Grudniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzella19 wrote:ZnacZy to jest idealnie jak by na pępku i trochę niżej i wyżej nie żołądek ani podbrzusze teraz jest lepiej naszczescie 🙂🙏🏻 Wizyta za 3 tygodnie oby było lepiej, zaczynam od czwartku rehabilitacje zobaczymy co ta pani powie ogólnie bo nie widziałam jej od maja 😂
Więc na spokojnie o nic poważnego:) pij też wodę w sensie większą ilość to pomoże
Bo jeśli macica się rozrasta i naciska Ci na pęcherz to wtedy szybciej oddasz siusiu i powinno być lepiej , lżejWiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2023, 22:53
-
e_mil_ka wrote:Czy Twoja szyjka od początku jestak krótka czy poprostu się tak szybko skróciła? Pessar zakłada się z reguły od 20 tygodnia kiedy to szyjka ma przynajmniej 2 cm ale to lekarz decyduje kiedy go założyć i może być założony wcześniej jeśli jest taka potrzeba.
Właśnie wyczytałam że od 20 tc i można byłoby szybciej ..
Mi się zdaje że ogólnie mam taką krótką od samego początku miałam tylko 2 cm
Później już zgłupiałam na wypisie napisali 1cm , później lekarz który mnie badał mówił że 2 cm
Moja mi mówi że niestety 1
Ale wewnętrznie było 4 cm jeśli była mierzona przez sondę dopochwowa - chyba że tak szybko mi się skróciła
Bo to był początek lipca
Zajrzałam do książeczki tam napisane 2cm od samego początku ( słabo co nie ? )
Kochane czy któraś z Was może mi to wytłumaczyć jak to jest ? Bo jest te badanie subiektywne i obiektywne - że jedno to stan badania szyjki przez lekarza palpacyjnie a drugie że wewnętrzne sondą..
Bo czy można mieć wtedy 2 pomiary które się różnią? Ja już zgłupiałam
Może któryś z Waszych lekarzy Wam to dokładnie tłumaczył ? Bo ja albo zapomnę się zapytać albo się zestresuje a później w domu miliony pytań
Mi się zdaje że mi coś lekarz ( ten rzeźnik zrobił - jak pierwsza mi obumarła i łyżeczkował mnie )
Będę na połówkowych 16 sierpnia i zapytam się czy w moim stanie można np dołożyć pessar
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2023, 21:06
-
Ja w tym tygodniu będę miała zakładany pessar, moja szyjka ostatnio miała 2,2 cm.Moja ginekolog najpierw bada mnie na fotelu, potem USG przed brzuch, a szyjka to USG dopochwowe. Sonda dopochwową mierzy szyjkę i myślę, że ten pomiar jest ważny. Moja dr mówiła, że lepszy byłby szew okrężny, ale z uwagi na bardzo nisko usadowione łożysko, które może krwawić, postanowiła, że będzie pessar. Łożysko oczywiście może się podnieść, ale ma na to czas do 30tc, a ja nie wiem czy tyle wytrzymam.
W poprzedniej ciąży miałam szew zakładany właśnie w połowie ciąży, szyjka wtedy miała 1,3-1,5.cm i małe rozwarcie wewnętrzne. Co najlepsze, tydzień przed tą diagnoza byłam u innego ginekologa, który badał mnie tylko na fotelu i twierdził, że szyjka twarda, długa. Może twarda była, ale długa to chyba nie. Chyba, że przez tydzień tak się skróciła. Tego się nie dowiem.RedTail_Rudzia, e_mil_ka lubią tę wiadomość
-
USG przez powłoki brzuszne jest zdecydowanie mniej miarodajne niż to dopochwowe. Dopochwowe jest zdecydowanie bardziej wiarygodne
RedTail_Rudzia, e_mil_ka lubią tę wiadomość
♥️ 2020 - 👧🏼
25.10.22 🕊👼🤍
13.03.23 🕊👼🤍
🌈💜 12.2023 👶🏼
PAI1 hetero, MTHFR hetero
💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
-
Linka2019 wrote:Ja w tym tygodniu będę miała zakładany pessar, moja szyjka ostatnio miała 2,2 cm.Moja ginekolog najpierw bada mnie na fotelu, potem USG przed brzuch, a szyjka to USG dopochwowe. Sonda dopochwową mierzy szyjkę i myślę, że ten pomiar jest ważny. Moja dr mówiła, że lepszy byłby szew okrężny, ale z uwagi na bardzo nisko usadowione łożysko, które może krwawić, postanowiła, że będzie pessar. Łożysko oczywiście może się podnieść, ale ma na to czas do 30tc, a ja nie wiem czy tyle wytrzymam.
W poprzedniej ciąży miałam szew zakładany właśnie w połowie ciąży, szyjka wtedy miała 1,3-1,5.cm i małe rozwarcie wewnętrzne. Co najlepsze, tydzień przed tą diagnoza byłam u innego ginekologa, który badał mnie tylko na fotelu i twierdził, że szyjka twarda, długa. Może twarda była, ale długa to chyba nie. Chyba, że przez tydzień tak się skróciła. Tego się nie dowiem.
Kochanie damy radę ! Musimy 🌹❤️ właśnie nigdy nie wiadomo komu ufać , ( co lekarz to inna opinia ) moja nie mogła mi zakładać bo przenieśli ją na oddział onkologii ginekologicznej ( bała się że może się coś stać gdybym leżała z innymi babeczkami - po za tym w tym terminie urlop miała - wszystko jak na złość )
A ja koniecznie musiałam mieć w 16 TC nie później nie wcześniej ( podejrzewam że właśnie tu chodziło o łożysko)
Czyli tak jak domyślałam .. moja szyjka była za krótka na pessar?
Tak własnie chodzi mi o te USG dopochwowe
Mi mierzono dopochwowo i był inny wymiar niż palpacyjnie i kuźwa już zgłupiałam totalnie
Na połówkowych mi pomięrzą wszystko
Więc daj znać Jak Ci założą i jak się będziesz czuć
Będzie dobrze ! Wytrzymasz
Na sali operacyjnej leżałam z dziewczyną której też nagle się otworzyła szyjka i się skróciła ale to była wysoka ciąża .. nie chce już skłamać który jej tydzień był ale jak dobrze pamiętam 26 TC i ją pocieszałam że będzie wszystko dobrze .. i założyli jej szew ale łożysko - miała wysoko jak dobrze zrozumiałam - była przerażona - tak mi jej szkoda było - bo jej sygnałem by iść na izbę przyjęć to tylko to że słabo ruchy wyczuwała - tam się dowiedziała o jej szyjce - partner ją zawiózł - odniosłam wrażenie że gryzie się z tym że mogła iść szybciej na wizytę - starałam się jej mówić że to nie jest jej wina że będzie dobrze i ma tak myśleć i innych myśli nie dopuszczać mimo że łatwo się mówi - na koniec życzyłam jej dużo szczęścia - bo z sali wyjeżdżałam pierwsza
Kochane tak słucham, czy czytam o różnych historiach - tak mi smutno że Nas to spotyka
Ale jeszcze bardziej napawa mnie to szczęściem i radością i daje nadzieję kiedy wszystko się okazuje szczęśliwym happy endem - że tak brzydko powiem
Staram się nakręcać pozytywnie - dziękuję za każde słowa z Waszej strony - za okazane wsparcie - dużo to dla mnie znaczy - takie poczucie że nie jestem sama ❤️ dziękuję 🌹 -
Dostałam wyniki krwi, te mi pokazuje poniżej normy, czy to już jest wskazaniem do przyjmowania żelaza?
RBC 3,68 x 10'6 (4.00-5.20) ..pierwszy raz spotykam się z taką formą wyniku
HGB 11,5 (12-16)
HCT 34,0 (36-46)
W nawiasie napisałam normy laboratorium. Na necie wyczytałam że ich obniżony poziom może świadczyć o anemii ale nie wiem czy takie same są normy dla kobiet w ciąży?♥️ 2020 - 👧🏼
25.10.22 🕊👼🤍
13.03.23 🕊👼🤍
🌈💜 12.2023 👶🏼
PAI1 hetero, MTHFR hetero
💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
-
kropeczek wrote:Dostałam wyniki krwi, te mi pokazuje poniżej normy, czy to już jest wskazaniem do przyjmowania żelaza?
RBC 3,68 x 10'6 (4.00-5.20) ..pierwszy raz spotykam się z taką formą wyniku
HGB 11,5 (12-16)
HCT 34,0 (36-46)
W nawiasie napisałam normy laboratorium. Na necie wyczytałam że ich obniżony poziom może świadczyć o anemii ale nie wiem czy takie same są normy dla kobiet w ciąży?Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Jestem po połówkowych
Chłopiec potwierdzony 😁💙
Mam nagranie na pendrive
Wszystko super ❤️
Waży 484 g
Tętno 149
Położenie główkowe, czyli przez półtora tygodnia przekręcił się,bo ostatnio główka była na górze
Łożysko mam na ścianie przedniej,ale wysoko
Szyjka przez usg przez powłoki 41,6 mm
Wracam do chłopaków w domu 🥰Wiewioora, Morelka456, alex0806, Giosiek, e_mil_ka, Olive, RedTail_Rudzia, _Hope, Dudka1997, SamiDe lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Kasiastaraczka wrote:Jestem po połówkowych
Chłopiec potwierdzony 😁💙
Mam nagranie na pendrive
Wszystko super ❤️
Waży 484 g
Tętno 149
Położenie główkowe, czyli przez półtora tygodnia przekręcił się,bo ostatnio główka była na górze
Łożysko mam na ścianie przedniej,ale wysoko
Szyjka przez usg przez powłoki 41,6 mm
Wracam do chłopaków w domu 🥰
Super, że wszystko dobrze.Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Kasia, gratuluję samych świetnych wiadomości!! 🤩🥳
Ja umówiłam się w końcu na połówkowe. Zależało mi na konkretnym lekarzu, który jest ponoć najlepszy w moim mieście. Akurat w czasie jak wypadały mi pierwsze prenatalne, to był na urlopie, więc byłam u innego lekarza. Okazało się, że teraz też wybiera się na urlop 😅 Babeczka zapisała mnie więc po jego powrocie na 29.08. Będę wtedy już w 22+3, ale uspokoiła mnie, że to nie będzie za późno 🫣
Kasiu, wpisz mnie proszę w wolnej chwili do kalendarza 😚
Jutro mam standardową wizytę u gina. Akurat mój ma teraz urlop, więc będę na zastępstwie u jego ojca (jego matka też jest ginekologiem w tej przychodni 😊). Jestem ciekawa co mi jutro powie na temat mojego łożyska, które ostatnio nie dość, że z było z przodu, to w dodatku całkowicie zakrywało szyjkę 🙄Kasiastaraczka, alex0806, _Hope lubią tę wiadomość
-
Kasia super wieści
Ja w końcu się umówiłam na jutro do osteopaty. Te bóle głowy i kręgosłupa mnie wykończą, dzwoniłam dzisiaj i nie było nic, po czym oddzwonili że się zwolniło na jutro na 17.Olive, Giosiek, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Alex lubie za to, że udało Cie sie umowic.
Ja bylam raz u osteopaty. Szczerze to potraktowalam ta wizyte jak ostatnia deske ratunku, bo osteopatia byla dla mnie czymś w rodzaju szarlatanstwa. Od 16roku zycia bardzo bolaly mnie ramiona, ale zaden lekarz nie wiedzial co mi jest. Badan mialam mnostwo zrobionych i nic. To bylo 3lata temu i do tej pory nic mnie nie boli 😁
Gdy corka miala kolki wybralismy sie do fizjo-osteopaty, który ma doświadczenie z dziecmi. Kolki przeszły same w swoim czasie, ale na tej wizycie dowiedzielismy sie jak nosic mala, jak ja podnosic, jak jej masować brzuszek. Niby wizyta nie rozwiazala problemu z którym przyszlismy ale czułam, ze bylo warto.Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
alex0806 wrote:Kasia super wieści
Ja w końcu się umówiłam na jutro do osteopaty. Te bóle głowy i kręgosłupa mnie wykończą, dzwoniłam dzisiaj i nie było nic, po czym oddzwonili że się zwolniło na jutro na 17.
Ja jutro na 10 idę do mojej fizjoSynek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87