X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattttal wrote:
    A tak z ciekawości - czy jecie bób? Pamiętam, że jeszcze jakieś 7 lat temu, jak moja siostra była w ciąży (nie miała cukrzycy) lekarka mówiła jej, że nie powinna jeść. W internecie w sumie przeważają wpisy, że można, o ile nie ma się cukrzycy ciążowej i problemów z trawieniem. Nie pytałam o to mojego lekarza ☺️

Pierwszy raz w tym roku jadłam 2 dni temu, ale bardzo niedużą porcję, jakieś 250 g. Dziś mam zamiar bardziej zaszaleć haha

Ja wczoraj gotowałam właśnie i dziś też zamierzam bo wczoraj tak go przesolilam że nic nie zjadłam tylko pol wieczoru ryczalam że nie mam o zjeść na kolacje 🤣

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    Napisałam do mojego ginekologa na ten temat. Zobaczymy co mi odpisze
    Probiotyk to nigdy nie zaszkodzi brać.

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam zastosować probiotyk doustnie Trivagin przez 10 dni albo dopochwowo Lactovaginal też 10 dni ( biorę luteinę to zaproponował ten pierwszy ).

• Nattttal Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2023, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mil_ka wrote:
    Ja wczoraj gotowałam właśnie i dziś też zamierzam bo wczoraj tak go przesolilam że nic nie zjadłam tylko pol wieczoru ryczalam że nie mam o zjeść na kolacje 🤣

O matko, ja też przesadziłam z solą. Pierwszy raz mi się to zdarzyło. Ale nalałam sobie dużo wody i zjadłam 😂

preg.png
  • Wiewioora Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie nie umiem solić, zawsze dam za mało, ale jeżeli chodzi o frytki czy popcorn to soli pełno, ale miałam tak już przed ciążą 🤣
    Jeżeli chodzi o zachcianki to chyba bardziej mój mąż jest w ciąży niż ja, bo on co chwilę chce coś zjeść, odpala się o 21 czy jedziemy do kfc 🤣 jedyne dziwne na co miałam ochotę to konserwa turystyczna 🤣 a i tydzień po teście ciążowym byłam w stanie zabić za kebaba, ogólnie miałam dużą chęć na mięso. Potem się uspokoiło.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2023, 17:27

Kasiastaraczka, Madeline lubią tę wiadomość

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    04.2023 ⏸ rośnij nasza kruszyno🌈
    29.12.2023 nasze tęczowe szczęście na świecie ♥️
    age.png
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioora udowodnione, że faceci odczuwają ciążę,nazywa się to zespół kudawa 😁
    Jesteście razem w ciąży 🥰 tylko Tobie później brzuszek zejdzie 😂

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Wiewioora Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już mu mówiłam, że będziemy sobie robić wspólne zdjęcia rosnących brzuszków 🤣

Nattttal, Kasiastaraczka, SamiDe, Madeline lubią tę wiadomość

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    04.2023 ⏸ rośnij nasza kruszyno🌈
    29.12.2023 nasze tęczowe szczęście na świecie ♥️
    age.png
  • Matleena89 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:

Matleena89 to miło 🥰 teraz zmieniacie lekarza?

Tak zmieniamy. Do kliniki dojeżdżaliśmy ok. 100km. Ciążę będę prowadzić u lekarza w swoim mieście. U niego też robiłam prenatalne.

Kasiastaraczka, Madeline lubią tę wiadomość

Kasia 03.12.2023 (39+6) | 3400g | 56cm ❤️
    age.png

Naturalna niespodzianka ❤️
    preg.png

Starania o pierwsze 👶 od 08.2018

08.2022 - start IVF -> 09.09. PUNKCJA -> mamy 6❄️ (zostały 4❄️)
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matleena - to dobrze, że już znasz lekarza:) to już dużo do przodu!

Wiewioora - uśmiałam się, moja mama się śmiała,że mój tata to jej wmawial,że ma apetyty i jeździł nocami po lody :D Pewnie sam miał chętki:D

Mój kochany też jakies dziwne apetyty miewał i dolegliwości ciążowe,ale jak mu powiedziałam o tym syndromie kudawy, to mu przeszło:D

Kasiastaraczka, Wiewioora lubią tę wiadomość

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
    26.06 💙 chłopak, 7,00 cm, 12+3 wg OM ,13+1 wg USG
    26.05 słychać ❤️, 1,75cm. 8+1
    10.05 1sze USG - bije ♥️ 3,2mm, 6.tc
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 02:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samide możesz coś więcej opowiedzieć o pokrzywce ja mam na rękach dłoniach klatce piersiowej nogach brzuchu i biodrach, swędzi okropnie, dziś w szpitalu usłyszałam ze zakaz zyrteu i fenistilu gdzie wypisała mi moja gin to 🙄 nienawidzę jak każdy mówi co innego, a chciałam się dowiedzieć jak to i Coebie wyglada bo u mnie dermatolog powiedziała żebym sprostowała dietę przeciwalergiczna i patrzyła co mnie uczula jak one się nagle pojawiają i znikają i tak z 3 razy dziennie 😃
    Ja dziewczyny wymiotowałam dziś 3 razy mimo podania dożylnie leków przeciwwymiotnych :( No ale cóż bardzo się modlę ale to bardzoooo żeby gdy najdejdzie 2 trumestr ustąpiło chociaż w 50% będę wdzięczna bo jest nie do wytrzymania :(

SamiDe lubi tę wiadomość

• kropeczek Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uwielbiam bób i jem 🤍

Nattttal lubi tę wiadomość

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 17 czerwca 2023, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella19 wrote:
    samide możesz coś więcej opowiedzieć o pokrzywce ja mam na rękach dłoniach klatce piersiowej nogach brzuchu i biodrach, swędzi okropnie, dziś w szpitalu usłyszałam ze zakaz zyrteu i fenistilu gdzie wypisała mi moja gin to 🙄 nienawidzę jak każdy mówi co innego, a chciałam się dowiedzieć jak to i Coebie wyglada bo u mnie dermatolog powiedziała żebym sprostowała dietę przeciwalergiczna i patrzyła co mnie uczula jak one się nagle pojawiają i znikają i tak z 3 razy dziennie 😃
    Ja dziewczyny wymiotowałam dziś 3 razy mimo podania dożylnie leków przeciwwymiotnych :( No ale cóż bardzo się modlę ale to bardzoooo żeby gdy najdejdzie 2 trumestr ustąpiło chociaż w 50% będę wdzięczna bo jest nie do wytrzymania :(

Dzella, u mnie też się to pojawia i znika, utrzymuje się do 24h czasami dłużej, ale widzę, że jest juz tego mniej niż w 1 trymestrze. Też potwornie swędzi, ale staram się nie drapać, bo jak zacznę w jedym miejscu to koniec świata 😂 mam na to masc z kortykosteroidem (klobetazolem), nazywa się dermovate, ale kupowałam w belgii, wystarczy odrobina, żebym poczuła ulgę już po 15 minutach. Dermatolog mi powiedział, że są bezpieczne w ciąży, bo zostają w skórze, nie przedostają się do krwi. Ta maść mi ratuje życie. U mnie też to alergiczne, ale nie kazali mi patrzeć na dietę, po prostu jeśli się nasili zrobimy testy alergiczne, póki co z maścią daję radę i występują maksymalnie 3-4 zmiany dziennie, ktore szybko łagodzę maścią, a czasami daję radę i bez. Rozmawiałam też o tym ze znajomą lekarką ogólną, powiedziała, że jeśli wcześniej tego nigdy nie miałam, a teraz raptem tyle różnych zmian się pojawia, to po prostu mój system immunologiczny przez ciążę szaleje i tym to się objawia i prawdopodobnie po ciąży przejdzie. Co dziwne mam to tylko na nogach i raz pod pośladkiem, to było najwyżej heh..
    Współczuję Ci bardzo tych wymiotów, są one spowodowane ciążą? Nie problemem z żołądkiem?

Baby girl 🩷
    preg.png
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióra wczoraj udało się znaleźć tętno 😍 tylko nie wiem czemu ten detektor jest taki cichy,nawet jak był na maxa przykręcony głośnik.
    Jest na dole po prawej stronie pod brzuchem zaraz 😊

alex0806, Wiewioora, Madeline lubią tę wiadomość

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też tak nisko siedzi, prawie przy kości łonowej ;)

Mi dzisiaj tak łeb peka że aż mi słabo. Wczoraj na grillu u znajomych się zaczęło. Nie chciałam nic brać ale o 3 w nocy się obudziłam i myślałam że mi coś pęknie w tej głowie. Wzięłam Apap. I dalej boli. A idę z córką dziś na urodziny do kolegi z przedszkola i chyba będę musiała znowu coś wziąć. Dawno mnie tak nie bolało ;( aż mi się ręce trzęsą a ciśnienie mam w normie

Morelka456 lubi tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie przeczytałam do końca i polubiłam🤦 Kurcze współczuję,oby przeszło.
    Ważne,że ciśnienie w normie. Mierz sobie 🤗

• SamiDe Ekspertka

Wysłany: 17 czerwca 2023, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex weź większą dawkę, jeśli masz tabletki z 500mg paracetamolu, to weź dwie, można przyjąć 1g paracetamolu jednorazowo w odstępie minimum 6godz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2023, 10:31

e_mil_ka lubi tę wiadomość

Baby girl 🩷
    preg.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę że za długo wczoraj na nogach byłam. Poszłam do dziewczyn do pracy z ciastem bo miałam urodziny i kupiły mi prezent. Dostałam bon do Hm na 200 zł więc poszaleje z ciążowymi ubraniami ;) później ten grill, wróciliśmy ok 20, córka zasnęła o 21.30🤦 także meczaco. Na razie chwilę leżę, posłuchałam malucha, zjadłam i odpoczywam. Mąż wziął córkę na rower, po 12 jedziemy na urodziny.

SamiDe, Madeline , e_mil_ka lubią tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,mam pytanko odnośnie badań prenatalnych:
    Rozumiem, że skoro będę mieć badanie w 12/13 tc, to będzie przez powłoki brzuszne? Czy w związku z tym powinnam przyjść z pełnym pęcherzem? Nie dostałam żadnych takich wytycznych, ale w internecie coś takiego znalazłam.

Dajcie znać,bo Wy najlepiej wiecie,jak to wygląda ☺️

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
    26.06 💙 chłopak, 7,00 cm, 12+3 wg OM ,13+1 wg USG
    26.05 słychać ❤️, 1,75cm. 8+1
    10.05 1sze USG - bije ♥️ 3,2mm, 6.tc
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex współczuję bólu głowy..😚jak nie przechodzi to lyknij jeszcze paracetamol

Madeline tak,ja miałam przez powłoki brzuszne..co do pęcherza to nie miałam jakoś super opróżnionego,bo w drodze na USG piłam wodę

Madeline , Morelka456 lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline wrote:
    Dziewczyny,mam pytanko odnośnie badań prenatalnych:
    Rozumiem, że skoro będę mieć badanie w 12/13 tc, to będzie przez powłoki brzuszne? Czy w związku z tym powinnam przyjść z pełnym pęcherzem? Nie dostałam żadnych takich wytycznych, ale w internecie coś takiego znalazłam.

Dajcie znać,bo Wy najlepiej wiecie,jak to wygląda ☺️
    Mi powiedzieli że ma być pecherz na wpół wypełniony, cokolwiek to znaczy 🤣 mam za niecałe 2 tyg to USG. Przy córce miałam przez brzuch, ale nie chciała się obrócić i lekarz pytał czy może przez pochwę

Madeline lubi tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
‹‹ 97 98 99 100 101 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ