Grudniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
RedTail_Rudzia wrote:Ah Kochana.. leżenie ( polegiwanie ) dopiero 18 TC. Szyjka zamknięta 1 cm ( zajeb.. eh ) szew? Uplasowały za płytko ( powinien być 1cm wyżej ale trzyma - może być poprawka za jakiś czas ale kazała się nie przejmować - nie myśleć źle )
Spać z nogami do góry i tak też leżeć w ciągu dnia - na około 30 stopni ( właśnie zamówiłam specjalny trójkąt rehabilitycyjny)
Chodzi o to by było jak najmniejsze ciśnienie w macicy ( leżąc w takiej pozycji powoduje że macica podchodzi wyżej na daje nacisku na szyjkę ) a Dzidzia dopiero zacznie rosnąć - boję się
Wiem że to może dziwne ale dla mnie ważniejsze jest zdrowie Maluszka niż jego płeć .. tak mi jest łatwiej ..
To jest moja ostatnia szansa na ciążę - bo już jestem pod Dwóch CC ..
Zakaz kąpieli ( tylko prysznic ) zakaz sprzątania, dźwigania , noszenia zakupów, robienia zakupów, gotowania.. muszę poukładać to wszystko jakoś ponieważ Mój jest za granicą
Takie leżenie ma zminimalizować ponoć napięcie też brzucha które zaczęło na nowo mi się pojawiać
Leki : progesterone besins 2 x - doustnie , luteina 100mg dopochwowo, witaminy , magnez , picie dużej ilości wody.. ponoć operator w moim przypadku powinien być doświadczony przy zakładaniu ( heh mogę dalej nie mówić ? )
No i kurcze po zabiegu pojawiła się infekcja - nie mogę dostać - maści z antybiotykem u siebie
Kurcze zastanawiam się czy nie jest za dużo dramy z mojej strony a nie chce wprowadzać smutku na forum .. może powinnam zmienić forum . Cieszę się Kochane że Wasze Maleństwa są pełne zdrowia i Wy też .. i życzę Wam szczęśliwych rozwiązań
Pocieszam się że muszę wytrzymać 20 tyg. W takiej pozycji z nogami 🤣🙈 przepraszam ale już nie wiem czy płakać czy się śmiać.. dziękuję za zainteresowanie ❤️ na kolejną wizytę poprosiłam koleżankę by ze mną pojechała ale nie chcę być dla kogoś uciażeniem - zawsze ze wszystkim radziłam sobie sama. W życiu prywatnym zawsze staram się komuś pomagać siebie zostawiam na końcu .. " przyjaciółka " przestała się do mnie odzywać ponieważ nie mogłam czegoś dla niej zrobić - bo mam się bardzo oszczędzać .. czasem się czuję z tym wszystkim sama.. ale najważniejsze że Dzidziuś jest ZDROWY!!! 🥰🥰❤️❤️ Bardzo ruchliwy, kopie Mnie jak szalony hihi.. jeśli komuś przeszkadzają moje referaty - proszę powiedzieć - ja się nie obraże - jestem wyrozumiała i postaram się mniej pisać - tak to przez to że dużo gadam w życiu realnym ,- lecz czasem brak energii i lubię być sama .. dobranoc Życzę Wam dużo zdrówka i dla Waszych Dzidziusiów ❤️
Muszę być dobrej myśli .. -
Rudzka bardzo Ci współczuję sytuacji rozumiem , że się martwisz. Jednak ciągle nie rozumiem czemu nie zastosowano pessara skoro ze szwem jest taki problem. Przecież niedosc że zakładanie szwu wiąże się z powikłaniami to jeszcze jak masz tendencje do infekcji to mniej i wazyjna metoda jest bardzo wskazana. Mi jak założono pessar to już nie mierzono nawet szyjki bo nie było takiej potrzeby. Dopiero kiedy zdjęto pessar szyjka się skróciła zaraz po jego zdjęciu więc trzymal dobrze.
-
Rudzia przytulam mocno 😚 wierzę, że wszystko będzie dobrze 🙏🥰
Oczywiście, pisz tu wszystko co pomoże Ci pozbyć się zbędnego balastu z głowy
Mam nadzieję, że będziesz miała pomoc,no jak tu sobie radzić jak Twój za granicą...
I najważniejsze, żeby dzieciątko urodziło się w bezpiecznym czasie
Tutaj większość dziewczyn miała problemy, czy to z zajściem,czy z donoszeniem...Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
e_mil_ka wrote:Rudzka bardzo Ci współczuję sytuacji rozumiem , że się martwisz. Jednak ciągle nie rozumiem czemu nie zastosowano pessara skoro ze szwem jest taki problem. Przecież niedosc że zakładanie szwu wiąże się z powikłaniami to jeszcze jak masz tendencje do infekcji to mniej i wazyjna metoda jest bardzo wskazana. Mi jak założono pessar to już nie mierzono nawet szyjki bo nie było takiej potrzeby. Dopiero kiedy zdjęto pessar szyjka się skróciła zaraz po jego zdjęciu więc trzymal dobrze.
Mam ochotę czasami odpowiedzieć, że gdybym sama była lekarzem to nie byłby mi potrzebny i poradziłabym sobie bez niego...
Jak widać mój lekarz prowadzący ma podstawy by badać też inne parametry niż standardowo i zalecać mi leki czy suple
Rudzia widocznie trafiła na mniej doświadczonego lekarza i stało się tak jak się stało...sama nie mając podobnego doświadczenia z pierwszej ciąży nie wiedziałabym co lepsze i jakie są powikłania. Czasami człowiek dowiaduje się po czasie...
Dobrego dnia 🥰Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Rudzia, jeśli tylko potrzebujesz się wygadać, to pisz śmiało co Ci leży na sercu 🤗 myślę, że my tutaj z dziewczynami postaramy się dać Ci trochę otuchy w tym trudnym czasie.
Większość z nas ma w swojej historii trudne i przykre doświadczenia strat, długich lat starań, badań, leczenia, stymulacji, in vitro czy innych problemów przed lub w czasie ciąży...
Wiem, że jest Ci ciężko, ale najważniejsze jest teraz Wasze zdrowie - Twoje i maleństwa, i z całych sił trzymam kciuki żeby urodziło się w bezpiecznym terminie. Trzeba być dobrej myśli. 🥰✊
Myślę, że każda z nas ma jakieś mniejsze lub większe obawy...
Ja sama bardzo się stresuję i już nie mogę się doczekać wizyty, bo w poprzedniej ciąży na tym etapie zaczęły się problemy i mam ogromną nadzieję, że teraz nie będę musiała przez to przechodzić i że z moim maluchem wszystko w porządku i że jest zdrowy. 🙏
Każdej z nas życzę szczęśliwego rozwiązania i zdrowia dla mam i maluszków. Pomimo trudności musimy być dobrej myśli i wierzyć, że w grudniu będziemy szczęśliwie tulić swoje maleństwa. 🤗👶🥰Kasiastaraczka, kropeczek, Dudka1997, Olive, Nattttal, alex0806, Giosiek lubią tę wiadomość
2021 H🩷
2023 W🩵 -
alex0806 wrote:Ja już w końcu się obrocilam na ten prawy bo czułam że inaczej nie zasnę. I odleciałam. Ale to było po jakichs 2h bezsenności. Później po pół h znowu się obudziłam bo miałam koszmar, zasnęłam i za kolejne pół h już mąż wstawał do pracy to wstałam na dobre 🤦 jeszcze dzisiaj przetrwać, jutro córka już idzie do przedszkola to będę chyba w dzień odsypiać
Kiedyś, w poprzedniej ciąży zapytałam się mojego lekarza czy to bardzo źle, że śpię na prawym boku.
A on popatrzył się na mnie tym swoim stoickim wzrokiem i powiedział" Pani Aniu, gdyby spanie na prawym boku szkodziło ciąży to ludzkość już dawno by wyginęła. Proszę spać absolutnie tak jak Pani pasuje"
alex0806, Kasiastaraczka, Olive, e_mil_ka, _Hope lubią tę wiadomość
-
Rudzia, każda z nas ma rozmaite doświadczenia z zachodzeniem w ciążę, stratami, przeżywaniem ciąży. Także nikt cię nie będzie oceniał ani nic
Moja córka już dziś w końcu w przedszkolu. Ja leżę i odpoczywam z przerwami na jakieś małe zrywy sił, tj umycie naczyń, poodkurzanie, puszczenie prania. Zaraz wstawię obiad do piekarnika.
Strasznie mnie coś dziś oczy pieką. Leje cały dzień więc nie jest suche powietrze. Ale musiałam zdjąć soczewki i chodzę w okularach bo wytrzymać nie idzie. Mam nadzieję że to nie początek zapalenia spojówekLaura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Enni wrote:Kiedyś, w poprzedniej ciąży zapytałam się mojego lekarza czy to bardzo źle, że śpię na prawym boku.
A on popatrzył się na mnie tym swoim stoickim wzrokiem i powiedział" Pani Aniu, gdyby spanie na prawym boku szkodziło ciąży to ludzkość już dawno by wyginęła. Proszę spać absolutnie tak jak Pani pasuje"
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Uważam, że od tego mamy tutaj grupę, żeby razem się cieszyć ale i też nawzajem wspierać. Ciąża dla każdej z nas jest trudna, dla każdej z nas z innego powodu, ale każda z nas ma prawo narzekać 🙂
Ja już dzisiaj normalnie spałam, ale nie tak żebym się wyspała. Ciekawe czy teraz znowu czeka mnie nieprzespana noc 🤔Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Dzisiaj pełnia chyba? To nie wiem jak pośpimy 🤣
Ja za to mam dzisiaj jakieś gastro od rana. Ciągle cos chce mi się jeść. Młody szaleje w brzuchu, raz aż podskoczyłam takiego kopa dostałam. W nerw jakiś chyba 🤣Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Rudzia kochana trzymam za ciebie kciuki wierze ze będzie dobrze ❤️ Dla mnie ciąża to tez niestety nie tak radosny stan przez to co przechodziłam na początku, jest lepiej ale każdy dzień jest inny to tez wkurza ze nigdy nie wiem co będzie jutro
Wierze w to mocno ze wszystkie z tej grupy urodziły zdrowe piękne dzidzie 😍🤰🏻
Ja np dziś się obudziłam z bardzo nie przyjemnym bólem brzucha tylko uwaga nie żołądka nie podbrzusza tylko brzucha jak by te okolice pępka otd bolało nie mogłam się wyprostować ani mocni zgiąć miałyście tak ? Plus brzuch stał się twardy, na prawdę zaczęłam się stresować a wizyta tak pozno ja to bum mogła chodzić co tydzien czasem jak mam takie stresy czasem ehRedTail_Rudzia lubi tę wiadomość
-
Dzella19 wrote:Rudzia kochana trzymam za ciebie kciuki wierze ze będzie dobrze ❤️ Dla mnie ciąża to tez niestety nie tak radosny stan przez to co przechodziłam na początku, jest lepiej ale każdy dzień jest inny to tez wkurza ze nigdy nie wiem co będzie jutro
Wierze w to mocno ze wszystkie z tej grupy urodziły zdrowe piękne dzidzie 😍🤰🏻
Ja np dziś się obudziłam z bardzo nie przyjemnym bólem brzucha tylko uwaga nie żołądka nie podbrzusza tylko brzucha jak by te okolice pępka otd bolało nie mogłam się wyprostować ani mocni zgiąć miałyście tak ? Plus brzuch stał się twardy, na prawdę zaczęłam się stresować a wizyta tak pozno ja to bum mogła chodzić co tydzien czasem jak mam takie stresy czasem eh
Kochanie a byłas w toalecie w sensie? Ja jak się nie załatwiłam bo słabo mi pracują jelita to też tak miałam .. a masz jakieś dodatkowe dolegliwości ? Spróbuj sie połóżyc odpocząć .. proszę nie stresuj sie choć łatwo się mowi.. ale mi to się notorycznie niestety zdarza z tym brzuchem -
Jestem już po dwóch CC więc więcej dzieciaczków mieć nie będę . Zdecydowano się na szew - ponieważ pierwszy poród był w 24TC .. i mam zbyt krótka szyjkę ..
Moja doktor to profesor więc raczej chyba wie co robi 🤔😭( sama już nie wiem - ale musiałam komuś zaufać - kur... Się boję ) - kierując mnie do szpitala myślała że wszystko będzie ok - że dobrze się mną zajmą
Dzięki profesor donosilam dzieciątko poprzednio
Teraz szew zakładał ktoś inny i dlatego się martwię
Najbardziej się boję że wystąpią bóle
Bardzo obserwuje swoje ciało -
Pessar zakłada się przy dłuższej szyjce i troszkę później dla mnie byłoby to za późno 😭 ( ale już sama nie wiem 😭 - chyba że się mylę jeśli ktoś wie na ten temat więcej to całkiem możliwe że zrobili mnie w balona)
Sama już nie wiem co myśleć o tym wszystkim
Staram się o tym nie myśleć
Ale jakąkolwiek dolegliwość to od razu w głowie że coś się dzieje
Dziękuję Za wsparcie ❤️ jesteście cudowne ❤️
Mi został tylko 1cm szyjki tylko 1 a to dopiero 18 TC
W moim mieście takie zadupie ( że nie ma oddziału ginekologii - zlikwidowali je )
Ale mam wzywać jak coś pogotowie i zawiozą mnie do najbliższego szpitalaWiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2023, 16:10
-
Rudzia tak , alurat u mnie jelita pracuja dobrze i wszystko jest ok ale jak by mnie bolało mnie na wizytę w toalecie tylko takie kłucie bol właśnie na środku dziwne, zjadłam teraz i się położyłam, a skąd jesteś ? Czyli to już twoje 3 dzieciątko fajnie 🤗
RedTail_Rudzia lubi tę wiadomość
-
Dzella19 wrote:Rudzia tak , alurat u mnie jelita pracuja dobrze i wszystko jest ok ale jak by mnie bolało mnie na wizytę w toalecie tylko takie kłucie bol właśnie na środku dziwne, zjadłam teraz i się położyłam, a skąd jesteś ? Czyli to już twoje 3 dzieciątko fajnie 🤗
Kochanie 2
1 synek nie przeżył - ze względu na skrajne wcześniactwo
Ale tak jak jest splot słoneczny ? Pomiędzy żebrami ?
A coś może zjadłaś ? Ale nic innego się nie dzieje ? Brzuszek nie boli jak na okres ani nic ?
To może są dolegliwości trawienne- ale jeśli nie przejdzie to lekarz pierwszego kontaktu - Twój rodzinny - powinien rozwiać wątpliwości
Bądź może wyśle Cię na jakieś wyniki.. a ile do wizyty brakuje ?
Ja mieszkam 85 km od Szczecina -
Tak wysoko to jest żołądek , trzustka .. nie zjadłaś jakieś owocki ze skórką ? Nie miałaś ostatnio dużo stresu ? A który to już tydzień ? Może macicy zaczyna rosnąć i po prostu zaczyna uciskać na narządy wewnętrz.. jest mi ciężko określić. . nie jestem lekarzem.. ale jak nie ma takich dolegliwości napięcia , czy bólu na okres to powinno być wporzadku od strony ginekologicznej .. wtedy to mi tylko układ trawinny przychodzi do głowy
-
RedTail_Rudzia wrote:Jestem już po dwóch CC więc więcej dzieciaczków mieć nie będę . Zdecydowano się na szew - ponieważ pierwszy poród był w 24TC .. i mam zbyt krótka szyjkę ..
Moja doktor to profesor więc raczej chyba wie co robi 🤔😭( sama już nie wiem - ale musiałam komuś zaufać - kur... Się boję ) - kierując mnie do szpitala myślała że wszystko będzie ok - że dobrze się mną zajmą
Dzięki profesor donosilam dzieciątko poprzednio
Teraz szew zakładał ktoś inny i dlatego się martwię
Najbardziej się boję że wystąpią bóle
Bardzo obserwuje swoje ciało -
Pessar zakłada się przy dłuższej szyjce i troszkę później dla mnie byłoby to za późno 😭 ( ale już sama nie wiem 😭 - chyba że się mylę jeśli ktoś wie na ten temat więcej to całkiem możliwe że zrobili mnie w balona)
Sama już nie wiem co myśleć o tym wszystkim
Staram się o tym nie myśleć
Ale jakąkolwiek dolegliwość to od razu w głowie że coś się dzieje
Dziękuję Za wsparcie ❤️ jesteście cudowne ❤️
Mi został tylko 1cm szyjki tylko 1 a to dopiero 18 TC
W moim mieście takie zadupie ( że nie ma oddziału ginekologii - zlikwidowali je )
Ale mam wzywać jak coś pogotowie i zawiozą mnie do najbliższego szpitala
Czy Twoja szyjka od początku jestak krótka czy poprostu się tak szybko skróciła? Pessar zakłada się z reguły od 20 tygodnia kiedy to szyjka ma przynajmniej 2 cm ale to lekarz decyduje kiedy go założyć i może być założony wcześniej jeśli jest taka potrzeba.RedTail_Rudzia lubi tę wiadomość
-
ZnacZy to jest idealnie jak by na pępku i trochę niżej i wyżej nie żołądek ani podbrzusze teraz jest lepiej naszczescie 🙂🙏🏻 Wizyta za 3 tygodnie oby było lepiej, zaczynam od czwartku rehabilitacje zobaczymy co ta pani powie ogólnie bo nie widziałam jej od maja 😂
RedTail_Rudzia lubi tę wiadomość