Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
nesairah wrote:My mamy ślub z weselem za rok we wrześniu, też zaplanowany już rok temu. Chcielibyśmy połączyć chrzest ze ślubem, ale będzie miał wtedy jakieś 8 miesięcy, więc cała nasza katolicka rodzinka uważa, że to dużo za późno. Nam by pasowało takie rozwiązanie. Nie chcemy robić dwóch imprez. Nie będziemy mieli też możliwości finansowych przed ślubem żeby robić huczną imprezę.
Ej, nie opowiadaj!!!
Nie powiem, dla mnie to było troszeczkę szokiem jak przeprowadziłam się na dolny śląsk - tutaj normą są chrzty między 6 miesiącem życia dziecka a nawet 1 rokiem.
Piszę szokiem, bo pochodzę ze śląska ( taka granica między górnym śląskiem a śląskiem opolskim) i tam chrzci się dzieciaczki od ok 6 tyg życia. ja sama byłam chrzczona równo 4 tygodnie po urodzeniu - podziwiam moją Mamę, dała rady z rozprutym z góry na dół brzuchem -
nesairah wrote:My mamy ślub z weselem za rok we wrześniu, też zaplanowany już rok temu. Chcielibyśmy połączyć chrzest ze ślubem, ale będzie miał wtedy jakieś 8 miesięcy, więc cała nasza katolicka rodzinka uważa, że to dużo za późno. Nam by pasowało takie rozwiązanie. Nie chcemy robić dwóch imprez. Nie będziemy mieli też możliwości finansowych przed ślubem żeby robić huczną imprezę.
My wesele robimy dość duże, na 200-300 osób.
A chrzest chcemy dla jakichś góra 50 osób jak będzie już ciepło, mały będzie miał 6-7 miesięcy, więc nawet na wioskach w jakimś namiocie czy remizieOliwier ♥
22.07.2017 pierwszy kopniak
Lilianna ❤
16.04.2021 pierwszy kopniak -
Modrzewiowa wrote:Ej, nie opowiadaj!!!
Nie powiem, dla mnie to było troszeczkę szokiem jak przeprowadziłam się na dolny śląsk - tutaj normą są chrzty między 6 miesiącem życia dziecka a nawet 1 rokiem.
Piszę szokiem, bo pochodzę ze śląska ( taka granica między górnym śląskiem a śląskiem opolskim) i tam chrzci się dzieciaczki od ok 6 tyg życia. ja sama byłam chrzczona równo 4 tygodnie po urodzeniu - podziwiam moją Mamę, dała rady z rozprutym z góry na dół brzuchem
Moja koleżanka miała chrzest dopiero przed komuniąwcześniej jej rodzicom się nie śpieszyło
Oliwier ♥
Lilianna ❤
jesteśmy po USG
szacunkowa waga 1452 g, 34,5% - muszę naszą córeczkę nazywać Kruszynką zamiast Kluseczką
ogólnie wszystko dobrze
obróciła się tylko pupcią, więc to co mi się wydawało nóżkami jest rączkami; muszę się zagłębić w temat naturalnych metod na fiknięcie
i wód płodowych mam niby w normie, ale AFI = 9, muszę zacząć więcej pićnataliamonika, [m]alina, Aztoria, Szczesliwa_mamusia, nesairah, Nola, Petitka lubią tę wiadomość
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
omii wrote:Moja koleżanka miała chrzest dopiero przed komunią
wcześniej jej rodzicom się nie śpieszyło
Co kto lubi
Ja jeszcze w czerwcu mówiłam, że tak jak moja Mama, dam radę chrzcić miesiąc po porodzie. Im dalej w las, to mi się zmienia. Nie wiem. Na chwilę obecną nie wiem kiedy. Może na moje urodziny - Młody będzie miał teoretycznie prawie 3 miesiące...wspomniana przez Was zima stulecia...no nie wiem...czas pokaże -
Modrzewiowa wrote:Możesz polecić sprzedawcę?
Ja i Franek będziemy wdzięczni
http://allegro.pl/gruby-kocyk-minky-75x100-poduszka-duzo-wzorow-i6875825919.html
ja kupiłam dokładnie ten.
ale ma różne rozmiary więc do wyboru do koloru
jednak poduszka do niego mi się nie podoba bo jest strasznie gruba a wiadomo, dla takiego maluszka nie będzie dobra
ale zamawiałam kocyk więc poduszka jak dla mnie tylko dodatekModrzewiowa lubi tę wiadomość
Oliwier ♥
Lilianna ❤
Ja jestem już po. Badanie trwało 4 minuty. Dłużej wstukiwala do komputera. Generalnie WsYstko jest ok. Jak wrócę do domu do napiszę wymiary. Ja też nie wiem jak to liczyć i jaka będzie szacunkowa waga
nesairah, nataliamonika, Petitka lubią tę wiadomość
-
Patrzac po centylach, to mnie sie bobas blizej 4 kg szykuje
Ja juz kiedys pisalam, ze mam swietna tesciowa i wciaz to podtrzymuje
Co do chrztu. Chcialabym zorganizowac go w kwietniu z co najmniej dwoch powodow.
Bedzie cieplej, a przy okazji zrobie swoje i meza urodziny za jednym zamachem, bo my obydwoje urodzeni w tym miesiacu. Latwiej byloby nam zebrac rodzine. Tylko nie wiem jeszcze jak to z wypadajacymi świętami bedzie. W koncu moje rodzenstwo ma tez tesciow i chcieliby spedzic z nimi swieta. To tez zalezy, gdzie komu w tym roku swieta.spedzic wypadnie.
W te swieta moji rodzice, jak i najblizsza rodzina M ma swieta spedzic u nas. Mnie pasuje, bo dzieki temu my nigdzie z dzieckiem nie bedziemy musieli sie ruszac, a rodzice juz o jedzenie swiateczne sie postaraja i odciaza11.12.2017 syn Adaś -
omii wrote:Moja koleżanka miała chrzest dopiero przed komunią
wcześniej jej rodzicom się nie śpieszyło
22.03.2017 beta hcg 34 10.04.2017 ❤
-
Co do świąt to u mnie mama tylko powiedziała że przed porodem mogłabym być u nich i tam urodzić żeby być na święta tam, bo u nas nie będzie miejsca bo mamy małe mieszkanie żeby się zjechała rodzina ale od razu powiedziałam że tam na pewno nie będę rodzić, nikt o zdrowych zmysłach tam nie chce rodzić
no i wiadomo, tu się czuję swobodniej, mały ma łóżeczko i swoje rzeczy, nie wyobrażam sobie z tym wszystkim przewozić tam
w końcu zrozumiała i póki co odpuściłaOliwier ♥
Lilianna ❤
omii wrote:Strasznie drogi
Ja mam taki
http://motherhood.pl/sklep/bawelniany-ocieplany-kocyk-welurowy-90x100-77/
I zastanawiam sie czy wziąć ten lamillou czy raczej taki
https://www.showroom.pl/p/118127,colorstories-kocyk-bambusowy-bamboo-mieta-mhttps://www.maluchy.pl/li-73179.png -
Modrzewiowa wrote:Ej, nie opowiadaj!!!
Piszę szokiem, bo pochodzę ze śląska ( taka granica między górnym śląskiem a śląskiem opolskim) i tam chrzci się dzieciaczki od ok 6 tyg życia. ja sama byłam chrzczona równo 4 tygodnie po urodzeniu - podziwiam moją Mamę, dała rady z rozprutym z góry na dół brzuchem
Ja ze śląskaRodzice i teściowie mówią, że dziecko powinno mieć maksymalnie 2-3 miesiące, a ja się zastanawiam po co mu ten chrzest tak wcześnie? Nic to nie zmieni, a dodatkowe zamieszanie będzie. Wydaje mi się, że dla gości też będzie wygodniej załatwić ślub i chrzest za jednym razem, zwłaszcza, że cała moja dalsza rodzina jest z podlaskiego.
-
https://yosoy.pl/pl/glowna/92-kocyk-dla-dzieci-fall-mente-z-naturalnym-aksamitem.html
Mam sporo kocykow. Z lamillu, z boho(cos tam) i zwykle.
Ale ten z linka przebija wszystkie na głowę. Kupilam od nich jeszcze becik i reczniki. Boska jakość.22.03.2017 beta hcg 34 10.04.2017 ❤
-
Lura82 wrote:Rodzice mojego męża sa malo koscielni. Dali wolny wybór swoim dzieciom czy chca byc katolikami. Moj maz jako jedyny sam w podstawowce poprosil księdza o chrzest. Mial 3w 1.
Bardzo mądry chłopak w tym czasie.
Jakoś chyba w podstawówce jakoś by mi na tym zbytnio nie zależało i bym o tym nie myślałachyba że reszta dzieci by miała komunie, bierzmowania i bym nie chciała od nich odstawać
Oliwier ♥
Lilianna ❤
ja kupiłam ten kocyk:
http://www.empik.com/babymatex-city-kocyk-75x100-cm,p1105432811,dziecko-p?gclid=EAIaIQobChMIqJirhMnW1gIVFV8ZCh3QkwgdEAYYASABEgINYPD_BwE&gclsrc=aw.ds
w promocji był, zapłaciłam 18zł za niego i powiem Wam, że super jest. Jakościowo bardzo fajny, mięciutki i cieplutki. Wyprałam go już raz (po wczorajszej akcji ze smrodem stęchlizny) i wygląda jak nowyzapachu też na szczęście udało mi się pozbyć.