X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka urodziny mam 27.07 wiec już nie długo poznam płeć i będę mogła w końcu do brzuszka mowic w jednej formie i po imieniu 😃 dziewczyny może jak już każda zdecyduje jakie imię daje dzidzi to wpiszemy koło serduszek będzie tak miłej 😃 oczywscie każda w swoim tempie bo rozumiem ze jedna już wie a druga zdecyduje w grudniu 😂

• Dzella19 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze nie wiem kiedy zrobię imprezę urodzinowa czy weekend wcześniej czy później a może wgl w ten mój dzień jak każdy będzie mógł 😃jedno jest pewne do 30 lipca będę znała płeć ! 😃

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

• Linka2019 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się, że nie ma rozróżnienia, czy CC jest lepsze, czy poród naturalny. Na miałam wskazania do CC, psychicznie miałam wyrzuty sumienia, że nie rodzę naturalnie, ale to chyba były hormony. Druga ciąża chyba też będzie CC, ale nie rozmawiałam na ten temat z lekarzem. Do tej pory ciąża to była taka abstrakcja. Ja nie miałam morfiny, nie w każdym szpitalu ja podają, nie miałam żadnych dreszczy. CC to operacja,nie należy o tym zapominać. To boli, oczywiście wstaje się do dziecka,bo trzeba, bo kochasz, ale przed pierwsze doby to jest ból. Natomiast przy naturalnym też dużo rzeczy może pójść nie tak jak powinno.
    Co do kangurowania, ja także miałam dziecka cały czas przy sobie, po wyjechali z sali operacyjnej, dali mi dziecko od razu na klatkę piersiową, przyłożyli do piersi. Przez noc położne przychodziły i podawały mi dziecko, przebierały. Kontakt skóra do skóry, na którym mi zależało był.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2023, 14:40

Kasiastaraczka, e_mil_ka lubią tę wiadomość

• Olive Ekspertka

Wysłany: 11 lipca 2023, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też polecam hafije. To jest naprawdę skarbnica wiedzy!!!

Paulina ja tez w pierwszej ciąży miałam malutki brzuch. Przez całą ciaze przytyłam tylko 10kg z czego większość na samym koncu, wiec na początku brzuszka nie bylo widac. Za to teraz wygladam jakbym juz byla w 7miesiacy tej pierwszej ciąży 😂😂😂 czekac tylko az ludzie zaczna pytac czy juz na dniach rodze 😉
    Wygląd brzuszka to sprawa bardzo indywidualna i na pewno nie masz co sie przejmować czy maluszek ma miejsce itp bo na pewno ma. A natura jest tak dobrze skonstruowana ze maluszek z Twoich zapasow będzie pobierał sobie wszystko czego potrzebuje, Twoim kosztem 😉 musiałabyś bardzo kiepsko sie odżywiać zeby maluszek mial problem zdrowo się rozwijać.
    Mamusie, nie zrozumcie mnie jako wywyższania sie nad innymi mamami, co to to nie, ale mam wrazenie ze my tutaj jestesmy bardzo swiadome ciazy, problemów z nia zwiazanych, potrzeb itp. wiec Paulina myslenie ze zle sie odzywiasz czy cos podobnego prosze wyrzucic razem z innymi smieciami i nie zaprzatac sobie glowy!

Kasiastaraczka, Madeline lubią tę wiadomość

8.2021 👧
    23.04.23 ⏸️
    19.05.23 ♥️

preg.png
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropeczek wrote:
    Z tego co ja się orientuje to problem nie trzymania moczu pojawia się nie tylko po porodzie naturalnym ale również i cesarskim cięciu.
    Ale dziewczyny spokojnie, do porodu jeszcze jest dużo czasu, nie myślimy negatywnie! 🌼
    No to prawda...ja akurat nie miałam problemu z nietrzymaniem moczu,ale po cc ciężko mi było oddać mocz, bolało i długi czas mogłam nie robić siku wcale - fizjo urogin pomogła

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 11 lipca 2023, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka a Ty masz termin grudzień styczeń? Wpisać Cię na pierwszą stronę?

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Olive Ekspertka

Wysłany: 11 lipca 2023, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem styczniowa ale jeszcze nie wiem kto mieszka w brzuszku 😂 z jednej strony chcialabym chlopca, bo juz mamy dziewczynkę, to będzie drugie i ostatnie dziecko wiec rozumiecie. Z drugiej strony chcialabym dziewczynkę, bo juz wiem mniej wiecej co i jak, mam dużo rzeczy po dziewczynce wiec byłoby łatwiej ehh dobrze ze to zycie za mnie zdecyduje 😂 ja tylko się modlę zeby bylo zdrowe 😊
    Co do imion to wczoraj zaczelam myslec. Chcialabym zeby bylo latwe do wymówienia i napisania zarówno po polsku jak i po francusku, no i zeby pasowalo do nazwiska. Mam kilka pomysłów ale jakos zadne nie jest takie "o to jest to" 😂 Ciekawa jestem listy imion mojego męża 🙈 ale poki nie znamy plci to on nie chce nic zdradzić 😂

8.2021 👧
    23.04.23 ⏸️
    19.05.23 ♥️

preg.png
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Linka a Ty masz termin grudzień styczeń? Wpisać Cię na pierwszą stronę?

Mam na 8 grudnia, dziewczynka 😊 możesz wpisać.

Leżałam na sali z dziewczyną, której podczas CC przebili pęcherz,musieli go zszyć, i miała założony cewnik 😔 to się rzadko zdarza, ale jednak.

Kasiastaraczka, e_mil_ka lubią tę wiadomość

• Natash88 Przyjaciółka

Wysłany: 11 lipca 2023, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wolałabym SN, żeby starać się szybko o drugie dziecko (o ile po pierwszym nie stwierdzę inaczej). Poza tym mam fobie igieł i problem z patrzeniem nawet na rany, wolałabym bardzo naturalnie. Mam duży próg bólu, ale moja przyjaciółka mówiła, że ma też duży, a poród ja styrał na maksa, że myślała, że zemdleje z bólu ;) Ale wezmę co będzie, zostawiam to lekarzom. Po pierwsze muszę iść do okulisty, mam od wielu lat sporą wadę wzroku i jakość siatkówki etc.zdecyduje, czy mogę w ogóle rodzić naturalnie.

preg.png
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SamiDe wrote:
    A jak przechowywac takie mleko? I ile czasu?

Sa specjalne woreczki lub pojemniki do przechowywania mleka. Można je kupić w aptece. Na nich trzeba napisac datę i można zamrozić. Nie należy mieszać mleka z różnych odciągnięć chyba ze mleko wcześniej zostało schłodzone tak samo jak te wczesniej odciagniete i tylko w przeciagu 12 godzin. W lodówce można przechowywać dwa dni, a zamrożone do 6 miesięcy jesli temperatura jest od -18 do -20 stopni.

SamiDe, Nattttal lubią tę wiadomość

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina_98 wrote:
    A ja trochę z innej beczki. Ostatnio mam jakiś „problem”, że mój brzuch jest za mały. Jakiś tam się pokazuje, ale ostatnio usłyszałam, że wyglądam jakbym się mocno najadła a nie w ciąży była. I zaczęłam się zastanawiać nad głupotami czy na pewno jest dobrze wszystko z malutka, czy ma tam miejsce a może zle jem i to dlatego mam za mały.
    Ehh tak tylko chciałam się wam wyżalić z ostatnich mniejszych problemów 😅

Nie kazdy ma wielki brzuch od razu. W poprzedniej grupie dziewczyna w 6 miesiącu miała brzuch jak ja w 4 miesiącu czyli ledwo widoczny. Po prostu silne mięśnie brzucha ciesz się :)

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natash88 wrote:
    Ja wolałabym SN, żeby starać się szybko o drugie dziecko (o ile po pierwszym nie stwierdzę inaczej). Poza tym mam fobie igieł i problem z patrzeniem nawet na rany, wolałabym bardzo naturalnie. Mam duży próg bólu, ale moja przyjaciółka mówiła, że ma też duży, a poród ja styrał na maksa, że myślała, że zemdleje z bólu ;) Ale wezmę co będzie, zostawiam to lekarzom. Po pierwsze muszę iść do okulisty, mam od wielu lat sporą wadę wzroku i jakość siatkówki etc.zdecyduje, czy mogę w ogóle rodzić naturalnie.
    jaką masz dużą wadę wzroku?

Natash88 lubi tę wiadomość

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina_98 wrote:
    A ja trochę z innej beczki. Ostatnio mam jakiś „problem”, że mój brzuch jest za mały. Jakiś tam się pokazuje, ale ostatnio usłyszałam, że wyglądam jakbym się mocno najadła a nie w ciąży była. I zaczęłam się zastanawiać nad głupotami czy na pewno jest dobrze wszystko z malutka, czy ma tam miejsce a może zle jem i to dlatego mam za mały.
    Ehh tak tylko chciałam się wam wyżalić z ostatnich mniejszych problemów 😅
    Paulina, ja też mam mały brzuch, możnaby powiedzieć, jak ktoś nie wie, że się najadłam. Postronne osoby na bank nie poznają. Nie przejmuj się,bo przecież to też znaczy, że mięśnie trzymają,nie? Moja mama mówi, że czasami sąsiadki dowiadywały się o ciąży dopiero,jak wózek przed sobą pchała;) bo u niej nie było widać, szczupła jest i akurat tak wychodziło.

Ludzie to potrafią nakręcić shize, ni to wiesz,że to bullshit, ale w głowie zostaje. Dobrze, że napisałaś o swoich obawach, musimy to z siebie zrzucać na bieżąco 👍☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2023, 23:00

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
    26.06 💙 chłopak, 7,00 cm, 12+3 wg OM ,13+1 wg USG
    26.05 słychać ❤️, 1,75cm. 8+1
    10.05 1sze USG - bije ♥️ 3,2mm, 6.tc

Wysłany: 11 lipca 2023, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natash88 wrote:
    Trzymam kciuki za Ciebie 😚
    Nie wiem jak szybko chciałabys starać się o drugie dzieciątko, ale między moimi będzie prawie 23 miesiące różnicy,a pierwsza niestety CC
    Jednak warto zadbać o siebie,to zaprocentowało, fizjo była zadowolona po porodzie, wszystko pięknie wróciło do normy 💪

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja obstawiam duży brzuch u siebie już jest widoczny nosze terZ tylko luźne ciuchy bo wszystko mnie uwiera ale jak założyłam stara obcisła sukinke niestety jest teraz za krótka haha to tak podkreśliła brzuch jak na 6 msc przynajmniej a jak zjem obiad to brzuch mało nie wybuchnie ale uważam ze to nie przez ze rośnie brzuszek i o jak super tylko moje mięśnie są słabe i mam problem z jelitami dlatego tez byłam na rehabilitacjach bo brzuch puchł po jedzeniu się powiększał i miałam nawet te taśmy bo brzuch mam szczupły ale No miałam problemy ze wydety był za bardzo dlatego robiłam badania co do endometriozy itd No ale mniejsza u mnie brzuch widać ale co to będzie później, uważam ze to inwidualnie i nie ma co sie przejmować akurat tym u mnie koleżanka z bliźniakami !! Uwaga powiedziała mi ze jest w 5 miesiącu i miała jeansy obcisłe i zero brzucha aż jej nie wierzyłam i wgl w 7 msc miała brzuch jak ja teraz a urodziła w jakiś 36 tyg i brzuszek mały aż nie wierzyłam ze dzieci po 2 kg hahah wiec są i takie historie

Wysłany: 11 lipca 2023, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline wrote:
    Paulina, ja też mam mały brzuch, możnaby powiedzieć, jak ktoś nie wie, że się najadłam. Postronne osoby na bank nie poznają. Nie przejmuj się,bo przecież to też znaczy, że mięśnie trzymają,nie? Moja mama mówi, że czasami sąsiadki dowiadywały się o ciąży dopiero,jak wózek przed sobą pchała;) bo u niej nie było widać, szczupła jest i akurat tak wychodziło.

Ludzie to potrafią nakręcić shize, ni to wiesz,że to bullshit, ale w głowie zostaje. Dobrze, że napisałaś o swoich obawach, musimy to z siebie zrzucać na bieżąco 👍☺️
    Jak urodziłam synka to też ludzie w bloku o ciąży dowiedzieli się już ze spacerów z gondolą 😂
    Ja długo też nie miałam pokaźnego brzuszka,a jak przyszło co do czego i był już większy to urodziłam - miesiąc przed terminem...

W ogóle przypomniała mi się historia o naszej sesji brzuszkowej. Byliśmy umówieni na sobotę,ale w piątek przed fotografka dała znać, że jej synek ma covida i czy przekładamy. Ona zrobiła test i była zdrowa. My przechorowalismy na przełomie listopada i grudnia. Więc zdecydowaliśmy na sesję i Chwała Panu,bo na następny piątek synek był już z nami i umawialiśmy się na sesję noworodziową🥰

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 11 lipca 2023, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella jak masz problem z jelitami i powiększającym się brzuchem po jedzeniu to może być problem z glutenem
    To nie musi być od razu celiakia,ale uczulenie,nietolerancja
    Ja robiłam badanie genetyczne z krwi i mi właśnie wyszło, że nie mogę jeść i rzeczywiście lepiej się czuję

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie mam nietolerancję laktozy ale z tym uważam wiadomo roznie bywa ale nie najgorzej celiaki nie mam, moge mieć ewentualna nietoreancje chcoiaz nie wiem teraz w ciąży to i tak bez sensu chyba robic te wszystkie badania i tak jest ich sporo hahah

• Natash88 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lipca 2023, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mil_ka wrote:
    jaką masz dużą wadę wzroku?
    Sama wada -5 + astygmatyzm, na każdym oku, właściwie to od wczesnego nastolatka. Nie pamiętam kiedy miałam jakiś lepszy wzrok (w przedszkolu za to 'plusy'). Wiem, że sama wada nie stanowi problemu tylko ciśnienie w oku i stan siatkówki - to muszę porządnie zbadać :)

e_mil_ka lubi tę wiadomość

preg.png
  • Natash88 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lipca 2023, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Trzymam kciuki za Ciebie 😚
    Nie wiem jak szybko chciałabys starać się o drugie dzieciątko, ale między moimi będzie prawie 23 miesiące różnicy,a pierwsza niestety CC
    Jednak warto zadbać o siebie,to zaprocentowało, fizjo była zadowolona po porodzie, wszystko pięknie wróciło do normy 💪

Jeśli nie odwidzi nam się wizja, to po pół roku-9 miesiącach. Chciałabym b.mala różnice wieku, ale patrząc na starania wcześniejsze (pod ponad rok) może być różnie. Plus biorę pod uwagę mój wiek - TP chwilę przed 36 r.z. Jeśli miałoby zejść długo, chciałabym mieć czas na in vitro lub inne wspomożenie. Jedynaka bym nie chciała w dzisiejszych czasach, mimo ze sama nią jestem i b.dobrze mi z tym jest i było ;) Ale o tym już pisałam kiedyś na wątku. Czasy są zbyt narcystyczne, chciałabym żeby mój dzieciak doświadczył trochę 'niewygody' wynikającej z posiadania rodzeństwa :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2023, 00:04

preg.png
‹‹ 155 156 157 158 159 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ