X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • majamia Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa. W koncu po swietach. Spokoj, nie trzeba siedziec u kogos... tak mnie brzuch boli i taki twardy,ze masakra... :/ mdli mnie okrutnie, a nie potrafie wymiotow wywolac. Sie meczyc bede niewiadomo ile...

syn 03-2014 <3
    syn 03-2016 <3 kp do 13tc
    syn 11-2017 <3 kp do 13tc
    'Zanim się rozpędzisz, zrób pierwszy krok'.
  • migiem Przyjaciółka

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dizzy Alassea witajcie :)

Alassea ja też nie mam żadnych objawów poza lekką sennością i lekkim odczuciem że coś jest nie tak - nie można tego nawet nazwać mdłościami i wszystko u mnie ok :) nie każda kobieta odczuwa mdlości, ból piersi itp :) w pierwszej ciąży czułam wszystko bardziej, teraz prawie nic :)

svchgox1y0oxjq1r.png
    najbliższa wizyta 11.05 :)
  • Eli Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    Eli też przez pewien czas jak z zuzą byłam w ciąży, byłam na czerwono, ale brałam ze sobą zaswiadczenie z pracy, że jestem ubezpieczona, aż do wyjaśnienia.

Tylko, ze ja dzwoniłam do zusu i faktycznie nie jestem zgloszona, ktoś popelnil blad,a na pasku pieniądze na skladke zdrowotna sa odciągane, a od lutego do zusu nie wplynela żadna skladka, wiec co z moim zusem, chce niedługo isc na l4 ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2017, 21:49

iv096iye2nwxgbh1.png
    zi139jcgosgurbhf.png
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj ja też się cieszę że te święta minęły do lodówki boje się zagladac... te zapachy przyprawiaja mnie o takie mdłości :/

Angie 31 lubi tę wiadomość

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eli to faktycznie nieciekawie :/ niech ta Twoja kadrowa wyjaśnia sprawe

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja następna wizytę mam 9 maja a jutro będę próbowała umówić się do gina na NFZ żeby móc badania potrzebne porobic

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • Eli Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    Eli to faktycznie nieciekawie :/ niech ta Twoja kadrowa wyjaśnia sprawe
    No wlasnie niezbyt to wyglada. Dobrze, ze wyszlo teraz przy okazji recepty, a nie jakbym radosnie biegla zaniesc l4 ;)

iv096iye2nwxgbh1.png
    zi139jcgosgurbhf.png
  • Angie 31 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja mam wizytę w środę 19-go u doktorka którego przestałam lubić (straszy mnie i takie mam wrazenie jakby zniechecal)następną wizytę mam dopiero 27 już w klinice.
    Teraz zastanawiam się czy tam wogole iść do niego...

ug37upjyhucgp8u7.png
    5.12.2008r - Alanek
    18.11.2017 - Bella Helena
    03.2017- kocham ❤ 8dpt - hcg 84❤17dpt-hcg 3998❤
    12.04 jest serduszko!❤
  • Missjust Ekspertka

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Eli a ja Ci mogę podpowiedzieć jako kadrowa, żebyś się nie przyjmowała bo l4 że składka zdrowotna nie ma nic wspólnego, chyba że masz na myśli składkę chorobową, to jeżeli powinnaś podlegać dobrowolnie a nie podlegasz i nie jest płacona chorobowa to rzeczywiście kiepsko może być z płatnym l4. A jeżeli masz na myśli zdrowotna czyli ta którą sprawia właśnie ze w nfz jest się na zielono to często się zdarzają takie przypadki. Zazwyczaj trzeba to wyjaśniać właśnie w zus i nfz. Powodzenia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2017, 22:50

ur3qp2.png
    cravings-2017-12-14.jpg
  • Eli Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Missjust wrote:
    Hej Eli a ja Ci mogę podpowiedzieć jako kadrowa, żebyś się nie przyjmowała bo l4 że składka zdrowotna nie ma nic wspólnego, chyba że masz na myśli składkę chorobową, to jeżeli powinnaś podlegać dobrowolnie a nie podlegasz i nie jest płacona chorobowa to rzeczywiście kiepsko może być z płatnym l4. A jeżeli masz na myśli zdrowotna czyli ta którą sprawia właśnie ze w nfz jest się na zielono to często się zdarzają takie przypadki. Zazwyczaj trzeba to wyjaśniać właśnie w zus i nfz. Powodzenia.
    Tak jak piszesz, chorobowa czy jaka tam firma powinna odprowadzać, w zasadzi to w ogole nie zanotowano, ze pracuje, tak jakby ktos zapomnial mnie zglosic w ciagu 7 dni. Ja sie na tymnie znam, ale do 27 wypadaloby byc zgloszonym do zusu iwyjasniccala sytuacjeze skladkami...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2017, 23:03

iv096iye2nwxgbh1.png
    zi139jcgosgurbhf.png
  • Missjust Ekspertka

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mogę zapytać czy to zlecenie czy umowa o pracę? Bo jak o pracę to nie ma problemu, ale jak zlecenie to dopiero po 90 dniach od zgłoszenia nabywa się prawo do l4. Nie chce Cie martwić ale niestety takie mamy durne przepisy i nawet jeżeli to wina kadrowej to tym bardziej nic to nie zmienia.

ur3qp2.png
    cravings-2017-12-14.jpg
  • KlaraS Ekspertka

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś

Hej dziewczyny
    A kiedy zamierzacie informować pracodawcę o ciąży? Ja jestem w takiej sytuacji ze musze raczej szybko powiedzieć bo jeszcze nie wróciłam z macierzyńskiego i raczej nie ma sensu żebym na kilka miesięcy wracała choć chciałabym ale pewnie nie bedzie to wygodne dla firmy.

Spałam dzis w dzien 4h masakra! Mogłam sobie na to pozwolić bo maz w domu a od jutra moze być juz ciezko przy corce zmrużyć oko.

• magdzia26 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam do końca czerwca urlop wychowawczy ale chciałabym w maju przejść na L4 ale nie wiem jak to jest z przejściem na L4 w trakcie wychowawczego?

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • Tizzi Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 23:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maz już w pracy a ja się przekręcam z boku na bok. Boze tak mi niedobrze.... A pusty żołądek mam i już niż nie zwymiotuje

<3 Lea <3
    tt1d8bf6.pngcravings-2017-12-01.jpg
  • Tizzi Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaraS wrote:
    Hej dziewczyny
    A kiedy zamierzacie informować pracodawcę o ciąży? Ja jestem w takiej sytuacji ze musze raczej szybko powiedzieć bo jeszcze nie wróciłam z macierzyńskiego i raczej nie ma sensu żebym na kilka miesięcy wracała choć chciałabym ale pewnie nie bedzie to wygodne dla firmy.

Spałam dzis w dzien 4h masakra! Mogłam sobie na to pozwolić bo maz w domu a od jutra moze być juz ciezko przy corce zmrużyć oko.
    Ja już niestety też musiałam powiedzieć.
    Miałam na początku plamienia i dostałam l4. Ale w pracy i tak bez tego l4 musiałabym powiedziec

<3 Lea <3
    tt1d8bf6.pngcravings-2017-12-01.jpg
  • Missjust Ekspertka

Wysłany: 18 kwietnia 2017, 06:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdzia z wychowawczego możesz zrezygnować w każdej chwili, równocześnie z podaniem o rezygnacji wychowawczego np.30.04 wreczajac zwolnienie od 01.05. Pracodawca nie może odmówić. Dla Ciebie to korzystniejsze, ponieważ zwolnienie masz płatne 100% podstawy, więc jak Ci lekarz daje zwolnienie to bierz ;)
    Ja pracuje w niedużym biurze i mam pod sobą dwie olatnwsoby, ale moi szefowej są super. Już w zeszłym roku im powiedziałam jak mi zaproponowali objęcie działu, że będziemy się w tym roku starać o dziecko i wszystko przeorgaziozowali tak żebym mogła iść i wrócić z macierzyńskiego. Ja zamierzam pracować dopóki dam radę. Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze i będę mogła sobie na to pozwolić. Przynajmniej do września lub października

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2017, 06:03

chicken lubi tę wiadomość

ur3qp2.png
    cravings-2017-12-14.jpg
  • Mamabyc3 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2017, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Missjust wrote:
    Magdzia z wychowawczego możesz zrezygnować w każdej chwili, równocześnie z podaniem o rezygnacji wychowawczego np.30.04 wreczajac zwolnienie od 01.05. Pracodawca nie może odmówić. Dla Ciebie to korzystniejsze, ponieważ zwolnienie masz płatne 100% podstawy, więc jak Ci lekarz daje zwolnienie to bierz ;)
    Ja pracuje w niedużym biurze i mam pod sobą dwie olatnwsoby, ale moi szefowej są super. Już w zeszłym roku im powiedziałam jak mi zaproponowali objęcie działu, że będziemy się w tym roku starać o dziecko i wszystko przeorgaziozowali tak żebym mogła iść i wrócić z macierzyńskiego. Ja zamierzam pracować dopóki dam radę. Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze i będę mogła sobie na to pozwolić. Przynajmniej do września lub października
    Ale zapomniałaś dodać że pismo p rezygnacji musisz wypełnić najmniej 3tygodnie przed planowanym powrotem do pracy ( dostarczeniem l4)

• Mamabyc3 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2017, 06:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja oznajmiła wczoraj teściowej obyło się bez lamentu w sumie obyło się bez wszystkiego bo tylko się spojrzała i nic nie powiedziała heh także nie wiem czy tragedia szczęście z kolejnego wnuka.

Też się cieszę że po świętach ileż można siedzieć... wczoraj już modlili się by nie zwymiotowac jak patrzalam się na to jedzienie.

• AnaR Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2017, 06:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dzisiaj gina i zaczynam się stresować:(

geeky-2017-12-21.jpg
    nzjdqqmzsy5sbehi.png
    Uleczka 29.01.2016
  • Missjust Ekspertka

Wysłany: 18 kwietnia 2017, 06:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamabyc3 wrote:
    Ale zapomniałaś dodać że pismo p rezygnacji musisz wypełnić najmniej 3tygodnie przed planowanym powrotem do pracy ( dostarczeniem l4)
    moim zdaniem w teorii, a w praktyce jeżeli data będzie późniejsza to pracodawca i tak max na 30 dni może odłożyć "powrót" do pracy pracownicy po wychowawczym. My głównie obsługujemy małe firmy, więc nikt tam się nie porywa na robienie sobie "na złość". Ale rzeczywiście, podanie powinno być zgodnie z przepisami złożone wcześniej, sorki :)

Ja też się cieszę, że po świętach. Też powiedzieliśmy, rodzicom, dziadkom, rodzeństwu. Moja mam się poryczała ze szczęścia tyle czekała. Ale strasznie mnie drażniło bycie w takim centrum zainteresowania. Cieszę się, ze dziś do pracy ;P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2017, 06:42

ur3qp2.png
    cravings-2017-12-14.jpg
‹‹ 167 168 169 170 171 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ