X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • Ja_Sonia Przyjaciółka

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chicken wrote:
    Praktykujecie prowadzenie ciazy u roznych ginekologow?
    Tez bym poszla ale ni emam pomyslu do kogo-w ostatnim czasie odwiedzilam ich tylu, ze boje sie zrazic do kolejnego...
    Ponadto, jestem w bardzo wczesnej ciazy, wiec wydaje sie ze termin na za 2 tygodnie na USG (tak mi zlecil lekarz) jest ok, bo wtedy juz cos bedzie widac, a tak to bym sie stresowala, ze serca nie ma itd...

Ja mam swojego ginekologa 70 km od miejsca zamieszkania (jestem po przeprowadzce). Jest bardzo dobry, konkretny i nieraz mi pomógł. Szukałam tu gdzie teraz mieszkam dobrego ginekologa ale niestety nie znalazłam. Poszukiwania kończyły się tak, że po każdej wizycie i tak wsiadałam w auto i jechałam te 70km do mojego ginekologa.
    Ale tak ja dziewczyny pisały, mam swojego zaufanego ale do innych na usg czy pomiedzy wizytami z moim ginem pewnie będę chodzić - ten typ tak ma! :) I właśnie dzisiaj ide do "obcego dla mnie" - chodzi mi tylko o usg. Ja mam też torbiel na jajniku więc zobacze odrazu czy sie zmiejszyła czy nie, ostatnio czyli przed testowaniem miała 3,4mm.... zobaczymy.

Aniołek [*]
    Synek Maksymilian, 01.12.2017
  • chicken Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a co uwazacie na temat rozjasnainia wlosow na poczatku ciazy?
    Myslalam zeby isc do fryzjera przed swietami i chcialam sobie delikatnie wlosy rozjasnic - ale nie wiem czy moge. Rozne rzeczy czytalam w googlach.

geeky-2017-12-12.jpg
  • chicken Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    Miało być "cytuj" a nie "lubie"
    Oczywiście mi nie powiedział co to ooznacza ale szyjka robi się miękka i otwiera się jak przychodzi okres i podczas owu
    Wiem, ze to trudne ale staraj sie nie martwic. Sama mam z tym problemy ale nie czytaj w necie po prostu nic o problemach, nie mysl o nich i mysl pozytywnie :)
    tak mi wszyscy mowia, wiec i przekazuje dalej. Bedzie dobrze!!!

magdzia26 lubi tę wiadomość

geeky-2017-12-12.jpg
  • Mamabyc3 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi się wydaje że szyjka w ciąży może być rozpuchniona ale pewna nie jestem napewno musi być zamknięta i wysoko.

• k878 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    troszkę się z Tobą nie zgadzam, z twojego rozumowania to wynika że moja mama też mnie nie chciała bo jeżdziała na rowerze do 3 miesiąca ciąży, po prostu ma inne myślenie niż np Ty. Że spacer nie zaszkodzi. Bo tak to jest jeśli ciąża jest zdrowa, to przecież można i jeździć w góry, i na basen, chodzić po schodach, przecież na świecie jest tyle kobiet co to robiły, moja babcia na polu pracowała we wszystkich ciążach i urodziła zdrowe dzieci. Nie przeginamy ani w jedną strone ani w drugą. Ale to że kobieta poszła na spcer w góry w ciazy nie czyni z niej złej matki, co dziecka nie chce, ani nieodpowiedzialnej, dziewczyny nie dajmy się zwariować.

Z górami to nie tak; pobyt > 2000 m npm to może spowodować poronienie albo różne wady u dziecka; w szczególności jak ktoś na stałe w tych górach nie mieszka.
    Do tego sam wysiłek, żeby skakać jak koza - ja w 5 tyg. się męczę jak muszę do domku wejść na 3 piętro.
    Nawet w obszarach, które są położone wysoko (np. Tybet) kobiety w ciąży schodzą niżej. Ludowe mądrości tak nakazują.

chicken lubi tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Eli Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja_Sonia wrote:
    Ja mam swojego ginekologa 70 km od miejsca zamieszkania (jestem po przeprowadzce). Jest bardzo dobry, konkretny i nieraz mi pomógł. Szukałam tu gdzie teraz mieszkam dobrego ginekologa ale niestety nie znalazłam. Poszukiwania kończyły się tak, że po każdej wizycie i tak wsiadałam w auto i jechałam te 70km do mojego ginekologa.
    Ale tak ja dziewczyny pisały, mam swojego zaufanego ale do innych na usg czy pomiedzy wizytami z moim ginem pewnie będę chodzić - ten typ tak ma! :) I właśnie dzisiaj ide do "obcego dla mnie" - chodzi mi tylko o usg. Ja mam też torbiel na jajniku więc zobacze odrazu czy sie zmiejszyła czy nie, ostatnio czyli przed testowaniem miała 3,4mm.... zobaczymy.
    Ja sie przeprowadzilam 100 km od swojego i planuje do niego jezdzic, co 4 tyg to nie tak zle ;)

Ja_Sonia lubi tę wiadomość

iv096iye2nwxgbh1.png
    zi139jcgosgurbhf.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najważniejsze, to mieć zaufanie do lekarza, jak ma się dobrego, to lepiej zapłacić, czy jeździć. A takich dobrych, niestety, jak na lekarstwo :-(

A85K, Lady Savage lubią tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Ja_Sonia Przyjaciółka

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eli wrote:
    Ja sie przeprowadzilam 100 km od swojego i planuje do niego jezdzic, co 4 tyg to nie tak zle ;)

Ale pomiedzy wizytami, można by podejrzeć czasem co tam u bąbla słychać ;) 4 tygodnie to kupa czasu.

Aniołek [*]
    Synek Maksymilian, 01.12.2017
  • Mamabyc3 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chicken wrote:
    Dziewczyny, a co uwazacie na temat rozjasnainia wlosow na poczatku ciazy?
    Myslalam zeby isc do fryzjera przed swietami i chcialam sobie delikatnie wlosy rozjasnic - ale nie wiem czy moge. Rozne rzeczy czytalam w googlach.
    Ja rozjasnialam w pierwszej i drugiej ciąży normalnie. Ginekolog nie widział zastrzeżeń oczywiście są lepsze farby bez amoniaku, ale to bardziej chodzi o zapach drażniący zwykłych wiadomo jak może się skończyć gdy nam zacznie coś mocno smierdziec. A z tego co wiem nie ma dowodów by farby a raczej składniki mogły przenikac do krwioobiegu i tym samym do płodu. Chyba że są jakiś nowe badania bo ja nie farbuje od ponad roku także mona wiedzą może byc nie aktualna.

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    A wracając do tematu kobiet, które nie dbają o siebie w ciąży... Nigdy nie zapomnę, jak robiłam kiedyś zdjęcia ślubne pewnej parze. Zrobiliśmy przerwę, facet wyciąga papierosa, pali... jego żona prosi go o kilka buchów, on jej daje. 4 miesiąc ciąży (wiedziała o niej). Teraz mają zdrowe dziecko...
    a ja podam inny przykład, znajoma z forum, 4 lata starania, mówiła jak Wy, że to niesprawiedliwe, że w ciąże zajść nie może, a alkoholiczki zachodzą itd. Miała nie dawno IMSI zaszła w ciąże, nie dawno urodziła synka, cud powiada, a co ostatnio powiedziała że mały ma umiarkowane niedotlenienie okołoporodowe, na pytanie dlaczego, co jest powodem, odpowiedziała że całą ciążę paliła ;/

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • migiem Przyjaciółka

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Phnappy gratuluję :)

JaKa trzymam kciuki żeby beta wyszła taka jak powinna - jak już maluszek się zadomowił to musi być dobrze :) na serduszko jeszcze za wcześnie, nie daj się wpędzić w niepotrzebny stres :)

madzia26 jakiś dziwny ten Twój lekarz, jak masz się stresować to lepiej idź do innego sprawdzić co powie :) może ma stary sprzęt i dlatego nie mógł długo znaleźć zarodka :) będzie dobrze :)

MyE co u Ciebie? :)

magdzia26 lubi tę wiadomość

svchgox1y0oxjq1r.png
    najbliższa wizyta 11.05 :)
  • A85K Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    a ja podam inny przykład, znajoma z forum, 4 lata starania, mówiła jak Wy, że to niesprawiedliwe, że w ciąże zajść nie może, a alkoholiczki zachodzą itd. Miała nie dawno IMSI zaszła w ciąże, nie dawno urodziła synka, cud powiada, a co ostatnio powiedziała że mały ma umiarkowane niedotlenienie okołoporodowe, na pytanie dlaczego, co jest powodem, odpowiedziała że całą ciążę paliła ;/

Tak chciała dziecko i paliła ?
    Nie rozumiem pewnych ludzi jak można tak krzywdzić własne dziecko.

chicken, Tizzi lubią tę wiadomość

Laura <3
    16udskjovnt95p8j.png
  • migiem Przyjaciółka

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamabyc3, Agafia77 Wy macie dziś wizyty? :) czekamy na dobre wieści :)

svchgox1y0oxjq1r.png
    najbliższa wizyta 11.05 :)
  • Eli Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja_Sonia wrote:
    Ale pomiedzy wizytami, można by podejrzeć czasem co tam u bąbla słychać ;) 4 tygodnie to kupa czasu.
    Naprawde, jesli ciaza rozwijasie prawidlowo, to nie ma potrzeby. Ja podkoniec ciazy po 30 tyg mialam czeste wizyty bo stwierdzono hipotrofie u Malej i w 37 tc musialam miec cc.

iv096iye2nwxgbh1.png
    zi139jcgosgurbhf.png
  • A85K Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia na dzisiejszych wizytach :-)
    Czekamy na nowiny ;-)

Laura <3
    16udskjovnt95p8j.png
  • Wachciowa Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    A mi właśnie wywaliło opryszczkę :( co polecacie?

Jeśli nie rozlało Ci się i masz bąbelki to możesz smarować maścią na opryszczkę, na pewno dobra jest erazaban- przebadane pod kątem stosowania w ciąży.

f2wl2n0ajybxw4ws.png

2nn33e3kzqao0cl3.png
    06.06.19 174
    09.06.19 857
    21.06.19 <3
    12.07.19 2.69cm
    07.08.19 7.19cm💙
  • Justya85 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekamy na wieści z dzisiejszych wizyt :)
    Ja nawet z mężem nie chce spać jak wypije coś bo mi się wydaje że zaszkodzi hehe:) a tak poważnie, ja lubie piwo, przerzuciłam się na wino w trakcie starań by dbać o endo ALE nie wyobrażam sobie wypić nawet bezalkoholowego w ciąży. A palić papieros to masakra. To jest 9 miesiecy i dajemy początek nowemu życiu. Ja byłam pod koniec ciąży w szpitalu bo mała hipotrofia, nie chciała rosnąć. Co lekarz mi się pytał czy pale, pije, zarzucali że nie dbam itp itd coś strasznego przez to przechodziłam bo naprawdę dbałam o siebie i strasznie mnie bolały ich słowa. I człowiek tak właśnie obchodzi się jak z jajem a i tak urodzona za wcześnie, hipotrofia, niedotlenienie, wada oka :(

Panie Boże chroń tą małą istotkę i pozwól nam ją kochać...synuś!
    9ewnskjogh9me2fr.png
    29.11.2017 mamy serduszko!
    Córeńka 5 latka (2013)
    Aniołek [*] hbd10 (w 7 przestało bić serduszko:() (11.05.2017)
    hashimoto, podwyższona prl, homa-r 1,66-dietka
  • JaKa Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczynki :)
    Na wczorajszą wizytę szłam z nastawieniem, że pewno i tak serduszka jeszcze nie zobaczę, bo czytając to w znacznej większości przypadków jest to jeszcze za wcześnie.
    Tylko lekarz mnie nastraszył, milczał podczas usg, jeździł tam w środku, i stwierdził, że serce powinno już być i bić. Że pęcherzyk duży, że wygląda na swój 6 tydzień (dokładnie wg belly 5tydzień i 4dzień), więc możliwe, że przez to odklejanie ma problem z wykształceniem serduszka.

Mam zamiar zmienić lekarza, na takiego u którego byłam tuż przed zajściem w ciąże i chciałabym żeby on był moim prowadzącym. Niestety do niego dostać się to cud, trzeba rejestrować się 2 miesiące wcześniej, a jak tu przewidzieć kiedy się zajdzie w ciąże. Mam do niego termin dopiero na 23 maja, chyba że się zwolni coś po drodze.

Też byłam w szoku jak usłyszałam wczoraj takie rzeczy, z resztą jak lekarz może tak szybko skreślać ciąże, którą dopiero co ratował!?

9aa39f675498d14c672693ae388ca90c.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

Jezu ufam Tobie <3
    <3 Piotruś i Tomuś <3 22 listopada 2018
    Aniołek [*] 5 maja 2017
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justya85 wrote:
    czekamy na wieści z dzisiejszych wizyt :)
    Ja nawet z mężem nie chce spać jak wypije coś bo mi się wydaje że zaszkodzi hehe:) a tak poważnie, ja lubie piwo, przerzuciłam się na wino w trakcie starań by dbać o endo ALE nie wyobrażam sobie wypić nawet bezalkoholowego w ciąży. A palić papieros to masakra. To jest 9 miesiecy i dajemy początek nowemu życiu. Ja byłam pod koniec ciąży w szpitalu bo mała hipotrofia, nie chciała rosnąć. Co lekarz mi się pytał czy pale, pije, zarzucali że nie dbam itp itd coś strasznego przez to przechodziłam bo naprawdę dbałam o siebie i strasznie mnie bolały ich słowa. I człowiek tak właśnie obchodzi się jak z jajem a i tak urodzona za wcześnie, hipotrofia, niedotlenienie, wada oka :(

Ja wypiłam tydzień temu piwo bezalkoholowe, ale raczej już po nie nie sięgnę, źle się czułam po nim, miałam wzdęcia i jakoś tak ciężko...

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaKa wrote:
    Dzięki dziewczynki :)
    Na wczorajszą wizytę szłam z nastawieniem, że pewno i tak serduszka jeszcze nie zobaczę, bo czytając to w znacznej większości przypadków jest to jeszcze za wcześnie.
    Tylko lekarz mnie nastraszył, milczał podczas usg, jeździł tam w środku, i stwierdził, że serce powinno już być i bić. Że pęcherzyk duży, że wygląda na swój 6 tydzień (dokładnie wg belly 5tydzień i 4dzień), więc możliwe, że przez to odklejanie ma problem z wykształceniem serduszka.

Mam zamiar zmienić lekarza, na takiego u którego byłam tuż przed zajściem w ciąże i chciałabym żeby on był moim prowadzącym. Niestety do niego dostać się to cud, trzeba rejestrować się 2 miesiące wcześniej, a jak tu przewidzieć kiedy się zajdzie w ciąże. Mam do niego termin dopiero na 23 maja, chyba że się zwolni coś po drodze.

Też byłam w szoku jak usłyszałam wczoraj takie rzeczy, z resztą jak lekarz może tak szybko skreślać ciąże, którą dopiero co ratował!?

9aa39f675498d14c672693ae388ca90c.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

A weź Ty spluń na tego "lekarza"! Idiota jakich mało.
    Mój w 5t4d to się niczego nie spodziewał zobaczyć. Przecież w tym czasie często są jakieś opóźnienia!
    Za tydzień to już owszem - maluch powinien być. Ale dla takiego malucha 7 dni to cała masa czasu.

Więc nic się nie przejmuj tylko poszukaj innego lekarza :)

JaKa lubi tę wiadomość

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
‹‹ 145 146 147 148 149 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ