X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • Ja_Sonia Przyjaciółka

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chicken wrote:
    Praktykujecie prowadzenie ciazy u roznych ginekologow?
    Tez bym poszla ale ni emam pomyslu do kogo-w ostatnim czasie odwiedzilam ich tylu, ze boje sie zrazic do kolejnego...
    Ponadto, jestem w bardzo wczesnej ciazy, wiec wydaje sie ze termin na za 2 tygodnie na USG (tak mi zlecil lekarz) jest ok, bo wtedy juz cos bedzie widac, a tak to bym sie stresowala, ze serca nie ma itd...

Ja mam swojego ginekologa 70 km od miejsca zamieszkania (jestem po przeprowadzce). Jest bardzo dobry, konkretny i nieraz mi pomógł. Szukałam tu gdzie teraz mieszkam dobrego ginekologa ale niestety nie znalazłam. Poszukiwania kończyły się tak, że po każdej wizycie i tak wsiadałam w auto i jechałam te 70km do mojego ginekologa.
    Ale tak ja dziewczyny pisały, mam swojego zaufanego ale do innych na usg czy pomiedzy wizytami z moim ginem pewnie będę chodzić - ten typ tak ma! :) I właśnie dzisiaj ide do "obcego dla mnie" - chodzi mi tylko o usg. Ja mam też torbiel na jajniku więc zobacze odrazu czy sie zmiejszyła czy nie, ostatnio czyli przed testowaniem miała 3,4mm.... zobaczymy.

Aniołek [*]
    Synek Maksymilian, 01.12.2017
  • chicken Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a co uwazacie na temat rozjasnainia wlosow na poczatku ciazy?
    Myslalam zeby isc do fryzjera przed swietami i chcialam sobie delikatnie wlosy rozjasnic - ale nie wiem czy moge. Rozne rzeczy czytalam w googlach.

geeky-2017-12-12.jpg
  • chicken Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    Miało być "cytuj" a nie "lubie"
    Oczywiście mi nie powiedział co to ooznacza ale szyjka robi się miękka i otwiera się jak przychodzi okres i podczas owu
    Wiem, ze to trudne ale staraj sie nie martwic. Sama mam z tym problemy ale nie czytaj w necie po prostu nic o problemach, nie mysl o nich i mysl pozytywnie :)
    tak mi wszyscy mowia, wiec i przekazuje dalej. Bedzie dobrze!!!

magdzia26 lubi tę wiadomość

geeky-2017-12-12.jpg
  • Mamabyc3 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi się wydaje że szyjka w ciąży może być rozpuchniona ale pewna nie jestem napewno musi być zamknięta i wysoko.

• k878 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    troszkę się z Tobą nie zgadzam, z twojego rozumowania to wynika że moja mama też mnie nie chciała bo jeżdziała na rowerze do 3 miesiąca ciąży, po prostu ma inne myślenie niż np Ty. Że spacer nie zaszkodzi. Bo tak to jest jeśli ciąża jest zdrowa, to przecież można i jeździć w góry, i na basen, chodzić po schodach, przecież na świecie jest tyle kobiet co to robiły, moja babcia na polu pracowała we wszystkich ciążach i urodziła zdrowe dzieci. Nie przeginamy ani w jedną strone ani w drugą. Ale to że kobieta poszła na spcer w góry w ciazy nie czyni z niej złej matki, co dziecka nie chce, ani nieodpowiedzialnej, dziewczyny nie dajmy się zwariować.

Z górami to nie tak; pobyt > 2000 m npm to może spowodować poronienie albo różne wady u dziecka; w szczególności jak ktoś na stałe w tych górach nie mieszka.
    Do tego sam wysiłek, żeby skakać jak koza - ja w 5 tyg. się męczę jak muszę do domku wejść na 3 piętro.
    Nawet w obszarach, które są położone wysoko (np. Tybet) kobiety w ciąży schodzą niżej. Ludowe mądrości tak nakazują.

chicken lubi tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Eli Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja_Sonia wrote:
    Ja mam swojego ginekologa 70 km od miejsca zamieszkania (jestem po przeprowadzce). Jest bardzo dobry, konkretny i nieraz mi pomógł. Szukałam tu gdzie teraz mieszkam dobrego ginekologa ale niestety nie znalazłam. Poszukiwania kończyły się tak, że po każdej wizycie i tak wsiadałam w auto i jechałam te 70km do mojego ginekologa.
    Ale tak ja dziewczyny pisały, mam swojego zaufanego ale do innych na usg czy pomiedzy wizytami z moim ginem pewnie będę chodzić - ten typ tak ma! :) I właśnie dzisiaj ide do "obcego dla mnie" - chodzi mi tylko o usg. Ja mam też torbiel na jajniku więc zobacze odrazu czy sie zmiejszyła czy nie, ostatnio czyli przed testowaniem miała 3,4mm.... zobaczymy.
    Ja sie przeprowadzilam 100 km od swojego i planuje do niego jezdzic, co 4 tyg to nie tak zle ;)

Ja_Sonia lubi tę wiadomość

iv096iye2nwxgbh1.png
    zi139jcgosgurbhf.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najważniejsze, to mieć zaufanie do lekarza, jak ma się dobrego, to lepiej zapłacić, czy jeździć. A takich dobrych, niestety, jak na lekarstwo :-(

A85K, Lady Savage lubią tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Ja_Sonia Przyjaciółka

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eli wrote:
    Ja sie przeprowadzilam 100 km od swojego i planuje do niego jezdzic, co 4 tyg to nie tak zle ;)

Ale pomiedzy wizytami, można by podejrzeć czasem co tam u bąbla słychać ;) 4 tygodnie to kupa czasu.

Aniołek [*]
    Synek Maksymilian, 01.12.2017
  • Mamabyc3 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chicken wrote:
    Dziewczyny, a co uwazacie na temat rozjasnainia wlosow na poczatku ciazy?
    Myslalam zeby isc do fryzjera przed swietami i chcialam sobie delikatnie wlosy rozjasnic - ale nie wiem czy moge. Rozne rzeczy czytalam w googlach.
    Ja rozjasnialam w pierwszej i drugiej ciąży normalnie. Ginekolog nie widział zastrzeżeń oczywiście są lepsze farby bez amoniaku, ale to bardziej chodzi o zapach drażniący zwykłych wiadomo jak może się skończyć gdy nam zacznie coś mocno smierdziec. A z tego co wiem nie ma dowodów by farby a raczej składniki mogły przenikac do krwioobiegu i tym samym do płodu. Chyba że są jakiś nowe badania bo ja nie farbuje od ponad roku także mona wiedzą może byc nie aktualna.

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    A wracając do tematu kobiet, które nie dbają o siebie w ciąży... Nigdy nie zapomnę, jak robiłam kiedyś zdjęcia ślubne pewnej parze. Zrobiliśmy przerwę, facet wyciąga papierosa, pali... jego żona prosi go o kilka buchów, on jej daje. 4 miesiąc ciąży (wiedziała o niej). Teraz mają zdrowe dziecko...
    a ja podam inny przykład, znajoma z forum, 4 lata starania, mówiła jak Wy, że to niesprawiedliwe, że w ciąże zajść nie może, a alkoholiczki zachodzą itd. Miała nie dawno IMSI zaszła w ciąże, nie dawno urodziła synka, cud powiada, a co ostatnio powiedziała że mały ma umiarkowane niedotlenienie okołoporodowe, na pytanie dlaczego, co jest powodem, odpowiedziała że całą ciążę paliła ;/

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • migiem Przyjaciółka

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Phnappy gratuluję :)

JaKa trzymam kciuki żeby beta wyszła taka jak powinna - jak już maluszek się zadomowił to musi być dobrze :) na serduszko jeszcze za wcześnie, nie daj się wpędzić w niepotrzebny stres :)

madzia26 jakiś dziwny ten Twój lekarz, jak masz się stresować to lepiej idź do innego sprawdzić co powie :) może ma stary sprzęt i dlatego nie mógł długo znaleźć zarodka :) będzie dobrze :)

MyE co u Ciebie? :)

magdzia26 lubi tę wiadomość

svchgox1y0oxjq1r.png
    najbliższa wizyta 11.05 :)
  • A85K Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    a ja podam inny przykład, znajoma z forum, 4 lata starania, mówiła jak Wy, że to niesprawiedliwe, że w ciąże zajść nie może, a alkoholiczki zachodzą itd. Miała nie dawno IMSI zaszła w ciąże, nie dawno urodziła synka, cud powiada, a co ostatnio powiedziała że mały ma umiarkowane niedotlenienie okołoporodowe, na pytanie dlaczego, co jest powodem, odpowiedziała że całą ciążę paliła ;/

Tak chciała dziecko i paliła ?
    Nie rozumiem pewnych ludzi jak można tak krzywdzić własne dziecko.

chicken, Tizzi lubią tę wiadomość

Laura <3
    16udskjovnt95p8j.png
  • migiem Przyjaciółka

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamabyc3, Agafia77 Wy macie dziś wizyty? :) czekamy na dobre wieści :)

svchgox1y0oxjq1r.png
    najbliższa wizyta 11.05 :)
  • Eli Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja_Sonia wrote:
    Ale pomiedzy wizytami, można by podejrzeć czasem co tam u bąbla słychać ;) 4 tygodnie to kupa czasu.
    Naprawde, jesli ciaza rozwijasie prawidlowo, to nie ma potrzeby. Ja podkoniec ciazy po 30 tyg mialam czeste wizyty bo stwierdzono hipotrofie u Malej i w 37 tc musialam miec cc.

iv096iye2nwxgbh1.png
    zi139jcgosgurbhf.png
  • A85K Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia na dzisiejszych wizytach :-)
    Czekamy na nowiny ;-)

Laura <3
    16udskjovnt95p8j.png
  • Wachciowa Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    A mi właśnie wywaliło opryszczkę :( co polecacie?

Jeśli nie rozlało Ci się i masz bąbelki to możesz smarować maścią na opryszczkę, na pewno dobra jest erazaban- przebadane pod kątem stosowania w ciąży.

f2wl2n0ajybxw4ws.png

2nn33e3kzqao0cl3.png
    06.06.19 174
    09.06.19 857
    21.06.19 <3
    12.07.19 2.69cm
    07.08.19 7.19cm💙
  • Justya85 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekamy na wieści z dzisiejszych wizyt :)
    Ja nawet z mężem nie chce spać jak wypije coś bo mi się wydaje że zaszkodzi hehe:) a tak poważnie, ja lubie piwo, przerzuciłam się na wino w trakcie starań by dbać o endo ALE nie wyobrażam sobie wypić nawet bezalkoholowego w ciąży. A palić papieros to masakra. To jest 9 miesiecy i dajemy początek nowemu życiu. Ja byłam pod koniec ciąży w szpitalu bo mała hipotrofia, nie chciała rosnąć. Co lekarz mi się pytał czy pale, pije, zarzucali że nie dbam itp itd coś strasznego przez to przechodziłam bo naprawdę dbałam o siebie i strasznie mnie bolały ich słowa. I człowiek tak właśnie obchodzi się jak z jajem a i tak urodzona za wcześnie, hipotrofia, niedotlenienie, wada oka :(

Panie Boże chroń tą małą istotkę i pozwól nam ją kochać...synuś!
    9ewnskjogh9me2fr.png
    29.11.2017 mamy serduszko!
    Córeńka 5 latka (2013)
    Aniołek [*] hbd10 (w 7 przestało bić serduszko:() (11.05.2017)
    hashimoto, podwyższona prl, homa-r 1,66-dietka
  • JaKa Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczynki :)
    Na wczorajszą wizytę szłam z nastawieniem, że pewno i tak serduszka jeszcze nie zobaczę, bo czytając to w znacznej większości przypadków jest to jeszcze za wcześnie.
    Tylko lekarz mnie nastraszył, milczał podczas usg, jeździł tam w środku, i stwierdził, że serce powinno już być i bić. Że pęcherzyk duży, że wygląda na swój 6 tydzień (dokładnie wg belly 5tydzień i 4dzień), więc możliwe, że przez to odklejanie ma problem z wykształceniem serduszka.

Mam zamiar zmienić lekarza, na takiego u którego byłam tuż przed zajściem w ciąże i chciałabym żeby on był moim prowadzącym. Niestety do niego dostać się to cud, trzeba rejestrować się 2 miesiące wcześniej, a jak tu przewidzieć kiedy się zajdzie w ciąże. Mam do niego termin dopiero na 23 maja, chyba że się zwolni coś po drodze.

Też byłam w szoku jak usłyszałam wczoraj takie rzeczy, z resztą jak lekarz może tak szybko skreślać ciąże, którą dopiero co ratował!?

9aa39f675498d14c672693ae388ca90c.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

Jezu ufam Tobie <3
    <3 Piotruś i Tomuś <3 22 listopada 2018
    Aniołek [*] 5 maja 2017
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justya85 wrote:
    czekamy na wieści z dzisiejszych wizyt :)
    Ja nawet z mężem nie chce spać jak wypije coś bo mi się wydaje że zaszkodzi hehe:) a tak poważnie, ja lubie piwo, przerzuciłam się na wino w trakcie starań by dbać o endo ALE nie wyobrażam sobie wypić nawet bezalkoholowego w ciąży. A palić papieros to masakra. To jest 9 miesiecy i dajemy początek nowemu życiu. Ja byłam pod koniec ciąży w szpitalu bo mała hipotrofia, nie chciała rosnąć. Co lekarz mi się pytał czy pale, pije, zarzucali że nie dbam itp itd coś strasznego przez to przechodziłam bo naprawdę dbałam o siebie i strasznie mnie bolały ich słowa. I człowiek tak właśnie obchodzi się jak z jajem a i tak urodzona za wcześnie, hipotrofia, niedotlenienie, wada oka :(

Ja wypiłam tydzień temu piwo bezalkoholowe, ale raczej już po nie nie sięgnę, źle się czułam po nim, miałam wzdęcia i jakoś tak ciężko...

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaKa wrote:
    Dzięki dziewczynki :)
    Na wczorajszą wizytę szłam z nastawieniem, że pewno i tak serduszka jeszcze nie zobaczę, bo czytając to w znacznej większości przypadków jest to jeszcze za wcześnie.
    Tylko lekarz mnie nastraszył, milczał podczas usg, jeździł tam w środku, i stwierdził, że serce powinno już być i bić. Że pęcherzyk duży, że wygląda na swój 6 tydzień (dokładnie wg belly 5tydzień i 4dzień), więc możliwe, że przez to odklejanie ma problem z wykształceniem serduszka.

Mam zamiar zmienić lekarza, na takiego u którego byłam tuż przed zajściem w ciąże i chciałabym żeby on był moim prowadzącym. Niestety do niego dostać się to cud, trzeba rejestrować się 2 miesiące wcześniej, a jak tu przewidzieć kiedy się zajdzie w ciąże. Mam do niego termin dopiero na 23 maja, chyba że się zwolni coś po drodze.

Też byłam w szoku jak usłyszałam wczoraj takie rzeczy, z resztą jak lekarz może tak szybko skreślać ciąże, którą dopiero co ratował!?

9aa39f675498d14c672693ae388ca90c.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

A weź Ty spluń na tego "lekarza"! Idiota jakich mało.
    Mój w 5t4d to się niczego nie spodziewał zobaczyć. Przecież w tym czasie często są jakieś opóźnienia!
    Za tydzień to już owszem - maluch powinien być. Ale dla takiego malucha 7 dni to cała masa czasu.

Więc nic się nie przejmuj tylko poszukaj innego lekarza :)

JaKa lubi tę wiadomość

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
‹‹ 145 146 147 148 149 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ