X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2023, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mantis2 wrote:
    Niby tak, ale wiesz - jak nie czujesz tak namacalnie tego stanu, to się schizujesz. Zreszta jedna z dziewczyn z innego wątku, w taka depresje mnie wpędziła, ze mam za mały przyrost bety, ze chłop myslal, ze oszaleje ze mną w chałupie jak szlam 19.04 na usg. Teraz już nie latam jak porypana na betę. 17.04 była 633, a 19.04 pokazał się pęcherzyk 3,5 mm - 5 tydzień. Także teraz we wtorek mam zrobić betę i w czwartek USG które będzie wiadomo - kluczowe. Bardzo chce zobaczyć serduszko ❤️ biorę duphaston 3x1.

Ps. W ogóle chciałabym jeszcze dodać, że ja nie mam żadnego bólu brzucha czy coś, tylko bebcun mi się robi po południu i wieczorami delikatnie czuję rozciąganie macicy. Ale nie mam kłucia. Żadnych dolegliwości związanych z tymi „jak na okres”.
    Wiem, bo też,tak jak miałam cały czas taką prawie biegunkę i wzdęcie, to jak na jeden dzień minęło, to wpadłam w panikę 🙈.
    Myślę,że spoko mieć "jakieś objawy", ale te zbyt wyniszczające też niedobrze. Musimy mieć siłę i dobry nastrój, by dać radę ten 1trymestr udźwignąć 💪Ale damy radę, bo w grupie raźniej 😁

Mantis2 lubi tę wiadomość

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
    26.06 💙 chłopak, 7,00 cm, 12+3 wg OM ,13+1 wg USG
    26.05 słychać ❤️, 1,75cm. 8+1
    10.05 1sze USG - bije ♥️ 3,2mm, 6.tc
  • Mantis2 Ekspertka

Wysłany: 27 kwietnia 2023, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline wrote:
    Wiem, bo też,tak jak miałam cały czas taką prawie biegunkę i wzdęcie, to jak na jeden dzień minęło, to wpadłam w panikę 🙈.
    Myślę,że spoko mieć "jakieś objawy", ale te zbyt wyniszczające też niedobrze. Musimy mieć siłę i dobry nastrój, by dać radę ten 1trymestr udźwignąć 💪Ale damy radę, bo w grupie raźniej 😁

Fajnie mieć wsparcie osób, które dokładnie wiedza - co czujemy. Tym bardziej, kiedy otoczenie jeszcze nie wie, bo wiadomo, ze na razie trzeba się powstrzymać od radości ❤️

• e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2023, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioora wrote:
    Dziewczyny, a chodzicie do pracy czy jesteście na zwolnieniu?
    Chodzę do pracy i narazie zwolnienia nie planuje. Mam pracę biurową.

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2023, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioora - Ja też na razie chodzę do pracy, choć ginekolożka pytała czy dać mi zwolnienie. Wolę najpierw potwierdzić,itd. Mam pracę siedzącą, przeważnie zdalną.

Mantia - Dokładnie ☺️

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
    26.06 💙 chłopak, 7,00 cm, 12+3 wg OM ,13+1 wg USG
    26.05 słychać ❤️, 1,75cm. 8+1
    10.05 1sze USG - bije ♥️ 3,2mm, 6.tc
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2023, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczku super wiadomość ❤️

Wiewioora ja byłam na urlopie wypoczynkowym po macierzyńskim i teraz przeszłam na zwolnienie

kropeczek lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Mantis2 Ekspertka

Wysłany: 27 kwietnia 2023, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioora wrote:
    Dziewczyny, a chodzicie do pracy czy jesteście na zwolnieniu?

Prowadzę dwie firmy i planuję pracować do końca 🥰

• Daria.w9 Koleżanka

Wysłany: 27 kwietnia 2023, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczek cudowne wiadomości, cieszę się bardzo że wszystko jest w porządku ❤

Wiwioora, ja osobiście jestem na zwolnieniu, ale to ze względu na wcześniejsze poronienie. Też nie ukrywam że podczas pracy mam opary chemiczne, które się wytwarzają podczas szlifowania soczewek okularowych.

Mantis ja aktualnie też nie mam zbytnio żadnych objawów. Ewentualnie czasami ukłucie w podbrzuszu i delikatny ból piersi. Też się na początku niepokoiłam, ponieważ w pierwszej ciąży miałam okropne nudności oraz ból pleców, ale jak na USG zobaczyłam że wszystko jest w porządku to się uspokoiłam. Korci mnie jeszcze trochę iść oznaczyć bete, ale boję się że po tygodniu odstępu zobaczę nieprawidłowy przyrost i chyba wolę ograniczyć sobie stres. Nie ma czym się martwić, każda ciąża jest inna 😊

kropeczek lubi tę wiadomość

🙋‍♀️ 24l
    Trombofilia (niski poziom białka C)

🙋 28l
    03.2023 morfologia plemników 0%
    09.2023 morfologia plemników 0%

🔸️07.2023 🕊💔 poronienie zatrzymane 7tc/10tc
    🔸️09.2022 rozpoczęcie starań o cud ❣
    🔸️16.05.2023 poronienie 9tc 💔🕊
  • Natash88 Przyjaciółka

Wysłany: 27 kwietnia 2023, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pracuję w szkole, więc kulam do wakacji, a własną działalność do końca wakacji. Potem planuję L4 - tak wyjdzie na ostatnie 3,5 miesiąca. Inaczej zresztą nie mam jak, bo nie chce wracać do szkoły, zresztą jest to niekorzystne dla szkoły także - lepiej zatrudnić nauczyciela na zastępstwo od początku roku niż dwa miesiące później. Szkoda, że jak wezmę L4 w szkole, to muszę od razu zawiesić działalność, bo już nie mogę pracować na zwolnieniu w żaden sposób. Tak o mi się to zgrywa, no ale nie zrezygnuję z etatu na ten moment.

preg.png
  • Mantis2 Ekspertka

Wysłany: 27 kwietnia 2023, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daria.w9 wrote:
    Kropeczek cudowne wiadomości, cieszę się bardzo że wszystko jest w porządku ❤

Wiwioora, ja osobiście jestem na zwolnieniu, ale to ze względu na wcześniejsze poronienie. Też nie ukrywam że podczas pracy mam opary chemiczne, które się wytwarzają podczas szlifowania soczewek okularowych.

Mantis ja aktualnie też nie mam zbytnio żadnych objawów. Ewentualnie czasami ukłucie w podbrzuszu i delikatny ból piersi. Też się na początku niepokoiłam, ponieważ w pierwszej ciąży miałam okropne nudności oraz ból pleców, ale jak na USG zobaczyłam że wszystko jest w porządku to się uspokoiłam. Korci mnie jeszcze trochę iść oznaczyć bete, ale boję się że po tygodniu odstępu zobaczę nieprawidłowy przyrost i chyba wolę ograniczyć sobie stres. Nie ma czym się martwić, każda ciąża jest inna 😊

Tak, wiem ❤️, ale jednak najczęściej czyta się „mam mdlosci, drażnią mnie zapachy” - a ja jem dobrze, używam perfum, kocham je w ogóle :) i ani razu nie chciałam puścić tak zdrowo „hafta”. I jeszcze ta beta mnie zestresowała, ale tez już czytałam, ze tylko w Polsce jest taka moda wśród panikar na latanie na beta HCG. Mój lekarz mnie opierdolil i ostatnio powiedział, gdzie na razie był sam goły pęcherzyk - ze teraz i tak już nic nie zrobię bo ciąża jest ulokowana prawidłowo i trzeba dać szansę pojawić się zarodkowi.

Ale wiesz, tutaj tez przeważnie czytam że już widzialyście żółtko czy serduszko. A ja w 5 tygodniu i 3 dniu pęcherzyk. I wiecie, i tak czekam na tego 4.05 modląc się o serduszko ❤️

• kropeczek Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2023, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie pracuję 💁🏻‍♀️

EllaDe lubi tę wiadomość

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
  • Daria.w9 Koleżanka

Wysłany: 27 kwietnia 2023, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mantis2 wrote:
    Tak, wiem ❤️, ale jednak najczęściej czyta się „mam mdlosci, drażnią mnie zapachy” - a ja jem dobrze, używam perfum, kocham je w ogóle :) i ani razu nie chciałam puścić tak zdrowo „hafta”. I jeszcze ta beta mnie zestresowała, ale tez już czytałam, ze tylko w Polsce jest taka moda wśród panikar na latanie na beta HCG. Mój lekarz mnie opierdolil i ostatnio powiedział, gdzie na razie był sam goły pęcherzyk - ze teraz i tak już nic nie zrobię bo ciąża jest ulokowana prawidłowo i trzeba dać szansę pojawić się zarodkowi.

Ale wiesz, tutaj tez przeważnie czytam że już widzialyście żółtko czy serduszko. A ja w 5 tygodniu i 3 dniu pęcherzyk. I wiecie, i tak czekam na tego 4.05 modląc się o serduszko ❤️

Dlatego niestety tylko spokój i cierpliwość do kolejnych wizyt musi Nam wystarczyć 😊

Mantis2 lubi tę wiadomość

🙋‍♀️ 24l
    Trombofilia (niski poziom białka C)

🙋 28l
    03.2023 morfologia plemników 0%
    09.2023 morfologia plemników 0%

🔸️07.2023 🕊💔 poronienie zatrzymane 7tc/10tc
    🔸️09.2022 rozpoczęcie starań o cud ❣
    🔸️16.05.2023 poronienie 9tc 💔🕊
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 02:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natash88 wrote:
    Pracuję w szkole, więc kulam do wakacji, a własną działalność do końca wakacji. Potem planuję L4 - tak wyjdzie na ostatnie 3,5 miesiąca. Inaczej zresztą nie mam jak, bo nie chce wracać do szkoły, zresztą jest to niekorzystne dla szkoły także - lepiej zatrudnić nauczyciela na zastępstwo od początku roku niż dwa miesiące później. Szkoda, że jak wezmę L4 w szkole, to muszę od razu zawiesić działalność, bo już nie mogę pracować na zwolnieniu w żaden sposób. Tak o mi się to zgrywa, no ale nie zrezygnuję z etatu na ten moment.

Też pracuje w szkole ale w administracji ;)

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pracuje w salonie kosmetycznym i planuje L4 od 1 czerwca. Moja szefowa dobrze przyjęła wiadomość o ciąży także spoko ;) Ktoś tak jak ja ma wizyty po majówce? Ja mam 5 maja i już odliczam z niecierpliwością 😊😊

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤
    USG2 5.05 9t+2d ❤ zalozona karta ciazy, CRL 2.6cm
    USG 3 30.05 12t+6dn CRL 6.9cm Płeć: dziewczynka
  • alauda Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chciałabym jeszcze trochę popracować. Ale zawsze się coś planuje a wychodzi inaczej.

W pierwszej ciąży chciałam również pracować jak najdłużej a wylądowałam na zwolnieniu w 6 miesiącu, bo w pracy za mocno skakało mi ciśnienie.

Mam wizytę 4.05. Dziś własnie byłam zrobić na nią podstawowe badania. Bałam się, że 2 maja większość punktów pobrań będzie zamknięte więc chciałam już to dzisiaj "odbębnić" :)

83; AMH 0,73

10.2021 -iui 👧🏻 ❤️ (AMH 0,95)

05.23 💔 9/10tc łyżeczkowanie

02.24➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    08.24➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
    -> cienkie endo, brak możliwości transferu
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dudka, ja wizytę mam 9 maja. To moja pierwsza wizyta i też odliczam do niej dni z niecierpliwością.😉

Dudka1997 lubi tę wiadomość

2021 H🩷
    2023 W🩵
  • Mantis2 Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alauda wrote:
    Ja chciałabym jeszcze trochę popracować. Ale zawsze się coś planuje a wychodzi inaczej.

W pierwszej ciąży chciałam również pracować jak najdłużej a wylądowałam na zwolnieniu w 6 miesiącu, bo w pracy za mocno skakało mi ciśnienie.

Mam wizytę 4.05. Dziś własnie byłam zrobić na nią podstawowe badania. Bałam się, że 2 maja większość punktów pobrań będzie zamknięte więc chciałam już to dzisiaj "odbębnić" :)

Tez mam 4 maja. Na szczęście u mnie Alab 2.05 jest czynny. Wtedy zrobię betę i 4.05 siup ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2023, 11:39

• e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope wrote:
    Dudka, ja wizytę mam 9 maja. To moja pierwsza wizyta i też odliczam do niej dni z niecierpliwością.😉

Razem wizytujemy tylko u mnie to druga wizyta :)

Dudka1997 lubi tę wiadomość

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mil_ka wrote:
    Razem wizytujemy tylko u mnie to druga wizyta :)

Oby czekały nas same dobre wiadomości! 🙏🍀❤

2021 H🩷
    2023 W🩵
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope wrote:
    Oby czekały nas same dobre wiadomości! 🙏🍀❤
    Będą dziewczyny! ❤

_Hope lubi tę wiadomość

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie, bobo z bijącym serduszkiem,wg USG 7+1 TC,tp na 14.12.
    ❤️

Dudka1997, _Hope, Madeline lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
‹‹ 16 17 18 19 20 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ