X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • k878 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2017, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salenne, małysmoku, trzymajcie się!

ja tylko raz miałam akcję z twardym brzuchem, już dawno, też leżałam prawie tydzień, wszystko przeszło; od tamtej pory nie planuję zbyt dużo na raz, a jak tylko coś mnie pobolewa, choćby lekko, porzucam to, co robię i idę się położyć (raz utknęłam ponad na godzinę na spacerze w lasku :P), rewiduję plany na najbliższy czas; nie ma co ryzykować;
    tym bardziej, że teraz to jeszcze miesiąc-dwa i będzie naprawdę z górki

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • malysmok84 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2017, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salenne wrote:
    No spa pomaga tak sobie ale do tej pory brałam ją tylko doraźnie. Teraz mam brać na stałe 3 dziennie więc może to pomoże więcej. Aczkolwiek wszystko wskazuje na to, że łóżko pewnie czeka mnie do końca ciąży. Mogę leżeć, byle Antosia siedziała w brzuszku jak najdłużej.

Sprobuj lezec z poduszka ppd pupa i nogami wyzej, to odciaza szyjke. Ewentualnie lewy bok z poducha miedzy nogami. Ja tak czesto leze. Mi lekarz kazal tez zapisywac te skurcze, zeby potem widziec ile bylo danego dnia, jak czesto, czy sa jakies pory stale, albo co je nasila. Ja zauwazylam ze u mnie np najgorzej jest wieczorem, albo jak mam pelny pecherz, albo za przeprpszeniem gazy, albo jak sie objem za mocno...moze tez sprobuj poobserwowac moze cos mozesz wykluczyc

Lilka <3
    f2w39jcge388wdve.png

Endometrioza, Hiperinsulinemia, Hiperprolaktynemia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2017, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malysmoku, dziękuję za rady. Spróbuję się poobserwować, wtedy też lekarce będę mogła więcej powiedzieć. Wiem tylko, że często tak mam, że leżę i po prostu nagle skurcz...bez wyraźnych przyczyn. No i moją gin trochę zaniepokoiło to, że w nocy mam je tak często bo przy niemal każdym ruchu. No ale musimy jakoś dać temu radę :) Maluszki nam to potem wynagrodzą :)

• malysmok84 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2017, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musimy sie trzymac i wierzyc ze bedzie dobrze. Ja sie ciesze juz z kazdego dnia jak malutka jest w brzuszku, bo to na wage zlota.

Tez mialam taka noc, ale luteina na tyle pomogla ze w miare juz spie. U mnie t3z jwst tak ze lapie mnie jak leze. Chociaz np jak mala sie ulozy nisko i sporo kopie to jest jakby gorzej. Jsk kopie na wysokosci pepka albo z boku to brzuch sie mniej spina.

Lilka <3
    f2w39jcge388wdve.png

Endometrioza, Hiperinsulinemia, Hiperprolaktynemia
  • aknelam Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia 2017, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawiam się jak się odczuwa takie skurcze, bo ja mam czasem takie wręcz naprężenie brzucha. Wydaje mi się jakby zaraz miał pęknąć, ale bardziej utożsamiałam to z samym rozciąganiem się skóry i rośnięciem. Bo na prawdę czasami czuje jak ten brzuch się powiększa, a może właśnie to są te skurcze?
    Ale konsekwencji tego nie mam żadnych, szyjka długa. Normalnie chodzę do pracy. Magnez biorę regularnie, nospę doraźnie. Myślę,że jakby było to coś niepokojącego to w jakiś szczególny sposób bym to odczuwała?

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2017, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to wygląda tak, że nagle powstaje takie narastające napięcie macicy i robi się twarda jak kamień. Po jakiejś chwili odpuszcza. Nie boli ale jest to mocno nieprzyjemne.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2017, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tak samo. Na szczęście narazie jest tych skurczy ok 3-4w ciągu dnia. Lekarz powiedział, żebym sie na razie tym nie martwila

• 78beti Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iruletka wrote:
    O rany to faktycznie dużo tych lekcji z języków. Rozumiem, że chodzi do prywatnej szkoły? Bo mój Młody do państwowej i mają jeden język obcy 2 razy w tygodniu
    Tak to społeczna szkoła ale wykończą mnie z tymi językami z reszta jest Ok bo młoda w klasie ma tylko 6 osób i zajęcia programowe codziennie od 8.00 do 15.00 wiec przerabiają więcej niż program i zadań z pisania czy czytania jest bardzo mało

https://www.maluchy.pl/li-73179.png
  • 78beti Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2017, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do twardego brzucha to miałam tak w poprzedniej ciąży jakoś w 6 miesiącu i musiałam prawie cały ten miesiąc przeleżeć i bardzo sie oszczędzać oczywiście plus leki i przeszło :)

https://www.maluchy.pl/li-73179.png
  • Aqu Przyjaciółka

Wysłany: 28 sierpnia 2017, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie, czy któraś z was bierze Euthyrox i Tardyferon? Jak je przyjmujecie, jeżeli oba trzeba brać na czczo i nie można ich łączyć ze sobą?

Dotychczas brałam tylko Euthyrox, ale mam już za słaba morfologię i muszę dodać żelazo.

Co do twardego brzucha to miałam bardzo ciężki okres w 15-18 tc. Prawie trzy tygodnie leżałam, w tym kilka dni plackiem. Brałam Magne B6 3x2, Nospę 3x1 i Scopolan 3x1, potem te 2 ostatnie już tylko doraźnie. Uspokoiłam się kiedy po 2 tygodniach lekarz stwierdził że z szyjką jest ok. Teraz te twardnienia zdarzają się rzadziej, choć jestem nadal na nie wyczulona i wiem że muszę uważać.

mhsvtv733430mtzr.png

atdcj44j15o2zkq2.png
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2017, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam z tym problem. Biorę letrox i sorbifer. Letrox na tarczycę biorę rano na czczo potem śniadanie a sorbifer biorę poźniej ok 12 przed drugim śniadaniem. Wieczorem biorę już przed samym spaniem

Aqu lubi tę wiadomość

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • Aqu Przyjaciółka

Wysłany: 28 sierpnia 2017, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam na razie z tego względu Ferrum Lek, którego nie trzeba brać na czczo, więc póki co problemu nie mam. Ale mam dwa nie zaczęte opakowania Tardyferonu i nie chciałabym ich wyrzucać, wolę wykorzystać.
    Może zagadnę o to lekarza na następnej wizycie.

mhsvtv733430mtzr.png

atdcj44j15o2zkq2.png
  • Iruletka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2017, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smoku i salenne życzę Wam aby dolegliwości poszły sobie precz!!! Zdrówka dziewczyny i myśleć pozytywnie proszę.

A ja na cito muszę poszukać endokrynologa. Zrobiłam na własną rękę zestaw badań i sobie wyszukałam :-/ mam ft4 poniżej normy. Jutro mam wizytę u ginekologa to moźe mi kogoś poleci.

dhpclr4.png
  • Wachciowa Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 01:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aqu wrote:
    Ja dostałam na razie z tego względu Ferrum Lek, którego nie trzeba brać na czczo, więc póki co problemu nie mam. Ale mam dwa nie zaczęte opakowania Tardyferonu i nie chciałabym ich wyrzucać, wolę wykorzystać.
    Może zagadnę o to lekarza na następnej wizycie.

Wstajesz w nocy na siusianie? Wtedy możesz wziąć euthyrox A przed śniadaniem tardyferon.
    Wiele z nas tak robi.

f2wl2n0ajybxw4ws.png

2nn33e3kzqao0cl3.png
    06.06.19 174
    09.06.19 857
    21.06.19 <3
    12.07.19 2.69cm
    07.08.19 7.19cm💙
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się, dziś będzie piękny dzień :)

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja witam :) cos forum wczoraj nawalalo.

• Coco55 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj cały dzień nie działało. ; (
    W czwartek idę najprawdopodobniej powtórzyć drinka, aż mnie telepie na myśl o tym. Wczoraj wieczorem dosc mocno bolał mnie brzuch jak na okres. Takie sięgnięcie na dole i kłucie w pachwinach.

Ciekawa jestem jak tam moja mala..A zobaczę ją dopiero za 2 tygodnie i jeden dzień ją zobaczę. Wczoraj była jakoś tak mało ruchliwa...

Miłego dnia Kochane ;)

27 lat, udało się za pierwszym razem <3 <3 <3

f2w3rjjgw9gbj8uz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coco u mnie też sie takie bóle pojawiają gadałam ginowi powiedział ze więzadła sie naciągają i ogólnie wszystko że to normalne. Mam nadzieje ze u Ciebie też normalne :)

• MalaHD Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak dziś źle spalam, niewygodniw, brzuch mi ciąży... później to ja chyba wcale nie będę spała.

Pytanie do kociar które śpią z kotem, nie boicie się, że będzie włazić do łóżeczka? Albo, że bedzie łazić po dziecku? Czy kot dostanie zakaz wstępu do sypialni?

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój będzie miał zakaz, bo na pewno będzie wlazil. Moja siostra jak przyjechała ze swoim siostrzeńcem na noc, to się oby dwa pakowaly do łóżeczka. Do wozka też się pakowaly. Ale na szczęście do koszyka. Ale do łóżeczka już bym się bała.wiec u nas sypialnia będzie zamknięta.

‹‹ 1004 1005 1006 1007 1008 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ