja się licze z tym, że rozstępy jeszcze mogą mi wyjść, ale bardzo bym nie chciała. Póki co się nie pojawiły.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Pollyanna Autorytet

Wysłany: 15 października 2014, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julianna , ja mam Alka z Pietrusa.

Ooo, 1000 strona ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2014, 11:17

Córeczka :)

km5smg7y28om81lj.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 15 października 2014, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysiączek stuknął :)

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • aniar Autorytet

Wysłany: 15 października 2014, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaduły z nas :P

9f7c0714c72801dem.jpg
    - Mój blog :)
    Polub mnie na Facebooku:)
    3i492n0a68x5of6u.png
‹‹ 997 998 999 1000 1001 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ