X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • editchen Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jesli chodzi o te zwolnienia dla mezow po porodzie:

tu w miare po ludzku:
    http://mamadu.pl/125127,twojemu-partnerowi-przysluguje-14-dni-wolnego-po-narodzinach-dziecka-nie-daj-sie-zwiesc-lekarzom

a tu urzedniczo:
    http://www.zus.pl/swiadczenia/zasilki/zasilek-opiekunczy/komu-przysluguje - tutaj po lewej macie rozwijane menu po koleji do kazdego podtematu - komu przysluguje, kiedy, wymiar (zasadniczo 80% tak jak kazde "zwykle" L4 i jak dostarczone po 7 dniach moze byc obnizone o 25%)

p19uk0s3bj0yg0zy.png
    3jgxflw1n3a4d7p2.png
  • zapachmalin Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Być może 80%, my korzystaliśmy 3 lata temu, nie pamiętam już. Mnie się wydawało, że 100% ale z tego co widzę, to faktycznie jest traktowane jak l4, zasiłek opiekuńczy 80%. Sorki za wprowadzenie w błąd Magdzia w takim razie ;)

• MalaHD Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kluje mnie coś w pochwie i tak jakby prąd przeszedł od czasu do czasu? Czy jak szyjka się skraca to coś czuć? Czy mała mnie tam gdzieś kopie po prostu i stąd to dziwne uczucie?

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    Jeśli to jest obowiazkowe szczepienie to można nie szczepić? Słyszałam, że szykują się wysokie grzywne dla rodziców unikajacych obowiązkowych szczepień.
    mozna opozniac szczepienia a to szczepienie ktore robia w szpitalu mozna tylko zaraz niby po porodzie wiec tak czy siak to ominie dziecko jak sie powie ze chce sie opoznic

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie moge sie zasmaczyc cos moje dziecko dzisiaj wymagajace jest pochlonelam juz salatke z jablka i marchewki na slodko, bulke z domowa wedzona szyneczka i musztarda i cos bym jeszcze wciagnela ale nie wiem co :/

Szczesliwa_mamusia, Nola, ara lubią tę wiadomość

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • emikey Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabi dostał całą reklamowe ciuszków od mojej mamy :) nawet kurtkę wiosenno/jesienna na 86 :P teraz mu kupuje ciusZki na 74 i 80. Mam też kocyk w samochodziki i kolejna pieluszek tetrowa :) moja mama i teściowa to niebo i ziemia

Szczesliwa_mamusia lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czas spać ... podróże mnie teraz strasznie męczą :/ z Oxfordu wyjechałam o 10:30 do domu dotarłam o 21:00 :/ ale nic to. Jutro o 8 wizyta u gina a o 17:30 usg 4d :) już tak dawno syneczka nie widziałam! Ciekawe czy ma włosy i czy nadal ma elficki nos tatusia :) dobranoc mamuśki :)

Coco55 lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 06:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    31 tc skończone!!!

Zaczynamy ósmy miesiąc :)

Lady Savage, Szczesliwa_mamusia, Nola, editchen, Petitka, ara lubią tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaki głupi sen miałam xD. Pierwszy w tej ciąży, śniło mi się że byłam sama na Polnej, zaczęłam rodzić, i kupę mi się chciało xD zrobiłam do zlewu by mi dziecko nie wypadło, xD potem położyłam się do łóżka i zaczęłam rodzić, patrzę na ścianę a tam świeci się na tablicy ostrzegające że kupa xD, urodziłam dziewczynkę która była podłączona pępowina do kontaktu, wołam pigule i cisza więc, podłączyłem mala do gniazdka i poszłam sprzątnąć to coś w zlewie xD ja pinkole xD co za sen.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    Kluje mnie coś w pochwie i tak jakby prąd przeszedł od czasu do czasu? Czy jak szyjka się skraca to coś czuć? Czy mała mnie tam gdzieś kopie po prostu i stąd to dziwne uczucie?
    To normalne uczucie i nie świadczy o skracaniu się szyjki

MalaHD lubi tę wiadomość

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2017, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie tej nocy przy przekrecania na bok złapał taki silny skurcz w brzuchu, myślałam, że zostanę w tej pozycji do rana. A teraz boli mnie jak na okres.

Lady-strasznie głupi sen;)
    Też miałam głupi sen.Mi się śniła w nocy wojna i moja karta przetargowa były moje bransoletki.Balam sie, że mnie zastrzelę i zabiorą wszystkie. Masakra. Skąd takie idiotyzm w głowie się biorą.

• emikey Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co to jest, że ja się lepiej wysypiam w domu. Spałam jak zabita całą noc, nawet na siku nie wstałam. Tu mam lepszy materac chyba. Twardy. W Anglii miękki. A ja wolę spać na twardym.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Angie 31 Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    Jaki głupi sen miałam xD. Pierwszy w tej ciąży, śniło mi się że byłam sama na Polnej, zaczęłam rodzić, i kupę mi się chciało xD zrobiłam do zlewu by mi dziecko nie wypadło, xD potem położyłam się do łóżka i zaczęłam rodzić, patrzę na ścianę a tam świeci się na tablicy ostrzegające że kupa xD, urodziłam dziewczynkę która była podłączona pępowina do kontaktu, wołam pigule i cisza więc, podłączyłem mala do gniazdka i poszłam sprzątnąć to coś w zlewie xD ja pinkole xD co za sen.

Lady jak mi się śniło że robię siku to zrobiłam to naprawdę ( na szczęście już przeszło) jakbym miała taki sen jak ty to pewnie bym się zesrala w realu hahahaha

MalaHD, Lady Savage, Petitka, Iruletka, ara lubią tę wiadomość

ug37upjyhucgp8u7.png
    5.12.2008r - Alanek
    18.11.2017 - Bella Helena
    03.2017- kocham ❤ 8dpt - hcg 84❤17dpt-hcg 3998❤
    12.04 jest serduszko!❤
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2017, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Co to jest, że ja się lepiej wysypiam w domu. Spałam jak zabita całą noc, nawet na siku nie wstałam. Tu mam lepszy materac chyba. Twardy. W Anglii miękki. A ja wolę spać na twardym.
    A może byłaś już tak zmęczona po ostatnich wydarzeniach, że organizm potrzebował już takiej regeneracji. A twardszy materac się do tego przyczynil

• emikey Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    A może byłaś już tak zmęczona po ostatnich wydarzeniach, że organizm potrzebował już takiej regeneracji. A twardszy materac się do tego przyczynil
    W Anglii nawet jak jestem zdechła to tak nie śpię.

Jestem w szoku. Tata wychodząc do pracy zostawił 1000 i kazał mi iść do galerii i kupić sobie dobre skórzane buty i luźna kurtkę.

Zołzimagic, dagii, Nola, Iruletka, Coco55 lubią tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2017, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie mieć takiego tatę. Pewnie kupisz też coś Gabiemu.

• k878 Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    L4 na osobę dorosła jest max 14 dni i płatne 80%, na dziecko jest max 60 dni i tez płatne 80%. Standardowo wypisują na żonę ale podobno trzeba się upomnieć. Teoretycznie mogliby dać na dziecko bo to dzieckiem się nie ma kto zająć. Ale to pewnie w grubszych powikłaniach i nie ma co.

Opieka to dwa dni w roku płatne 100% dla jednego rodzica.

Tacierzyński i ojcowski to tez dwa różne pojęcia. Czytałam niedawno, ale już zapomniałam.

editchen lubi tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Nola Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny, Martwie sie bo mala sie duzo mniej rusza Czy wam tez sie dzieci mniej ruszaja? Byl czas niedawno ze bylo wzmozone az caly brzuch chodzil a teraz nastaly dni ze malo ruchow i reakcji na bodzce. Mam nadzieje ze to jest zwiazane tylko i wylacznie z tym ze ma mniej miejsca. Czy ktoras w 33tc odczuwa podobnie do mnie?

2nn3dqk3kf70gzik.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nola, a ile to dni trwa? Moja ma takie różne okresy. Zauważyłam tez ze jak się obróci to mniej czuje ruchy, mam łożysko z lewej, z przodu i z góry. Jak nie kopie w prawo i w dół, to czasami muszę się skupić żeby coś poczuć, ale te ruchy są.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2017, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nola spokojnie. Moje dziecię wczoraj też trochę spokojniejsze. Az wieczorem włączyłam detektor, żeby posłuchać serduszka, bo nawet przyciągania nie było. Mają już mniej miejsca i więcej też śpią. Mój w nocy po skurczy kopnął 2razy. Kopnac-to oczywiście za dużo powiedziane, ale ewidentnie skurcz mu się nie podobał. A teraz spi

Nola lubi tę wiadomość

‹‹ 1328 1329 1330 1331 1332 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ