X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • editchen Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a to w ogole nie jest tak, ze insulinoterpie stosuje sie przy nieskutecznosci diety?

p19uk0s3bj0yg0zy.png
    3jgxflw1n3a4d7p2.png
  • młoda_mama Debiutantka

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malysmok84 wrote:
    Wy spakowalyscie rzeczy swoje i maluchow w osobne torby? Bo ja sie wlasnie zastanawiam czy to nie wygodniejsze rozwiazanie.
    Tak. Ja właśnie tak zrobilam. W swoją torbę spakuje tylko jeden komplet ciuszkow dla maluszka, kilka pampersów, mokre chusteczki, tak na wszelki wypadek.

• Lura82 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    editchen wrote:
    a to w ogole nie jest tak, ze insulinoterpie stosuje sie przy nieskutecznosci diety?
    Tak jest :)
    Najpierw mialam diete, na czczo bylo ciagle ponad 90 i dostalam insulinę. Bo jak na czczo za wysoko, to juz caly dzień potrafi sie sypac niestety, a szczególnie śniadanie.

editchen lubi tę wiadomość

22.03.2017 beta hcg 34 10.04.2017 ❤
  • Ja_Sonia Przyjaciółka

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej cho! Dawno nie pisalam, bo u mnie caly czas sie działo i działo. Czasem czytalam ale nie da się nadrobić.
    Dzisiaj umowilam sie na cc na 1.12. Mam byc naczczo bo odrazu po przyjeciu robia cc. Znieczulenie na 99proc. ogolne czyli na spiocha z intubacja. Także mąż dzielnie przejmie dowodzenie nad cala akcja. Ma nie spuszczac oczu z synka kiedy ja bede spac po porodzie.
    Ktoras z mam ma doswiadczenie z takim porodem? Z tego co pamietam Amus chyba sie szykuje na ogolne znieczulenie????
    Pozdrawiam

Aniołek [*]
    Synek Maksymilian, 01.12.2017
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sonia
    Ja jeśli będę mieć cc a dowiem się na wizycie też wybieram ogólne.

iv09i09katk65tr1.png
  • editchen Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja bede miec cc, ale nie wiem czy ogolnie znieczulenie czy zzo. moze byc problem z zzo przez kregoslup, ale pewnie bedzie decydowac anastezjolog

p19uk0s3bj0yg0zy.png
    3jgxflw1n3a4d7p2.png
  • 78beti Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja_Sonia wrote:
    Hej cho! Dawno nie pisalam, bo u mnie caly czas sie działo i działo. Czasem czytalam ale nie da się nadrobić.
    Dzisiaj umowilam sie na cc na 1.12. Mam byc naczczo bo odrazu po przyjeciu robia cc. Znieczulenie na 99proc. ogolne czyli na spiocha z intubacja. Także mąż dzielnie przejmie dowodzenie nad cala akcja. Ma nie spuszczac oczu z synka kiedy ja bede spac po porodzie.
    Ktoras z mam ma doswiadczenie z takim porodem? Z tego co pamietam Amus chyba sie szykuje na ogolne znieczulenie????
    Pozdrawiam
    Ja miałam przy cc zzo. U nas w szpitalu ogólne robią tylko wtedy gdy z jakiś przyczyn nie można zrobic zzo. O znieczuleniu decyduje anestezjolog dzień wcześniej po konsultacji

https://www.maluchy.pl/li-73179.png
  • Ja_Sonia Przyjaciółka

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka a to można wybrac?
    Ja w zeszlym roku mialam operacje kregoslupa i w miejscu operowanym mam torbielke, ktorej nie można przebić. Z tego co mowia lekarze, anastezjolog nie odważy sie na zzo, zresztą tak ryzykować bym nie chciała zeby mi majstrowali koło niej igłą, brrrrr....
    Lekarz mowil ze podaja znieczulenie, ja zasypiam, wkladaja rurke i sa w stanie w minutę dziecko wyciągnąć. Szybka akcja żeby znieczulenie do dziecka nie dotarlo.
    Jakoś to będzie, jestem dobrej myśli....

Aniołek [*]
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można wybrać przynajmniej w moim szpitalu.
    Nikt nie zmusi Cię na podpajeczynowkowe.
    U nas decyzja należy do pacjenta
    O ile nie ma pwskazan medycznych.
    Anestezjolog zawsze będzie namawiał na znieczulenie pp.
    Decyzja należy jednak do pacjenta

Ja_Sonia lubi tę wiadomość

iv09i09katk65tr1.png
  • Ja_Sonia Przyjaciółka

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    78beti wrote:
    Ja miałam przy cc zzo. U nas w szpitalu ogólne robią tylko wtedy gdy z jakiś przyczyn nie można zrobic zzo. O znieczuleniu decyduje anestezjolog dzień wcześniej po konsultacji

Ja mam elaboraty popisane w tej sprawie od 2 neurochirurgow, odważny anestezjolog musialby być zeby zzo mi zrobic, hmmm albo nierozsadny, dlatego napisalam ze na 99proc. będę miala ogolne....

Aniołek [*]
  • Ja_Sonia Przyjaciółka

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    Można wybrać przynajmniej w moim szpitalu.
    Nikt nie zmusi Cię na podpajeczynowkowe.
    U nas decyzja należy do pacjenta
    O ile nie ma pwskazan medycznych.
    Anestezjolog zawsze będzie namawiał na znieczulenie pp.
    Decyzja należy jednak do pacjenta

Dobrze wiedzieć.
    A mogę wiedzieć dlaczego Ty chcesz ogolne?

Aniołek [*]
  • emikey Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Petitka wrote:
    Łączę się z Tobą w bólu ;/ też mam niestety dwa paskudne hemoroidy. Niby przy zaparciach jest tendencja do ich powstawania a mi też się pojawiły jak zaczęłam częstsze wizyty w toalecie. Teraz odpukać się uspokoiło ale hemoroidy zostały :( Wstyd mi do porodu tak iść :/
    Woda w UK ponoć jest lepsza niż nasza butelkowana, ale mi się coś w to wierzyć nie chce. Przestałam pić kranówkę i teraz też albo butelkowana albo po przegotowaniu ale czy to ma związek z hemoroidami? Cholera wie. Bardziej obstawiam tych naszych rozbojnikow co nam siedzą w brzuchach :D
    Mnie przeraża wizja, że po porodzie może być jeszcze gorzej. Bo to przecież wysiłek większy niż 2. Mi się to pojawia właśnie jak często chodzę do wc, a w Anglii chodzę non stop. Jem rzeczy z polskiego sklepu więc jeśli coś bym obstawiasz to ta woda. Jak jeździłam do domu to mi się tam normowalo ale, że teraz już nie latam to znów mam ten problem. Jak był jeden to mi nie wadził. Dopiero od wczoraj są dwa i teraz już czuję jak chodzę. I ryczeć mi się chce. NAjpierw ból rąk odebrał mi sprawność snowbodnego robienia rzeczy, teraz to sprawi, że będę mieć problemy z chodzeniem.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lura82 wrote:
    Lady nie chce sie Cie pouczac, bo znawca nie jestem i nie wiem co dokładnie jesz. Cukier mierzyc należy godzinie po posilku, najlepiej kazdym, a juz na pewno po 3 glownych. To co zle wywali w dzień, wyjdzie rano. Tym bardziej ze masz juz insulinę i to duza dawke.
    Przy insulinie mialam kontrole u diabetolog co 7-10 dni.
    Serio raz dziennie po posiłku to żadna kontrola. Teraz na końcu to juz i rak nic nie zmieni ale to tak na przyszłość :)
    Aaa i najważniejsze. Skoro cukier wywala o 3 rano pomimo insuliny to glodna jesteś. O której jesz ostatni posiłek?

ja tak miałam prowadzoną cukrzycę w pierwszej ciąży, i teraz też tak mi prowadza diabetolodzy na Polnej, na poczatku ciąży tutaj na forum też dyskutowałam z dziewczynami, i zobiłam, jak radziłyście, dostałam opierdol od diabetolog, bo co tak często mierzę, dla swojego spokoju mierzę w domu, sama i do tabelki nie wpisuję. kontrolę u diabetologa mam tak pi razy drzwi co 10-14 dni. Ostatni posiłek jem o 21.00.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • 78beti Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez myślałam że hemoroidy robią sie przy zaparciach których ja nie mam imdlatego myślałam że ten temat mnie nie dotyczy. Człowiek uczy sie całe życie.

https://www.maluchy.pl/li-73179.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zresztą jakbym miała złą dietę to by wyszło w hemoglobinie glikowanej.
    A czy 17 j to dużo, w porównaniu do poprzedniej ciąży tak, ale do innych to ja mało mam, ostatnio spotkałam babkę w szpitalu z 34j. Dopiero w 4 ciazy jej wyszła cukrzyca, też miała bazę nocną, ale już do porodu tam została. Ja myślę ze u mnie 17j zostanie juz, koleżanka z sierpniówek skończyła z 26 j.

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja_Sonia wrote:
    Dobrze wiedzieć.
    A mogę wiedzieć dlaczego Ty chcesz ogolne?
    Oczywiście. Po pierwsze pracuję w szpitalu. Widziałam sporo cc. I wiem jak to wygląda z drugiej strony..znsm odgłosy narzędzi wiem co jest robione - dlatego wyobrażam sobie że mogłoby mi być ciężko.
    Po drugie czasem zdarzy się taki anestezjolog który zanim wbije Ci się w plecy to minie godzina. A czasem takie znieczulenie Działa średnio.
    Ja zaraz zacznę się denerwować ze zacznie boleć zaraz mi się słabo zrobi nakręce się i i tak skończy się na ogólnym.
    Kolejny argument to stan człowieka po pp.
    Miałaś - to wiesz co to paraliż , wiesz że popunkcyjne bóle głowy nie są rzadkością. Płyn mózgowo rdzeniowy u niektórych wyrównuje się dłużej.

Powiem Ci tak - jeśli przy PP byłaby opcja spania np krótkotrwałe dożylne wtedy bym rozwazala.
    Nie wiem jakie praktyki maja anestezjolodzy przy cc
    Decyzja zapadnie podczas rozmowy
    A poza tym znam siebie. Nie jestem panikara Ale mam niesamowitą zdolność nakręcania się.
    Zaraz mi będzie źle słabo duszno.
    I tylko problem dla lekarzy

Ja dowiem się dopiero na wizycie czy będzie cc. Tak czy inaczej Ty i tak nie masz wyboru przez torbiel więc po prostu musisz to przyjać zaakceptować i nie bać się. Wszystko ma swoje plusy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2017, 12:55

Ja_Sonia, editchen lubią tę wiadomość

iv09i09katk65tr1.png
  • Ja_Sonia Przyjaciółka

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    editchen wrote:
    ja bede miec cc, ale nie wiem czy ogolnie znieczulenie czy zzo. moze byc problem z zzo przez kregoslup, ale pewnie bedzie decydowac anastezjolog

Ah te kregoslupy...
    Orientujesz się na jakim dokladnie poziomie podają zzo? Ja mam torbielke na l4-l5

Aniołek [*]
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    editchen wrote:

tak, dokładnie, insuline się wprowadza jak dieta nie działa, to znaczy jesz sałatę, awokado, nic słodkiego a cukier Ci wywala.

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Ja_Sonia Przyjaciółka

Wysłany: 13 listopada 2017, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka, odgłosy narzędzi?? Nie wpadlabym na to. To jest argument również dla mnie ☺ dzieki!

Aniołek [*]
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja_Sonia wrote:
    Ah te kregoslupy...
    Orientujesz się na jakim dokladnie poziomie podają zzo? Ja mam torbielke na l4-l5
    To jest PP. Zzo to inny rodzaj znieczulenia
    Ok 3 ledzw
    Między 2 a 4

Edit: nawet 3a 5 krag bardziej. Nie wyżej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2017, 13:14

iv09i09katk65tr1.png
‹‹ 1607 1608 1609 1610 1611 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ