X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 00:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropeczek wrote:
    Dziewczyny szybkie pytanko - jaka walizka na pobyt w szpitalu do porodu - duża czy średnia? W szpitalu nic nie zapewniają
    Ja brałam dużą

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pół nocy spać nie mogłam 🤦 budziłam się i zasnąć ponownie nie mogłam, rzucałam się z boku na bok. Pamiętam z ciąży z córką jak gdzieś przeczytałam że nie powinno się spać na prawym boku, mecze się ciągle na lewym który mnie boli, na plecach też ponoć źle. Normalnie jakbym już na końcówce była bo wszystko niewygodne.

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Wiewioora Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex ja tak samo, dwa dni temu też tak miałam. Budzę się w nocy około 1-2 i już zasnąć nie mogę, w żadnej pozycji nie jest mi wygodnie. A odnośnie lewego boku to czytałam, że od 28tc jest to bardziej wskazane, wtedy bardziej macica naciska na tętnice.

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    04.2023 ⏸ rośnij nasza kruszyno🌈
    29.12.2023 nasze tęczowe szczęście na świecie ♥️
    age.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już w końcu się obrocilam na ten prawy bo czułam że inaczej nie zasnę. I odleciałam. Ale to było po jakichs 2h bezsenności. Później po pół h znowu się obudziłam bo miałam koszmar, zasnęłam i za kolejne pół h już mąż wstawał do pracy to wstałam na dobre 🤦 jeszcze dzisiaj przetrwać, jutro córka już idzie do przedszkola to będę chyba w dzień odsypiać

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Wiewioora Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się niestety nie udało zasnąć ☹️ a od rana maraton, bo pojechałam rano z mężem, on do pracy ja do przychodni umówić się do lekarza po skierowanie na badania. Ale niestety już na dzisiaj miejsc nie było, więc teraz sobie czekam do 9 na pierwsze zajęcia z szkoły rodzenia. Nie wiem ile potrwają. Jak 2 godziny to wtedy od razu jadę do męża do pracy, bo on na 12 ma dzisiaj dentystę, a że nie zdąży mnie odwieźć do domu to jadę z nim 🤷🏼‍♀️ zanim będę mogla odespać to trochę potrwa 😟

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    age.png
  • Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2023, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Pół nocy spać nie mogłam 🤦 budziłam się i zasnąć ponownie nie mogłam, rzucałam się z boku na bok. Pamiętam z ciąży z córką jak gdzieś przeczytałam że nie powinno się spać na prawym boku, mecze się ciągle na lewym który mnie boli, na plecach też ponoć źle. Normalnie jakbym już na końcówce była bo wszystko niewygodne.
    Mi siostra też mowila że nie wolno spać na prawym...to bzdura ,trzeba spać tak jak nam jest wygodnie ;) ja śpię raz na lewym raz na prawym zależy jak się uloze ;)

Nattttal, Wiewioora, SamiDe, Olive, e_mil_ka lubią tę wiadomość

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤
    USG2 5.05 9t+2d ❤ zalozona karta ciazy, CRL 2.6cm
    USG 3 30.05 12t+6dn CRL 6.9cm Płeć: dziewczynka
  • Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2023, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z tym spaniem to wgl z kim się nie rozmawiam ostatnio to każdy marudzi że spać nie może 😅 my z mężem też się budzimy co chwilę i się kręcimy

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤
    USG2 5.05 9t+2d ❤ zalozona karta ciazy, CRL 2.6cm
    USG 3 30.05 12t+6dn CRL 6.9cm Płeć: dziewczynka
  • Nattttal Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2023, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dudka1997 wrote:
    Mi siostra też mowila że nie wolno spać na prawym...to bzdura ,trzeba spać tak jak nam jest wygodnie ;) ja śpię raz na lewym raz na prawym zależy jak się uloze ;)

Tak samo mi mówili w szpitalu, obojętnie który bok. Najważniejsze, to nie spać zbyt długo na plecach i nie leżeć na plecach w II i III trymestrze, zwłaszcza, jak się ma twardnienia brzucha, bo może to sprzyjać skurczą ☺️

Morelka456 lubi tę wiadomość

preg.png

Wysłany: 31 lipca 2023, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ze spaniem na jednym boku to mit, rozmawiałam z fizjo. Spijmy jak nam wygodnie 🙂
    Moja koleżanka nabawiła się poważnych bóli,bo spała tylko na jednym boku i później z tego powodu chodziła do fizjo,a się jakoś o tym spaniu wcześniej nie zgadalysmy
    Warto rozmawiać 😁

Nattttal, Morelka456, Olive lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Wiewioora Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, będziemy czuły że jest problem, że jednak nie powinnyśmy spać na tym prawym boku. Ale póki nic się nie dzieje to śmiało się kręcić prawo i lewo 🙂

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    age.png
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi zdecydowanie wygodniej jest na prawym boku spać/leżeć niż na lewym :p

Kasiastaraczka, Wiewioora lubią tę wiadomość

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam ze wczoraj nie napisałam ale za dużo emocji a wieczorem niestety nawrot bólu żołądka który obudził mnie w nocy i bałam się ze będzie szpital ehh..
    Mamy DZIEWCZYNKĘ 💗 jestem przeszczęśliwa 😍

Kasiastaraczka, Wiewioora, kropeczek, _Hope, Linka2019, Giosiek, Olive, Dudka1997, alex0806, Matleena89, e_mil_ka, SamiDe lubią tę wiadomość

Wysłany: 31 lipca 2023, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jeszcze nie wiemy kto mieszka u Wiewióry, Rudzi i Olive 🥰 czekamy na wieści 🥰

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • RedTail_Rudzia Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2023, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ah dziewczyny Kochane dopiero wróciłam od lekarza . Szczerze ? Mam takie rolecoster w głowie że nie wiem co mam myśleć - a wieści są słabe

Obudziłam się o 2.30 na siusiu i nie spałam do 7.00 rano

A o 19.15 wizyta dopiero się odbyła

Rudzia ❤️
    preg.png
  • Wiewioora Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liczę, że na połówkowych dowiemy się kim jest lokator ♥️ czyli jeszcze tydzień
    Rudzia, a co lekarz mówił?

Kasiastaraczka, RedTail_Rudzia lubią tę wiadomość

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    age.png
  • Olive Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2023, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka jak sie czujesz?

Witaj Rudzia 😊

Kropeczek ja mialam srednia walizke na pobyt w szpitalu i mala torbe z rzeczami do porodu. Ale szpital wszystko zapewnial dla dziecka (oprocz ubranek), a dla mamy podklady i majtki jednorazowe.

Dzella gratulacje 😍

Dziewczyny, malo sie odzywam bo brakuje mi czasu. Tak jak myslalam, nie dam rady wytrzymac do usg prenatalnego i szukalam gdzie moge jeszce isc. Niestety nigdzie nie ma miejsc przed 25 sierpnia, à ja wizyte swoja mam 1wrzesnia, taaa...Ale w sobote jedziemy do Polski i udalo mi sie umowic do ginekologa juz n'a poniedzialek 😁 Mialam ogromnego farta, bo zadzwonilam z pytaniem o wizyte w przyszlym tygodniu, a polozna powiedziala, ze przed chwila kobieta anulowala swoja wizyte i jesli mi pasuje godzina 9.40 to zaprasza 😂 Mam przeogromna nadzieje, ze w koncu poznamy plec.
    Z kolejnych dobrych nowin to czuje ruchy dzidziusia 😍 sa sporadyczne, ale za to konkretne kopniaki 😂

Morelka456, Kasiastaraczka, alex0806, SamiDe lubią tę wiadomość

8.2021 👧
    23.04.23 ⏸️
    19.05.23 ♥️

preg.png
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olive wrote:
    Morelka jak sie czujesz?

Witaj Rudzia 😊

Kropeczek ja mialam srednia walizke na pobyt w szpitalu i mala torbe z rzeczami do porodu. Ale szpital wszystko zapewnial dla dziecka (oprocz ubranek), a dla mamy podklady i majtki jednorazowe.

Dzella gratulacje 😍

Dziewczyny, malo sie odzywam bo brakuje mi czasu. Tak jak myslalam, nie dam rady wytrzymac do usg prenatalnego i szukalam gdzie moge jeszce isc. Niestety nigdzie nie ma miejsc przed 25 sierpnia, à ja wizyte swoja mam 1wrzesnia, taaa...Ale w sobote jedziemy do Polski i udalo mi sie umowic do ginekologa juz n'a poniedzialek 😁 Mialam ogromnego farta, bo zadzwonilam z pytaniem o wizyte w przyszlym tygodniu, a polozna powiedziala, ze przed chwila kobieta anulowala swoja wizyte i jesli mi pasuje godzina 9.40 to zaprasza 😂 Mam przeogromna nadzieje, ze w koncu poznamy plec.
    Z kolejnych dobrych nowin to czuje ruchy dzidziusia 😍 sa sporadyczne, ale za to konkretne kopniaki 😂

Dziękuję że pytasz 😊 Nadal kiepsko, kaszel męczy bo te napady jego są okropne,tak nagle przychodzą i kaszle wtedy jak oszalała. Ogólnie w ciągu dnia jest dobrze,gdy wstaje rano albo się zdrzemnę to mnie wtedy bierze najbardziej.
    Biorę mleko z miodem,czosnkiem i masłem, syrop Prenalen dla ciężarnych, inhalacje z soli fizjologicznej i spray do nosa z soli morskiej. I nic,jestem bezradna 😔

• RedTail_Rudzia Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 00:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioora wrote:
    Liczę, że na połówkowych dowiemy się kim jest lokator ♥️ czyli jeszcze tydzień
    Rudzia, a co lekarz mówił?

Ah Kochana.. leżenie ( polegiwanie ) dopiero 18 TC. Szyjka zamknięta 1 cm ( zajeb.. eh ) szew? Uplasowały za płytko ( powinien być 1cm wyżej ale trzyma - może być poprawka za jakiś czas ale kazała się nie przejmować - nie myśleć źle )
    Spać z nogami do góry i tak też leżeć w ciągu dnia - na około 30 stopni ( właśnie zamówiłam specjalny trójkąt rehabilitycyjny)
    Chodzi o to by było jak najmniejsze ciśnienie w macicy ( leżąc w takiej pozycji powoduje że macica podchodzi wyżej na daje nacisku na szyjkę ) a Dzidzia dopiero zacznie rosnąć - boję się
    Wiem że to może dziwne ale dla mnie ważniejsze jest zdrowie Maluszka niż jego płeć .. tak mi jest łatwiej ..
    To jest moja ostatnia szansa na ciążę - bo już jestem pod Dwóch CC ..
    Zakaz kąpieli ( tylko prysznic ) zakaz sprzątania, dźwigania , noszenia zakupów, robienia zakupów, gotowania.. muszę poukładać to wszystko jakoś ponieważ Mój jest za granicą
    Takie leżenie ma zminimalizować ponoć napięcie też brzucha które zaczęło na nowo mi się pojawiać
    Leki : progesterone besins 2 x - doustnie , luteina 100mg dopochwowo, witaminy , magnez , picie dużej ilości wody.. ponoć operator w moim przypadku powinien być doświadczony przy zakładaniu ( heh mogę dalej nie mówić ? )
    No i kurcze po zabiegu pojawiła się infekcja - nie mogę dostać - maści z antybiotykem u siebie
    Kurcze zastanawiam się czy nie jest za dużo dramy z mojej strony a nie chce wprowadzać smutku na forum .. może powinnam zmienić forum . Cieszę się Kochane że Wasze Maleństwa są pełne zdrowia i Wy też .. i życzę Wam szczęśliwych rozwiązań
    Pocieszam się że muszę wytrzymać 20 tyg. W takiej pozycji z nogami 🤣🙈 przepraszam ale już nie wiem czy płakać czy się śmiać.. dziękuję za zainteresowanie ❤️ na kolejną wizytę poprosiłam koleżankę by ze mną pojechała ale nie chcę być dla kogoś uciażeniem - zawsze ze wszystkim radziłam sobie sama. W życiu prywatnym zawsze staram się komuś pomagać siebie zostawiam na końcu .. " przyjaciółka " przestała się do mnie odzywać ponieważ nie mogłam czegoś dla niej zrobić - bo mam się bardzo oszczędzać .. czasem się czuję z tym wszystkim sama.. ale najważniejsze że Dzidziuś jest ZDROWY!!! 🥰🥰❤️❤️ Bardzo ruchliwy, kopie Mnie jak szalony hihi.. jeśli komuś przeszkadzają moje referaty - proszę powiedzieć - ja się nie obraże - jestem wyrozumiała i postaram się mniej pisać - tak to przez to że dużo gadam w życiu realnym ,- lecz czasem brak energii i lubię być sama .. dobranoc Życzę Wam dużo zdrówka i dla Waszych Dzidziusiów ❤️
    Muszę być dobrej myśli ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2023, 00:36

Rudzia ❤️
    preg.png
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzia mimo tych zdrowych ciąż o których mówisz to wcale wiele z nas tak nie ma że żyje teraz beztrosko. Też na naszej drodze zostało postawione wiele przeciwności losu, wiele strat i wyrzeczeń.
    W mojej pierwszej ciąży miałam skracającą się szyjke macicy, co prawda ja miałam założony pessar ale zdecydowanie wolałabym to leżenie w kolejnej "zdrowej ciąży" niż dwie utraty które mnie spotkały. Oczywiście nie neguje tego że skracająca się szyjka macicy to przecież nic takiego.
    Ta ciąża mimo tego że mam zastrzyki i inne leki też nie zaczęła się rewelacyjnie i był ogromny strach bo nie wszystko było tak kolorowo i wspaniale. Forum nie jest zamknięte tylko dla tych "beztroskich zdrowych ciąż"
    Większość dziewczyn na tym forum ma przykre historie za sobą które nigdy nie powinny się wydarzyć, wiele strat, wiele lat starań, wiele badań za sobą, próby in vitro itd itd.
    To wszystko po to żeby móc urodzić zdrowe dziecko 🤍

Nattttal, Olive lubią tę wiadomość

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
  • Olive Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzia skup sie n'a tym co dobre. Dzidzius jest zdrowy i dobrze mu w brzuszku 😊 Szyjka krotka ale dalej zamknieta. Prawda, bolesna wiem, ale nic wiecej niz to co robisz nie mozesz zrobic. Pozostaje myslec pozytywnie. Wiem jak o to ciezko gdy sie slyszy jak wyglada sytuacja, ale Twoj dzidzius potrzebuje Twojej pozytywnej énergii😊
    Nie boj sie prosic o pomoc. Bardzo mozliwe ze zweryfikujesz przyjaznie, ale teraz najwazniejsze jest zdrowie Twoje i dzidziusia.

Kropeczek ma racje, ja tylko dodam, zebys nie myslala, ze inne maja gorzej i daja rade, o nie, nie, nie. Pomysl ze nie jestes sama i dobrze rozumiemy przez co przechodzisz.

Nattttal lubi tę wiadomość

8.2021 👧
    23.04.23 ⏸️
    19.05.23 ♥️

preg.png
‹‹ 185 186 187 188 189 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ