Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Eli wrote:Moj to ledwo 1800 g przekroczył w 34 tc, dzis sprawdza czy rosnie czy juz nie. U nas juz stwierdzona hipotrofia wewnatrzmaciczna i czekam na decyzje, co dalej. P.s. piekne imie wybraliście
Mi gin napisał ze martwić moga 2 odchylenia standardowe czyli o 4tyg. O 2tyg nie musi martwić w żadną stronę.
Poza tym napisał na moje pytanie czemu kość udowa w 3tyg urosła tylko 8dni - że zależy od pomiaru jak dziecko leży itd
I żeby naprawdę się nie martwić bo jakby było źle to by powiedział
Tak czy inaczej jak dotrwam to pewnie czek a mnie jeszcze 1 usg -
Mi lekarz mówił ze w 34tc układ nerwowy jest rozwinięty. Jeśli dziecko się rodzi to ten układ tak samo dojrzewa po porodzie jak w brzuchu. Wtedy liczy się wiek korygowany po porodzie. Cukrzyca - trzyma się do 38 zdaje się.
Mnóstw innych schorzeń tak samo.
Czasem przenoszone dziecko ma więcej powikłań jak wcześniak.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2017, 11:55
editchen lubi tę wiadomość
-
Lunk_a wrote:A u Ciebie symetryczne te wymiary?
Mi gin napisał ze martwić moga 2 odchylenia standardowe czyli o 4tyg. O 2tyg nie musi martwić w żadną stronę.
Poza tym napisał na moje pytanie czemu kość udowa w 3tyg urosła tylko 8dni - że zależy od pomiaru jak dziecko leży itd
I żeby naprawdę się nie martwić bo jakby było źle to by powiedział
Tak czy inaczej jak dotrwam to pewnie czek a mnie jeszcze 1 usg -
Eli wrote:U mnie hipotrofia asymetryczna, po 30 tc obwod brzuszka jest za maly, reszta w granicach normy.
-
nick nieaktualnyAle dziś pospałam! Dopiero po 11 wstałam. Oczywiście nie licząc tego, że o 5 rano kot dostał pierdolca i latał jak dzikus.
Rozmawiałyście wcześniej o mężach i trzymaniu ręki na brzuchu. Mój też rzadko sam z siebie kładzie reke, ale jak ja położę jego rękę to nie marudzi. Za to mój mąż robi coś, przez co zawsze się wzruszam. Mówi do brzuszka i opowiada córce jak będzie jej pokoik wyglądał, co nowego kupiliśmy i tak dalej. To urocze bardzok878, magdzia26 lubią tę wiadomość
-
emikey wrote:Nie do końca. Mózg dziecka jest w pełni ukształtowany w 39. Do tego dzieci rozwijają się różnie i czasem USG daje mylne obliczenia nie tylko co do wagi. Ok 2 tyg może być rozbieżnośc. Rodzac w 38 może się okazać, że dziecko jest rozwinięte na poziomie 36. I mimo, że uznawane za noworodka jest faktycznie wczesniakiem. Ostatnio czytałam artykuł o tym poparty opiniami naukowców z USA.
nie lubię opinii naukowców z USA bo uważam że niektóre ich opinie są mocno przesadzone, mamy swoich naukowców dobrych, świetnych.
Każda ciąża jest indywidualna powtarzam, jeśli chcesz rodzić po 40 tyg, nikt Ci tego nie zabrania proszę bardzo, ale nie odradzaj dziewczynom rodzenia w 38 . -
nick nieaktualny
-
emikey wrote:Ja znam osoby, ktore tez mówiły, że chcą drugie dziecko a po porodzie zmieniły zdanie. Z różnych powodów. Bo boli. Bo trzeba potem chudnąć. Bo dziecko juz odchowane i jest wygodnie. Ale ja nie wyobrażam sobie żeby moje dziecko było jedynakiem. Jeśli tylko macica przeżyje poród to będziemy się starać o rodzeństwo dla hrabiego Gabiego
też znam ja miałam plan jeszcze na 3 dziecko, ale po tej ciazy dziękuje, nie zdecyduję się, nigdy więcej zadnej ciąży -
aga1402 wrote:ja syszakam ze lepiej urodzic w 38 niz po 40 ze niby w8 mcu jest najgorzej . ale dlaczego to tego juz nie wiem.
ja juz spakowana w 90 proc brakuje wody i jakis buszkoptow .... i tak mnostwo tego wzielam
Natomiast po 40 łożysko juz jest często stare dziecko ma cechy przenoszinego wody zielenieja nie dostarcza mu się skl odz
Każda ciążę rozpatruje się indywidualnie. AlNola lubi tę wiadomość
-
Eli wrote:To takie zwykłe narzekanie pewnie tylko wiadomo, ze koncowka jest ciezka
Przecież kazda z nas chce, żeby nasze dzieci byly zdrowe.
Mi akurat najbardziej "dokuczaja" nerwy, bo ciagle cos sie zmienia. Gdyby moja ciaza byla bez żadnych komplikacji pewnie byloby mi łatwiej.
Ciągle leżenie od 2 miesięcy tez swoje robi.22.03.2017 beta hcg 34 10.04.2017 ❤
-
Lunk_a wrote:Mi lekarz mówił ze w 34tc układ nerwowy jest rozwinięty. Jeśli dziecko się rodzi to ten układ tak samo dojrzewa po porodzie jak w brzuchu. Wtedy liczy się wiek korygowany po porodzie. Cukrzyca - trzyma się do 38 zdaje się.
Mnóstw innych schorzeń tak samo.
Czasem przenoszone dziecko ma więcej powikłań jak wcześniak.
Do 39 + 6 tyg trzyma się ciążę u kobiety z cukrzycą, póżniej jest niebezpieczne dla dziecka i matki, najczęstrzym powikłaniem jest właśnie wysiadanie wątroby u matki, i szybkie starzenie łożyska, zwapnienia oraz rozpadanie. Mam świetną ginekolog, która wszystko mi cudownie wyjaśniła w pierwszej ciaży, oczywiście nie pamiętam wszystkiego, ale cos tam w głowie siedzi. -
nick nieaktualnyI po wizycie.. Szyjka zanikła i Mam 2 cm rozwarcia ! Szok ginekolog obstawia poród w każdej chwili, w ciągu 7 dni na pewno urodzę
Czop odszedł mi ostatnio pominęłam go bo była to gęsta wydzielina "brudna" a w pierwszej ciąży była to galaretka różowa. Gin mówi, że w kolejnych ciążach z czopem jest inaczej i można nie zauważyć. Przed chwilą mnie przeczyściło. I ogólnie tak jak ruchy codziennie były różne w ciągu 12 godzin to od 4 dni codziennie jest równa liczba 7.
Jest też zła wiadomość GBS pozytywny, przy pierwszych skurczach biegiem do szpitala po zastrzykLura82, Lady Savage, aga1402, k878, magdzia26, Petitka, belly_boom_boom, Nola lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny