Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Szczesliwa_mamusia wrote:Lady-bardzo dużo bierzesz tych jednostek. Nie myślałaś o jakiejś zdrowej diecie dla cukrzykow? Nie chodzi o ilość zmniejszenia kalorii, tylko produktów nie podnoszacych cukru
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyLady Savage wrote:nie, w ciąży tylko, w zeszłej i teraz w tej.
magdzia26, editchen lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa tez mam drugi raz cukrzyce. Wczesniej w 34 tc dopiero wyszla wiec kuba mial duuzy brzuszek bo byla nieuregulowana. Potem robilam 2 lata po porodzie krzywa i wyszla zle...po 2h 198 a od 200 cukrzyca typ 2. Wzielam sie za siebie schudlam codziennie bieznia i ponowna krzywa po 2h 140(z groszami)
Teraz cukrzyca od 7 tc ale na diecie cukrzycowej od ponad roku jestem bo dmaczna zdrowa jest i akurat na moje zaburzenia.
Lady ja juz raz pisalam ze dziwnie ci prowadza cukrzyce bo ZAWSZE bada sie po 1 h po posilku i na czczo . Nie ma odstepstw ZAWSzE a skoro ty nie badasz po posilkach to nie wiesz co ci wywala cukier a jak cos ci w dzien wywala cukier to potem rano masz kijowy nie ma zmiluj.
Mozesz twierdzic ze badalas i mialas okej...no fajnie ale cos co w 15 tc nie
wywala to w 17 moze dawac skoki do 200.
Ja badam wiecej niz trzeba bo 7 raz dziennie (tyle malych posilkow jem) plus na czczo. Plus jak wywali cukier to zas po 1h czy spadl ale wiem ze mam pelny oglad poziomu cukru. Moje palce wygldaja jak sitko ale warto sie meczyc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2017, 09:16
magdzia26, editchen lubią tę wiadomość
-
Szczesliwa_mamusia wrote:No to coś z ta dieta nie do końca. A po ciąży chcesz trochę schudnąć? Nie boisz sie teraz,ze może zostać Ci tą cukrzyca? W końcu tu chodzi o Twoje zdrowie
dobra mam dietę, dietetyczka dobrze mi robi dietę, pokazywałam diabetolog, głównie mam sałatki, zupki, warzywa, owoce, jak mnie po kanapce z awokado potrafi cukier wywalić do 110. No tak u mnie jest, w szpitalu byłam kilka razy to też patrzyli przecież co jem i jaki mam cukier, no taka moja uroda niestety,
a po ciąży może zostac cukrzyca, ale nie musi, mam nadzieję, że jak po Zuzi zniknęła, tak teraz też zniknie.
No ale jestem w grupie ryzyka, moje dzieci też, wiec ja się muszę badać co roku, Zuzę też badam, zbadałam ją jak miała rok, jak 2, i za rok też ją zbadam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2017, 09:35
-
Amus87 wrote:Ja tez mam drugi raz cukrzyce. Wczesniej w 34 tc dopiero wyszla wiec kuba mial duuzy brzuszek bo byla nieuregulowana. Potem robilam 2 lata po porodzie krzywa i wyszla zle...po 2h 198 a od 200 cukrzyca typ 2. Wzielam sie za siebie schudlam codziennie bieznia i ponowna krzywa po 2h 140(z groszami)
Teraz cukrzyca od 7 tc ale na diecie cukrzycowej od ponad roku jestem bo dmaczna zdrowa jest i akurat na moje zaburzenia.
Lady ja juz raz pisalam ze dziwnie ci prowadza cukrzyce bo ZAWSZE bada sie po 1 h po posilku i na czczo . Nie ma odstepstw ZAWSzE a skoro ty nie badasz po posilkach to nie wiesz co ci wywala cukier a jak cos ci w dzien wywala cukier to potem rano masz kijowy nie ma zmiluj.
Mozesz twierdzic ze badalas i mialas okej...no fajnie ale cos co w 15 tc nie
wywala to w 17 moze dawac skoki do 200.
Ja badam wiecej niz trzeba bo 7 raz dziennie (tyle malych posilkow jem) plus na czczo. Plus jak wywali cukier to zas po 1h czy spadl ale wiem ze mam pelny oglad poziomu cukru. Moje palce wygldaja jak sitko ale warto sie meczyc.
ja robię wg zalecen lekarza, diabetologa, a przecież raz w miechu w szpitalu jestem i tam tylko jeden dzien robią dobowy pomiar cukru, a potem mi mówią tylko na czczo, jak do domu dostaję wypis, pytam się jak mam mierzyc cukier, i mówią że tylko na czczo, jak bedzie duzy wzrost to mam mierzyć jeszcze o 23 i o 3 -
Lady Savage wrote:Cukier mi spadł do 87! A wczoraj jeszcze na czczo było 110 mimo 17j, no zobaczę jutro, i zadzwonię do diabetologa czy zmniejszyć dawkę czy zostać czy co. Bo chyba nie zacznę rodzić, jakos nie czuje się na porodówkę xD
Mi diabetolog pozwalal zejsc z insuliny po 1 jednostce jezeli 2,3 dni wynik utrzymywal sie ok 70editchen lubi tę wiadomość
22.03.2017 beta hcg 34 10.04.2017 ❤
-
Cukier mierze na czczo, godzinę po posilku, o 22, o 3 rano. Bardzo pilnuje godziny posiłków, dieta metoda prob i błędów. Raz po czymś jest ok, raz tragedia. Nie moge jesc nabialu do poludnia, owoce to tylko jablka i gruszki moge. Ale juz jablko z jogurtem = 160 cukier. Teraz na końcu ciazy mam luz bo moge jesc wszystko, bo mam az za niski cukier, a to tez źle.
Dlaczego dziwne ze kazali Ci badac cukier tylko rano i wieczorem.
-
editchen wrote:ja to slyszalam od 3 ginow, tak mi podaja calosc "dlugosci" i tego sie trzymam
Jak kość udowa 62.5 to wychodzi to razy 7. Ale czy to się spr nie wiem.
Ktoś musiałby napisać kto rodził i miał usg tuz przed porodem -
Lunka, bo to jak z waga, tez może byc blad pomiaru
Patrzę teraz na moje wyniki. W ciagu tygodnia mialam dwa razy usg. W tym starszym kosc udowa jest dluzsza niz w tym najnowszym. Mala to roznica ale przecież nie jest możliwe, zeby sama się skrocilaeditchen lubi tę wiadomość
-
Lady, wyjasnij mi prosze co daje mierzenie na czczo? Bo mnie sie wydaje ze to tylko pomiar bazowy do mierzenia po jedzeniu, ewentualnie pokazuje czy problem z cukrem nadal jest. I za uja nie rozumiem co to by mialo pokazywac. Ale nie mam cukrzycy, wiec moja wiedza jest raczej "podrecznikowa".
editchen, magdzia26 lubią tę wiadomość
-
Stąd to usg to jest wiecie jakie ;)mi później jeszxe lekarz mówił jak sama martwiłam się tymi pomiarami ze każdy aparat usg obarczony jest błędem ok 21 dni. To znaczy że równie dobrze usg po 21 dniach może wyjść tak samo jak wcześniejsze
A drugie co mi powiedział że ponoć do 20t dzieci rosną równo. Cz ciała rosną równomiernie. Potem każda część rośnie w swoim tempie i zdarza się że rośnie potem nie rośnie i znowu rośnie
Pisze Wam to bo mnie to zdenerwowalo tydz temu
editchen lubi tę wiadomość
-
Lura82 wrote:Lunka, bo to jak z waga, tez może byc blad pomiaru
Patrzę teraz na moje wyniki. W ciagu tygodnia mialam dwa razy usg. W tym starszym kosc udowa jest dluzsza niz w tym najnowszym. Mala to roznica ale przecież nie jest możliwe, zeby sama się skrocila