Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny szczególnie te co ciążę juz mają za soba i sa w kolejnej.
A wszystkie opinie mile widziane
Czemu tak jest że na usg wymiary zmieniają się skokowo?
Już Wam powiem o co chodzi
Od początku jak robię usg to zawsz w jest tak że kość udowa jest np tydzień do tyłu, za 3 tyg juz 3tyg do tyłu, za kolejne 3tyg znowu tydz do tyłu.
Jakby rosła , nie rosła , rosła
Teraz przykład ostatni - usg 3 tyg temu a dziś. Kość urosła o 8 dni.
Dziś jest 34.4 a z usg 32.6
Pozostałe wymiary tez inne Ale się nie czepiam. Coś jest maksymalnie 36.0. Tak to ok 35.
Lekarz oczywiście mówi że na tym etapie to jest normalne wymiary sa orientacyjne a różnice takie jak u mnie są w normie. Gdybym nie zapytała przy wyjściu spoglądając na kartkę sam by nic nie powiedział
I te skokowe przyrosty jak przy hipotrofii.
Usg genetyczne wyszło ok robiłam test pappa też ok- bo już się naczytalam teraz o krótszej k udowej.
Waga jest ok - taka liczona przez system 2555.
Przepływy w tętnicach łożysko i serce ok.
Czy ja niepotrzebnie o tym myślę ?
Nie panikuje i nie zamartwiam się jakoś bardzo , przecież chyba usg powtarzać nie będę.
Mój dr prowadzący wyniki zobaczy potem , wysłałam mu maila. Bo mam innego dr od usg innego od ciąży ogólnie. -
nick nieaktualny
-
belly_boom_boom wrote:Hej, my dzisiaj mieliśmy USG. Okazało się że mała zrobiła się o tydzień większa i wyrównała do pierwszego terminu wyliczonego z miesiączki. Zamiast 30.12 mamy 24.12. Niestety ciągle położenie miednicowe. Od zawsze. Ona kompletnie nie z tych fikających. Ze względu na wagę (2200) i wiek ciąży lekarka daje jej marne szanse na przekręt. Za 2 tyg kontrola.
Jak u Was doświadczenie z fikaniem? Leci mi właśnie 34tc i nie wiem na co się szykować
wg suwaczka masz 32 tydzień ja bym poczekała te 2 tyg, jakby się nic nie zmieniło to dopiero wtedy dumała, ale myślę że sie zmieni , jaki masz poziom wód?Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2017, 21:22
-
nick nieaktualny
-
Amus87 wrote:Lunka u nas tydzien mniej a 2030 takze wage macie extra.
U was o hipotrofii nie ma mowyWiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2017, 21:25
-
Lunk_a wrote:Dziewczyny szczególnie te co ciążę juz mają za soba i sa w kolejnej.
A wszystkie opinie mile widziane
Czemu tak jest że na usg wymiary zmieniają się skokowo?
Już Wam powiem o co chodzi
Od początku jak robię usg to zawsz w jest tak że kość udowa jest np tydzień do tyłu, za 3 tyg juz 3tyg do tyłu, za kolejne 3tyg znowu tydz do tyłu.
Jakby rosła , nie rosła , rosła
Teraz przykład ostatni - usg 3 tyg temu a dziś. Kość urosła o 8 dni.
Dziś jest 34.4 a z usg 32.6
Pozostałe wymiary tez inne Ale się nie czepiam. Coś jest maksymalnie 36.0. Tak to ok 35.
Lekarz oczywiście mówi że na tym etapie to jest normalne wymiary sa orientacyjne a różnice takie jak u mnie są w normie. Gdybym nie zapytała przy wyjściu spoglądając na kartkę sam by nic nie powiedział
I te skokowe przyrosty jak przy hipotrofii.
Usg genetyczne wyszło ok robiłam test pappa też ok- bo już się naczytalam teraz o krótszej k udowej.
Waga jest ok - taka liczona przez system 2555.
Przepływy w tętnicach łożysko i serce ok.
Czy ja niepotrzebnie o tym myślę ?
Nie panikuje i nie zamartwiam się jakoś bardzo , przecież chyba usg powtarzać nie będę.
Mój dr prowadzący wyniki zobaczy potem , wysłałam mu maila. Bo mam innego dr od usg innego od ciąży ogólnie.
Kochana maszyna, komputer, te wszystkie pomiary są około ... to tak jak szczypta soli, jedna osoba ma większe palce i wiecej nasypie, inna mniej, tutaj zależy od położenia dziecka, ruchów dziecka, przecież dzidzia sie wierci podczas pomiaru, jak z pieluchą jak dziecko Ci się zacznie przekręcać i uciekać wiec na prawdę nie ma co panikować, wszystko brane jest na oko. -
Lunka 2 tygodniowe rozbieżności w tą czy w tą są normą Jak macie już 2500 a lekarza nic nie niepokoi to myślę, że jest wszystko w porządku.
U mnie głową w dół od ponad 2 miesięcy. Ale podobno na tym etapie jak się obraca to jest nieprzyjemne. Dużo czasu już na to nie ma. Nastaw się, że może już tak zostanie "od dupy strony" -
Dzieki Lady i Mała :*
Lekarz od USA to gdybym nie zapytała nic by nie powiedział a jest naprawdę super dokładny.
Zobaczymy co mi gin prowadzący powie.
Wkurza mnie to chyba tylko ja mam te różnice w pomiarach.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2017, 21:30
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyLunk_a wrote:Dzieki Lady i Mała :*
Lekarz od USA to gdybym nie zapytała nic by nie powiedział a jest naprawdę super dokładny.
Wkurza mnie to chyba tylko ja mam te różnice w pomiarach. -
emikey wrote:Mój mąż codziennie przynosi mi siaty owoców których ja nie jestem w stanie przejeść. Dziś przyniósł tyle
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/70d07888bc57.jpg
A masz blender, sokowirówkę albo wyciskarkę? Zrób sok albo smoothieemikey lubi tę wiadomość
Gaja
27.09.2016 - Aniołek [*] 7tc -
Lunk_a wrote:Dzieki Lady i Mała :*
ej no coś Ty u mnie też tak jest, teraz się młody nie chciał zmierzyć i wyszło że jest wymiarowo na 34 tydzień + 5 xD, lekarka mi powiedziała by się tym nie przejmować, młody jak się urodzi będzie miał ponad 3 kg na pewno i wszystko jest ok, ale z racji że łożysko mam na przedniej stronie, jestem pulchna i Nikoś się wiercił wyszło tak a nie inaczej. Miesiąc temu był grzeczny i wyszło ze jest 4 dni starczy od terminu każda z nas tak ma. -
Lunka, u nas po ostatnim usg nagle 2 tygodnie różnicy w obwodzie brzucha, wcześniej ciagle kość udowa była za każdym razem trochę mniejsza, potem nagle się wyrównało. Staram się tym nie przejmować, jeśli jest w normie, no i dziewczyny ciagle piszą, że z tymi pomiarami różnie bywa.Gaja
27.09.2016 - Aniołek [*] 7tc -
Amus czytam czytam a twardnien ja mam dziennie mnóstwo.
Lady
Ja tez mam łożysko na przedniej ścianie.
Ty zawsze rozsądnie piszesz
Na pewno to racja ze dziecko kręci się podkula nogi.
Dr mówi że milimetr w te str inaczej zmierzyć na usg i tydzień różnicy.
Ale ja jestem dociekliwa i zapytałam -
Minionkowa Natalia
Fajnie ze napisalyście.
Dr też mówi ze to taki etap ciąży ze wychodzs odchylenia.
I że ten milimetr robi różnicę
Nie będę się martwić nic nie poradzę
Po prostu są momenty w ciąży jakby wg usg kość miała okresy nierosniecia.
Dam znać co gin prowadzący na to. On ma wielkie doświadczenie i jest bardzo ostrożny czasem chyba aż za bardzo
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2017, 21:47
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyLunka kuba mial na kazdym usg nozki za male dochodzilo do 3 tyg. Czasami nozki byly 3 tyg za male a glowa 3 tyg za duza ( czyli 6 tyg roznicy) Wyszedl z dlugimi kopytami i normalna glowa o ile reszta sie nie przejmuje tak brzuszkiem troche bo za maly brzuszek moze swiadczyc o hipotrofi u nas jest troszke wiecej jak 2 tygdonie mniejszy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2017, 21:51
-
Lunk_a wrote:Dzieki Lady i Mała :*
To jak z tym szacowaniem wagi. Niby ma byc 3500 a rodzi sie 4000
Tak więc spokojnie, oni widza jak jest cos nie tak22.03.2017 beta hcg 34 10.04.2017 ❤