X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coco55 wrote:
    Dziewczyny mam jesCxe pytanie z natury księgowej. Jeżeli pójdę np. Od października na zwolnienie lekarskie i będę dostawać te 2 miesiace kasę z ZUSu to liczy mi się ta kwota potem do średniej do macierzyńskiego ?
    Nie, na macierzyńskim masz ciągłość tej podstawy, którą miałaś wyliczoną już na zwolnieniu.

31.05.2016 [*] 8 tydzień - wymarzony skarb oddalił się w czasie:(
    iv09cwa10kyx03d3.png
  • malysmok84 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tez nie mam prawka...2 razy mialam robic,.skonczylam kurs i tuz przed moim zapisaniem sie na egzamin w mojej rodzinie dziala sie jakas tragedia i musialam temat porzucic. Zaczynam podejrzewac ze ktos tam na gorze nie chce mnie widziec za kolkiem ;)

Ja przes te skurcze, bole brzucha i ciagniecie szyjki zaczynam sie bac kompletowac wyprawke...jakis strach mnie dopadl. Mega sie boje o mala....

Solenne, na jakims forum wyczytalam, ze dziewczynie lekarz poradzil, ze jak ja lapia te skurcze to zeby wypila szklanke zimnej wody duszkiem. Testuje te metode na sobie, poza lekami. Pic i tak musze a woda mi krzywdy nie zrobi. Nie wiem moze mi sie zdaje ale jakbu teoche pomaga...im bardziej jestem.nawodniona tym jakis mi lepiej..

Lilka <3
    f2w39jcge388wdve.png

Endometrioza, Hiperinsulinemia, Hiperprolaktynemia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opolanka super :) u nas dzisiaj 148-165 czyli standard jak kopnie sekunde jest ponad 160 i spada.

• Coco55 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie tego nie rozumiem. Bo na L4 jest niby tak że zakładając kwotę na umowie o prace 3000 to dostaje 3000. A potem na macierzyńskim średnia z ostatnich 12 miesięcy. Tylko zastanawia mnie czy te miesiące ze zwolnienia wchodzą w te srednia

27 lat, udało się za pierwszym razem <3 <3 <3

f2w3rjjgw9gbj8uz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malysmok84 wrote:
    tez nie mam prawka...2 razy mialam robic,.skonczylam kurs i tuz przed moim zapisaniem sie na egzamin w mojej rodzinie dziala sie jakas tragedia i musialam temat porzucic. Zaczynam podejrzewac ze ktos tam na gorze nie chce mnie widziec za kolkiem ;)

Ja przes te skurcze, bole brzucha i ciagniecie szyjki zaczynam sie bac kompletowac wyprawke...jakis strach mnie dopadl. Mega sie boje o mala....

Solenne, na jakims forum wyczytalam, ze dziewczynie lekarz poradzil, ze jak ja lapia te skurcze to zeby wypila szklanke zimnej wody duszkiem. Testuje te metode na sobie, poza lekami. Pic i tak musze a woda mi krzywdy nie zrobi. Nie wiem moze mi sie zdaje ale jakbu teoche pomaga...im bardziej jestem.nawodniona tym jakis mi lepiej..

O, o tej zimnej wodzie duszkiem nie słyszałam, ale o tym żeby w ogóle się nawadniać porządnie przy skurczach już tak. Pijmy wodę zatem :) Ja na razie spasowałam zupełnie z aktywnością tak jak mi poleciła lekarka, a ufam jej bo jest świetnym specjalistą. Resztę wyprawkowych zakupów pewnie będę robić internetowo albo na łączach z mężem. Staram się być dobrej myśli. Na pewno będziemy miały cudne zdrowe córeczki urodzone o czasie :) Tylko widocznie musimy się uzbroić w więcej cierpliwości niż inne mamusie :)

• Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coco55 wrote:
    No właśnie tego nie rozumiem. Bo na L4 jest niby tak że zakładając kwotę na umowie o prace 3000 to dostaje 3000. A potem na macierzyńskim średnia z ostatnich 12 miesięcy. Tylko zastanawia mnie czy te miesiące ze zwolnienia wchodzą w te srednia
    Podstawa do L-4 i do macierzyńskiego jest liczona zupełnie tak samo - z 12 ostatnich miesięcy, o ile tyle przepracowałaś. Jeśli przepracowałaś np. 5 pełnych miesięcy, to z tylu jest liczona. Jeśli to twoja nowa praca, ale masz prawo do świadczeń, to bierze się podstawę z umowy. I przy każdym świadczeniu podstawa liczona jest identycznie - nie ważne, czy to wynagrodzenie chorobowe, zasiłek chorobowy, zasiłek opiekuńczy, czy zasiłek macierzyński. Tu nie ma żadnego rozróżnienia. Jeśli między chorobowymi nie minęły pełne 3 miesiące, to masz ciągłość podstawy.

iv09cwa10kyx03d3.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli, że te 80% (przy rocznym urlopie) nie jest placone od poborow, które masz określone umowa o pracę, a jest 80% średniej z ostatnich 12 miesięcy?

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli przepracowałaś przynajmniej 12 pełnych miesięcy, to tak - średnia jest z nich liczona. Np. zachorowałaś w październiku 2017 , to średnia jest liczona z miesięcy od października 2016 do września 2017.

iv09cwa10kyx03d3.png
  • malysmok84 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dxiewczyny, a rak z pytan technicznych - jakim cudem wy dajecie rade nasikac do tych pojemniczkow na badanie moczu?! Ja mam ostatnio pecherz pojemnosci chyba lyzeczki od herbaty, a tu musze i na badanie ogolne i na posiew wyprodukowac dwa !...a jeszcze ta procedura ze srodkowy strumien itp itd...na raty chyba bede to robic bo serio juz nie wiem..:o

Lilka <3
    f2w39jcge388wdve.png

Endometrioza, Hiperinsulinemia, Hiperprolaktynemia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na raty nie rób, bo głupoty Ci wyjdą w wynikach :)

• emikey Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opolanka 85 wrote:
    Jeżeli przepracowałaś przynajmniej 12 pełnych miesięcy, to tak - średnia jest z nich liczona. Np. zachorowałaś w październiku 2017 , to średnia jest liczona z miesięcy od października 2016 do września 2017.
    Dobrze wiedzieć. Myślałam, że to 80% podstawy. A tak to wyjdzie mi sporo większe macierzyńskim. Teraz na l4 od czerwca mam 600zł więcej niż poborów. Do tego weszły by mi 2 miesiące zastępstwa za które dostawałam bonus, dwie nagrody i trzynasta :D

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Aztoria Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez zyskuje bedac na l4 ale nie wiedzialam ze do macierzynskiego jest ta sama podstawa, fajnie zawsze to mniejsza strata te 80% :)

Synuś :)
    oar8yx8d9kb4k9pj.png
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie dziewczyny, jeśli ze zwolnienia chorobowego przechodzicie na macierzyński, to macie dokładnie tą samą podstawę. Tylko procent stawki dziennej mniejszy niestety. A Ty emikey to chyba w urzędzie pracujesz, jak dobrze pamiętam? Jeśli macie dodatek stażowy do wypłaty, to podstawę powinnaś mieć o ten dodatek jeszcze przeliczoną. To trochę skomplikowane się wydaje dla laika, ale ogólnie przepisy są niezmienne od lat. Ja też jakieś 500 złotych do przodu jestem teraz na zwolnieniu. Bo w podstawie mam wynagrodzenie z 12 miesięcy, trzynastkę i nagrody kwartalne. A to jednak zawyża średnią.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2017, 21:35

iv09cwa10kyx03d3.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malysmok84 wrote:
    Dxiewczyny, a rak z pytan technicznych - jakim cudem wy dajecie rade nasikac do tych pojemniczkow na badanie moczu?! Ja mam ostatnio pecherz pojemnosci chyba lyzeczki od herbaty, a tu musze i na badanie ogolne i na posiew wyprodukowac dwa !...a jeszcze ta procedura ze srodkowy strumien itp itd...na raty chyba bede to robic bo serio juz nie wiem..:o
    dużo piję wody ;) to wszystko.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Coco55 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra ostatnie pytanie :) jestem naturalną blondynką. Jeżeli byłam zatrudniona w firmie x na umowę o prace od czerwca2016 do 10 kwietbia 2017 i teraz od 10. Kwietnia 2017 do teraz w firnie Y To licxone bede miala od czego ?

Ciężko mi się myśli dzisiaj przepraszam Was

27 lat, udało się za pierwszym razem <3 <3 <3

f2w3rjjgw9gbj8uz.png
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sikam mnóstwo. Chodzę co godzinę i spokojnie ze szklankę wysikuje. Ale też bardzo dużo pije, bez butli nie ruszam się z domu, nawet w nocy jak idę siku muszę łyka bo mnie suszy.

Coco uważaj na to sushi, na surowe i wędzone ryby. Ja mam ochotę ale sushi z kurczakiem czy ogórkiem to już mnie nie kręci :P

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coco55 wrote:
    Dobra ostatnie pytanie :) jestem naturalną blondynką. Jeżeli byłam zatrudniona w firmie x na umowę o prace od czerwca2016 do 10 kwietbia 2017 i teraz od 10. Kwietnia 2017 do teraz w firnie Y To licxone bede miala od czego ?

Ciężko mi się myśli dzisiaj przepraszam Was
    Kochana, czy w firmie x całkowicie ustał Ci stosunek pracy, czy teraz jesteś zatrudniona w obu firmach jednocześnie? Czy firma x to całkiem odrębny twór od firmy y, czy nastąpiło przejęcie, restrukturyzacja, konsolidacja? Chodzi o to, czy ty po prostu zmieniłaś pracę, czy firma y wchłonęła firmę x np. ma podstawie art.23' KP? Bo jeżeli firma y jest zupełnie innym pracodawcą, a z firmą x nie masz już nic wspólnego, to średnią możesz mieć liczoną tylko z obecnego zakładu pracy.Nawet pomimo takiego płynnego przejścia bez jednego dnia przerwy w zatrudnieniu. Czy Ty już jesteś na l-4?

iv09cwa10kyx03d3.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opolanka 85 wrote:
    Dokładnie dziewczyny, jeśli ze zwolnienia chorobowego przechodzicie na macierzyński, to macie dokładnie tą samą podstawę. Tylko procent stawki dziennej mniejszy niestety. A Ty emikey to chyba w urzędzie pracujesz, jak dobrze pamiętam? Jeśli macie dodatek stażowy do wypłaty, to podstawę powinnaś mieć o ten dodatek jeszcze przeliczoną. To trochę skomplikowane się wydaje dla laika, ale ogólnie przepisy są niezmienne od lat. Ja też jakieś 500 złotych do przodu jestem teraz na zwolnieniu. Bo w podstawie mam wynagrodzenie z 12 miesięcy, trzynastkę i nagrody kwartalne. A to jednak zawyża średnią.
    Mam dodatek stazowy ale to małe kwoty jakieś. Narazie mam 7% z 20. Z urzędu przeniesiona do ministerstwa. Ostatnio się zastanawiałam czy pamiętam jeszcze swoje hasła do kont gov lol zasiedziałam się na tym l4.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2017, 22:55

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Iruletka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nataliamonika wrote:
    Prywatnie na Warszawskiej i robi usg, a na nfz na Parkitce. Chyba jeszcze w Klarze jest. Na nfz przy pierwszej wizycie czeka się niestety bardzo długo, ale możesz próbować :/
    Dzięki, na NFZ nawet nie będę próbować. Póki zgłosiłam do PZU aby jak najszybciej umówili mi wizytę u niego lub u dr Nowickiej (Wiktor mi ją polecił). Jeśli jutro się okaże, że w przeciągu półtora tygodnia nie ma wolnych terminów w ramach mojej polisy to prywatnie spróbuję umówić.

dhpclr4.png
  • Iruletka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja prawo jazdy mam kilkanaście lat, pod blokiem auto do wyłącznego użytku a dzisiaj nie byłam w stanie pojechać do lekarza. Strasznie mnie ręce bolą od rana, nie mogę zacisnąć pięści. Normalnie jakbym siły w nich nie miała. Bałam się, że kierownicy nie utrzymam i zadzwoniłam do taty, aby mnie podwiózł bo mąż jeszcze w pracy był.

dhpclr4.png
‹‹ 1010 1011 1012 1013 1014 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planujesz ciążę? Sprawdź, jaką rolę w organizmie odgrywa koenzym Q10

Przygotowania do ciąży to ogromne wyzwanie dla organizmu – na poziomie komórkowym zachodzą procesy wymagające dużych nakładów energii. Coraz więcej badań pokazuje, że koenzym Q10 może wspierać jakość komórek jajowych i plemników, dostarczając mitochondriom potrzebnego paliwa. Choć nie zastąpi kwasu foliowego ani terapii hormonalnej, może stać się cennym uzupełnieniem w staraniach o dziecko.

CZYTAJ WIĘCEJ