Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Mamusie synków, ile zużyłyście woreczków na mocz? Bo idę jutro kupić witaminy i od razu kupię dla małego witaminę d i woreczki na mocz.
Pamiętam że z Zuzą chyba z 15 szt zużyłam, zanim mi się udało mocz złapać. A z chł słyszałam, że łatwiej. -
U nas jest to w standardzie, w przychodni, w 2 miesiącu, albo w 3 trzecim dostaje się skierowanie na badanie moczu i morfologia noworodka, nie wiem czemu, wydawało mi się, że wszędzie się robi takie badania.
-
nick nieaktualnyLady Savage wrote:od 9 tyg, miałam po posiłku bardzo dobre wyniki i gdzieś koło 28 tyg kazali mi zaprzestać mierzenia
A hemoglobine glikowana robisz?? srednia wynikow z 2-3 msc? Ja mam co miesiac co dla mnie jest przesada ale co dwa/ trzy powinna byc w ciazy robionaWiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2017, 17:36
editchen lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLady Savage wrote:U nas jest to w standardzie, w przychodni, w 2 miesiącu, albo w 3 trzecim dostaje się skierowanie na badanie moczu i morfologia noworodka, nie wiem czemu, wydawało mi się, że wszędzie się robi takie badania.
on szybko polubil sikanie do kubecza do dzisiaj tak ma :p
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2017, 17:11
-
Amus87 wrote:Ale po 28 tyg czesto nastepuje zalamanie cukrow bo trzustka gorzej pracuje dlatego wiekszosc cc wychodzi po 28 tc. Dziwne troche ta przychodnia ma zalecenia :o byc moze dlatego tonlozysko takiw brzydkie bo w ciagu dnia masz skoki do 200
A hemoglobine glikowana robisz?? srednia wynikow z 2-3 msc? Ja mam co miesiac co dla mnie jest przesada ale co dwa/ trzy powinna byc w ciazy robiona -
MalaHD wrote:Dziewczyny z niezgodnoscia rh mialyscie podaną immunoglobuline? Mój dr twierdzi, że jeśli nie ma przeciwciał, to moja pierwsza ciąża i brak poronien to nie ma ku temu wskazań i podaje się ją dopiero po porodzie jeśli okaże się, że rh odziedziczy po ojcu. Ale teraz czytam "mądra" książkę i napisali, że to standard w celach profilaktycznych i już sama nie wiem...
Mnie moja lekarka zachęcała i zdecydowaliśmy się. Ale na zasadzie, że jest to najwyższy stopień profilaktyki. Ponoć w wielu krajach Europy podanie immunoglobuliny w 28 tygodniu to już standard. W Polsce cholernie drogo, ale mój mąż akurat na tym nie chciał oszczędzaćŻeby wziąć immunoglobulinę musiałam mieć świeży negatywny odczyn Coombsa, tak więc jeśli już pojawią sie przeciwciała, problem traktuje się już jakoś inaczej.
-
Dziewczyny nastawiające się na pieluchowanie wielorazowe, jaki system Was najbardziej przekonuje? Otulacze czy kieszonki czy AIO? Będziecie kupować pieluszki przed czy po narodzinach maluszków?
Od rana studiuję ten temat, hehe, trzeba się będzie wyspecjalizować -
Lady to dziwne...bo własnie hemoglobina gliko pokazuje czy skoki cukrów wpływają na dzidzię...no i tak jak pisze Amus...po 28tc trzustka wariuje...ja np mierze teraz 4 razy na dzień...czyli na czczo i po każdym podstawowym posiłku...i wiesz...po posiłkach w miarę ok to na czczo własnie zawsze d....blada...a poza tym jednego dnia po sniadaniu mam 122 kolejnego po tym samym 188...ooo ciekawe co by było gdybym mierzyła tylko w tym czasie gdy cukry sa złe lub dobre...bez sensu taka kontrola...
Mama: c 2010; s 2011; c 2012 c 2017;
i aniołków (*) 2009;2014 -
ja raz robiłam glikowaną, ale sama z własnej inicjatywy, zarówno gin jak i diabetolog powiedzieli, że w ciąży jest to bez sensu, jest niewiarygodny wynik, tłumaczyli dlaczego, ale nie zapamiętałam, za dużo fachowego słownictwa, ale ogólnie, ze coś tam co się dzieje w ciaży z krwią może zaburzac wynik im plus i in minus
nalezy kierowac się wynikami krzywej i monitorować z glukometrem
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
nick nieaktualny
-
Edith wrote:Dziewczyny nastawiające się na pieluchowanie wielorazowe, jaki system Was najbardziej przekonuje? Otulacze czy kieszonki czy AIO? Będziecie kupować pieluszki przed czy po narodzinach maluszków?
Od rana studiuję ten temat, hehe, trzeba się będzie wyspecjalizować
Ja dopiero zaczynam wgłębiać się w ten temat i szczerze mówiąc mam wielki mętlik w głowie.
Jak tak poczytałam to chyba najlepiej odpowiada mi wersja otulacz+ tetra i wkład, tylko jeszcze muszę doczytać jak to się wszystko ma w praktycei tak sobie myślę, że mam za duże rozmiary pieluszek tetrowych, bo zamówiłam 60x80 i 70x80, a przy maluszku to chyba jednak na początek będą potrzebne mniejsze. Ale mam jeszcze dwa miesiące to się zagłębię w temat i mam nadzieje,że jak już przyjdzie co do czego, to mi wystarczy cierpliwości na wielorazowe pieluchy
Edith lubi tę wiadomość
-
Edith wrote:Dziewczyny nastawiające się na pieluchowanie wielorazowe, jaki system Was najbardziej przekonuje? Otulacze czy kieszonki czy AIO? Będziecie kupować pieluszki przed czy po narodzinach maluszków?
Od rana studiuję ten temat, hehe, trzeba się będzie wyspecjalizować
Ja studiuję od co najmniej miesiąca i powiem Ci, że jest to mega wciągająceAIO kupiłam tylko dwa na wyjścia np. do lekarza albo zostawienie małej z kimś kto nie będzie jej umiał przebrać. Przy noworodku AIO na co dzień się nie opłaca, bo musisz później wyprać całą pieluszkę, a zmiany pieluch trzeba przewidzieć co 2-3 h. Poza tym, są najdroższe ze wszystkich rodzajów. Chyba, że stać Cię na kupno bardzo dużej ilości, ale to tez będzie bez sensu, bo one najdłużej schną. U nas będzie system otulacze + wkłady, zastanawiam się jeszcze nad formowankami, ale kupię chyba ze dwie na próbę i zobaczę, bo u niektórych się sprawdziły, a u innych kompletnie. Otulacze przy noworodku są podobno najlepszym rozwiązaniem. Kieszonek póki co nie biorę pod uwagę. Jak masz jakieś wątpliwości to bardzo polecam grupę na Facebooku Pieluszki wielorazowe i NHN. Są tam bardzo pomocne dziewczyny z dużą wiedzą i doświadczeniem.
Cały zestaw dla noworodka kupuję przed porodem, wkłady już mam prawie wszystkie, kilka otulaczy będę mieć na dniach, ale jeden komplet zamówiłam u dziewczyny, która sama szyje i będę mieć dopiero pod koniec października, ale robi przepiękne i niedrogie, wiec warto poczekaćWiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2017, 21:02
Edith lubi tę wiadomość
Gaja
27.09.2016 - Aniołek [*] 7tc