Grudniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Jak masz 0 rh- to po prostu dostaniesz immunoglobuliny przed porodem. Tylko nie pamiętam czy w którymś TC czy przed samym porodem. Lekarz na pewno ci wyjaśni wszystko
Mi dziś przyszedł wynik posiewu i jest czystyMadeline , Morelka456 lubią tę wiadomość
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Kasiastaraczka wrote:Ja jem,ale mało,jako dodatek do owsianki,nie codziennie
Chodzi o te polifenole
O matulu... Tyle rzeczy, co nie można to się załamać można 🙈 Ja ciągle nie mogę znaleźć jakiegoś jednego spoko źródła,które by miało rzetelnie opracowane materiały w temacie produktów dozwolonych i niedozwolonych. Koleżanka poleciła mi książkę Emily Oster "Expecting better". Chyba w końcu ją kupię. Tam są właśnie informacje na temat zaleceń i przeciwskazan w ciąży pod lupą - jakie i czy w ogóle zostały wykonane w tym temacie badania.
Znacie? -
alex0806 wrote:Jak masz 0 rh- to po prostu dostaniesz immunoglobuliny przed porodem. Tylko nie pamiętam czy w którymś TC czy przed samym porodem. Lekarz na pewno ci wyjaśni wszystko
Mi dziś przyszedł wynik posiewu i jest czysty
Mam nadzieję oczywiście, że nie czekają mnie takie przygody 🤞😁 -
Gratuluję kolejnych pozytywnych badań!
Ja jem truskawki na tony - rozumiem, że chodzi o ew.toxoplazmoze? Ale tym można się zarazić z każdego niemytego owocu czy warzywa... Innych przyczyn ew.zakazu jedzenia truskawek nie znam. Za to są super zdrowe i pełne witamin.Morelka456, Madeline lubią tę wiadomość
-
Morelka456 wrote:Dziewczyny jecie truskawki? Bo niby nie można
Można jeść truskawki! 🍓 To potwierdzone! Diabetolog sama polecała mi te owoce i nawet ja z cukrzycą ciążową mogę je jeść i często z tego korzystam. 😉
Madeline, gratulacje! Cieszę się z dobrych wiadomości! 🥰Morelka456, Madeline lubią tę wiadomość
2021 H🩷
2023 W🩵 -
Ja wiem, że o truskawkach piszą w kontekście alergii, że nie można jeść bo mogą uczulać. Ale jeżeli nic nie jest nam po zjedzeniu umytych truskawek to myślę że ok. Sama uwielbiam truskawki, niedługo będę zajadać prywatne z ogródka ♥️
Madeline, super że mogłaś już usłyszeć serduszko 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2023, 14:15
Madeline lubi tę wiadomość
-
Morelka456 wrote:Dziewczyny jecie truskawki? Bo niby nie można
Ojej czemu niby nie można? Morelka Ty naprawdę za dużo chyba czytasz w tych internatach 😅 ja wczoraj zjadłam całą szklankę truskawek i dziś kolejną. Gorzej bym się jedzeniem wędzonej makreli przejmowała która zawierać może metale ciężkie.ale to też nie jest tak że jeść nie można tylko poprostu nie jeść ciągle.Madeline lubi tę wiadomość
-
Madeline wrote:Dziewczyny, ja wczoraj miałam tak szalony dzień mamy jak nigdy. Zamieszanie z wizytami u gina (przez co trafiłam do innego,i chyba go wezmę na prowadzącego!), założenie karty ciąży, odebranie męża po miesiącu że szpitala,odwiedziny u obu mam! I jeszcze praca na zwiększonych obrotach od rana!
Ale co z wiadomości, nasz mini-muminek ma
1,75cm i usłyszałam po raz pierwszy bicie serca. Na moją prośbę,w ramach wyjątku doktor pozwolił mężowi też wejść także przeżycie nie z tej ziemi! ☺️☺️☺️
160 uderzeń/minutę.
Poza tym badanie było bezbolesne (nie trzymał we mnie wziernika jeśli go nie używał, co ostatnio mi się zdarzyło i miałam potem krwawienie małe...), Delikatny i dużo opowiadał.
Niestety dowiedziałam się też,że mam grupę krwi 0Rh- , więc jestem idealnym dawcą,ale jest ryzyko konfliktu serologicznego, także już na tym etapie wiem,że mam dodatkowe atrakcje zapewnione.
Jest tu ktoś jeszcze z taką grupą? Powiem Wam ,że jako ten idealny dawca raczej zawsze się czułam słaba, mdlałam po pobraniach,wiec czułam,że nie mogłabym oddawać krwi... Poza tym niby 0 to najstarsza grupa i mięsożercy(?!). Jak najstarsza,to jednak skłaniam się ku temu, że ludzie w takim razie jednak głównie jeśli rośliny, bo ja od dzieciństwa za mięsem nie przepadam,a warzywa i owoce to mogę non stop 😂
Też mam ujemna grupę krwi. Poprostu immoniglobulina zostanie podana. Moją córka ma dodatnią dlatego podano mi również immunoglobulinę po porodzie.Madeline lubi tę wiadomość
-
Pytanko: stosujecie jakieś probiotyki ? Jakieś macie do polecenia?
Lekarz mi nic konkretnego nie powiedział, tylko,że coś mogę sobie stosować, a mój kolor śluzu się niestety zmienił na żółty od paru dni i chciałabym zadziałać.
Z góry dzięki za rekomendacje:) -
Ale probiotyki ginekologiczne?
Nie
Stosuję sanprobi ibs, żeby żelazo mi się lepiej wchłaniało
Edit. Doczytałam,że ginekologiczne 🙃Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2023, 17:34
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
W ogóle z jedzeniem to w dzisiejszych czasach jest jakaś masakra - truskawki polifenole, ser - ale tylko pasteryzowany, ryby - metale ciężkie, ryż - arsen...i to tyczy się wszystkich,a nie tylko kobiet w ciąży.... Po prostu trzeba zachować umiar
Na pewno surowego mięsa lepiej nie jeść i mleka niepasteryzowanegoe_mil_ka, Madeline lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Ja brałam przed ciążą Sanprobi i teraz kontynuuje. Ale też mam właśnie żółty śluz więc muszę dopytać ginekologa czy wszystko tam ok. Posiew moczu przyszedł i jest czysty, żadnych bakterii
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵