X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • editchen Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jesli chodzi o te zwolnienia dla mezow po porodzie:

tu w miare po ludzku:
    http://mamadu.pl/125127,twojemu-partnerowi-przysluguje-14-dni-wolnego-po-narodzinach-dziecka-nie-daj-sie-zwiesc-lekarzom

a tu urzedniczo:
    http://www.zus.pl/swiadczenia/zasilki/zasilek-opiekunczy/komu-przysluguje - tutaj po lewej macie rozwijane menu po koleji do kazdego podtematu - komu przysluguje, kiedy, wymiar (zasadniczo 80% tak jak kazde "zwykle" L4 i jak dostarczone po 7 dniach moze byc obnizone o 25%)

p19uk0s3bj0yg0zy.png
    3jgxflw1n3a4d7p2.png
  • zapachmalin Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Być może 80%, my korzystaliśmy 3 lata temu, nie pamiętam już. Mnie się wydawało, że 100% ale z tego co widzę, to faktycznie jest traktowane jak l4, zasiłek opiekuńczy 80%. Sorki za wprowadzenie w błąd Magdzia w takim razie ;)

• MalaHD Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kluje mnie coś w pochwie i tak jakby prąd przeszedł od czasu do czasu? Czy jak szyjka się skraca to coś czuć? Czy mała mnie tam gdzieś kopie po prostu i stąd to dziwne uczucie?

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    Jeśli to jest obowiazkowe szczepienie to można nie szczepić? Słyszałam, że szykują się wysokie grzywne dla rodziców unikajacych obowiązkowych szczepień.
    mozna opozniac szczepienia a to szczepienie ktore robia w szpitalu mozna tylko zaraz niby po porodzie wiec tak czy siak to ominie dziecko jak sie powie ze chce sie opoznic

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie moge sie zasmaczyc cos moje dziecko dzisiaj wymagajace jest pochlonelam juz salatke z jablka i marchewki na slodko, bulke z domowa wedzona szyneczka i musztarda i cos bym jeszcze wciagnela ale nie wiem co :/

Szczesliwa_mamusia, Nola, ara lubią tę wiadomość

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • emikey Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabi dostał całą reklamowe ciuszków od mojej mamy :) nawet kurtkę wiosenno/jesienna na 86 :P teraz mu kupuje ciusZki na 74 i 80. Mam też kocyk w samochodziki i kolejna pieluszek tetrowa :) moja mama i teściowa to niebo i ziemia

Szczesliwa_mamusia lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czas spać ... podróże mnie teraz strasznie męczą :/ z Oxfordu wyjechałam o 10:30 do domu dotarłam o 21:00 :/ ale nic to. Jutro o 8 wizyta u gina a o 17:30 usg 4d :) już tak dawno syneczka nie widziałam! Ciekawe czy ma włosy i czy nadal ma elficki nos tatusia :) dobranoc mamuśki :)

Coco55 lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 06:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    31 tc skończone!!!

Zaczynamy ósmy miesiąc :)

Lady Savage, Szczesliwa_mamusia, Nola, editchen, Petitka, ara lubią tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaki głupi sen miałam xD. Pierwszy w tej ciąży, śniło mi się że byłam sama na Polnej, zaczęłam rodzić, i kupę mi się chciało xD zrobiłam do zlewu by mi dziecko nie wypadło, xD potem położyłam się do łóżka i zaczęłam rodzić, patrzę na ścianę a tam świeci się na tablicy ostrzegające że kupa xD, urodziłam dziewczynkę która była podłączona pępowina do kontaktu, wołam pigule i cisza więc, podłączyłem mala do gniazdka i poszłam sprzątnąć to coś w zlewie xD ja pinkole xD co za sen.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    Kluje mnie coś w pochwie i tak jakby prąd przeszedł od czasu do czasu? Czy jak szyjka się skraca to coś czuć? Czy mała mnie tam gdzieś kopie po prostu i stąd to dziwne uczucie?
    To normalne uczucie i nie świadczy o skracaniu się szyjki

MalaHD lubi tę wiadomość

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2017, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie tej nocy przy przekrecania na bok złapał taki silny skurcz w brzuchu, myślałam, że zostanę w tej pozycji do rana. A teraz boli mnie jak na okres.

Lady-strasznie głupi sen;)
    Też miałam głupi sen.Mi się śniła w nocy wojna i moja karta przetargowa były moje bransoletki.Balam sie, że mnie zastrzelę i zabiorą wszystkie. Masakra. Skąd takie idiotyzm w głowie się biorą.

• emikey Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co to jest, że ja się lepiej wysypiam w domu. Spałam jak zabita całą noc, nawet na siku nie wstałam. Tu mam lepszy materac chyba. Twardy. W Anglii miękki. A ja wolę spać na twardym.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Angie 31 Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    Jaki głupi sen miałam xD. Pierwszy w tej ciąży, śniło mi się że byłam sama na Polnej, zaczęłam rodzić, i kupę mi się chciało xD zrobiłam do zlewu by mi dziecko nie wypadło, xD potem położyłam się do łóżka i zaczęłam rodzić, patrzę na ścianę a tam świeci się na tablicy ostrzegające że kupa xD, urodziłam dziewczynkę która była podłączona pępowina do kontaktu, wołam pigule i cisza więc, podłączyłem mala do gniazdka i poszłam sprzątnąć to coś w zlewie xD ja pinkole xD co za sen.

Lady jak mi się śniło że robię siku to zrobiłam to naprawdę ( na szczęście już przeszło) jakbym miała taki sen jak ty to pewnie bym się zesrala w realu hahahaha

MalaHD, Lady Savage, Petitka, Iruletka, ara lubią tę wiadomość

ug37upjyhucgp8u7.png
    5.12.2008r - Alanek
    18.11.2017 - Bella Helena
    03.2017- kocham ❤ 8dpt - hcg 84❤17dpt-hcg 3998❤
    12.04 jest serduszko!❤
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2017, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Co to jest, że ja się lepiej wysypiam w domu. Spałam jak zabita całą noc, nawet na siku nie wstałam. Tu mam lepszy materac chyba. Twardy. W Anglii miękki. A ja wolę spać na twardym.
    A może byłaś już tak zmęczona po ostatnich wydarzeniach, że organizm potrzebował już takiej regeneracji. A twardszy materac się do tego przyczynil

• emikey Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    A może byłaś już tak zmęczona po ostatnich wydarzeniach, że organizm potrzebował już takiej regeneracji. A twardszy materac się do tego przyczynil
    W Anglii nawet jak jestem zdechła to tak nie śpię.

Jestem w szoku. Tata wychodząc do pracy zostawił 1000 i kazał mi iść do galerii i kupić sobie dobre skórzane buty i luźna kurtkę.

Zołzimagic, dagii, Nola, Iruletka, Coco55 lubią tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2017, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie mieć takiego tatę. Pewnie kupisz też coś Gabiemu.

• k878 Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    L4 na osobę dorosła jest max 14 dni i płatne 80%, na dziecko jest max 60 dni i tez płatne 80%. Standardowo wypisują na żonę ale podobno trzeba się upomnieć. Teoretycznie mogliby dać na dziecko bo to dzieckiem się nie ma kto zająć. Ale to pewnie w grubszych powikłaniach i nie ma co.

Opieka to dwa dni w roku płatne 100% dla jednego rodzica.

Tacierzyński i ojcowski to tez dwa różne pojęcia. Czytałam niedawno, ale już zapomniałam.

editchen lubi tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Nola Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny, Martwie sie bo mala sie duzo mniej rusza Czy wam tez sie dzieci mniej ruszaja? Byl czas niedawno ze bylo wzmozone az caly brzuch chodzil a teraz nastaly dni ze malo ruchow i reakcji na bodzce. Mam nadzieje ze to jest zwiazane tylko i wylacznie z tym ze ma mniej miejsca. Czy ktoras w 33tc odczuwa podobnie do mnie?

2nn3dqk3kf70gzik.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nola, a ile to dni trwa? Moja ma takie różne okresy. Zauważyłam tez ze jak się obróci to mniej czuje ruchy, mam łożysko z lewej, z przodu i z góry. Jak nie kopie w prawo i w dół, to czasami muszę się skupić żeby coś poczuć, ale te ruchy są.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2017, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nola spokojnie. Moje dziecię wczoraj też trochę spokojniejsze. Az wieczorem włączyłam detektor, żeby posłuchać serduszka, bo nawet przyciągania nie było. Mają już mniej miejsca i więcej też śpią. Mój w nocy po skurczy kopnął 2razy. Kopnac-to oczywiście za dużo powiedziane, ale ewidentnie skurcz mu się nie podobał. A teraz spi

Nola lubi tę wiadomość

‹‹ 1328 1329 1330 1331 1332 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ