Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • emikey Autorytet

Wysłany: 19 października 2017, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszcze wam tylko tych kilku formalności. Ja będę się musiała z małym dzieckiem bując po konsulatach i ambasadach w Londynie :/ dwa obywatelstwa wyrobić :/ przetłumaczyć dokumenty na polski, i pozałatwiać wszystkie formalności w Polsce. W pracy już uzgodnilam, że najpierw wyślę brytyjski skan aktu urodzenia a potem kurierem przetłumaczony. Poszli mi bardzo na rękę.

Nam becikowe nie przysługuje. Nawet gdybym była samotna matka to bym się nie załapała, takie progi są :/ mężowi w jego kraju też nic nie przysługuje. Za to kraj trzeci będzie nam płacić child benefit. Więc tak to...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2017, 11:21

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Iruletka Autorytet

Wysłany: 19 października 2017, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    po co termometr?? W szpitalu jest zarówno do kąpieli jak i do czoła
    No dobra, to rozumiem, źe strzykawki, igły i wenflony też powinnam mieć swoje? Szpital to nie ośrodek wypoczynkowy, termometr ma być na wyposażeniu i koniec. A moje dziecko myte było w szpitalu pod bieżącą wodą, nie urządzano mu kąpieli

k878 lubi tę wiadomość

dhpclr4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2017, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam apetyt, Ale szybko się najadlam. Tylko fakt, nie do końca wiem na co mam ochotę. tu podgryze, tam podgryze i niczyn się zaspokoić do końca nie mogę. Niby jestem na zarta.
    Co do fornalnosci: to jest o tyle teraz uproszczenie, że w zasadzie można wszystko zrobić w jednym urzędzie.
    Tak jak np u mnie,ze rodzic będę w wawie, a mieszkam w powiecie sochaczewskim. Już nie będę musiała odwiedzać 2urzedow, tylko idę do tego w warszawie, pod którego należy szpital, po akt urodzenia i tam do razu zameldujemy syna w naszym urzędzie i badany pesel. U nas tylko jeszcze zostanie zapisanie do przychodni, ale z tym nie będzie problemu. Bo deklaracje już mam, Jak tylko mały będzie miał pesel, to od razu składam. Becikowe nam się nie należy, więc nawet nie będę tego zagłębiać. Przekraczamy próg dochodowy o 80zl. Bogaci z nas ludzie ;) jak tylko urodze, to powiadomie księgową i ona wszystko w zusie załatwi.

• Iruletka Autorytet

Wysłany: 19 października 2017, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja biorę laktator do szpitala, ale ja lubię brać generalnie duźo rzeczy ;-) po doświadczeniach ze starszym wolę mieć bo mi wówczas pomógł

dhpclr4.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 19 października 2017, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakby ktoś nie wyrobił się z porodem w grudniu to pamiętajcie, że pierwsze dziecko urodzone w danej gminie w nowym roku dostaje dotacje od prezydenta/ burmistrza.

Moja koleżanka urodziła 1 stycznia i dostała 1000 becikowego, 1000 od prezydenta miasta i jeszcze jakieś pieniądze na swojej uczelni bo studentką była.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 19 października 2017, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    Ostatnio nawet widzialam w wiadomościach, że jakiś pediatra nie przyjął dziecka bo nieszczepione. I też o tych karach słyszałam byłam ciekawa czy jest to egzekwowane.

no i właśnie to jest paranoja; następna "klauzula sumienia";
    a państwo to zabrałoby się lepiej za sprawców przemocy domowej i tych, co 500+ przeznaczają na wódę;
    słyszałam o pomysłach, żeby żłobki i przedszkola nie przyjmowały nieszczepionych; dramat! jeszcze trochę będą sprawdzać czy dobrze dobrałam kolor bielizny

magdzia26 lubi tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Iruletka Autorytet

Wysłany: 19 października 2017, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Formalności będzie ogarniał mój mąż, tak jak poprzednio. To będzie jego działka :-P

k878 lubi tę wiadomość

dhpclr4.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 19 października 2017, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W końcu znalazłam coś co nawet mi smakuje. Jogurt naturalny z dosypanymi wiórkami kokosowymi w proporcji 1 do 3 ;) większość to wiórki :D

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Discret Autorytet

Wysłany: 19 października 2017, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joozefka moi znajomi mieli karę grzywny 5 tys każde z osobna i musieli zapłacić tak było na kwitku tzn piśmie które dostali. Widziałam to pismo na własne oczy bo pomagałam im pisać odwołanie mimo iż jestem z szczepieniami ale moja zasada pomagam znajomym jak umiem.

Ide do sklepu tzreba coś na obiad wymyśleć a weny i apetytu brak

c55fgywlmszfxxtz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2017, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Discret wrote:
    ja tez coś jeść nie mogę i codziennie się czyszczę mam takie biegunki że masakra jakaś.
    Coś czuje że będę rodzić nocą bo właśnie na noc mnie tak czyści. Nie wiem czy dostane jakiegoś przypływu energii wtedy bo zazwyczaj godzina 20 i jestem nie żywa
    Nie chcę straszyć ale ja miałam na 3 dni przed porodem biegunki :D

• Lura82 Autorytet

Wysłany: 19 października 2017, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślałam, ze becikowe kazdy dostaje.
    A w PIT za 2017 bedziemy juz uwzgledniac dziecko?
    Mnie zdziwilo jeszcze, ze mimo załatwienia wszystkich formalności moi sąsiedzi byli ganiani, ze zameldowali dziecko, a nie zglosili w urzędzie ze teraz musza płacić za smieci więcej. Tez bym o tym nie pomyslala

22.03.2017 beta hcg 34 10.04.2017 ❤
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 19 października 2017, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aknelam przyjmij moje zaproszenie do przyjaciółek bo nie mogę ci priva wysłać z linkiem do grupy na fb. Może jeszcze któraś chce dołączyć tam?

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 19 października 2017, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też nie dostaliśmy becikowego na pierwszego syna bo przekroczylismy próg o 70 zł :/ ... co do PITA to dostaje się proporcjonalnie kasę za ilość miesięcy czyli jak ktoś rodzi w grudniu to dostanie za 1 mc a nie za cały rok. Ja dostałam zwrot za syna za 3 mc (urodził się w pazdzierniku)

Lura82 lubi tę wiadomość

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2017, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lura-niestety. Jest próg dochodowy 1922zl netto na osobę co do becikowego.
    Dziecko w picie będzie można uwzględnić chyba za ten jeden miesiąc, ale to niech się jakaś księgową wypowie, bo na 100% nie jestem pewna.

No tak, deklaracje co do śmieci też trzeba będzie zgłosić.

• emikey Autorytet

Wysłany: 19 października 2017, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie po porodach bardziej będziemy się udzielać na FB niż tu.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 19 października 2017, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    Lura-niestety. Jest próg dochodowy 1922zl netto na osobę co do becikowego.
    Dziecko w picie będzie można uwzględnić chyba za ten jeden miesiąc, ale to niech się jakaś księgową wypowie, bo na 100% nie jestem pewna.

No tak, deklaracje co do śmieci też trzeba będzie zgłosić.
    I jeszcze matka dziecka, od co najmniej 10 tygodnia ciąży do porodu musi byc pod opieką medyczną.

Zastanawiam się teraz czy moja koleżanka dostała becikowe. Była w czwartym miesiącu ciazy jak dowiedziała się, że jest w ciąży. Najpierw lekarz mówił jej, że to guz. Więc termin z becikowego przekroczyła...

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 19 października 2017, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co robicie na obiad? Bo ja na nic nie mam ochoty a coś mężowi dać trzeba a jemu jak zawsz3 OBOJETNE

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2017, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak od 4mca, to pewnie nie dostała. Chyba,ze lekarz wypisał jej inaczej. No min 3razy trzeba byc u ginekologa w ciąży. Przynajmniej raz w kazdym trymestrze, jeśli chodzi o becikowe plus ta wizyta najpóźniej w 10tyg.

U mnie z wizytami nie byłoby problemu. Już mi zostało jedno miejsce na wpis w karcie ciąży. Ciekawe,gdzie doktorek będzie wpisywał następne wizyty, Chyba,ze do 24listopada nie dotrwam;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2017, 12:26

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2017, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    co robicie na obiad? Bo ja na nic nie mam ochoty a coś mężowi dać trzeba a jemu jak zawsz3 OBOJETNE
    Ja mam dzisiaj rybę smażony, surówkę z kapusty i ziemniaczki gotowane.

• emikey Autorytet

Wysłany: 19 października 2017, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    Ja mam jeszcze pulpety. Zrobię jeszcze dodatkowo placki ziemniaczane.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
‹‹ 1402 1403 1404 1405 1406 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ