X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • delilah11 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2020, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem jakie są oficjalne wytyczne, i żadne 5w1 czy pneumokoki w grę nie wchodzą. Jednak zaczęliśmy już szczepienia p/rotawirusom, musimy je zakończyć bodajże do 22 tygodnia, więc nie mogę ich po prostu odroczyć. A że szczepię Rotateqiem to muszę zdążyć jeszcze z 2 dawkami.

juudi lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 marca 2020, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niccky
    pisałam juz ;)
    zadne z mojej czworeczki brzuszka nie lubiło
    szli górna granica rozwoju (czyli pózniej niz wczesniej) ale szli do przodu mimo wszystko
    nie zmuszam ;) nie warto ;)

nickky, marian_the_baby lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • AdelaX Autorytet

Wysłany: 25 marca 2020, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nicky mój jak ma dobry humor to lubi leżeć na brzuszku, jak się zmęczy to kładzie główkę ale często znów podnosi wszystko zalezy od humoru

3 lata starań o drugie maleństwo.

ff3d524ac7.png 5e5a2fd12f.png
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 25 marca 2020, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 😉 U mnie w poradni koleżanka szczepi tylko na rotawirusy aktualnie. Nie wiem jak oficjalnie to wygląda ale szczepienia są wstrzymane żeby ograniczyć kontakt więc doktorka zaproponowała żeby kończyć właśnie rota i tak kilka dzieci dziennie ma.
    My chodzimy prywatnie na rehabilitacje, okazało się że Staś ma kręcz szyji a na nfz młoda fizjo nawet tego nie sprawdziła, ehh.. Poza tym u nas ok. Je co 3h w dzień, w nocy pierwsza przerwa 19-24,a potem już co 2,5-3h...no ale jakoś dajemy radę. Ja zaczęłam ćwiczyć, nie jem słodyczy poza ciastem do kawy w weekend i powoli kg lecą w końcu.
    W kwietniu chcę iść założyć wkładkę domaciczna bo paraliżuje mnie strach przed kolejna ciąża, tymbardziej że kuzynka właśnie po seksie przerywanym za miesiąc rodzi 😁
    Buziaki i dużo zdrówka dla Was i dzieci 😘

marian_the_baby lubi tę wiadomość

relg6iyem5hi69f7.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 marca 2020, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja nie kładzie, trzyma i patrzy, ale jej złości są slyszalne w całym bloku ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kasik Autorytet

Wysłany: 25 marca 2020, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja głowy nie kładzie, trzyma w górze i obserwuje, a jak się zmęczy to się denerwuje i zaczyna awanturować.

My cały czas tylko na szczepieniach szpitalnych, za każdym razem coś wypada i nie mamy kiedy zrobić kolejnych.

Od wczoraj mała jest bardziej marudna, śpi niespokojnie, najchętniej tylko rączki i rozglądanie się.. Za to jest postęp z kupkami. Drugi dzień nie ma zielonych 😊 tylko teraz nie wiem czy to od diety (leci 3 tydzień bez bmk), zmiany techniki karmienia tak żeby łykała mniej powietrza czy od espumisanu bo od wczoraj jej daję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2020, 19:24

0d1yrjjg8bycqurj.png
    👧 12.2019
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 25 marca 2020, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delilah mi udalo sie z rota zdarzyc w ostatniej chwili. Z tego co slyszalam dzis w tvn24 to jakis spec od pediatrii mowil zeby szczepic na rotawirusy bo to wazne żeby zdarzyć z ta szczepionka.

Nicky moha Ala tez dlugo wytrzymywala 5ak gora 3 minuty i byly steki. Jak ja mialam klasc na brzuchu to mnie brzuch bolal. Nie wiem co sie stalo, ale nagle wytrzymala 5 minut, a potem juz polecialo. Doslownie z dnia na dzien zaczela sie wrecz domagac zeby ja tak klasc. Wyciaga lapki po zabawki, obraca wokol wlasnej osi. Ale lezec tez nie umie ;)

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • delilah11 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2020, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmalibu, Malgonia, dzięki. Dzwoniłam dziś do przychodni i to samo mi zaproponowali, szczepienie tylko na rota, pozostałe odraczamy. Jestem z tym ok.

Mój dość szybko się męczy leżąc na brzuszku ale bardzo to lubi. Jest bardzo zaciekawiony. Coraz mocniej domaga się żeby go nosić, chce oglądać świat 😉 bez problemu łapie już zabawki, uśmiecha się, gada, słodziak jest straszny 😍

• mmalibu Autorytet

Wysłany: 26 marca 2020, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie proszę że mam zwidy i jest jedna kreska...
    2914532ba7b6.jpg

relg6iyem5hi69f7.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 marca 2020, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja widze na brudnym monitorze jedna ;)

ale pamietam siebie 4.m. po trzeciej cesarce XD

aaaaa
    na prawo pztrz!
    to widze dwie

nie widac

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2020, 15:23

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • delilah11 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2020, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmalibu coś tam widać... 😲

• nickky Autorytet

Wysłany: 26 marca 2020, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja widzę jedną :) na miejscu drugiej kreski czasem widać taki mikro mikro cień, nie zliczę ile razy robiłam sobie od tego nadzieję, kiedy się staraliśmy ;)
    Dla pewności powtórz za 2 dni, ale jak dla mnie jedna krecha ;)

juudi lubi tę wiadomość

n59yvcqg9cxqwkcx.png
  • Muki85 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2020, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu jak człowiek bardzo dobrze się przyjrzy, to coś tam widać, ale baaaaaardzo słabo.

My wczoraj się szczepiliśmy na rota i 6w1. Młoda dzielnie zniosła ukłucie. Tylko trochę płakała, ale bez tragedii. Gorączki nie było. Jedyne co, to wydaje się bardziej senna. W nocy trochę lepiej spała niż ostanio, a dziś już miała dwie jednogodzinne drzemki, co u nas rzadko się zdarza - więc nie narzekam.

Ważymy 6690g i mamy 63cm. Główkę ładnie trzymamy w górze, sięgamy po zabawki i trzymamy je w rączce. Głużymy i czasami nawet śmiejemy się na głos.

wnidj48ag36qvarj.png
    4.04 beta 1210 😀
    16.12.19 Natalka ❤️👶🏻
  • juudi Autorytet

Wysłany: 26 marca 2020, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nickky wrote:
    Ja widzę jedną :) na miejscu drugiej kreski czasem widać taki mikro mikro cień, nie zliczę ile razy robiłam sobie od tego nadzieję, kiedy się staraliśmy ;)
    Dla pewności powtórz za 2 dni, ale jak dla mnie jedna krecha ;)

Dokładnie. Miałam zawsze tak samo 🙂

ma6nky9zewfu5ea1.png
    atdchdge5fgohmhe.png
  • aganieszkam Autorytet

Wysłany: 26 marca 2020, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:
    Powiedzcie proszę że mam zwidy i jest jedna kreska...

dla mnie to jest jedna kreska. Na niektórych testach widać cień szarej kreski w miejscu gdzie powinna być przy pozytywnym teście. Dla pewności można powtórzyć za 2 dni ;).
    Ja właśnie kupiłam testy ciążowe, bo ostatnio miałam objawy jak na początku ciąży, ale przeszły 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2020, 15:55

mmalibu lubi tę wiadomość

preg.png
    Czekamy na Synka 💙
    26dpt USG jest ❤️
    20dpt-2mm zarodek 😍
    Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
    24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
    ---
    Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
    age.png
    Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
    age.png

21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
    Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
    02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA

23dpt jest ♥️
    Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
    26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
    21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
    01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
    Starania od 10.2016r.
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 26 marca 2020, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mi się wydaje że to to miejsce w którym powinna być teoretycznie druga... Uważaliśmy, seks przerywany, stary panuje nad tym 🙈 ale wiadomo że to nie forma zabezpieczenia. I teraz mam schizy..

relg6iyem5hi69f7.png
  • Ewk@ Ekspertka

Wysłany: 26 marca 2020, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak mocno by się przyjrzeć to coś tam widać
    Dwa tygodnie temu przeżywałam to samo.. Na szczęście wynik negatywny, ale okresu nadal brak..

• delilah11 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2020, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szalejecie dziewczyny😁 u mnie trzecia ciąża w grę nie wchodzi więc nie ma miejsca na ryzyko.
    Moze za parę lat coś się mi zmieni 😉

• delilah11 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2020, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewk@ a jak u Ciebie córeczka po tych problemach o których pisałaś?

• Maxi Autorytet

Wysłany: 26 marca 2020, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewk@ wrote:
    Jak wprowadzacie pierwsze posiłki to gotujecie same np. Marchewkę na wodzie czy raczej dajecie słoiczki?
    Sorry.. Jestem zielona w temacie

Ja gotowałam. Nie podawałam słoiczków. Nazwałam to tak że słoik to nie moja kuchnia nie mój smak, więc aby nie było problemów z nauczeniem smaków mojej kuchni nie sięgałam po gotowe produkty. Po drugie skoro w słoiku znajdziesz i schabik czy rybkę to jak to musi być zawekowane🤷‍♀️
    Kolejna sprawa to ja uczyłam dziecko smaków oddzielnie dając jej do pobrobowania i poznając preferencje smakowe, oraz nauka / poznanie smaków. Mix wszystkiego w słoiku często nie jednego zmyli co to 🤪

Do garnuszka mała marchewka i mały ziemniak to szło zawsze. Jako 3 smak co miałam że 2 różyczki kalafior / brokuł/ świetne są mrożonki Hortex puree z buraczków i rozmrazalam na patelni. Szykowałam sobie 3 miseczki wkładałam w każde ugotowane warzywo odrobinę masełka. I blendowalam oddzielnie.
    Żadna robota. Obranie 1 marchewki i ziemniaka to z minuta, czekasz jak się ugotuje, i zblendowac to w sekundach te ilości. Moje dziecko uwielbiało taki posiłek. To były początki dla poznania smaków. Kupowałam zupy np proste historie zupy do blendowania tak jest napisane i są np z zielonych warzyw z żółtych czy białych ( seler uwaga na początku podobno uczula) w małej ilości. Wody gotowałam i blendowalam też fajne na początek. Nie ukrywam że do zup dodawałam mały kawałek kostki rosołowej bo nie lubię bez smaku. Ale ziemniaki czy marchew gotowałam bez soli.
    Z mrożonek polecam zupy, groszek, marcheweczka z groszkiem później jako dodatek do obiadu, szpinak czy puree z buraczków.
    Smaczna jest zupa pieczarkowa Hortex ale pieczarka od 12 MC. Ja sobie tak radziłam. I dawałam owoce na zapoznanie ze smakiem od 5 MC. Córka je wszystko.

AdelaX, Ewk@, Muki85 lubią tę wiadomość

19.05.2017r Córeczka 🧡
    1.08.2019r będzie chłopiec 💚
    15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
‹‹ 873 874 875 876 877 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ