Grudniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Nattttal wrote:A tak z ciekawości - czy jecie bób? Pamiętam, że jeszcze jakieś 7 lat temu, jak moja siostra była w ciąży (nie miała cukrzycy) lekarka mówiła jej, że nie powinna jeść. W internecie w sumie przeważają wpisy, że można, o ile nie ma się cukrzycy ciążowej i problemów z trawieniem. Nie pytałam o to mojego lekarza ☺️
Pierwszy raz w tym roku jadłam 2 dni temu, ale bardzo niedużą porcję, jakieś 250 g. Dziś mam zamiar bardziej zaszaleć haha
Ja wczoraj gotowałam właśnie i dziś też zamierzam bo wczoraj tak go przesolilam że nic nie zjadłam tylko pol wieczoru ryczalam że nie mam o zjeść na kolacje 🤣 -
e_mil_ka wrote:Ja wczoraj gotowałam właśnie i dziś też zamierzam bo wczoraj tak go przesolilam że nic nie zjadłam tylko pol wieczoru ryczalam że nie mam o zjeść na kolacje 🤣
O matko, ja też przesadziłam z solą. Pierwszy raz mi się to zdarzyło. Ale nalałam sobie dużo wody i zjadłam 😂 -
Ja właśnie nie umiem solić, zawsze dam za mało, ale jeżeli chodzi o frytki czy popcorn to soli pełno, ale miałam tak już przed ciążą 🤣
Jeżeli chodzi o zachcianki to chyba bardziej mój mąż jest w ciąży niż ja, bo on co chwilę chce coś zjeść, odpala się o 21 czy jedziemy do kfc 🤣 jedyne dziwne na co miałam ochotę to konserwa turystyczna 🤣 a i tydzień po teście ciążowym byłam w stanie zabić za kebaba, ogólnie miałam dużą chęć na mięso. Potem się uspokoiło.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2023, 17:27
Kasiastaraczka, Madeline lubią tę wiadomość
-
Ja już mu mówiłam, że będziemy sobie robić wspólne zdjęcia rosnących brzuszków 🤣
Nattttal, Kasiastaraczka, SamiDe, Madeline lubią tę wiadomość
-
Kasiastaraczka wrote:
Matleena89 to miło 🥰 teraz zmieniacie lekarza?
Tak zmieniamy. Do kliniki dojeżdżaliśmy ok. 100km. Ciążę będę prowadzić u lekarza w swoim mieście. U niego też robiłam prenatalne.
Kasiastaraczka, Madeline lubią tę wiadomość
-
Matleena - to dobrze, że już znasz lekarza:) to już dużo do przodu!
Wiewioora - uśmiałam się, moja mama się śmiała,że mój tata to jej wmawial,że ma apetyty i jeździł nocami po lody Pewnie sam miał chętki:D
Mój kochany też jakies dziwne apetyty miewał i dolegliwości ciążowe,ale jak mu powiedziałam o tym syndromie kudawy, to mu przeszło:DKasiastaraczka, Wiewioora lubią tę wiadomość
-
samide możesz coś więcej opowiedzieć o pokrzywce ja mam na rękach dłoniach klatce piersiowej nogach brzuchu i biodrach, swędzi okropnie, dziś w szpitalu usłyszałam ze zakaz zyrteu i fenistilu gdzie wypisała mi moja gin to 🙄 nienawidzę jak każdy mówi co innego, a chciałam się dowiedzieć jak to i Coebie wyglada bo u mnie dermatolog powiedziała żebym sprostowała dietę przeciwalergiczna i patrzyła co mnie uczula jak one się nagle pojawiają i znikają i tak z 3 razy dziennie 😃
Ja dziewczyny wymiotowałam dziś 3 razy mimo podania dożylnie leków przeciwwymiotnych No ale cóż bardzo się modlę ale to bardzoooo żeby gdy najdejdzie 2 trumestr ustąpiło chociaż w 50% będę wdzięczna bo jest nie do wytrzymaniaSamiDe lubi tę wiadomość
-
Dzella19 wrote:samide możesz coś więcej opowiedzieć o pokrzywce ja mam na rękach dłoniach klatce piersiowej nogach brzuchu i biodrach, swędzi okropnie, dziś w szpitalu usłyszałam ze zakaz zyrteu i fenistilu gdzie wypisała mi moja gin to 🙄 nienawidzę jak każdy mówi co innego, a chciałam się dowiedzieć jak to i Coebie wyglada bo u mnie dermatolog powiedziała żebym sprostowała dietę przeciwalergiczna i patrzyła co mnie uczula jak one się nagle pojawiają i znikają i tak z 3 razy dziennie 😃
Ja dziewczyny wymiotowałam dziś 3 razy mimo podania dożylnie leków przeciwwymiotnych No ale cóż bardzo się modlę ale to bardzoooo żeby gdy najdejdzie 2 trumestr ustąpiło chociaż w 50% będę wdzięczna bo jest nie do wytrzymania
Dzella, u mnie też się to pojawia i znika, utrzymuje się do 24h czasami dłużej, ale widzę, że jest juz tego mniej niż w 1 trymestrze. Też potwornie swędzi, ale staram się nie drapać, bo jak zacznę w jedym miejscu to koniec świata 😂 mam na to masc z kortykosteroidem (klobetazolem), nazywa się dermovate, ale kupowałam w belgii, wystarczy odrobina, żebym poczuła ulgę już po 15 minutach. Dermatolog mi powiedział, że są bezpieczne w ciąży, bo zostają w skórze, nie przedostają się do krwi. Ta maść mi ratuje życie. U mnie też to alergiczne, ale nie kazali mi patrzeć na dietę, po prostu jeśli się nasili zrobimy testy alergiczne, póki co z maścią daję radę i występują maksymalnie 3-4 zmiany dziennie, ktore szybko łagodzę maścią, a czasami daję radę i bez. Rozmawiałam też o tym ze znajomą lekarką ogólną, powiedziała, że jeśli wcześniej tego nigdy nie miałam, a teraz raptem tyle różnych zmian się pojawia, to po prostu mój system immunologiczny przez ciążę szaleje i tym to się objawia i prawdopodobnie po ciąży przejdzie. Co dziwne mam to tylko na nogach i raz pod pośladkiem, to było najwyżej heh..
Współczuję Ci bardzo tych wymiotów, są one spowodowane ciążą? Nie problemem z żołądkiem?
-
U mnie też tak nisko siedzi, prawie przy kości łonowej
Mi dzisiaj tak łeb peka że aż mi słabo. Wczoraj na grillu u znajomych się zaczęło. Nie chciałam nic brać ale o 3 w nocy się obudziłam i myślałam że mi coś pęknie w tej głowie. Wzięłam Apap. I dalej boli. A idę z córką dziś na urodziny do kolegi z przedszkola i chyba będę musiała znowu coś wziąć. Dawno mnie tak nie bolało ;( aż mi się ręce trzęsą a ciśnienie mam w normieMorelka456 lubi tę wiadomość
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Myślę że za długo wczoraj na nogach byłam. Poszłam do dziewczyn do pracy z ciastem bo miałam urodziny i kupiły mi prezent. Dostałam bon do Hm na 200 zł więc poszaleje z ciążowymi ubraniami później ten grill, wróciliśmy ok 20, córka zasnęła o 21.30🤦 także meczaco. Na razie chwilę leżę, posłuchałam malucha, zjadłam i odpoczywam. Mąż wziął córkę na rower, po 12 jedziemy na urodziny.
SamiDe, Madeline , e_mil_ka lubią tę wiadomość
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Dziewczyny,mam pytanko odnośnie badań prenatalnych:
Rozumiem, że skoro będę mieć badanie w 12/13 tc, to będzie przez powłoki brzuszne? Czy w związku z tym powinnam przyjść z pełnym pęcherzem? Nie dostałam żadnych takich wytycznych, ale w internecie coś takiego znalazłam.
Dajcie znać,bo Wy najlepiej wiecie,jak to wygląda ☺️ -
Alex współczuję bólu głowy..😚jak nie przechodzi to lyknij jeszcze paracetamol
Madeline tak,ja miałam przez powłoki brzuszne..co do pęcherza to nie miałam jakoś super opróżnionego,bo w drodze na USG piłam wodęMadeline , Morelka456 lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Madeline wrote:Dziewczyny,mam pytanko odnośnie badań prenatalnych:
Rozumiem, że skoro będę mieć badanie w 12/13 tc, to będzie przez powłoki brzuszne? Czy w związku z tym powinnam przyjść z pełnym pęcherzem? Nie dostałam żadnych takich wytycznych, ale w internecie coś takiego znalazłam.
Dajcie znać,bo Wy najlepiej wiecie,jak to wygląda ☺️Madeline lubi tę wiadomość
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵