Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
http://matkaprawnik.pl/kontrola-zus-na-l4-ciazowym/ w miarę świeży artykuł
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2017, 17:44
Tizzi lubi tę wiadomość
-
Mamabyc3 wrote:Chyba powyżej miesiąca jak dobrze pamiętam. A pracujesz w dużym zakładzie jak powyżej 20 osób pracuje to ZUS nie przyjdzie jedynie kontrola z zakładu pracy bo wtedy pracodawca wypłaca l4 i macierzyński a z zusem się rozlicza na koniec rokuhttps://www.maluchy.pl/li-73179.png
-
78beti wrote:Nieprawda. Nie ma znaczenia czy pracuje się w firmie do 20 osób czy powyżej. To ze duży pracodawca płaci zasiłek a potem macierzyński to wartość ta "potrąca" sobie ze składek należnych ZUS czyli i tak płaci ZUS. W małych firmach płaci ZUS bezpośrednio a w dużych za pośrednictwem pracodawcy. Także kontrola może być i tu i tu. Faktem jest ze osoby na własnej działalności częściej sprawdzają ale i co raz częściej zdarzają się kontrole na etacie. Najważniejsze żeby na L4 było oznaczenie 2 ( może chodzić) a nie 1 bo z tego trudniej się wytłumaczyć
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2017, 17:52
-
A też prawda jest, że nawet mając l4 leżące można czasem wyjść z domu np. Do lekarza, czy do sklepu ( jeśli mieszka się samemu) tyle że jeśli akurat wpadną z wizytą to trzeba udowodnić gdzie się było no i oczywiście wstawić i wtedy kiedy ZUS sobie tego zażycżycia czasem więcej z tym problemów niż to jest warte. Jeszcze właśnie jest inaczej prowadząc własną dzialnosc ( a to pewne że przyjdą) w jakiejś małej firmie gdzie pracowało się np kilka miesięcy i l4 bądź właśnie po awansie. Mam nadzieję że żadnej nie nawiedza państwo upierdliwcy bo raczej to mało przyjemne jak przychodzi babsztyl lub chłop i sprawdza czy faktycznie jesteśmy w ciazy...
-
nick nieaktualnyMamabyc3 wrote:Chyba powyżej miesiąca jak dobrze pamiętam. A pracujesz w dużym zakładzie jak powyżej 20 osób pracuje to ZUS nie przyjdzie jedynie kontrola z zakładu pracy bo wtedy pracodawca wypłaca l4 i macierzyński a z zusem się rozlicza na koniec roku
Moj maz pracuje w duzej firmie ponad 1000 osob i ma tak samo. Wiec nie rozumiem ....Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2017, 18:05
Mamabyc3 lubi tę wiadomość
-
Jeżeli przeczytałyście ten artykuł to w podstawie prawnej jest wskazany ZUS oraz płatnik. Wyraz oraz wskazuje, że obydwa podmioty mogą dokonać kontroli. W przeciwnym wypadku byłoby albo. Co nie zmienia faktu, że jeżeli pracodawca rozlicza się na koniec roku to o nas ZUS się dowie już po porodzie . Czyli jak będziemy na macierzyńskim . Mamabyc3 zwróć też uwagę, że sama napisałaś o urlopie a nie o l4, gdzie wymiana informacji może, co nie oznacza, że musi być inna
-
Amus87 wrote:Pracuje w malej firmie ponizej 20 osob i pierwszy miesiac placi pracodawca a potem zus
Moj maz pracuje w duzej firmie ponad 1000 osob i ma tak samo. Wiec nie rozumiem .... -
fema86 wrote:Jeżeli przeczytałyście ten artykuł to w podstawie prawnej jest wskazany ZUS oraz płatnik. Wyraz oraz wskazuje, że obydwa podmioty mogą dokonać kontroli. W przeciwnym wypadku byłoby albo. Co nie zmienia faktu, że jeżeli pracodawca rozlicza się na koniec roku to o nas ZUS się dowie już po porodzie . Czyli jak będziemy na macierzyńskim . Mamabyc3 zwróć też uwagę, że sama napisałaś o urlopie a nie o l4, gdzie wymiana informacji może, co nie oznacza, że musi być inna
-
Jest tak jak piszą dziewczyny wyżej. Do 20 osób zasiłki płaci zus, powyżej płaci firma. Z zusem się rozlicza co miesiąc, ale nie zmienia to faktu że kontroli dokonuje płatnik czyli albo zus albo firma, w zależności kto płaci. W dużych firmach rzeczywiście zdarzają się tzw.komisje które odwiedzają pracowników na l4. Ale z tego co mi wiadomo ciążowych z firm mało kto kontroluje.
-
Missjust wrote:Jest tak jak piszą dziewczyny wyżej. Do 20 osób zasiłki płaci zus, powyżej płaci firma. Z zusem się rozlicza co miesiąc, ale nie zmienia to faktu że kontroli dokonuje płatnik czyli albo zus albo firma, w zależności kto płaci. W dużych firmach rzeczywiście zdarzają się tzw.komisje które odwiedzają pracowników na l4. Ale z tego co mi wiadomo ciążowych z firm mało kto kontroluje.
Missjust lubi tę wiadomość
-
Na 100% co miesiąc poprzez deklaracje DRA. Pracownik dużej firmy nie odczuwa czy to ZUS czy pracodawca bo zawsze idzie przelew na konto z ZUS. Cos o tym wiem bo odpowiadam za naliczenia płac dla ponad 5 tys pracowników
fema86, Wachciowa, Missjust lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-73179.png -
Missjust wrote:A mi cały dzień tak niedobrze że chyba zaraz skisnę. Tak jak wcześniej wcinalam wszystko jak dziki teraz każdy kęs stoi mi w gardle. Nikt nie uprzedzam że to będzie takie ciężkie... a to dopiero początek
Missjust lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-73179.png -
78beti wrote:Ja za to o niczym innym nie myśle jak o jedzeniu bo jak tylko choć trochę jestem głodna to od razu mnie mdli
-
ja jak się pilnuje i przekąszam coś co chwilke to jest ok (chociaż dzisiaj umierałam po wczorajszej pizzy) ale raz nie jadłam 4 godziny, wypiłam małą butelkę wody nieg. i zwymiotowałam, poprostu muszę cały czas coś jeść. Mąż mi puka w głowe:)
Ja mam jutro wizytę i chyba ocipieje...Panie Boże chroń tą małą istotkę i pozwól nam ją kochać...synuś!
29.11.2017 mamy serduszko!
Córeńka 5 latka (2013)
Aniołek [*] hbd10 (w 7 przestało bić serduszko:() (11.05.2017)
hashimoto, podwyższona prl, homa-r 1,66-dietka -
Missjust wrote:Miałam tak właśnie wcześniej. Prawie przez 2 tygodnie. I w sumie nie było źle o ile pilnowałam częstotliwości jedzenia. No i ciągle miałam smaka na coś konkretnego. A teraz nawet wodę przełykam z trudem.
-
Hej dziewczyny.. Wczoraj pojechałam prywatnie do polskiego ginekologa (jestem w uk). Jestem załamana bo zarodek był mały jak na 6 tygodni 0.51cm a ja wg om w osmym jestem. Lekarz nie mógł znaleźć tętna..Jest mało prawdopodobne bym miała późną owulacje bo zwykle mam regularne okresy. Dzis miałam też pierwszą wizytę z angielską położną i scan wyznaczyli mi na 12 tydz, czyli za ok miesiąc. Boję się że rozwój zarodka sie po prostu zatrzymal..Tyle że ja dalej mam wszystkie objawy jak wcześniej, zmęczenie, senność, mdłości..Nie wiem co myśleć. Nastawiam sie na każdą ewentualność
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2017, 23:54
-
Dizzy spokojnie, poczekaj do następnej wizyty, stres i nerwy są teraz Twoim najgorszym wrogiem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2017, 00:37
25 dc- beta 94,52 U/l , 27 dc- beta 211,5 U/l
29 dc- beta 475,8 U/l, 34 dc beta 2628 U/l
24.04.17 jest serducho