X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • agii81 Ekspertka

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam znajomą, która pracuje z dziećmi z autyzmem. Powiedziała mi kiedyś ,że tak naprawdę nie znane sa przyczyny autyzmu, naukowcy prześcigają się w coraz to nowszych tezach,a to szczepionki, a to leki, a to antybiotyki itd, ciągle coś,a tak naprawdę nic nie wiadomo

<3Wbwmp2.png <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dzisiaj endokrynologa mam
    150 zł nie moje
    no ale wizyta raz na 3-4 msc a pomiędzy kontakt smsowy. Ja mu wyniki on mi dawke ;) także tragedii nie ma ale serce przy płaceniu boli bo wizyta 15 min z USG :P

Szczęśliwa ale mialaś przeboje masakra :( dobrze ze sie uspokoiło!!! oby wiecej takich akcji nie było.

Dziewczyny jak ZUS ?:D odezwał sie do kogoś :P ( oby nie:P) ja dzisiaj praca jutro i woooolne :P tzn i tak się nie bede wysypiac bo młody na 8 do przedszkola :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2017, 07:45

• nesairah Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja witamin nie biorę już. Staram się dostarczać je z jedzeniem. Właśnie biegnę do laboratorium, trzymajcie kciuki :)

Coco55 lubi tę wiadomość

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • 78beti Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roma23 wrote:
    Dziewczyny, czy zazywacie cały czas witaminy? Ja biorę femibion 2 natal i zastanawiam sie czy to konieczne, gdyż wyniki badań mam w normie, a dzisiaj czytal podejrzenia badaczy,ze zwiększone suplementowanie kwasu foliowego i witaminy b12 może zwiększać ryzyko autyzmu i dzieci. Co o tym mysliscie?
    Mój lekarz ostatnio kazał mi zbadać wartosc kwasu foliowego a na wizycie oprócz witamin które biorę ( mama DHA premiuje +) kazał brać dodatkowo kwas foliowy. Kazał mi zrobic kilka dodatkowych badań żeby sprawdzic czemu to żelazo,spada a powiedział ze kwas foliowy pozwala lepiej przyswajać żelazo. Dziś oddałam krew wiec zobaczymy

https://www.maluchy.pl/li-73179.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coco55 wrote:
    Jestem już po drineczku. Myślałam ze rzygne dosłownie :( na szczęście babki były i dziwo mile, na koniec pozwoliły mi wziąć łyka normalnej wody...

Chciałam Wam życzyć miłego dnia :)
    kciuki za dobre wyniki :))

• Coco55 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    kciuki za dobre wyniki :))
    A dziękuję. Na czczo miałam wynik 77..

magdzia26 lubi tę wiadomość

27 lat, udało się za pierwszym razem <3 <3 <3

f2w3rjjgw9gbj8uz.png
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coco55 wrote:
    Jestem już po drineczku. Myślałam ze rzygne dosłownie :( na szczęście babki były i dziwo mile, na koniec pozwoliły mi wziąć łyka normalnej wody...

Chciałam Wam życzyć miłego dnia :)

No to dziś razem drinkujemy :) życzę dobrych wynników!

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę cały czas ten prenatal duo. Według zaleceń lekarza. Nie wiem, może w ostatnim mcu pobiorę sam prenatal dha. Zobaczę co mi lekarz powie.

Co do kontroli z ZUS to nie miałam i mam nadzieję, że tak zostanie. Mam też nadzieję, że nie będzie opóźnień w wypłacie świadczeń. Oby, bo czekam z niecierpliwością na te pieniądze.

Amus-150zl z usg u endo, to nie sa jeszcze takie duże pieniądze. Tam gdzie ja chodziłam, to sama wizyta 120, usg też 120. Ale cóż-zawszs boli.
    My wczoraj w aptece zostawiliśmy 190zl, luteina i scopolan (ten akurat tani). Cieszę sie, że na wizycie zaoszczedzilam.
    Tak mi było wczoraj miło po wizycie, że aż miałam ochotę przytulić mojego pana doktora;) uscisnelam mu mocniej rękę. On ma taki zwyczaj, że zawsze podaje rękę jak się Wita i jak żegna.

Nesairah, Cocco dajcie znać jak badania. Ale na pewno będzie dobrze :)

• Eli Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny siedze na glukozie i wydaje mi sie, ze jakos dziwnie, pobrali krew, za 40 min wynik glukoza i od pobrania kolejne pobranie po 2 h. Wydaje mi sie, ze z corka pilam glukoze od razu po pierwszym pobraniu i byly wyniki co godzine, ale one mowia, ze tak jest na skierowaniu...

iv096iye2nwxgbh1.png
    zi139jcgosgurbhf.png
  • agii81 Ekspertka

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eli wrote:
    Dziewczyny siedze na glukozie i wydaje mi sie, ze jakos dziwnie, pobrali krew, za 40 min wynik glukoza i od pobrania kolejne pobranie po 2 h. Wydaje mi sie, ze z corka pilam glukoze od razu po pierwszym pobraniu i byly wyniki co godzine, ale one mowia, ze tak jest na skierowaniu...

Ja miałam pierwsze pobranie +plus z palca, glukoza,a później pobranie po 60 i 120 minutach

<3Wbwmp2.png <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja też tak miałam. Pobranie na czczo, potem drineczek i po godzinie od skończonego picia drugie pobranie i po następnej kolejne. Z palca mi nie pobierali

• Eli Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agii81 wrote:
    Mam znajomą, która pracuje z dziećmi z autyzmem. Powiedziała mi kiedyś ,że tak naprawdę nie znane sa przyczyny autyzmu, naukowcy prześcigają się w coraz to nowszych tezach,a to szczepionki, a to leki, a to antybiotyki itd, ciągle coś,a tak naprawdę nic nie wiadomo
    Ja ostatnio pracowalam w przedszkolu integracyjnym, wlasnie... tak naprawde ciazko stwierdzic skad bierze sie autyzm, wiec czesto szuka sie przyczyny w szczepieniach, mi sie wydaje, ze one bardziej przyspieszaja rozwoj niz go powoduja. Zastanawia mnie tez, dlaczego na autyzm choruja glownie chlopcy, bardzo maly procent dziewczynek.

iv096iye2nwxgbh1.png
    zi139jcgosgurbhf.png
  • Eli Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    Dzięki dziewczyny. Już jest dobrze. Ten scopolan to jakiś silny przeciwbólowy. Mysle, że to głównie on zadziałał. Najważniejsze, że minęło :) już liczę, żeby chociaż do 37tyg dotrwać. Mam nadzieję, że już nie będę musiała sie tak stresować.
    Bedzie dobrze!!!! :)

iv096iye2nwxgbh1.png
    zi139jcgosgurbhf.png
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti jakie dodatkowe badania na to żelazo?

Ja biorę evital pregna bo nie ma zwykłego kwasu tylko metylowany a ja zwykłego niw mogę.

Ja mam takie schizy co mnie brzuch zaboli to zaraz się boję, że urodze. Się naczytałam o porodach przedwczesnych i teraz mi odbija

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • Eli Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roma23 wrote:
    Dziewczyny, czy zazywacie cały czas witaminy? Ja biorę femibion 2 natal i zastanawiam sie czy to konieczne, gdyż wyniki badań mam w normie, a dzisiaj czytal podejrzenia badaczy,ze zwiększone suplementowanie kwasu foliowego i witaminy b12 może zwiększać ryzyko autyzmu i dzieci. Co o tym mysliscie?

Ja bralam w pierwszej ciazy jedna dziennie do dnia porodu i teraz tak samo lekarz kazal.

iv096iye2nwxgbh1.png
    zi139jcgosgurbhf.png
  • 78beti Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    Beti jakie dodatkowe badania na to żelazo?

Ja biorę evital pregna bo nie ma zwykłego kwasu tylko metylowany a ja zwykłego niw mogę.

Ja mam takie schizy co mnie brzuch zaboli to zaraz się boję, że urodze. Się naczytałam o porodach przedwczesnych i teraz mi odbija
    Napisze ci jak dostanę wynik bo nie pamietam co tam było na kartce :)

https://www.maluchy.pl/li-73179.png
  • [m]alina Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roma23 wrote:

Roma, przy mthfr lekarze przepisuja 5-15mg kwasu foliowego dziennie i twierdza, ze to bezpieczne ;) Normalnie zaleca sie 0,4 mg.
    Osobiscie biorę wersje metylowane to jest formy aktywne i staram sie ograniczać kwas foliowy syntetyczny i kwas foliowy miałam w normie . Tez czytalam to co opisujesz chyba z pol roku temu, ale uwazam to za przerysowane. Ja znaacznie wiecej pije witamin dziennie nuz Ty ;) Mówią z drugiej stronumy ze brak niektirych wit moze sprzyjac autyzmowi. I komu tu wierzyc? Niestety nie wiem gdzie wpadl mi taki artykuł w rece. Poza tym kazdy organizm wg mnie na swoje indywidualne potrzeby, czego potrzebuje wiecej, a cEg mniej. Ja w to mocno wierze jak testowalam na sobie rowne suplementy zeby zbic honocysteine przed Ajsciem w ciaze i wystarczyly mi dwa tygodnie, zeby szybko wyniki ulegał y zmianie

11.12.2017 syn Adaś
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeden lekarz mniej, mam od kilku tygodni bardzo ładne wyniki TSH i kazał mi co miesiąc sobie badać i pojawić się tylko wtedy gdy będzie powyżej 2,5, dla mnie to super wiadomość :)

Szczesliwa_mamusia, Aztoria lubią tę wiadomość

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzofiya wrote:
    Wybacz, ale według mnie takie uwagi są nie na miejscu. Nieważne, czy planowałam czy nie, stało się i ważne jest że kocham dziecko i postanowiłam je urodzić. 12-stu lat nie mam, spokojnie :P
    Wyraziłam swoje zdanie, jeśli uważasz że to było nie na miejscu ;) trzeba było nie wspominać jak to Amus powiedziała, ja po prostu mam nadzieję że była to świadoma decyzja, bo ta 12 letnia koleżanką to zrobiła sobie dzieciaka bo tak chciała, a przyszło co do czego to że już nie chce i oddała. Więc wyraziłam swoje zdanie i nadzieję że taka nie jesteś.

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Są plusy i minusy bycia młoda mama :) tak samo jak bycia starsza mama. Najważniejsze, żeby być szczęśliwym z tym co się ma :)
    Dokładnie tak, nie ważne ile masz lat, ważne by był to wspaniała chwila dla dziecka i mamy.

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
‹‹ 1022 1023 1024 1025 1026 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ