X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2023, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dziś wolne bez dziecka i męża, jutro też. Odpoczywam i wystawiam na vinted sukienki po córce ;) już mi się nie przydadzą a kilka cudek mi zostało

Kasiastaraczka, e_mil_ka lubią tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2023, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam takie napady kaszlu,że szok.
    Myślałam,że już będzie lepiej bo wczoraj tak było po południu i znowu wróciło.
    Myślę cały czas czy wziąść ten syrop z porostu islandzkiego.

• kropeczek Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2023, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja postanowiłam poukładać ubrania w komodzie i porażka 🤣 2 szuflady ogarnęłam i bolą mnie już plecy. Chyba muszę sobie zacząć jakieś ćwiczenia wzmacniające robić bo bardzo mi takie bóle w ciąży doskwierają .. A gdzie tu do końca

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2023, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też muszę pomyśleć nad ćwiczeniami wzmacniającymi. Będę u osteopaty to pewnie coś doradzi
    Znalazłam moja kartę ciąży z córką. Na tym etapie miałam już +4 kg. Teraz mam 2

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • RedTail_Rudzia Ekspertka

Wysłany: 29 lipca 2023, 03:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ah cześć a raczej dzień dobry czy tam dobry wieczór :) jest po 3 w nocy a ja zamiast spać to przypadkowo natrafiłam na te forum. Jestem nowa ale również zestresowana a nikt mnie nie zrozumie jak "kobietki" które musiały wiele przejść aby donosić ciążę , bądź starają się o Dzidzię bardzo długo ( ah jakie to nie sprawiedliwe - proszę wybaczyć mój sarkazm jestem osobą z dziwnym poczuciem humoru)
    Szukałam różnic pomiędzy progesterone besins 200mg a luteina dopochwową 100mg i właśnie na tym forum znalazłam :)
    Hmm jestem obecnie w 17+5 TC. Termin 31 grudzień 2023
    21 lipca został mi założony szew okrężny na szyjkę macicy metoda McDonalda z powodu niewydolności ciśnieniowo- szyjkowej. Bałam się zajść w ciążę ponieważ jest to moja 4 ciąża. Jestem po 2 CC. Więc o ile donoszę ciążę więcej dzieciątek mieć nie będę mogła.
    Jestem Mamą 9 letniej córki - żeby ją donosić musiałam leżeć od 9 TC prawie do 37 TC.
    Wizytę u swojej doktor mam w poniedziałek. Jestem z jednej strony przerażona ( ponieważ nie wiem czy szew dobrze jest założony - czasem się dyslokuje - miałam badania po wyjściu - były wporzadku - strach zostaje w głowie - a ja ufam tylko swojej doktor - a nie ona mi zakładała niestety szew a musiałam mieć założony w 16 TC )
    Oszczędzam się , dużo leżę - przez co mam zaparcia ah. To chyba tyle na początek o mnie.
    Życzę Każdej Mamusi aby szczęśliwe urodziły swoje pociechy.
    Pozdrawiam Rudzia

Kasiastaraczka, SamiDe lubią tę wiadomość

Rudzia ❤️
    preg.png
  • Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 29 lipca 2023, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RedTail_Rudzia wrote:
    Ah cześć a raczej dzień dobry czy tam dobry wieczór :) jest po 3 w nocy a ja zamiast spać to przypadkowo natrafiłam na te forum. Jestem nowa ale również zestresowana a nikt mnie nie zrozumie jak "kobietki" które musiały wiele przejść aby donosić ciążę , bądź starają się o Dzidzię bardzo długo ( ah jakie to nie sprawiedliwe - proszę wybaczyć mój sarkazm jestem osobą z dziwnym poczuciem humoru)
    Szukałam różnic pomiędzy progesterone besins 200mg a luteina dopochwową 100mg i właśnie na tym forum znalazłam :)
    21 lipca został mi założony szew okrężny na szyjkę macicy metoda McDonalda z powodu niewydolności ciśnieniowo- szyjkowej. Bałam się zajść w ciążę ponieważ jest to moja 4 ciąża. Jestem po 2 CC. Więc o ile donoszę ciążę więcej dzieciątek mieć nie będę mogła.
    Jestem Mamą 9 letniej córki - żeby ją donosić musiałam leżeć od 9 TC prawie do 37 TC.
    Wizytę u swojej doktor mam w poniedziałek. Jestem z jednej strony przerażona ( ponieważ nie wiem czy szew dobrze jest założony - czasem się dyslokuje - miałam badania po wyjściu - były wporzadku - strach zostaje w głowie - a ja ufam tylko swojej doktor - a nie ona mi zakładała niestety szew a musiałam mieć założony w 16 TC )
    Oszczędzam się , dużo leżę - przez co mam zaparcia ah. To chyba tyle na początek o mnie.
    Pozdrawiam Rudzia
    Cześć;) fajnie że do nas dołączyłaś ;)

RedTail_Rudzia lubi tę wiadomość

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤
    USG2 5.05 9t+2d ❤ zalozona karta ciazy, CRL 2.6cm
    USG 3 30.05 12t+6dn CRL 6.9cm Płeć: dziewczynka
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2023, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki jakie macie wybrane imiona dla dziewczynki? Szukam inspiracji 😃

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

• Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 29 lipca 2023, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropeczek wrote:
    U nas na 90% zostaje Marcelina ;)
    Mojemu mężowi ostatnio zaczęło się podobać imię Kalina 😅 a mi od początku podobało się Mirella ;) wybieraliśmy jeszcze pomiędzy Aurelia, Rozalia i Pola 😋

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2023, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dla dziewczynki chciałam Klara lub Blanka ;) mężowi się właśnie Klara podobała. Więcej bym wymyśliła niż dla chłopca ;) ale powiem wam że bardzo się cieszę na synka. Niby drugie dziecko ale będzie też macierzyńskie wyzwanie jak ogarnąć takiego małego siurka 🤣
    Rudzia miło że dołączyłas ;) zupełnie się nie znam na szwach itd ale wierzę że wszystkie zdrowo donosimy ciążę ;)

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2023, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropeczek wrote:
    Moja córka ma na imię Iga ale bardzo podobało mi się Liwia lub Hania.

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2023, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RedTail_Rudzia wrote:
    Pozdrawiam Rudzia
    Hej fajnie że dołączyłaś. Myślałam że już od hodzi się od zakładania szwów na rzecz pessara🤔 nie wiem na ile jest to prawdziwe ale mój ginekolog twierdzi gdzieś już też o tymczytalam że leżenie obniża napięcie mięśniowe i te dna miednicy więc czy przy niewydolności powinno się na pewno leżeć? Przy odklejaniu łożyska raczej tak... Co Twój lekarz o tym sądzi? Ja miałam pessar od 20 tygodnia poprzedniej ciąży kazano funkcjonować normalnie.

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2023, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropeczek wrote:
    Gdybyśmy mieli córkę byłaby Jadwiga. Podoba nam się jeszcze Wanda
    No może jeszcze kiedyś będziemy mieli córki 💗🥰

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2023, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RedTail_Rudzia wrote:
    Pozdrawiam Rudzia
    Hej, fajnie, że dolaczylas do nas
    Czy wpisać Cię na pierwszą stronę z terminem i kolejnymi wizytami?
    Mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku i urodzisz w terminie 💗

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 29 lipca 2023, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropeczek wrote:

Też poszukuję tego "idealnego" imienia dla córki. Mi się bardzo podoba Nela, ale mężowi i córce już nie :( Przeszły nam przez myśl Noemi, Liliana, Ella, szukam czegoś oryginalnego, ale bez przesady, moja starsza córka się nazywa Nicole, ale w Polsce niestety wszyscy do niej wołają Nikola, a ona się denerwuje, bo to nie jej imię 🤣
    Za duzo Zoś, Maryś i Oliwii w tych czasach 😅

Witaj Rudzia!

Baby girl 🩷
    preg.png
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2023, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie mi Lila i Nela najbardziej się podobają a mojemu z kolei nie.. Z tych co wymieniłam mu że jeszcze w miarę podobają się czyli Amelka, Lena i Julia to powiedział że tylko Julia mu się podoba :/

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

• SamiDe Ekspertka

Wysłany: 29 lipca 2023, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczek, zapisalabys w urzędzie Lila czy Liliana?

Baby girl 🩷
    preg.png
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2023, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już po prenatalnych.
    Zdrowa dziewczynka, ważyła chyba z440 gramów. Jest ułożona glowkowo baaardzo nisko, dobrze czuje każdy ruch. Łożysko też jest nisko. Szyjka 2,2, będę mieć zakładany pessar w przyszłym tygodniu. Szwu nie mogę, bo łożysko mogłoby bardzo krwawić. Ale cieszę się, że zdrowa i ruchliwa.

alex0806, Dudka1997, Kasiastaraczka, e_mil_ka, Giosiek, _Hope lubią tę wiadomość

• Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 29 lipca 2023, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka2019 wrote:
    Ja też już po prenatalnych.
    Zdrowa dziewczynka, ważyła chyba z440 gramów. Jest ułożona glowkowo baaardzo nisko, dobrze czuje każdy ruch. Łożysko też jest nisko. Szyjka 2,2, będę mieć zakładany pessar w przyszłym tygodniu. Szwu nie mogę, bo łożysko mogłoby bardzo krwawić. Ale cieszę się, że zdrowa i ruchliwa.
    Wow który tydzień? Bo faktycznie spora ;) a mi lekarz powiedział że kluseczka bo 417g i lekko ponad normę 😅🤣
    Super fajnie ze zdrowa i ruchliwa🥰

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤
  • RedTail_Rudzia Ekspertka

Wysłany: 29 lipca 2023, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze nie umiem , odpisywać na wybrane odpowiedzi :) tak poproszę by mnie wpisano :) może uda się donosić
    Kochane wiem że powinno się funkcjonować ale mój przypadek jest ciężki ( jestem fizjo- więc wiem jak leżenie wpływa na człowieka :( ).. gdybym właśnie nie leżała z moją córka nie donosiłabym jej .. hmm u mnie pessar nie wchodził w grę ( ja mam tendencje do infekcji ) moja niewydolność jest " nie widoczna "
    Więc tak 1 ciąża mi obumarła - zostałam wyłyżeczkowana ( dość drastycznie - nie wiedziałam o tym - dopóki nie straciłam synka w 24 TC w piątek na badaniach było ok we wtorek urodziłam ) później szczęśliwie dzięki szwu donosilam. Miałam rozwarcie od 29TC i szyjkę już pół cm. Szew trzymał mi się 19 TC ( to jest bardzo długo )
    Ja mam krótka szyjkę .. miałam napięcia brzucha w poprzedniej ciąży
    Bardzo się bałam założenia szwu teraz (ponieważ nie moja doktor go zakładała - urlop)
    Chyba przez obciążony wywiad gin. Nie zaproponowano mi pessaru.
    Są przypadki jeszcze że jest szew i pessar

No i Kochane mam cudowną endometrioze 🤣🙈
    Teraz jak mi zakładano szew - miałam duże otarcia po wzierniku , opuchnięcie , plamienie (standard)
    Dzidziuś mnie kopię - więc mam nadzieję że jest wszystko wporzadku - choć ja przy każdym ruchu mam takiego jakby igiełki które czuję w środku tam gdzie szew.. kurcze nie umiem tego opisać 🤣
    Ćwiczenia mięśni Kegla też znam ( z racji zawodu ) ale muszę się zapytać doktor czy mogę . Bo z córką w ciąży miałam zakaz dotykania brzucha by nie potęgować napięć brzucha .. 🤣🙈 moja doktor mnie pocieszała że nie musi być w tej ciąży jak w poprzedniej w szczególności że minęło tyle lat.. ale kurcze chyba scenariusz się powtarza Jak jesteście zainteresowane moim przypadkiem
    To opisze Wam wizytę w poniedziałek co Pani Doktor mówiła . Aaa najważniejsze jak byłam w 13 TC na prenatalnych to inny doktor( który wykonywał badanie) też mówił o założeniu szwu.
    Teraz mam zalecenie - oszczędny tryb życia. Chodzę Kochane ale się bardzo oszczędzam. Jak czuję coś nie tak od razu udaje królowa angielska i kładę się do łóżka 🤣🙈
    Jest jeszcze inny rodzaj szwu ( zabijcie mnie nie pamiętam teraz nazwy ) - zakłada się go przez powłoki brzuszne przed ciążą 🌹 ale jakoś żaden lekarz o tym nie wspomina

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2023, 19:56

e_mil_ka lubi tę wiadomość

Rudzia ❤️
    preg.png
  • Wiewioora Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2023, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzia, witaj na grupie 🙂 mam nadzieję, że teraz będzie u Ciebie wszystko w porządku 🙂

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    04.2023 ⏸ rośnij nasza kruszyno🌈
    29.12.2023 nasze tęczowe szczęście na świecie ♥️
    age.png
‹‹ 183 184 185 186 187 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ