Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mam kołdrę między nogami. Mamy łóżko 140cm i nie wmieściłaby się tam jeszcze poducha. No i co jak chce się przekręcić? Bo spanie w jednej pozycji całą noc się nie da. Na początku chciałam kupić ale jak zwiniesz kołdrę między nogi to ma takie samo zadanie jak ta poduszka a z kołdrą zdecydowanie wygodniej zmienić pozycję więc uznałam to za zbędne.
Luxmed. Macie osobne skierowanie w systemie wystawione na te badania? Bo ja mam wystawione skierowanie na tsh "bo tego w standardzie nie ma" a resztę dr powiedziała, że w recepcji będą wiedzieć? Chyba muszę się tam po prostu przejść jak się okaże, że mi nie zrobią to pieprzę ten luxmedLady Savage lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa mam poduszkę od dość dawna. I o ile podeprzeć brzuch mi wygodniej małą podłużną poduszką tak podparcie dla pleców tej ciążowej jest niezastąpione. Bardzo często w nocy robi mi się niewygodnie na bokach bo a to boli biodro, a to brzuch i bardzo często wtedy układam się tak, że poduszka ciążowa podpiera mi plecy z jednej strony i śpię tak po skosie. No i bardzo wygodne jest to, że mogę poduchę mieć między kolanami.
Nola lubi tę wiadomość
-
aknelam wrote:Jak już piszecie o glukozie to moje wyniki były takie :
na czczo: 90 (norma 70-99)
po 1h: 170 (norma < 180)
po 2h: 120 (norma < 140)
Nie wiem na ile odniesienie mają te zalecenia co do badania glukozy, że trzeba być wyspanym,wypoczętym itd, bo akurat w nocy przed badaniem spałam góra 4h i taki dość wysoki wynik glukozy na czczo mnie zdziwił. Zawsze miałam ok. 84, ostatnio nawet 77.
Pytałam lekarza czy są podstawy,żeby powtarzać tą krzywą cukrową, ale mówił,że wskazań nie widzi więc mu wierzę.
W ogóle dziewczyny powiedzcie mi czy sprawdzają się u Was te poduszki ciążowe do spania? Ja się zastanawiam poważnie nad zakupem. Od tygodnia nie mogę spać. Nie dość, że 3/4 razy spaceruje w nocy do kibelka, to jeszcze w żadnej pozycji nie umiem się wygodnie położyć. Jak dłużej leże na lewym boku, to zaraz zaczyna mnie boleć biodro, z prawym podobnie. Kręcę się i wiercę zazdroszcząc mężowi,że on się tylko położy i już śpi.
A jeszcze jak mi dziecko harcuje w nocy, tak jak dzisiejszej, to za Chiny nie potrafię się skupić na spaniu, bo jak leże na lewym boku to dostaje mocne kopniaki w prawy, albo jednocześnie tez gdzieś w dół brzucha.
I myślę nad tą poduszką, może dzięki niej mogłabym się wygodniej położyć z jedną nogą wyprostowaną, a drugą lekko zgiętą i jednocześnie brzuch miałby się o co oprzeć.
-
Teraz też wspomagam się jeszcze jaśkiem i właśnie taką zwiniętą kołdrą, ale myślałam,że z tą poducha jest jakiś patent na spanie
to na razie pozostanę przy starych sposobach. Może z czasem przyzwyczaję się,że brzuch jest na tyle duży,że muszę opanować jakiś nowy sposób na spanie, bo w chwili obecnej to moje noce wyglądają tak,że jak już uda mi się zasnąć to budzę się co dwie, trzy godziny, obowiązkowo wc, później kręcę się lewo-prawo, a jak już znajdę odpowiednią pozycję to się okazuje,że jest 7.30 i czas wstawać do pracy.
-
nick nieaktualnyMalaHD wrote:Omi miała normę 70-99 a wynik 71 więc nie rozumiem gdzie tu zły.
-
nick nieaktualny
-
MalaHD wrote:Luxmed. Macie osobne skierowanie w systemie wystawione na te badania? Bo ja mam wystawione skierowanie na tsh "bo tego w standardzie nie ma" a resztę dr powiedziała, że w recepcji będą wiedzieć? Chyba muszę się tam po prostu przejść jak się okaże, że mi nie zrobią to pieprzę ten luxmed
Nie wiem jak te Luxmedy działają i czy wszystkie na podobnych zasadach, ale jak robiłam u nich badania to za każdym razem lekarz drukował mi skierowanie na to co mam zrobić, nigdy nie odsyłał mnie do rejestracji,że one tam mają wiedzieć. Badania robiłam w Luxmedzie i lekarza też był z Luxmedu.
-
w luxmed mają te skierowania na badania w systemie. lekarz drukuje tylko kartkę z informacją co wklepał w komputer, ale czasami nie drukuje tylko mówi co wpisał. przy rejestracji na badania nie trzeba im tej kartki pokazywać, bo kobiety w recepcji widzą w komputerze pod twoim nazwiskiem jakie badania masz zleconeMom of 3
11.2011
11.2017
06.2019 -
Alxawl wrote:w luxmed mają te skierowania na badania w systemie. lekarz drukuje tylko kartkę z informacją co wklepał w komputer, ale czasami nie drukuje tylko mówi co wpisał. przy rejestracji na badania nie trzeba im tej kartki pokazywać, bo kobiety w recepcji widzą w komputerze pod twoim nazwiskiem jakie badania masz zlecone
to widać mój był nadgorliwy, bo zawsze miałam wydrukowane skierowanie plus jeszcze opis jak się do każdego z badań przygotować. -
aknelam wrote:W ogóle dziewczyny powiedzcie mi czy sprawdzają się u Was te poduszki ciążowe do spania? Ja się zastanawiam poważnie nad zakupem. Od tygodnia nie mogę spać. Nie dość, że 3/4 razy spaceruje w nocy do kibelka, to jeszcze w żadnej pozycji nie umiem się wygodnie położyć. Jak dłużej leże na lewym boku, to zaraz zaczyna mnie boleć biodro, z prawym podobnie. Kręcę się i wiercę zazdroszcząc mężowi,że on się tylko położy i już śpi.
A jeszcze jak mi dziecko harcuje w nocy, tak jak dzisiejszej, to za Chiny nie potrafię się skupić na spaniu, bo jak leże na lewym boku to dostaje mocne kopniaki w prawy, albo jednocześnie tez gdzieś w dół brzucha.
I myślę nad tą poduszką, może dzięki niej mogłabym się wygodniej położyć z jedną nogą wyprostowaną, a drugą lekko zgiętą i jednocześnie brzuch miałby się o co oprzeć.
To ja się wypowiem w kwestii poduszek, bo przetestowałam 2.
Pierwsza, pożyczona mi przez Sąsiadkę z Motherhood była jak dla mnie zbyt miękka i za płaska. Wcale nie czułam, że mam podpartą nogę, że coś mnie podtrzymuje. Podejrzewam, że to kwestia tego, że ten egzemplarz był już używany przez nią i nie raz prany. Generalnie koncepcja z poduszką w kształcie litery C mi się spodobała, więc zainwestowałam w swoją własną, prywatną.
Zdecydowałam się na SuperMami i jestem bardzo (!) zadowolona. Jest jak dla mnie odpowiednio twarda i taka...pełna ( nie jest zbita). Na lewym boku potrafię przespać nawet 3/4 nocy. To jest mój model :
https://supermami.pl/poduszki-ciazowe/poduszka-ciazowa-bawelniana-typu-c-z-wypustka-103.html -
Petitka wrote:Kobietki a jak zapatrujecie się na śpiworki do spania dla dziecka? Planujecie kupić czy wolicie raczej tradycyjnie kołderkę/kocyk? Z jednej strony śpiworek super bo dziecko się nie rozkopuje, ale gdzieś czytałam, że do śpiworka nie można noworodka. Skoro trzeba zaczynać od kołderki a później i tak ze śpiworka dzidzi wyrasta to jest sens go kupować? Ma ktoś doświadczenie w tym temacie? Wiadomo, że każde dziecko inne i inaczej może reagować, ale ciekawią mnie wasze spostrzeżenia
-
Ja mam lozko 120 bo nam.wieksze nie weszlo we wneke i spokojnie sie z poduszka miescimy. Tez dlugo nie kupowalam bo mi sie wydawalo ze koldra i poduszka zalatwiam temat, ale jak.mnie kilka razy pogielo, zlamalam sie i kupilam. Najlepszy zakup w tej ciazh! tez sobie podpoeram wlasnie plecy, milion razy mniej mnie boli w krzyzu, bo mi sie miesnie tak nie napinaja bo mam oparcie. Podporka miedzy nogi sprawdza sie idealnie, zadna zwykla poducha nie ma dla mnie porownania w tej kwestii. Tez mam z supermami i jestem zadowolona.. Do kompletu sobie od razu zamowilam rogal do karmienia z taka sama poszewka.
Petitka lubi tę wiadomość
Lilka
Endometrioza, Hiperinsulinemia, Hiperprolaktynemia
-
Modrzewiowa wrote:Dzięki Dziewczyny!!!
Pociesza mnie myśl, że jeszcze tydzień - długi i męczący - ale potem tydzień odpoczynku w Borach Tucholskich.
A z innej beczki - znacie jakiś bezpieczny dla Nas środek odstraszający komary i kleszcze?
aromat waniliowy - taki do ciasta; na komary działa, na kleszcze nie wiemCóreczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
nick nieaktualny
-
Alxawl wrote:w luxmed mają te skierowania na badania w systemie. lekarz drukuje tylko kartkę z informacją co wklepał w komputer, ale czasami nie drukuje tylko mówi co wpisał. przy rejestracji na badania nie trzeba im tej kartki pokazywać, bo kobiety w recepcji widzą w komputerze pod twoim nazwiskiem jakie badania masz zlecone
No właśnie pod moim nazwiskiem nie ma nic. Jest tylko to skierowanie na tsh które dostałam do ręki. Na resztę badań nie mam nic wystawione ani w systemie ani papierowe bo dzwoniłam tam zapytać. Tylko lekarz dał mi informację, że w recepcji będą wiedzieć dlatego byłam ciekawa czy to jest standardowa procedura czy po prostu dr olała sprawę i nie wpisała tego w system. Czyli jak tam pójdę to zrobią mi tylko tsh na skierowanie i nic więcej? -
w luxmedzie od 2.05 kiedy im system padł totalnie zawsze dostaje wydrukowane zalecenia, gdzie m.in. są skierowania, a wcześniej to różnie, ale fakt, że skierowanie zawsze jest w systemie; bez tego nikt ci badan nie zrobi;
co do tsh, to wydaje mi się, że w ciąży lekarz wypisuje standardowo wszystko, co zaleca PTG - ten podstawowy zakres opieki z ciąży i tsh tam jest; nie wiem jak to działa jak nie prowadzisz tam ciąży od początku, ale ewidentnie trafiłaś na głupią lekarkę, jakich niestety w luxmedzie na pęczki
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
aknelam wrote:Jak już piszecie o glukozie to moje wyniki były takie :
na czczo: 90 (norma 70-99)
po 1h: 170 (norma < 180)
po 2h: 120 (norma < 140)
Nie wiem na ile odniesienie mają te zalecenia co do badania glukozy, że trzeba być wyspanym,wypoczętym itd, bo akurat w nocy przed badaniem spałam góra 4h i taki dość wysoki wynik glukozy na czczo mnie zdziwił. Zawsze miałam ok. 84, ostatnio nawet 77.
Pytałam lekarza czy są podstawy,żeby powtarzać tą krzywą cukrową, ale mówił,że wskazań nie widzi więc mu wierzę.
W ogóle dziewczyny powiedzcie mi czy sprawdzają się u Was te poduszki ciążowe do spania? Ja się zastanawiam poważnie nad zakupem. Od tygodnia nie mogę spać. Nie dość, że 3/4 razy spaceruje w nocy do kibelka, to jeszcze w żadnej pozycji nie umiem się wygodnie położyć. Jak dłużej leże na lewym boku, to zaraz zaczyna mnie boleć biodro, z prawym podobnie. Kręcę się i wiercę zazdroszcząc mężowi,że on się tylko położy i już śpi.
Pisałam tu już kiedyś, że osobiście nie przespałabym bez tej puduszki teraz ani jednej nocy. Raz jej nie użyłam i w środku nocy umierałamGaja
27.09.2016 - Aniołek [*] 7tc -
Amus87 wrote:Kupilam.sobie migdaly normalne w skorce paczkowane. Zjadlam z 10 maz mnie straszy ze takie sa trujace
ze trzeba je przegotowac na necie rozne info sama nie wiem
Podobno ze skórką są szkodliwe głównie dla dzieci, chodzi o jakiś kwas cyjanowodorowy. Ja jem całe życie w całości, ale jak już chcesz poddać je jakiejś obróbce, to lepiej namoczyć na noc w letniej wodzie i rano zdjąć skórkę, bo we wrzątku stracą wartości odżywcze.Lady Savage lubi tę wiadomość
Gaja
27.09.2016 - Aniołek [*] 7tc