Grudniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja w ogóle jestem sceptycznie nastawiona do tych testów, badań. Znam przypadek że badanie wyszło bardzo źle. A dziecko urodziło się zdrowe. Więc nie robię nic więcej niż pappa i USG
Kasiastaraczka, e_mil_ka lubią tę wiadomość
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
alex0806 wrote:Ja w ogóle jestem sceptycznie nastawiona do tych testów, badań. Znam przypadek że badanie wyszło bardzo źle. A dziecko urodziło się zdrowe. Więc nie robię nic więcej niż pappa i USG
alex0806, e_mil_ka lubią tę wiadomość
-
alex0806 wrote:Ja w ogóle jestem sceptycznie nastawiona do tych testów, badań. Znam przypadek że badanie wyszło bardzo źle. A dziecko urodziło się zdrowe. Więc nie robię nic więcej niż pappa i USG
Znam przypadek, że pappa i któryś z testów wyszły dobrze,a dziecko ma zespół EdwardsaSynek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Jestem w końcu w domu. Lekarz miał problem, żeby zmierzyć NT. Ryzyka niskie 🙈
Za to mam ryzyko przedwczesnego porodu przed 34 tygodniem 1:20, ale na to na pewno ma duży wpływ poronienie w 18 tygodniu. Zaskoczyłam się nieźle, bo dziecię ma już 7,7 cm. Z om jest 12+6 a z USG 13+5.Morelka456, Madeline , alex0806, Kasiastaraczka, kropeczek, _Hope, e_mil_ka lubią tę wiadomość
-
Wiewioora wrote:Jestem w końcu w domu. Lekarz miał problem, żeby zmierzyć NT. Ryzyka niskie 🙈
Za to mam ryzyko przedwczesnego porodu przed 34 tygodniem 1:20, ale na to na pewno ma duży wpływ poronienie w 18 tygodniu. Zaskoczyłam się nieźle, bo dziecię ma już 7,7 cm. Z om jest 12+6 a z USG 13+5.
Ojej a czemu tak? To ma coś wspólnego? Wtedy pisałaś,że infekcje miałaś.
Teraz badasz często czystość pochwy itd. -
Wiewioora wrote:Jestem w końcu w domu. Lekarz miał problem, żeby zmierzyć NT. Ryzyka niskie 🙈
Za to mam ryzyko przedwczesnego porodu przed 34 tygodniem 1:20, ale na to na pewno ma duży wpływ poronienie w 18 tygodniu. Zaskoczyłam się nieźle, bo dziecię ma już 7,7 cm. Z om jest 12+6 a z USG 13+5.
Niech rośnie zdrowo!💪Wiewioora lubi tę wiadomość
-
Morelka456 wrote:Ojej a czemu tak? To ma coś wspólnego? Wtedy pisałaś,że infekcje miałaś.
Teraz badasz często czystość pochwy itd. -
Ja od kilku dni odczuwam takie kłujące bóle na wysokości jajników - doświadczacie takich bólów? W ogóle jakoś mi niewygodnie z tym brzuchem, indo tego cały czas nawracające nudności i wzdęcia na nowo
Co do PAPPY - to statystyka, więc najwyżej wylicza ryzyko 1:4, czyli 25%, że dziecko urodzi się chore i 75%, że zdrowe. To tylko wstęp do dalszej diagnostyki w razie podejrzeń. Wiadomo, że każdy organizm jest inny, ale pewne odchylenia w przezierności karkowej albo w białkach czy wolnym betaHCG częściej występują u dzieci z trisomią. Nie oznacza to, że dziecko jest z automatu chore - to budzi podejrzenie, do dalszej diagnostyki.
Testy genetyczne badają wolne DNA płodu i mają wysoką skuteczność - no w końcu 'widzimy' geny płodu, więc można policzyć, czy nie ma jednego chromosomu za dużo. Nie muszą wykryć jedynie sytuacji kiedy łożysko jest mozaikowate, więc uwolnione DNA nie jest odzwierciedleniem DNA płodu.Nattttal, Morelka456 lubią tę wiadomość
-
Wiewioora super, że ryzyka niskie 🥰
No na pewno to ma wpływ na to ryzyko porodu przedwczesnego
U mnie też bombelek na USG przyspieszył trochę,chyba 5 dni z tego co pamiętamSynek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
kropeczek wrote:Dziewczyny a to prawda że mając te bakterie ureaplasma, chlamydia i mykoplasma jest bardzo ciężko wyleczyć w ciąży?
Raczej jakbyś miała z tych bakterii to byś miała problem zajść a jakbych zaszła to szybko byś straciła taką ciążę.
Ja miałam te dwie pierwsze i miałam ciężko się pozbyć tej drugiej i nie mogłam przez to zajść. Dopiero jak się wyleczyłam mogłam planować dziecko. -
kropeczek wrote:Dziewczyny a to prawda że mając te bakterie ureaplasma, chlamydia i mykoplasma jest bardzo ciężko wyleczyć w ciąży?
Nie wiem jak w ciąży, ale starając się o synka była u nas ureaplasma i mąż
przyjmował antybiotyk 2 miesiące,ja 2 razy do owulacji
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Natash88
Ja też mam kłucie w podbrzuszu momentami. Potem też bóle podbrzusza oraz ciągnięcie... Wydaje mi się, że to normalne,ale też mnie niepokoją,bo są takie miesiączkowe, wcześniej nie miałam takich.
Paulina98 - jesteśmy z Tobą,nie zadręczaj się na zapas,postaraj się myśleć o dobrych rzeczach,że skoro nic się nie dzieje, wszystko jest prawdopodobnie dobrze itd.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2023, 13:48