Grudniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
RedTail_Rudzia wrote:Jeszcze nie umiem , odpisywać na wybrane odpowiedzi tak poproszę by mnie wpisano może uda się donosić
Kochane wiem że powinno się funkcjonować ale mój przypadek jest ciężki ( jestem fizjo- więc wiem jak leżenie wpływa na człowieka ).. gdybym właśnie nie leżała z moją córka nie donosiłabym jej .. hmm u mnie pessar nie wchodził w grę ( ja mam tendencje do infekcji ) moja niewydolność jest " nie widoczna "
Więc tak 1 ciąża mi obumarła - zostałam wyłyżeczkowana ( dość drastycznie - nie wiedziałam o tym - dopóki nie straciłam synka w 24 TC w piątek na badaniach było ok we wtorek urodziłam ) później szczęśliwie dzięki szwu donosilam. Miałam rozwarcie od 29TC i szyjkę już pół cm. Szew trzymał mi się 19 TC ( to jest bardzo długo )
Ja mam krótka szyjkę .. miałam napięcia brzucha w poprzedniej ciąży
Bardzo się bałam założenia szwu teraz (ponieważ nie moja doktor go zakładała - urlop)
Chyba przez obciążony wywiad gin. Nie zaproponowano mi pessaru.
Są przypadki jeszcze że jest szew i pessar
No i Kochane mam cudowną endometrioze 🤣🙈
Teraz jak mi zakładano szew - miałam duże otarcia po wzierniku , opuchnięcie , plamienie (standard)
Dzidziuś mnie kopię - więc mam nadzieję że jest wszystko wporzadku - choć ja przy każdym ruchu mam takiego jakby igiełki które czuję w środku tam gdzie szew.. kurcze nie umiem tego opisać 🤣
Ćwiczenia mięśni Kegla też znam ( z racji zawodu ) ale muszę się zapytać doktor czy mogę . Bo z córką w ciąży miałam zakaz dotykania brzucha by nie potęgować napięć brzucha .. 🤣🙈 moja doktor mnie pocieszała że nie musi być w tej ciąży jak w poprzedniej w szczególności że minęło tyle lat.. ale kurcze chyba scenariusz się powtarza Jak jesteście zainteresowane moim przypadkiem
To opisze Wam wizytę w poniedziałek co Pani Doktor mówiła . Aaa najważniejsze jak byłam w 13 TC na prenatalnych to inny doktor( który wykonywał badanie) też mówił o założeniu szwu.
Teraz mam zalecenie - oszczędny tryb życia. Chodzę Kochane ale się bardzo oszczędzam. Jak czuję coś nie tak od razu udaje królowa angielska i kładę się do łóżka 🤣🙈
Jest jeszcze inny rodzaj szwu ( zabijcie mnie nie pamiętam teraz nazwy ) - zakłada się go przez powłoki brzuszne przed ciążą 🌹 ale jakoś żaden lekarz o tym nie wspomina
Sama wiesz co dla Ciebie dobre. Trzymam kciuki oby wszystko było ok. Ja też mam tendencje do infekcji a pessar mi założone i w niczym on mi nie zaszkodził i nie przeszkadzał.RedTail_Rudzia lubi tę wiadomość
-
Dudka1997 wrote:Wow który tydzień? Bo faktycznie spora a mi lekarz powiedział że kluseczka bo 417g i lekko ponad normę 😅🤣
Super fajnie ze zdrowa i ruchliwa🥰
Z córką to jak mierzyli kość udowa to wychodziła o pół kg cięższa niż jak obwód główki. I taka się urodziła z długimi, szczupłymi nogami i drobną głową. Na bilansie 2latki głowę miała w 10 centylu, a wysokość w 95, więc jest dosyć wysoka i drobna.Dudka1997 lubi tę wiadomość
-
Jak to w ciągu kilku tygodni różnicy takie wahania wagi między dziećmi. One teraz szybko będą przybierac. Dopiero się mierzyło zarodek w milimetrach
Ja chcę wierzyć że będzie dobrze. Chociaż z każdej strony jakieś informacje o późnych stratach ;(RedTail_Rudzia lubi tę wiadomość
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Dziewczyny szybkie pytanko - jaka walizka na pobyt w szpitalu do porodu - duża czy średnia? W szpitalu nic nie zapewniają
RedTail_Rudzia lubi tę wiadomość
♥️ 2020 - 👧🏼
25.10.22 🕊👼🤍
13.03.23 🕊👼🤍
🌈💜 12.2023 👶🏼
PAI1 hetero, MTHFR hetero
💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
-
e_mil_ka wrote:Sama wiesz co dla Ciebie dobre. Trzymam kciuki oby wszystko było ok. Ja też mam tendencje do infekcji a pessar mi założone i w niczym on mi nie zaszkodził i nie przeszkadzał.
Szczerze ? Już sama nie wiem co dla mnie jest dobre ale chyba skoro wtedy mi zakładali szew to stwierdzono że i tym razem to zrobią ja mam szew profilaktyczny ( ale z ciekawości się zapytam jutro doktor dlaczego akurat takie rozwiązanie). Sama bym chciała jak najmniej inwazyjne rozwiązanie ah
Jutro będe miec wizytę czy szew się nie zdyslokował bo jeśli się tak stało to będzie do poprawienia -
kropeczek wrote:Samide najpewniej Liliana
Nie raz były błędy hihi bo często pisali imię córeczki przez 2n
Więc wtedy trzeba zwracać uwagę czy nie popełniono błędu ( np. skierowania , wyniki badań, nawet na dyplomach, certyfikatach z przedszkola ze szkoły 🙈) -
_Hope wrote:Rudzia, fajnie,że do nas dołączyłaś 🙂 Gratulacje. Trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze. ✊
Linka, 440 g wow, jaki już duży bobas 😍 Super, że córeczka zdrowa i ruchliwa. 🥰
Dziękuję ❤️ jutro czeka mnie ważna wizyta u swojej doktor ( trochę się stresuje ) -
kropeczek wrote:Dziewczyny szybkie pytanko - jaka walizka na pobyt w szpitalu do porodu - duża czy średnia? W szpitalu nic nie zapewniają
Teraz jak leżałam z dziewczynami ( to miały duże walizki ) nie przejmuj się walizka ważne byś miała najpotrzebniejsze rzeczy dla siebie i dzidziusia
A nie sprawdzałas np na stronie szpitala jaką wyprawkę powinna mieć mama i dzidziuś?
Niektóre szpitale udostępniają niezbędne rzeczy
-
kropeczek wrote:Dziewczyny szybkie pytanko - jaka walizka na pobyt w szpitalu do porodu - duża czy średnia? W szpitalu nic nie zapewniają
-
Linka2019 wrote:Obecnie mam 21 TC i 1 dzień. Moja lekarka nie mówiła, czy duża, czy mała tylko, że w normie 😁 ale aż tak bardzo się do tego nie przywiązuje
Z córką to jak mierzyli kość udowa to wychodziła o pół kg cięższa niż jak obwód główki. I taka się urodziła z długimi, szczupłymi nogami i drobną głową. Na bilansie 2latki głowę miała w 10 centylu, a wysokość w 95, więc jest dosyć wysoka i drobna.
Miałam podobnie na USG mówili że duża a jak się urodziła to mierzyła 56 cm ale była tak drobna że ubierałam ją w ubranka 45 ( fakt szybko z nich wyrosła )
Ale dość długo np nosiła mniejsze ubranka bo jest wysoka i drobna a dla jej wzrostu np spodenki by z niej zleciały
Ale już z wiekiem zaczyna to się zmieniać -
Wiewioora wrote:Rudzia, witaj na grupie 🙂 mam nadzieję, że teraz będzie u Ciebie wszystko w porządku 🙂
Dziękuję za miłe przywitanie
Stresowałam się czy pisać ( ale duże wsparcie okazujecie - co jest bardzo miłe )
Dziękuję za tak miłe przyjęcie ❤️SamiDe lubi tę wiadomość
-
RedTail_Rudzia wrote:Teraz jak leżałam z dziewczynami ( to miały duże walizki ) nie przejmuj się walizka ważne byś miała najpotrzebniejsze rzeczy dla siebie i dzidziusia
A nie sprawdzałas np na stronie szpitala jaką wyprawkę powinna mieć mama i dzidziuś?
Niektóre szpitale udostępniają niezbędne rzeczy♥️ 2020 - 👧🏼
25.10.22 🕊👼🤍
13.03.23 🕊👼🤍
🌈💜 12.2023 👶🏼
-
kropeczek wrote:Napisałam że szpital nic nie zapewnia.
Nie chodzi o to że zapewnia.. żaden już prawie nie zapewnia
Źle mnie zrozumiałas 😭😭
Bardziej mi chodziło że na stronie szpitala jest zakładka wyprawka dla mamy i dzidziusia
Jeśli na stronie szpitala nie ma - wyprawki ( takiej rozpiski) do szpitala co trzeba zabrać .. to dziewczyny tutaj pomogą skompletować taką wyprawkę
Jeśli Cię uraziłam Przepraszam 😭 chciałam pomóc 😭Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2023, 20:16
-
Wow ale emocjonalna jesteś 😁 nie miałam na celu urażenia Ciebie także spokojnie 😊
Szpital w którym rodzę ma taką liste, to też mój drugi poród będzie także to co mam zabrać to wiem 😁 jedynie w tej "pakowności"/pojemności walizek się średnio orientuję bo zawsze miałam jakieś torby podróżne. Do porodu pierwszego pożyczałam walizkę ale też nie orientuje się już teraz jaka ona była 😁RedTail_Rudzia lubi tę wiadomość
♥️ 2020 - 👧🏼
25.10.22 🕊👼🤍
13.03.23 🕊👼🤍
🌈💜 12.2023 👶🏼
-
nick nieaktualny
-
kropeczek wrote:Wow ale emocjonalna jesteś 😁 nie miałam na celu urażenia Ciebie także spokojnie 😊
Szpital w którym rodzę ma taką liste, to też mój drugi poród będzie także to co mam zabrać to wiem 😁 jedynie w tej "pakowności"/pojemności walizek się średnio orientuję bo zawsze miałam jakieś torby podróżne. Do porodu pierwszego pożyczałam walizkę ale też nie orientuje się już teraz jaka ona była 😁
Przepraszam.. stresuje się jutrzejszą wizytą. 😭 Staram się pozytywnie nakręcać .. do tego biorę progesteron i przyznaje ( odbija mi czasem po nim - jakaś taka ciepła klucha się zrobiłam )
Dziewczyny z którymi leżałam teraz w sierpniu( a były do CC - to miały dość duże walizki by pomieścić siebie i Maluszka ) ja szczerze już też nie pamiętam jaką miałam ale chyba miałam dwie bo w jedną się nie zmieściłam bo była mniejsza i mi dowieźli - może ze stresu zostawiłam ją w aucie 🙈