X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • 78beti Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eli wrote:
    Dzis usg, pol nocy nie spalam, ale widze, ze Olus o ile podrosl to niewiele, bo brzuch stoi w miejscu, malusi na 35 tc.
    Mój tez będzie chyba kruszynką. Przed wczoraj czyli 36.4tc miał jakieś niecałe 2600g wiec w ciągu tygodnia może złapie jeszcze max 200g

https://www.maluchy.pl/li-73179.png
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malysmok84 wrote:
    A ja dzisiaj noc z atrakcjami. Obudzil mnie przeszywajacy bol w prawej pachwinie, promieniujacy az do krzyza. Byl koszmarny. Nasilal sie i slabl teoche jak skurcze. A do tego wlasnie bolace skurcze, na szczescie nieregularne. Ale z kazdym narastaniem bolu robilo mi sie slabo....na szczescie po ok godzinie minelo i zasnelam...
    a to mi przypomina niestety ze podobnie mialam podczas okresow, robilo mi sie slabo i odlatywalam. Martwiw sie ze rak bedzie w czasie porodu i im ram fikne i nie dam rady wypchnac malej. Z bolem bym dala rade, ale omdlenia...no kurcze no...

A u mnie jak na złość wszystko się wyciszyło. Czop ciągle odchodzi, chociaż już mniej, a poza tym cisza. Brzuch czasem zrobi się twardy przez chwilę i to wszystko. Skurczy brak, nic się nie dzieje... jak około 30 tygodnia bałam się, że urodzę, tak teraz mam stres, że przenoszę :D

Nola lubi tę wiadomość

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    belly_boom_boom wrote:
    Suwaczek jest do tylu o ponad tydzień, muszę na nowo zrobić :) poziom wód jest prawidłowy. Ma jeszcze 2 tyg wiec niech kombinuje :) wierci sie i rozpycha ale czuje jak jej ciężko. Na następnym USG juz sie pewnie wyjaśni i zapadnie jakas decyzja. Póki co niewiadoma. A byłam pewna ze juz fiknięta i że SN na milion procent. A tu dupa... :)

No to jak jest prawidłowy, to się kobito nie martw :) myślę że się przekręci jeszcze, o ile już się nie przekręciło ;)

belly_boom_boom lubi tę wiadomość

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    A u mnie jak na złość wszystko się wyciszyło. Czop ciągle odchodzi, chociaż już mniej, a poza tym cisza. Brzuch czasem zrobi się twardy przez chwilę i to wszystko. Skurczy brak, nic się nie dzieje... jak około 30 tygodnia bałam się, że urodzę, tak teraz mam stres, że przenoszę :D
    A dlaczego "jak na złość"? Przecież dla maluszka każdy dzień jest ważny. Po co chcieć urodzić w 37 czy 38?

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    No on też nieźle wcina te owoce. Codziennie przynosi coś innego. Wczoraj były maliny jabłka i kaki :)
    uwielbiam kaki i liczi :) kiedyś swięta zimowe się kojarzyły z pomarańczą i mandarynką, teraz z kaki i liczi :3

Nola lubi tę wiadomość

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    uwielbiam kaki i liczi :) kiedyś swięta zimowe się kojarzyły z pomarańczą i mandarynką, teraz z kaki i liczi :3
    Liczi w Polsce są trochę lipne. Jak mieszkałam na Mauritiuse to w listopadzie i grudniu był sezon na liczi. Najlepszy okres na wyspie. Liczi i mango jadłam kilogramami

Nola lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    A dlaczego "jak na złość"? Przecież dla maluszka każdy dzień jest ważny. Po co chcieć urodzić w 37 czy 38?

Ja już mam szczerze dość tej ciąży. Po tym, jak usłyszałam, że to czop odchodzi, myślałam, że będzie więcej symptomów zbliżającego się porodu, a tu nic. Idealnie dla mnie byłoby urodzić w 38+0 :) mały już według mojego lekarza jest duży i bezpieczny, ale na poród się nie zapowiada. No więc sam zdecyduje, kiedy zechce wyjść :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2017, 09:38

Nola lubi tę wiadomość

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Discret wrote:
    zazdroszcze Wam tego apetytu serio. Ja nie mam na nic ochoty a jak już zjem troszkę więcej to wymiotuje dzisiaj tez po obiadku poszłam a wręcz poleciałam do wc i wymiotowałam. Dziwne to takie na końcówce już.

Dziewczyny macie baldachimy przy łózeczkach????

Nie mam baldachimu, a co do wymiotów to wcale nie jest to dziwne, jest to dla niektórych kobiet normalne, jedne mają rozwolnienie i wten sposób organizm się oczyszcza przed porodem, a inne wymioty ;) nie ma co dyskutować, która forma oczyszczania lepsza xD hahaha.

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    Ja już mam szczerze dość tej ciąży. Po tym, jak usłyszałam, że to cziop osdchodzi, myślałam, że będzie więcej symptomów zbliżającego się porodu, a tu nic. Idealnie dla mnie byłoby urodzić w 38+0 :) mały już według mojego lekarza jest duży i bezpieczny, ale na poród się nie zapowiada. No więc sam zdecyduje, kiedy zechce wyjść :)
    Ja też mam dość, zwłaszcza bolu rąk od lipca ale jednak dla dobra małego nogę się jeszcze pomęczyć. nawet mogłabym się pomęczyć do stycznia jeśli moglby dzięki temu isc do szkoly rok później.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dobrze , że w Anglii są polskie sklepy. Nie wiem co bym bez nich zrobiła. Almette z chrzanem - niebo w gębie :D

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    młoda_mama wrote:
    Mam pytanie odnośnie karmienia naszych pociech. Planujecie karmić piersią? Czy mogłyby się wypowiedzieć mamy, które miały już tą przyjemność kp i powiedziały co nie co, jak to wygląda z praktycznego punktu widzenia

KP gorsze niż poród, jest to na prawdę ciężka praca zarówno dla Ciebie, jak i dla dziecka, które nie ma bladego pojęcia o co chodzi. Ja przeszłam drogę przez mękę, wolałam 6 razy rodzić sn, niż uczyć karmić piersią kolejnego noworodka, do tego społęczeństwo, wszechobecne plakaty że musisz karmić cyckiem, bo dziecko będzie zdrowe, ładniejsze, mądrzejsze, doprowadzały do myślenia, że muszę karmic cyckiem, za przeproszeniem zesrać się ale karmic cyckiem. Młoda spadła mi z wagi 3180 do 2440, wspominam to naprawdę jako koszmar. Teraz będę próbować, ale nie nastawiam się tak ze muszę. Uda się to się uda, nie to nie, sprzedam laktator i kupię mm. Trudno, widocznie nie będzie mi dane, ważne jest TWOJE NASTAWIENIE I NIE DANIE SIĘ SPOŁECZEŃSTWU, ŻE MUSISZ! Nie ważne jakim mlekiem karmisz! Ważne że dziecko Ci rośnie, jest uśmiechnietę, wtedy Ty będziesz szczęśliwa.
    Nie dać społeczeństwu, jak będzie trzeba podać mm w szpitalu, to podaj i nie miej z tego powodu wyrzutów sumienia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2017, 09:46

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Discret wrote:

Dziewczyny macie baldachimy przy łózeczkach????

Ja też nie mam. Dla mnie to skupisko kurzu.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Eli Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SSunny' wrote:
    I mnie też ma być Oluś . Jutro mam usg. I yez wydaje mmi się ze mam mały brzuch☺Ale w tej ciazy już dużo mi się wydawało.oj stresujące te ostatnie chwilę ☺
    Moj to ledwo 1800 g przekroczył w 34 tc, dzis sprawdza czy rosnie czy juz nie. U nas juz stwierdzona hipotrofia wewnatrzmaciczna i czekam na decyzje, co dalej. P.s. piekne imie wybraliście ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2017, 09:46

iv096iye2nwxgbh1.png
    zi139jcgosgurbhf.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    A mi się zrobiło przykro wczoraj wieczorem. Oglądaliśmy z mężem film i mały zaczął wpychać stopy. No to mówię do męża, żeby położył rękę. Zrobił to od niechcenia, po kilku sek zabrał i kazał oglądać film. Po filmie mu powiedziałam, że jest min przykro że nie interesuje się małym to mi odp że taka jest różnica między matka a ojcem. To matka ekscytujące się każdym ruchem i mówi teksty typu "a kto ma takie pytki", a nie ojciec :(
    faceci ;/

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SSunny' wrote:
    Dziewczyny czy Wy też jesteście ostatnio takie senne i śpiąca? Ja dziś ledwo wstałam żeby zawieść starszaka do przedszkola. Teraz trochę posprzątać coś ugotować. i zaraz jechać z powrotem . Potem mamy logopede. mąż wraca po 18.00 . i ja już wtedy ledwo żyje.

oj tak, spałabym i spała

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Kamcia1988 Ekspertka

Wysłany: 9 listopada 2017, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wszystkim, mój małżonek otwarcie mówi, że dziwne te ruchy- on by nie chciał mieć malucha w brzuchu :P choć jak mu położę rękę to grzecznie trzyma :)

Mamy taki rytuał, że zawsze przed snem musi się z małą grzecznie pożegnać :)

k878, Szczesliwa_mamusia, magdzia26 lubią tę wiadomość

w4sq43r8x4wdamie.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przytyłam kolejny kilogram, łącznie +7,5 i od wczoraj naprawdę czuję to w stawach: biodra i kolana odpadają :(

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    78beti wrote:
    Mój tez będzie chyba kruszynką. Przed wczoraj czyli 36.4tc miał jakieś niecałe 2600g wiec w ciągu tygodnia może złapie jeszcze max 200g

Mój miał dokładnie tyle samo w 36 tyg + 4

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia1988 wrote:
    Mamy taki rytuał, że zawsze przed snem musi się z małą grzecznie pożegnać :)
    Mój przed snem to co najwyżej powie "Gabi znów kopie mnie w tyłek". Ja z męża robię sobie w nocy poduszkę ciążowa więc akurat brzuch mam na wysokości jego zada

Kamcia1988 lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:

Pamietajcie dziewczyny że nie każdy dzień dla maluszka jest ważny! Nie można chodzić wiecznie w ciąży, są dzieci które w 40 tyg wydają już smułkę w brzuchu mamy, doprowadzić to moze do cieżkich powikłań w trakcie porodu, tak synek koleżanki ze studiów, która mieszka obok mnie, zaczęła rodzić w 40 tyg, i mały zjadł swoją kupę podczas porodu, lezał 3 miesiace w szpitalu bo miał takie powikłania. U kobiet z cukrzycą z tego co mi tłumaczyła ginekolog, też im dłużej dziecko w brzuchu tym więcej komplikacji. Każda ciąża jest inna, i każdą trzeba rozpatrywać indywidualnie.

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
‹‹ 1555 1556 1557 1558 1559 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ