Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja "wychowałam" troje dzieci mojego brata od ich pierwszych dni. Bratowa chętnie je oddawała pod opiekę. Zaliczyłam i latanie po lekarzach, i karmienie sonda, wymioty, kąpiele, spanie z nimi kilka dni itd itd. Jedyne co mi przychodzi do głowy czego jeszcze nie wiem, to jak urodzić i nakarmić piersią. Kiedyś śmiałam się z brata, że na lotnisku jakby pytali o ich grupę krwi, datę urodzenia czy zodiak (czasem pytają pro forma) ja bym zdala ten egzamin a on nie.
Szczesliwa_mamusia, Lady Savage lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
No tak, przy pierwszym dziecku czlowiek neptyk, nic sie nie wie, ale instynkt i odrobina rozumu wystarczą. Pamietam jak z zegarkiem mierzylam 20 minut pierwszego wietrzenia
ze wszystykim sie cackalam..
Teraz juz duzo latwiej...
Co moge doradzic, to ogladnicie sobie na yt jak podnosic noworodka( lekko obracajac na bok), zeby sie nie wzdrygal i jak chcecie karmic piersia, to ze sa takie dzieci i to jest calkiem normalne, ktore ciagle wisza na piersi, non stop.
A karuzele i zabawki lepiej odpuscic, a kupic lepsze jakosciowo ubranka.Karol 1.09.2010
Gosia 21.11.2012
Wojtek 21.12.2017 -
nick nieaktualny
-
Karuzeli raczej kupować nie będę. Wolę małego położyć na playmacie i powiesić zawieszki. Zabawki kupię ale nie hurtowe ilości. Kilka, przemyslanych, dobrej jakości. Na pewno nie będę patrzyć co jest modne (czyt. żyrafa Sophie). Ostatnio zabijalam czas oglądając filmy typu "must have and regrets". Można z nich się dowiedzieć o wielu zabawkach o których nawet nie miało się pojęcia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2017, 21:18
-
Aztoria wrote:Troche to przerazajace ile rzeczy trzeba sie nauczyc i ze tak naprawde nie ma uniwersalnych rad i trzeba samemu pewne rzeczy wypracowac. To moje pierwsze dziecko, kontakt z malymi dziecmi do tej pory prawie zerowy, boje sie troche
Upieklam buleczki cynamonowo czekoladowe, jedna wlasnie zjadlam ale chyba na tym dzis nie skonczeja miałam z pierwszym dzieckiem inne podejście, myślałam że wszystko umie, i nic mnie nie planowanego nie spotka bo przecież mam takie doświadczenie jako niania,
życie nauczyło mnie pokory, i innego myślenia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2017, 21:41
Aztoria lubi tę wiadomość
-
Szczesliwa_mamusia wrote:Grunt to nie panikować
mi się Kajtuś kiedyś krztusil po karmieniu, maluski byl-"trzezwy" mój umysł i wiedziałam jak zareagować.
ja raz w roku zaliczam kurs pierwszej pomocy dzieciom, i tak od kiedy zaczęłam przygodę jako niania, uważa ze taki kurs to podstawa. Już nie raz mi się przydały wiadomości z niego. -
Ja bez podgrzewacza nie dałabym rady
prawdę mówiąc poprzednio miałam dwa bo młoda często sie budziła i chciałam mieć od razu wodę o odpowiedniej temperaturze żeby nie zdąrzyła sie rozryczeć na cały głos
Co raz częściej zastanawiam sie nad łóżeczkiem chicco next2me - to chyba starość bo robievsie wygodnahttps://www.maluchy.pl/li-73179.png -
nick nieaktualny
-
Szczesliwa_mamusia wrote:Beti- w smyku widziałam teraz promocje na te łóżeczka chicco. Ale widziałam też dużo tańsze na allegro,ale jak te chicco, Tylko No namehttps://www.maluchy.pl/li-73179.png
-
A teraz tak mnie jeszcze naszło .... dziewczyny te które miały już łóżeczko w sypialni z maluszkiem - może mam głupie pytanie ale czy normalnie oglądaliście wieczorem TV przy śpiącym noworodku ? Nie przeszkadza to dziecku ?https://www.maluchy.pl/li-73179.png
-
nick nieaktualnyJa to oszaleje z tym dretwieniem. Gdzieś mi musi coś uciskać. Czy leżę na płasko, w pół boku, Na lewym boku, czy prawym, udo od lewej nogi dretwieje mi okrutnie. Tysiące mrówek i zaraz robi się zimne. Muszę co chwilę zmieniać pozycje. No i dobrze tego prawa ręka. Oszaleje do porodu.
-
nick nieaktualnyBeti ja ogladalam normalnie, normalnie przy kubie gadalismy, potem jak goscie byli nikogo nie uciszalam
to duzo dalo bo niw musielismy na palcach chodzic po cichutku
Szczesliwa az tak? Ja tylko tak mam jak stoje dluzejpaskudne uczucie
jakby udo bylo marwte
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2017, 22:29
-
nick nieaktualnyBeti-noworodek jak ma spać, to będzie spał. Starsze troszeczkę, to większy halas może przeszkadzac, ale nie ma co przesadzać z cisza przy noworodku, bo później jest problem z każdym dźwiękiem. Ja często oglądałam tv przy Kajtusiu, Jak miał spać, to spał. Gadało się przy nim też normalnie. Teraz jak ma 9mcy, to potrzebuje ciszy, bo nie wybudza przy halasie
PS.a jak miałaś przy starszym dziecku?Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2017, 22:34
-
nick nieaktualnyAmus87 wrote:
Szczesliwa az tak? Ja tylko tak mam jak stoje dluzejpaskudne uczucie
jakby udo bylo marwte
Strasznie. Wcześniej to tylko jak leżałam dłużej w jednej pozycji na boku, a teraz to praktycznie po chwili. Magnez już nie pomaga. Nie wiem już jak mam sobie pomóctak, uczucie martwego uda. Musiałabym cały czas chodzić, a przecież tak się nie da. Do tego nawala mi kręgosłup, ale to mniejsze piwo w porównaniu do uda
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2017, 22:36
-
nick nieaktualny