Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Zazdroszcze wam tylko tych kilku formalności. Ja będę się musiała z małym dzieckiem bując po konsulatach i ambasadach w Londynie
dwa obywatelstwa wyrobić
przetłumaczyć dokumenty na polski, i pozałatwiać wszystkie formalności w Polsce. W pracy już uzgodnilam, że najpierw wyślę brytyjski skan aktu urodzenia a potem kurierem przetłumaczony. Poszli mi bardzo na rękę.
Nam becikowe nie przysługuje. Nawet gdybym była samotna matka to bym się nie załapała, takie progi sąmężowi w jego kraju też nic nie przysługuje. Za to kraj trzeci będzie nam płacić child benefit. Więc tak to...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2017, 11:21
-
Lady Savage wrote:po co termometr?? W szpitalu jest zarówno do kąpieli jak i do czoła
k878 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa mam apetyt, Ale szybko się najadlam. Tylko fakt, nie do końca wiem na co mam ochotę. tu podgryze, tam podgryze i niczyn się zaspokoić do końca nie mogę. Niby jestem na zarta.
Co do fornalnosci: to jest o tyle teraz uproszczenie, że w zasadzie można wszystko zrobić w jednym urzędzie.
Tak jak np u mnie,ze rodzic będę w wawie, a mieszkam w powiecie sochaczewskim. Już nie będę musiała odwiedzać 2urzedow, tylko idę do tego w warszawie, pod którego należy szpital, po akt urodzenia i tam do razu zameldujemy syna w naszym urzędzie i badany pesel. U nas tylko jeszcze zostanie zapisanie do przychodni, ale z tym nie będzie problemu. Bo deklaracje już mam, Jak tylko mały będzie miał pesel, to od razu składam. Becikowe nam się nie należy, więc nawet nie będę tego zagłębiać. Przekraczamy próg dochodowy o 80zl. Bogaci z nas ludziejak tylko urodze, to powiadomie księgową i ona wszystko w zusie załatwi.
-
Jakby ktoś nie wyrobił się z porodem w grudniu to pamiętajcie, że pierwsze dziecko urodzone w danej gminie w nowym roku dostaje dotacje od prezydenta/ burmistrza.
Moja koleżanka urodziła 1 stycznia i dostała 1000 becikowego, 1000 od prezydenta miasta i jeszcze jakieś pieniądze na swojej uczelni bo studentką była. -
MalaHD wrote:Ostatnio nawet widzialam w wiadomościach, że jakiś pediatra nie przyjął dziecka bo nieszczepione. I też o tych karach słyszałam byłam ciekawa czy jest to egzekwowane.
no i właśnie to jest paranoja; następna "klauzula sumienia";
a państwo to zabrałoby się lepiej za sprawców przemocy domowej i tych, co 500+ przeznaczają na wódę;
słyszałam o pomysłach, żeby żłobki i przedszkola nie przyjmowały nieszczepionych; dramat! jeszcze trochę będą sprawdzać czy dobrze dobrałam kolor bieliznymagdzia26 lubi tę wiadomość
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Joozefka moi znajomi mieli karę grzywny 5 tys każde z osobna i musieli zapłacić tak było na kwitku tzn piśmie które dostali. Widziałam to pismo na własne oczy bo pomagałam im pisać odwołanie mimo iż jestem z szczepieniami ale moja zasada pomagam znajomym jak umiem.
Ide do sklepu tzreba coś na obiad wymyśleć a weny i apetytu brak -
nick nieaktualnyDiscret wrote:ja tez coś jeść nie mogę i codziennie się czyszczę mam takie biegunki że masakra jakaś.
Coś czuje że będę rodzić nocą bo właśnie na noc mnie tak czyści. Nie wiem czy dostane jakiegoś przypływu energii wtedy bo zazwyczaj godzina 20 i jestem nie żywa -
Myślałam, ze becikowe kazdy dostaje.
A w PIT za 2017 bedziemy juz uwzgledniac dziecko?
Mnie zdziwilo jeszcze, ze mimo załatwienia wszystkich formalności moi sąsiedzi byli ganiani, ze zameldowali dziecko, a nie zglosili w urzędzie ze teraz musza płacić za smieci więcej. Tez bym o tym nie pomyslala22.03.2017 beta hcg 34 10.04.2017 ❤
-
My też nie dostaliśmy becikowego na pierwszego syna bo przekroczylismy próg o 70 zł
... co do PITA to dostaje się proporcjonalnie kasę za ilość miesięcy czyli jak ktoś rodzi w grudniu to dostanie za 1 mc a nie za cały rok. Ja dostałam zwrot za syna za 3 mc (urodził się w pazdzierniku)
Lura82 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLura-niestety. Jest próg dochodowy 1922zl netto na osobę co do becikowego.
Dziecko w picie będzie można uwzględnić chyba za ten jeden miesiąc, ale to niech się jakaś księgową wypowie, bo na 100% nie jestem pewna.
No tak, deklaracje co do śmieci też trzeba będzie zgłosić. -
Szczesliwa_mamusia wrote:Lura-niestety. Jest próg dochodowy 1922zl netto na osobę co do becikowego.
Dziecko w picie będzie można uwzględnić chyba za ten jeden miesiąc, ale to niech się jakaś księgową wypowie, bo na 100% nie jestem pewna.
No tak, deklaracje co do śmieci też trzeba będzie zgłosić.
Zastanawiam się teraz czy moja koleżanka dostała becikowe. Była w czwartym miesiącu ciazy jak dowiedziała się, że jest w ciąży. Najpierw lekarz mówił jej, że to guz. Więc termin z becikowego przekroczyła... -
nick nieaktualnyJak od 4mca, to pewnie nie dostała. Chyba,ze lekarz wypisał jej inaczej. No min 3razy trzeba byc u ginekologa w ciąży. Przynajmniej raz w kazdym trymestrze, jeśli chodzi o becikowe plus ta wizyta najpóźniej w 10tyg.
U mnie z wizytami nie byłoby problemu. Już mi zostało jedno miejsce na wpis w karcie ciąży. Ciekawe,gdzie doktorek będzie wpisywał następne wizyty, Chyba,ze do 24listopada nie dotrwam;)Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2017, 12:26
-
nick nieaktualny