X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To nieźle Nesairah-mi się glukoza cały dzień oddbijala. Musisz bardzo lubić słodkie ;) Oby wynik wyszedł dobry :)

• emikey Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eli wrote:
    Ja ostatnio pracowalam w przedszkolu integracyjnym, wlasnie... tak naprawde ciazko stwierdzic skad bierze sie autyzm, wiec czesto szuka sie przyczyny w szczepieniach, mi sie wydaje, ze one bardziej przyspieszaja rozwoj niz go powoduja. Zastanawia mnie tez, dlaczego na autyzm choruja glownie chlopcy, bardzo maly procent dziewczynek.
    Kiedyś rozmawiałam o tym z psychologiem dziecięcym. Powiedziała, że chłopcy są słabsi emocjonalnie i bardziej wrażliwi. Dlatego też to głównie oni mają autyzm. Dziewczynki są silniejsze i np gdy urocza się dużo wcześniej mają większe szanse na przeżycie. Powiedzenie syneczek mamusi też nie wzięło się z powietrza. Chłopcy bardziej niż dziewczynki w pierwszych latach życia są związani z matką. Ostatnio też usłyszałam opinię, że łatwiej splodzić chłopca gdy organizm matki jest silny. Jeśli brakuje matce minerałów, czy ma porostu słabszy organizm to plemniki z damskie chronosomem będą miały łatwiej. Podobno większy % poronien i obumarcia płodu jest przy chlopcach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2017, 10:05

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monitor oddechu mam zamiar kupić, bo to chwila jest; będziesz chrapać obok i nie zauważysz; tak myślę

a co do witamin, to bywa różnie, ja już raz miałam kwasu foliowego za dużo, na początku tej ciąży badałam, przeszłam na metylowany, ale czytałam że w III trym. nie powinno się go już brać; jak bierzesz dziennie 400% dziennego zapotrzebowania, i tak codziennie przez kilka miesięcy, to mogą nerki nie przerobić; z drugiej strony, mój mąż badał wit D - miał 26 chyba, czyli niedobór, przez 2 miesiące łykał 4000 IU (2000%), potem kolejne 8 2000 IU (1000%) i ponownie zbadał: wynik się podniósł o 1 :D
    więc to kwestia indywidualna

ja nie lubię brać witamin w tabletkach, wolę zwracać uwagę na to co jem, dopiero jak zobaczyłam swój wynik wit D (niższy niż męża), to się przekonałam do tabletek; wiadomo, że lekarze mają sporo wiedzy, ale wkurza mnie też, jak przepisują suplementy bez zbadania, bo jak widać co organizm i okoliczności, to może być inaczej, teraz tylko biorę to Mama DHA premium +, no i jak brzuch pobolewa to się rzucam na magnez, morfo poleciało, żelazo muszę zacząć uzupełniać intensywniej;

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • emikey Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    Jak ktos kto ma 12 lat mógł chcieć zajść w ciążę? Jak w ogóle w wieku 12 lat można uprawiać seks?! Za moich czasów dziewicteo tracilo sie w wieku 17-18 lat. Jak pomyślę co się teraz wyprawia to tym bardziej się boję o córkę. Ja to chyba zamkne w chacie na 3 spusty :P
    Uwierz, że można. Moja koleżanka mając 14 lat zachorowała na dziecko. Porostu non stop o tym gadala, że chce i już. Myślę. Że wynikało to z relacji z chłopakami, którzy ja co chwilą zostawili. Znając moja koleżankę Myślę, że w ten sposob chciała jakiegoś przytrzymać. No i wieku 14 lat znalazła takiego 17 latka, który się zgodził. Zrobili to bez zabezpieczenia i tego samego dnia leciała do mamy, żeby zabrała ja do ginekologa po tabletki wczesno poronne.

A znacie historię z gimnazjum w Ostródzie o zabawie w słoneczko?

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile glukozy piłyście? Mi lekarz zalecił 75g. I powiem Wam, że strasznie mi się spać zachciało po wypiciu... coś czuję, że u mnie wyniki nie będą w normie :(

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • emikey Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coco55 wrote:
    Ja niestety zwymiotowalam. I to tak ze myślałam ze ducha wyzione..czyli będę piłą 3 raz....
    Idź do domu odpocznij. Mało pocieszające ale wiesz co się mówi: do trzech razy sztuka!

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    75gr też piłam. Standard w Polsce. No spać się chce, ja po powrocie do domu musiałam sobie zrobić drzemkę po glukozie

• Aztoria Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mamusie :)

Co do witamin to ja nadal biore, ale przez moje dolegliwosci zoladkowe moja dieta nie jest idealna i balabym sie ze czegos dziecku nie dostarczam. Chociaz i tak jest o niebo lepiej z jedzeniem niz bylo.

Coco obawiam sie ze mnie w przyszlym tygodniu moze spotkac to samo bo rano zawsze jest mi niedobrze, przechodzi jak zjem sniadanie ale czasem nie zdaze i wymiotuje, to po glukozie moze byc kiepsko.

Synuś :)
    oar8yx8d9kb4k9pj.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    75g glukozy to standard przy tym badaniu; kiedyś się robiło test 50g ale badało tylko raz, chyba po 1 h

ja ją wypiłam na raz, nie wiedziałam, że małymi łykami lepiej; było mi trochę niedobrze, ale bardziej, po prostu źle się czułam, podobno zbladłam bardzo i naprawdę myślałam, że się przewrócę; do popołudnia źle się czułam,i mówiłam, ze do końca tygodnia nie spojrzę na słodkie: wieczorem miałam wynik, więc od tamtej pory na słodkie nie patrzę...

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • 78beti Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    ja nie kupuje bo nie wyobrażam sobie zeby dziecko noworodek spał u siebie w pokoju dla mnie to troszke ehhhh( nie obraz sie beti) ale nosiłaś dzieciątko 9 msc a teraz go dasz do drugiego pokoju ?? takie małe dziecko musi byc caly czas pod okiem kogoś przynajmniej MINIMUM do 3 miesięcy nie mowie spania w jednym łózku bo u nas tez tego nie bylo ale łozeczko kolo łóżka to bezdyskusyjne. I wierz mi spisz tak czule ze wszystko slyszysz nawet jęknięcie dziecka, dzieki temu dziecko jest bezpieczne i mozesz zareagować w każdej sytuacji a takicjh jest masa. WYpije mleczko odbije polozysz go a za pol godziny uleje i się ( odpukać) cos moze stać ....
    Anus - ja sie nie obrażę - skoro pytam to chce usłyszeć opinie innych :) tak jak pisałam przy córce tak zrobiliśmy i dzis nie uważam abyśmy popełnili jakiś błąd bo mam cudowną, czuła córeczkę :) nie powiem było bardzo ciężko bo czasami wstawałam kilka razy na godzinę ale uparłam sie że dam radę - a ja upart typ jestem. Tak jak kiedyś pisałam w kwestii karmienia piersią - teraz niczego nie wykluczam. Poprzednia ciąża i dziecko nauczyło mnie ze cos czego nie wyobrażałam sobie przed ciąża ze mogłabym zrobic potem okazaywalo sie najlepszym rozwiązaniem :) także nie wiem może dla wygody kupię to dostawiane łóżko ale na razie mam plan żeby spał u siebie - życie pokaże :)

https://www.maluchy.pl/li-73179.png
  • [m]alina Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    kurde ja zawsze toxo robie w diagnostyce az mnie zmroziło :/

Amus, mnie sie wydaje, ze moj lekarz przesadza ;) Ja rozumiem jak ma sie wyniki na granicy np z tsh, morfologii i uwaza ze moga miec jakies przeterminowane odczynniki, a w szpitalu je zaraz wyrzucuja i kupuja nowe, ale przy badaniu na cos czy sie ma czy nie jak toxo, listerioza itp?

11.12.2017 syn Adaś
  • k878 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie mówiąc o tym, że przecież Diagnostyka ma laboratoria w całej Polsce! jedno drugiemu nierówne

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie nam takiej możliwości ale na początku bym wolała dziecko przy sobie. Choć może to nie głupie bo tylko ty będziesz biegać a mąż może spać bo jak w sypialni będzie płakać to żadne spać nie będzie a wiadomo, że facet musi iść do pracy.

U nas w diagu jest kartka, że ciężarne bez kolejki ale ja ostatnio nie trafiam na kolejki. Dziś jedna dziewczyna była przede mną ale nawet nie chciałam żeby mnie wpuściła (zaproponowała). I nie zdążyłam na pnś na mameginekolog :(
    Dostaliśmy wczoraj taka mate z wiszacymi nad nia grzechotkami i to gra. Od kiedy tam dziecko kłaść? Ja sie tym bawiłam a męża już muzyczka zaczęła denerwować :P
    Maam taka koleżankę której ciężko było się związać na stałe. Po prostu nie wychodziło jej z facetami i jak w końcu kogoś znalazła bardziej na poważnie to po 2 miesiącach od razu zaszła w ciążę. Nie układało im się, nie te charaktery ale już dziecko to tak byli razem 3 lata. Teraz ma 7 lat, tatus córki nie odwiedza, alimentów nie płaci a ona będzie się starała by jej narzeczony mógł ja adoptować. Nie ma sensu brać faceta na dziecko

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba zależy od punktu. W tym co dzis byłam nie ma labolatorium. Na przeciwko ulicy jest szpital i tam noszą. Za to drugi do którego też chodzę jest bardzo nowoczesny i ma nowe labolatorium więc nie wydaje mi się by tam coś było nie tak.

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muzyczki w zabawkach dla niemowlakow są na dłuższą metę irytujące. Mnie najbardziej wkurza ten szczeniaczek uczniaczek od Fisher Price.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    A ile glukozy piłyście? Mi lekarz zalecił 75g. I powiem Wam, że strasznie mi się spać zachciało po wypiciu... coś czuję, że u mnie wyniki nie będą w normie :(

Ja po glukozie cały dzień potem senna byłam.

• Modrzewiowa Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [QUOTE=[m]alina]Amus, mnie sie wydaje, ze moj lekarz przesadza ;) Ja rozumiem jak ma sie wyniki na granicy np z tsh, morfologii i uwaza ze moga miec jakies przeterminowane odczynniki, a w szpitalu je zaraz wyrzucuja i kupuja nowe, ale przy badaniu na cos czy sie ma czy nie jak toxo, listerioza itp?[/QUOTE]

Dziewczyny, zdecydowałam się odezwać w kwestii wyników z sieciowych laboratoriów.
    W sieciówkach jest taka "zasada", że mają oni kilka-kilkanaście punktów pobrań, z których materiał zwożony jest do labu w których ostatecznie wykonywane są analizy. Wyjątkiem jest punkt pobrań przy takim właśnie laboratorium centralnym.

Niewielu lekarzy rozumie, niewielu o tym pamięta, a jeszcze mniejsza ilość bierze pod uwagę wpływ tego co dzieje się z próbką -krwią, moczem itp - jeszcze przed samym badaniem. Są takie parametry jak np. poziom elektrolitów, glukoza, morfologia, gdzie czas ma ogromny wpływ na wynik badania. Nieco mniejszy, ale zawsze ma wpływ na pozostałe oznaczenia - np. przeciwciała, poziom hormonów.

Poniekąd...no szacun dla lekarza, który wie jak wygląda cały proces badania próbek w laboratorium i to co na nie wpływa.

Nie ukrywam też, że wszelkie kontrole, procedury itp. w placówkach szpitalnych - państwowych, są bardzo rygorystycznie przestrzegane. O sieciówkach dużo się słyszy, plotek powtarzać nie chcę, a doświadczenia z pracy w Diagnstyce, Alabie czy u Frydy nie mam, więc się nie wypowiem.

dev358pr___.png

Franciszek :*
    10.05.2017 r. serduszko naszego Serduszka :)

cbpregz2jivxh5d2.png

Me­dicus cu­rat, na­tura sa­nat
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie Nikoś będzie spał z nami na początek, nie zostawiłam bym samego maluszka, ani w pokoju u Zuzi, bo bałabym się, tyle sie nasłuchałam o śmierci łóżeczkowej, monitor oddechu też mam, wolę mieć dzieciaczka przy sobie, maks do 6 miesiąca, ale to też jest kwestia dogrania, bo jak będzie się po 6 miechu budził kilka razy w nocy, to zostanie z nami, bo małą będzie budził.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My będziemy mieć łóżeczko tuż przy naszym łóżku, ale chciałabym żeby Czarek przez pierwsze miesiące spał z nami, choć trochę się obawiam, że tatuś go 'zgniecie' :p

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • Coco55 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My z racji małej sypialni też będziemy na bank mieć łóżeczko koło łóżka. Gorzej że potem to łóżeczko przerodzi się w tapczanik małej. Ciekawa jestem jak to będzie... dzisiaj po tych całych przejściach pociesza mnie fakt, ze mala tak wierzga, ale z drugiej strony po takiej ilości cukru wcale się nie dziwię...

Pewnie po weekendzie będę powtarzać.

A dziś wieczorem jeszcze mam dentysta tak z kumulacja....

27 lat, udało się za pierwszym razem <3 <3 <3

f2w3rjjgw9gbj8uz.png
‹‹ 1024 1025 1026 1027 1028 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ