X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2023, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropeczek wrote:
    Moja córka była totalnie anty butelkowa. Nawet jak musiałam gdzieś wyjść bez niej to z butelki nie chciała mojego pokarmu. Ponad 2 lata ją karmiłam, totalny cycoholik to był. Teraz nie zamierzam karmić piersią 😀
    Ha ha córka z Ciebie wszystko wyciągnęła, że już nie chcesz?
    Łatwo było odstawić?
    Ja karmię nadal Synka i coraz bardziej bolą mnie cycki... wczoraj karmiłam tylko do drzemki, dziś też tylko do drzemki, ciekawe czy zaśnie bez- bo jeszcze bryka...

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2023, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioora wrote:
    Olive, też niestety nie pomogę, ale może to jakiś jednorazowy wynik, nie musi być od razu źle 🙂 wyczytałam w internecie, że może być to spowodowane zwiększoną dzienną podazą bialka. Póki co wdech i wydech i czekaj na info od położnej 🙂
    Dziewczyny, mam trochę inne pytanie. Będziemy wymieniać kuchnie w tym roku ( w końcu!!!). Na co zwrócić uwagę? Mam projekt mebli w Ikei, będziemy mieć dwie narożne szafki (typu nerka) bo taki mam układ kuchni, pod zlewem szafka zwykła, bo tam musi być butla z gazem, będzie zmywarka, 3 szafki z samymi szufladami i jedna szafka typu cargo (30cm) na olej itp. Będą też dwie szafki wiszące. W nowej kuchni chce mieć talerze w szufladzie, tak samo pojemniki z mąką itp. Macie jakieś rady?
    Będziesz mieć uchwyty do otwierania czy inne rozwiązanie? Ja żałuję że nie mam uchwytów bo strasznie brudzą się fronty. No i fajnie jest mieć ten wolny domyk w szafkach żeby nie trzaskały i same się zamykały.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2023, 21:30

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2023, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropeczek wrote:
    👀 dla wielu kontrowersyjny temat

Jaki polecacie smoczek dla dzidziusia? Na co powinnam zwrócić uwagę? (Moja starsza córka nawet raz nie użyła smoczka więc nie wiem a jednak chciałabym się teraz zaopatrzyć w razie czego)

My używaliśmy lovi ale teraz spróbuję bez smoczka bo mieslmy straszny problem z jego odstawienie i niestety zgryz już niestety ucierpiał u córki.

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2023, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    Mam wyniki krwi i moczu.
    Crp w normie,więc nie wiem skąd te przeziębienie.
    Martwią mnie te zaniżone parametry i hemoglobina słabo. Miała tak któraś?

https://zapodaj.net/plik-IsY8ZnpxhF

https://zapodaj.net/plik-vxGMmVifWB
    Przeziębienie to może być infekcja wirusowa a z tego co wiem przy infekcji wirusowej crp będzie w normie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2023, 21:27

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2023, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    No anemia wisi w powietrzu jak nic 🙁
    Suplementujesz coś?
    Pewnie dostaniesz jakiś lek

Nic nie biorę, dotąd miałam 13,79 ale to było 1 czerwca hemoglobina

Wysłany: 27 lipca 2023, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    Nic nie biorę, dotąd miałam 13,79 ale to było 1 czerwca hemoglobina
    Oj to bardzo zjechało...
    U mnie też powoli spada...
    Muszę bardziej zadbać o dietę i pić więcej zakwasu i sok z pokrzywy

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2023, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Oj to bardzo zjechało...
    U mnie też powoli spada...
    Muszę bardziej zadbać o dietę i pić więcej zakwasu i sok z pokrzywy

To pewnie dostaniesz żelazo, każdą to pewnie czeka

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2023, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też myślę że początki anemii, na dodatek płytki krwi bardzo nisko. Kiedy idziesz do lekarza? Trzeba te wyniki skonsultować

Ja żelaza nie brałam z córką, trzymało mi się ładnie całą ciążę. Ale przez leki które biorę to musiałam kontrolować też np wapń. I brałam w ciąży.
    Wczoraj lekarz mówił że encorton do połowy ciąży i dopiero na kolejnej wizycie będziemy myśleć o odstawieniu. Mam 24.08 dopiero, a prenatalne 29.08.

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2023, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Też myślę że początki anemii, na dodatek płytki krwi bardzo nisko. Kiedy idziesz do lekarza? Trzeba te wyniki skonsultować

Ja żelaza nie brałam z córką, trzymało mi się ładnie całą ciążę. Ale przez leki które biorę to musiałam kontrolować też np wapń. I brałam w ciąży.
    Wczoraj lekarz mówił że encorton do połowy ciąży i dopiero na kolejnej wizycie będziemy myśleć o odstawieniu. Mam 24.08 dopiero, a prenatalne 29.08.

Badania prawidłowe, brak ogólnych parametrów zapalnych, morfologia uwzględniając ciążę i jej etap - prawidłowa, mocz w granicach normy. CRP w normie. Postepowanie tylko dotyczące stanu miejscowego górnych dróg oddechowych- w razie nasilania objawów rekonsultacja u lekarza rodzinnego.

Taka dostałam wiadomość od mojego ginekologa. Płytki krwi mam w normie nadal.
    Wizytę u niego mam 7 sierpnia. Przed wizytą zrobię może jeszcze raz morfologię i żelazo i zobaczymy jak wygląda. Ja po połowie ciąży miałam hemoglobinę 12,1 i 12,6 i dostałam żelazo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2023, 07:47

Wysłany: 28 lipca 2023, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    To pewnie dostaniesz żelazo, każdą to pewnie czeka
    U mnie jeszcze trochę ponad normę i mam zamiar zadbać przez ten miesiąc naturalnie, zobaczymy na ile to pomoże 🙂

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2023, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Ha ha córka z Ciebie wszystko wyciągnęła, że już nie chcesz?
    Łatwo było odstawić?
    Ja karmię nadal Synka i coraz bardziej bolą mnie cycki... wczoraj karmiłam tylko do drzemki, dziś też tylko do drzemki, ciekawe czy zaśnie bez- bo jeszcze bryka...
    Ona chciała cały czas pierś. W najgorszym momencie ważyłam tylko 43kg i czułam się fatalnie..

A odstawienie się udało po tym jak trafiłam do szpitala na 3 dni, mnie nie było więc partner ją musiał usypiać itd nawet dobrze mu to poszło. Po tym jak wróciłam jeszcze miesiąc się zeszło z tym jak łapała mi za koszulkę i chciała cyca ale tłumaczyłam jej że jest duża itd i jakoś to przeszło

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina

Wysłany: 28 lipca 2023, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropeczek wrote:
    Ona chciała cały czas pierś. W najgorszym momencie ważyłam tylko 43kg i czułam się fatalnie..

A odstawienie się udało po tym jak trafiłam do szpitala na 3 dni, mnie nie było więc partner ją musiał usypiać itd nawet dobrze mu to poszło. Po tym jak wróciłam jeszcze miesiąc się zeszło z tym jak łapała mi za koszulkę i chciała cyca ale tłumaczyłam jej że jest duża itd i jakoś to przeszło
    Rozumiem...to trochę okoliczności zmusiły

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2023, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    U mnie jeszcze trochę ponad normę i mam zamiar zadbać przez ten miesiąc naturalnie, zobaczymy na ile to pomoże 🙂

A jaki masz wynik?
    Piszesz o hemoglobinie czy żelazie?
    Żelazo to ja muszę sprawdzić na pewno.
    Masz jakąś dietę? Jakieś rady? 😊

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2023, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja moją odstawiłam jak miała 2 lata 2 mc. Też cycuś straszny był, ale miała wtedy jelitowkę masakryczna i wymiotowała po wszystkim. Nie mogła nic jeść ani pić i dawałam jej tylko trochę wody. Odstawiłam ją wtedy. Byłam na takim etapie że już mnie to męczyło strasznie.

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵

Wysłany: 28 lipca 2023, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    A jaki masz wynik?
    Piszesz o hemoglobinie czy żelazie?
    Żelazo to ja muszę sprawdzić na pewno.
    Masz jakąś dietę? Jakieś rady? 😊
    Hemoglobinę mam teraz 12,1 przy normie od 11,2
    Ferrytyne sprawdzałam wcześniej i miałam 85,8 przy normie od 13, więc zapas ładny
    Lepiej właśnie sprawdź ferrytyne,bo żelazo bardzo zmienna dana
    Aktualnie to biorę probiotyk sanprobi ibs, żeby żelazo z pożywienia lepiej się wchłaniało
    Zamówiłam sobie zakwas z buraka,bo mi się skończyła butelka
    Będę też wspomagać się floradix
    Kupiłam też 2 buteleczki soku z buraka z cytryną i z młodej pokrzywy z cytryną

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2023, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Hemoglobinę mam teraz 12,1 przy normie od 11,2
    Ferrytyne sprawdzałam wcześniej i miałam 85,8 przy normie od 13, więc zapas ładny
    Lepiej właśnie sprawdź ferrytyne,bo żelazo bardzo zmienna dana
    Aktualnie to biorę probiotyk sanprobi ibs, żeby żelazo z pożywienia lepiej się wchłaniało
    Zamówiłam sobie zakwas z buraka,bo mi się skończyła butelka
    Będę też wspomagać się floradix
    Kupiłam też 2 buteleczki soku z buraka z cytryną i z młodej pokrzywy z cytryną

I te wszystkie rzeczy możesz brać bez problemu na raz ?
    Moja ferrytyna z 26.06 to 33,54. Właśnie mało,zawsze miałam niską

• Paulina_98 Koleżanka

Wysłany: 28 lipca 2023, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropeczek wrote:
    👀 dla wielu kontrowersyjny temat

Jaki polecacie smoczek dla dzidziusia? Na co powinnam zwrócić uwagę? (Moja starsza córka nawet raz nie użyła smoczka więc nie wiem a jednak chciałabym się teraz zaopatrzyć w razie czego)

U mnie jest duże przewrażliwienie na smoki, ze względu ze większość dzieci (rodzina,praca) ma zle dobrany i za długo nosi. Ale oczekując córki edukuje się i jednak to ważne aby go do ok 8 miesiąca miała. Można sobie znaleźć ciekawe materiały kiedy podawać a kiedy nie 😅
    Koniec końców mamy suavinex zero, maja możliwość wyboru rozmiaru początkowego od -2 do 2 czyli jest na krótko dobry ale mysle ze dzidzia nie będzie męczyła się z za duzym smokiem 😁

HCG
    20.04.23- 1131,9
    18.04.23- 543
    Pozytywny test
    11.04.23
    💔25.12.23
    💔 14.02.22 cp laparoskopia
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2023, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie przejrzałam sporo artykułów neurologopedów i główne firmy które wymieniają to mam, suavinex i lovi. Ale tylko w razie konieczności

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina

Wysłany: 28 lipca 2023, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    I te wszystkie rzeczy możesz brać bez problemu na raz ?
    Moja ferrytyna z 26.06 to 33,54. Właśnie mało,zawsze miałam niską
    Rozkładam na cały dzień

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Wiewioora Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2023, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno będę miała uchwyty. Cichy domyk to jeszcze do ustalenia :) Dla mnie właśnie szuflady zamiast szafek to podstawa. Aktualnie mam szafki i cholery dostaję jak coś muszę wyjąć. Czekam niecierpliwie na lepsze czasy, zwłaszcza że temat nowej kuchni ciągnie się już prawie 3 lata ;/

Morelka ja biorę żelazo, z tym że moja ferrytyna od początku była kijowa, cały czas poniżej normy, aktualnie na ostatnich badaniach miałam 6,5 a norma od 15. Hemoglobina też była nieco poniżej normy. Żelazo dostałam po 16 tc. Żelazo biorę na noc, po 2 godzinnej przerwie od jedzenia (w sumie nie narzekam, bynajmniej nie podjadam wieczorami :D ), rano nie mogę brać, bo rano biorę euthyrox, a nie można go mieszać z żelazem.

Ja nie mam doświadczenia ze smoczkami, więc chętnie poczytam Wasze doświadczenia :)

Morelka456 lubi tę wiadomość

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    04.2023 ⏸ rośnij nasza kruszyno🌈
    29.12.2023 nasze tęczowe szczęście na świecie ♥️
    age.png
‹‹ 182 183 184 185 186 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ