X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coco55 wrote:
    Dziewczyny mam jesCxe pytanie z natury księgowej. Jeżeli pójdę np. Od października na zwolnienie lekarskie i będę dostawać te 2 miesiace kasę z ZUSu to liczy mi się ta kwota potem do średniej do macierzyńskiego ?
    Nie, na macierzyńskim masz ciągłość tej podstawy, którą miałaś wyliczoną już na zwolnieniu.

31.05.2016 [*] 8 tydzień - wymarzony skarb oddalił się w czasie:(
    iv09cwa10kyx03d3.png
  • malysmok84 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tez nie mam prawka...2 razy mialam robic,.skonczylam kurs i tuz przed moim zapisaniem sie na egzamin w mojej rodzinie dziala sie jakas tragedia i musialam temat porzucic. Zaczynam podejrzewac ze ktos tam na gorze nie chce mnie widziec za kolkiem ;)

Ja przes te skurcze, bole brzucha i ciagniecie szyjki zaczynam sie bac kompletowac wyprawke...jakis strach mnie dopadl. Mega sie boje o mala....

Solenne, na jakims forum wyczytalam, ze dziewczynie lekarz poradzil, ze jak ja lapia te skurcze to zeby wypila szklanke zimnej wody duszkiem. Testuje te metode na sobie, poza lekami. Pic i tak musze a woda mi krzywdy nie zrobi. Nie wiem moze mi sie zdaje ale jakbu teoche pomaga...im bardziej jestem.nawodniona tym jakis mi lepiej..

Lilka <3
    f2w39jcge388wdve.png

Endometrioza, Hiperinsulinemia, Hiperprolaktynemia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opolanka super :) u nas dzisiaj 148-165 czyli standard jak kopnie sekunde jest ponad 160 i spada.

• Coco55 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie tego nie rozumiem. Bo na L4 jest niby tak że zakładając kwotę na umowie o prace 3000 to dostaje 3000. A potem na macierzyńskim średnia z ostatnich 12 miesięcy. Tylko zastanawia mnie czy te miesiące ze zwolnienia wchodzą w te srednia

27 lat, udało się za pierwszym razem <3 <3 <3

f2w3rjjgw9gbj8uz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malysmok84 wrote:
    tez nie mam prawka...2 razy mialam robic,.skonczylam kurs i tuz przed moim zapisaniem sie na egzamin w mojej rodzinie dziala sie jakas tragedia i musialam temat porzucic. Zaczynam podejrzewac ze ktos tam na gorze nie chce mnie widziec za kolkiem ;)

Ja przes te skurcze, bole brzucha i ciagniecie szyjki zaczynam sie bac kompletowac wyprawke...jakis strach mnie dopadl. Mega sie boje o mala....

Solenne, na jakims forum wyczytalam, ze dziewczynie lekarz poradzil, ze jak ja lapia te skurcze to zeby wypila szklanke zimnej wody duszkiem. Testuje te metode na sobie, poza lekami. Pic i tak musze a woda mi krzywdy nie zrobi. Nie wiem moze mi sie zdaje ale jakbu teoche pomaga...im bardziej jestem.nawodniona tym jakis mi lepiej..

O, o tej zimnej wodzie duszkiem nie słyszałam, ale o tym żeby w ogóle się nawadniać porządnie przy skurczach już tak. Pijmy wodę zatem :) Ja na razie spasowałam zupełnie z aktywnością tak jak mi poleciła lekarka, a ufam jej bo jest świetnym specjalistą. Resztę wyprawkowych zakupów pewnie będę robić internetowo albo na łączach z mężem. Staram się być dobrej myśli. Na pewno będziemy miały cudne zdrowe córeczki urodzone o czasie :) Tylko widocznie musimy się uzbroić w więcej cierpliwości niż inne mamusie :)

• Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coco55 wrote:
    No właśnie tego nie rozumiem. Bo na L4 jest niby tak że zakładając kwotę na umowie o prace 3000 to dostaje 3000. A potem na macierzyńskim średnia z ostatnich 12 miesięcy. Tylko zastanawia mnie czy te miesiące ze zwolnienia wchodzą w te srednia
    Podstawa do L-4 i do macierzyńskiego jest liczona zupełnie tak samo - z 12 ostatnich miesięcy, o ile tyle przepracowałaś. Jeśli przepracowałaś np. 5 pełnych miesięcy, to z tylu jest liczona. Jeśli to twoja nowa praca, ale masz prawo do świadczeń, to bierze się podstawę z umowy. I przy każdym świadczeniu podstawa liczona jest identycznie - nie ważne, czy to wynagrodzenie chorobowe, zasiłek chorobowy, zasiłek opiekuńczy, czy zasiłek macierzyński. Tu nie ma żadnego rozróżnienia. Jeśli między chorobowymi nie minęły pełne 3 miesiące, to masz ciągłość podstawy.

iv09cwa10kyx03d3.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli, że te 80% (przy rocznym urlopie) nie jest placone od poborow, które masz określone umowa o pracę, a jest 80% średniej z ostatnich 12 miesięcy?

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli przepracowałaś przynajmniej 12 pełnych miesięcy, to tak - średnia jest z nich liczona. Np. zachorowałaś w październiku 2017 , to średnia jest liczona z miesięcy od października 2016 do września 2017.

iv09cwa10kyx03d3.png
  • malysmok84 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dxiewczyny, a rak z pytan technicznych - jakim cudem wy dajecie rade nasikac do tych pojemniczkow na badanie moczu?! Ja mam ostatnio pecherz pojemnosci chyba lyzeczki od herbaty, a tu musze i na badanie ogolne i na posiew wyprodukowac dwa !...a jeszcze ta procedura ze srodkowy strumien itp itd...na raty chyba bede to robic bo serio juz nie wiem..:o

Lilka <3
    f2w39jcge388wdve.png

Endometrioza, Hiperinsulinemia, Hiperprolaktynemia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na raty nie rób, bo głupoty Ci wyjdą w wynikach :)

• emikey Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opolanka 85 wrote:
    Jeżeli przepracowałaś przynajmniej 12 pełnych miesięcy, to tak - średnia jest z nich liczona. Np. zachorowałaś w październiku 2017 , to średnia jest liczona z miesięcy od października 2016 do września 2017.
    Dobrze wiedzieć. Myślałam, że to 80% podstawy. A tak to wyjdzie mi sporo większe macierzyńskim. Teraz na l4 od czerwca mam 600zł więcej niż poborów. Do tego weszły by mi 2 miesiące zastępstwa za które dostawałam bonus, dwie nagrody i trzynasta :D

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Aztoria Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez zyskuje bedac na l4 ale nie wiedzialam ze do macierzynskiego jest ta sama podstawa, fajnie zawsze to mniejsza strata te 80% :)

Synuś :)
    oar8yx8d9kb4k9pj.png
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie dziewczyny, jeśli ze zwolnienia chorobowego przechodzicie na macierzyński, to macie dokładnie tą samą podstawę. Tylko procent stawki dziennej mniejszy niestety. A Ty emikey to chyba w urzędzie pracujesz, jak dobrze pamiętam? Jeśli macie dodatek stażowy do wypłaty, to podstawę powinnaś mieć o ten dodatek jeszcze przeliczoną. To trochę skomplikowane się wydaje dla laika, ale ogólnie przepisy są niezmienne od lat. Ja też jakieś 500 złotych do przodu jestem teraz na zwolnieniu. Bo w podstawie mam wynagrodzenie z 12 miesięcy, trzynastkę i nagrody kwartalne. A to jednak zawyża średnią.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2017, 21:35

iv09cwa10kyx03d3.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malysmok84 wrote:
    Dxiewczyny, a rak z pytan technicznych - jakim cudem wy dajecie rade nasikac do tych pojemniczkow na badanie moczu?! Ja mam ostatnio pecherz pojemnosci chyba lyzeczki od herbaty, a tu musze i na badanie ogolne i na posiew wyprodukowac dwa !...a jeszcze ta procedura ze srodkowy strumien itp itd...na raty chyba bede to robic bo serio juz nie wiem..:o
    dużo piję wody ;) to wszystko.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Coco55 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra ostatnie pytanie :) jestem naturalną blondynką. Jeżeli byłam zatrudniona w firmie x na umowę o prace od czerwca2016 do 10 kwietbia 2017 i teraz od 10. Kwietnia 2017 do teraz w firnie Y To licxone bede miala od czego ?

Ciężko mi się myśli dzisiaj przepraszam Was

27 lat, udało się za pierwszym razem <3 <3 <3

f2w3rjjgw9gbj8uz.png
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sikam mnóstwo. Chodzę co godzinę i spokojnie ze szklankę wysikuje. Ale też bardzo dużo pije, bez butli nie ruszam się z domu, nawet w nocy jak idę siku muszę łyka bo mnie suszy.

Coco uważaj na to sushi, na surowe i wędzone ryby. Ja mam ochotę ale sushi z kurczakiem czy ogórkiem to już mnie nie kręci :P

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coco55 wrote:
    Dobra ostatnie pytanie :) jestem naturalną blondynką. Jeżeli byłam zatrudniona w firmie x na umowę o prace od czerwca2016 do 10 kwietbia 2017 i teraz od 10. Kwietnia 2017 do teraz w firnie Y To licxone bede miala od czego ?

Ciężko mi się myśli dzisiaj przepraszam Was
    Kochana, czy w firmie x całkowicie ustał Ci stosunek pracy, czy teraz jesteś zatrudniona w obu firmach jednocześnie? Czy firma x to całkiem odrębny twór od firmy y, czy nastąpiło przejęcie, restrukturyzacja, konsolidacja? Chodzi o to, czy ty po prostu zmieniłaś pracę, czy firma y wchłonęła firmę x np. ma podstawie art.23' KP? Bo jeżeli firma y jest zupełnie innym pracodawcą, a z firmą x nie masz już nic wspólnego, to średnią możesz mieć liczoną tylko z obecnego zakładu pracy.Nawet pomimo takiego płynnego przejścia bez jednego dnia przerwy w zatrudnieniu. Czy Ty już jesteś na l-4?

iv09cwa10kyx03d3.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opolanka 85 wrote:
    Dokładnie dziewczyny, jeśli ze zwolnienia chorobowego przechodzicie na macierzyński, to macie dokładnie tą samą podstawę. Tylko procent stawki dziennej mniejszy niestety. A Ty emikey to chyba w urzędzie pracujesz, jak dobrze pamiętam? Jeśli macie dodatek stażowy do wypłaty, to podstawę powinnaś mieć o ten dodatek jeszcze przeliczoną. To trochę skomplikowane się wydaje dla laika, ale ogólnie przepisy są niezmienne od lat. Ja też jakieś 500 złotych do przodu jestem teraz na zwolnieniu. Bo w podstawie mam wynagrodzenie z 12 miesięcy, trzynastkę i nagrody kwartalne. A to jednak zawyża średnią.
    Mam dodatek stazowy ale to małe kwoty jakieś. Narazie mam 7% z 20. Z urzędu przeniesiona do ministerstwa. Ostatnio się zastanawiałam czy pamiętam jeszcze swoje hasła do kont gov lol zasiedziałam się na tym l4.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2017, 22:55

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Iruletka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nataliamonika wrote:
    Prywatnie na Warszawskiej i robi usg, a na nfz na Parkitce. Chyba jeszcze w Klarze jest. Na nfz przy pierwszej wizycie czeka się niestety bardzo długo, ale możesz próbować :/
    Dzięki, na NFZ nawet nie będę próbować. Póki zgłosiłam do PZU aby jak najszybciej umówili mi wizytę u niego lub u dr Nowickiej (Wiktor mi ją polecił). Jeśli jutro się okaże, że w przeciągu półtora tygodnia nie ma wolnych terminów w ramach mojej polisy to prywatnie spróbuję umówić.

dhpclr4.png
  • Iruletka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja prawo jazdy mam kilkanaście lat, pod blokiem auto do wyłącznego użytku a dzisiaj nie byłam w stanie pojechać do lekarza. Strasznie mnie ręce bolą od rana, nie mogę zacisnąć pięści. Normalnie jakbym siły w nich nie miała. Bałam się, że kierownicy nie utrzymam i zadzwoniłam do taty, aby mnie podwiózł bo mąż jeszcze w pracy był.

dhpclr4.png
‹‹ 1010 1011 1012 1013 1014 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ