Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, jesli chodzi o te zwolnienia dla mezow po porodzie:
tu w miare po ludzku:
http://mamadu.pl/125127,twojemu-partnerowi-przysluguje-14-dni-wolnego-po-narodzinach-dziecka-nie-daj-sie-zwiesc-lekarzom
a tu urzedniczo:
http://www.zus.pl/swiadczenia/zasilki/zasilek-opiekunczy/komu-przysluguje - tutaj po lewej macie rozwijane menu po koleji do kazdego podtematu - komu przysluguje, kiedy, wymiar (zasadniczo 80% tak jak kazde "zwykle" L4 i jak dostarczone po 7 dniach moze byc obnizone o 25%)
-
MalaHD wrote:Jeśli to jest obowiazkowe szczepienie to można nie szczepić? Słyszałam, że szykują się wysokie grzywne dla rodziców unikajacych obowiązkowych szczepień.
-
nie moge sie zasmaczyc cos moje dziecko dzisiaj wymagajace jest pochlonelam juz salatke z jablka i marchewki na slodko, bulke z domowa wedzona szyneczka i musztarda i cos bym jeszcze wciagnela ale nie wiem co
Szczesliwa_mamusia, Nola, ara lubią tę wiadomość
-
Gabi dostał całą reklamowe ciuszków od mojej mamy
nawet kurtkę wiosenno/jesienna na 86
teraz mu kupuje ciusZki na 74 i 80. Mam też kocyk w samochodziki i kolejna pieluszek tetrowa
moja mama i teściowa to niebo i ziemia
Szczesliwa_mamusia lubi tę wiadomość
-
Czas spać ... podróże mnie teraz strasznie męczą
z Oxfordu wyjechałam o 10:30 do domu dotarłam o 21:00
ale nic to. Jutro o 8 wizyta u gina a o 17:30 usg 4d
już tak dawno syneczka nie widziałam! Ciekawe czy ma włosy i czy nadal ma elficki nos tatusia
dobranoc mamuśki
Coco55 lubi tę wiadomość
-
Jaki głupi sen miałam xD. Pierwszy w tej ciąży, śniło mi się że byłam sama na Polnej, zaczęłam rodzić, i kupę mi się chciało xD zrobiłam do zlewu by mi dziecko nie wypadło, xD potem położyłam się do łóżka i zaczęłam rodzić, patrzę na ścianę a tam świeci się na tablicy ostrzegające że kupa xD, urodziłam dziewczynkę która była podłączona pępowina do kontaktu, wołam pigule i cisza więc, podłączyłem mala do gniazdka i poszłam sprzątnąć to coś w zlewie xD ja pinkole xD co za sen.
-
MalaHD wrote:Kluje mnie coś w pochwie i tak jakby prąd przeszedł od czasu do czasu? Czy jak szyjka się skraca to coś czuć? Czy mała mnie tam gdzieś kopie po prostu i stąd to dziwne uczucie?
MalaHD lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyA mnie tej nocy przy przekrecania na bok złapał taki silny skurcz w brzuchu, myślałam, że zostanę w tej pozycji do rana. A teraz boli mnie jak na okres.
Lady-strasznie głupi sen;)
Też miałam głupi sen.Mi się śniła w nocy wojna i moja karta przetargowa były moje bransoletki.Balam sie, że mnie zastrzelę i zabiorą wszystkie. Masakra. Skąd takie idiotyzm w głowie się biorą. -
Lady Savage wrote:Jaki głupi sen miałam xD. Pierwszy w tej ciąży, śniło mi się że byłam sama na Polnej, zaczęłam rodzić, i kupę mi się chciało xD zrobiłam do zlewu by mi dziecko nie wypadło, xD potem położyłam się do łóżka i zaczęłam rodzić, patrzę na ścianę a tam świeci się na tablicy ostrzegające że kupa xD, urodziłam dziewczynkę która była podłączona pępowina do kontaktu, wołam pigule i cisza więc, podłączyłem mala do gniazdka i poszłam sprzątnąć to coś w zlewie xD ja pinkole xD co za sen.
Lady jak mi się śniło że robię siku to zrobiłam to naprawdę ( na szczęście już przeszło) jakbym miała taki sen jak ty to pewnie bym się zesrala w realu hahahahaMalaHD, Lady Savage, Petitka, Iruletka, ara lubią tę wiadomość
5.12.2008r - Alanek
18.11.2017 - Bella Helena
03.2017- kocham ❤ 8dpt - hcg 84❤17dpt-hcg 3998❤
12.04 jest serduszko!❤ -
nick nieaktualnyemikey wrote:Co to jest, że ja się lepiej wysypiam w domu. Spałam jak zabita całą noc, nawet na siku nie wstałam. Tu mam lepszy materac chyba. Twardy. W Anglii miękki. A ja wolę spać na twardym.
-
Szczesliwa_mamusia wrote:A może byłaś już tak zmęczona po ostatnich wydarzeniach, że organizm potrzebował już takiej regeneracji. A twardszy materac się do tego przyczynil
Jestem w szoku. Tata wychodząc do pracy zostawił 1000 i kazał mi iść do galerii i kupić sobie dobre skórzane buty i luźna kurtkę.Zołzimagic, dagii, Nola, Iruletka, Coco55 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
L4 na osobę dorosła jest max 14 dni i płatne 80%, na dziecko jest max 60 dni i tez płatne 80%. Standardowo wypisują na żonę ale podobno trzeba się upomnieć. Teoretycznie mogliby dać na dziecko bo to dzieckiem się nie ma kto zająć. Ale to pewnie w grubszych powikłaniach i nie ma co.
Opieka to dwa dni w roku płatne 100% dla jednego rodzica.
Tacierzyński i ojcowski to tez dwa różne pojęcia. Czytałam niedawno, ale już zapomniałam.editchen lubi tę wiadomość
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Czesc dziewczyny, Martwie sie bo mala sie duzo mniej rusza Czy wam tez sie dzieci mniej ruszaja? Byl czas niedawno ze bylo wzmozone az caly brzuch chodzil a teraz nastaly dni ze malo ruchow i reakcji na bodzce. Mam nadzieje ze to jest zwiazane tylko i wylacznie z tym ze ma mniej miejsca. Czy ktoras w 33tc odczuwa podobnie do mnie?
-
Nola, a ile to dni trwa? Moja ma takie różne okresy. Zauważyłam tez ze jak się obróci to mniej czuje ruchy, mam łożysko z lewej, z przodu i z góry. Jak nie kopie w prawo i w dół, to czasami muszę się skupić żeby coś poczuć, ale te ruchy są.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
nick nieaktualnyNola spokojnie. Moje dziecię wczoraj też trochę spokojniejsze. Az wieczorem włączyłam detektor, żeby posłuchać serduszka, bo nawet przyciągania nie było. Mają już mniej miejsca i więcej też śpią. Mój w nocy po skurczy kopnął 2razy. Kopnac-to oczywiście za dużo powiedziane, ale ewidentnie skurcz mu się nie podobał. A teraz spi
Nola lubi tę wiadomość