X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2017, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamaokruszka wrote:
    Nie pozwoliłabym lekarzowi zmniejszyć dawek na podstawie samego TSH i to jeszcze w ciąży. TSH i HCG mają wspólną podjednostkę alfa, gdy beta rośnie to TSH spada, więc jakiekolwiek modyfikacje dawek leków w ciąży robi się tylko i wyłącznie na podstawie kompletu wyników czyli TSH fT3 i fT4. W przeciwnym razie można przegapić pogarszające się wyniki i doprowadzić do zaostrzenia niedoczynności. Ja od razu na początku ciąży miałam zwiększoną dawkę leków ze względu na wzmożone zapotrzebowanie na hormony w ciąży. Trzeba pamiętać, że hormony tarczycy są bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju dziecka a do około 12 tygodnia ciąży dziecko nie ma własnych hormonów i korzysta od mamy.

Dlatego jeszcze tej dawki nie zmniejszamy. Na razie obserwujemy. Myślę,że mam tak mądrego lekarza, że na podstawie samego tsh nie obniży mi dawki, tylko sprawdzi dalej :) puki co, to tylko przeszło nam przez myśl. ale dzięki za czujność :)

• magdzia26 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do grupy na fb miała być tajna zaraz zapytam Jagna0707 ja zakładała pisała parę stron wcześniej że ja utajni...

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jutro o 14:15 mam wizytę... a już za dwa tygodnie jest szansa żeby dowiedzieć się kto tam u mnie w brzuszku mieszka z synkiem na prenatalnych się dowiedziałam właśnie ;)

Zołzimagic lubi tę wiadomość

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • lolapola Przyjaciółka

Wysłany: 8 maja 2017, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do dziewczyn z niedoczynnością. Od stycznia tego roku biorę euthyrox 25. Wówczas moje tsh wynosilo 6,1. W marcu spadło do 1,3. Gdy w połowie kwietnia sprawdzałam bete zrobiłam tez tsh, wyszlo 2,5. Lekarz na pierwszej wizycie kazał zwiększyć dawkę leku do 50mg. Kilka dni temu powtórzyłam badania, tsh 2,91. Jednak lekarz na razie mówi żeby ostac przy dawce 50, nie zwiększać bo stosunek do ft4, (ost wyszlo chyba 17) jest dobry. Za miesiąc mam powtórzyć badania i wtedy zobaczy vo dalej. Przyznam ze chyba pewniej bym sie czuła zwiększając dawkę, chociażby np ns zmianę 50-75, 50-75 itd.. Chyba najlepiej będzie zapisać sie do endokrynologa? Tylko u mnie nawet prywatne wizyty to i z miesiąc trzeba czekac

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie, córa od kilku dni wstaje o 8 a nie o 6 :) i wstaje taka wyspana :).

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2017, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    x

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2017, 07:55

Jacqueline, magdzia26, Lady Savage, Edith, Aztoria, migiem, Wachciowa, Jooozefka, Mama Sowa, belle_maman88, A85K, editchen, Nola, Sunshine_111, Tizzi lubią tę wiadomość

• zapachmalin Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lolapola wrote:
    Mam pytanie do dziewczyn z niedoczynnością. Od stycznia tego roku biorę euthyrox 25. Wówczas moje tsh wynosilo 6,1. W marcu spadło do 1,3. Gdy w połowie kwietnia sprawdzałam bete zrobiłam tez tsh, wyszlo 2,5. Lekarz na pierwszej wizycie kazał zwiększyć dawkę leku do 50mg. Kilka dni temu powtórzyłam badania, tsh 2,91. Jednak lekarz na razie mówi żeby ostac przy dawce 50, nie zwiększać bo stosunek do ft4, (ost wyszlo chyba 17) jest dobry. Za miesiąc mam powtórzyć badania i wtedy zobaczy vo dalej. Przyznam ze chyba pewniej bym sie czuła zwiększając dawkę, chociażby np ns zmianę 50-75, 50-75 itd.. Chyba najlepiej będzie zapisać sie do endokrynologa? Tylko u mnie nawet prywatne wizyty to i z miesiąc trzeba czekac

Ja mam nadczynność więc nie do końca w temacie ale mam pytanie, leczysz się w pl? Ja w pierwszej ciąży tez usłyszałam że kilka miesięcy na wizytę musze czekać a prywatnie tez dość długo... i okazuje się, że nie do końca. Wg prawa kobieta w ciąży musi zostać przyjęta w ciągu dwóch tygodni na pierwszą wizytę jeśli się leczy bądź ma skierowanie np od rodzinnego. I potem przez całą ciążę pozostaje pod opieką endo. Ja miałam co 2 tygodnie wizyty przez całe 9 miesięcy. Także wystarczy ze załatwisz sobie skierowanie a potem dzwoniąc na NFZ powiesz ze jesteś w ciąży i wtedy muszą znaleźć Ci termin. Pamiętam jak ja na to narzekłam lekarce (poszłam prywatnie a ona załatwiła mi wizytę u swojej znajomej na fundusz) a ona na to że jakbym miała czekać tyle czasu to zdążyłabym urodzić, poza tym w ciąży konieczne są częste wizyty i to kosztuje naprawdę mnóstwo kasy. Także udało się zadzwonić lekarka powiedziała, że za 3 dni i potem już byłam rejestrowana co 2 tyg.
    Oczywiście to tylko rada ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2017, 08:43

• Mamaokruszka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lolapola wrote:
    Umów się do endokrynologa na NFZ, tak jak napisała Zapachmalin, muszą Ci znaleźć termin w ciągu dwóch tygodni jak jesteś w ciąży. Mi endokrynolog kazała utrzymywać TSH na poziomie 0.8-1.0, zaraz po zajściu w ciążę miałam lekko zwiększoną dawkę. Nie zmieniałabym dawki na własną rękę bo wyniki masz jeszcze całkiem przyzwoite (w wielu krajach powiedzieli by, że wręcz idealne), poczekaj na wizytę u endo, zrób fT3 i fT4, żeby wiedzieć jak działa tarczyca i przede wszystkim nie zamartwiaj się bo wyniki serio masz jeszcze całkiem przyzwoite.

relg2n0ax4qs6djf.png
    Asia, mama Aniołka Adasia 05.07.2016 (*)
    Forumowa tabelka KLIK!
    916au6bdty1b5a3d.png
  • fema86 Przyjaciółka

Wysłany: 8 maja 2017, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    Dlatego jeszcze tej dawki nie zmniejszamy. Na razie obserwujemy. Myślę,że mam tak mądrego lekarza, że na podstawie samego tsh nie obniży mi dawki, tylko sprawdzi dalej :) puki co, to tylko przeszło nam przez myśl. ale dzięki za czujność :)

Ja biorę euthyrox n 25. I sama się zastanawiałam dlaczego, gdyż tsh wg. widełek na wynikach było w normie. W sumie to na wizycie byłam tak zaaferowana ❤ że zapomniałam wziąć recepty :-) i nawet nie pytałam co i jak. Jak patrzyłam na normy w necie dla kobiet w ciąży to teoretycznie również się w nich mieściłam, ale lekarz powiedział za wysokie to za wysokie. W końcu jest lekarzem, zastępcą ordynatora w szpitalu, rocznie prowadzi 400 ciąż to chyba wie co mówi :-)

M.
    Udało się w 3 cs.
    756a4dc8268c00131fe5432c2f2d61d0.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • chicken Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dzis wizyte o 14:00... Wczoraj bylam spokojna, a dzis sie zaczelam mocno denerwowac :/ Chcialabym juz byc PO i uslyszec dobre wiesci...

geeky-2017-12-12.jpg
  • Zołzimagic Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chicken trzymam kciuki:)

• magdzia26 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chicken powodzenia ja też już się stresuje...

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grupa na fb jest już grupa tajna. Była że statusem "zamknieta" żeby wszystkie które chciały mogły do niej dołączyć. Ogólnie jeżeli któraś będzie chciała dołączyć teraz czy za miesiąc albo jeszcze później to piszcie do mnie na priv :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2017, 09:23

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chicken - powodzenia :)

Moja wizyta dopiero za 10 długich dni. Maluszek powinien mieć wtedy jakieś 2,3cm - tyle miał w zeszłym roku dzidziuś jak ciąża obumarła, wg usg było 9t0d i tak też będę miała tą wizytę, w 9t0d.

Mam nadzieję, że tym razem będzie dobrze, mimo znikomych plamień ;)

Na wieczór wczoraj było mi niedobrze, od rana dziś też mi niedobrze... Choć jeszcze nie mam ochoty przytulić porcelany...

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, ze wiele z Was jeszcze się nie pochwaliło błogosławionym stanem w ciąży. Ja też nie, ale ten moment zbliża się nieubłaganie. Jak powiedziałyście pracodawcy o ciąży? jaka była reakcja? Ja o swojej pierwszej ciąży powiedziałam wprost, było miło, były gratulacje, wsparcie, ale też duże zaskoczenie :) Niestety tydzień później dzwoniłam z informacją, że jadę do szpitala. Teraz szefowie myślą chyba, że odłożyliśmy decyzję o dziecku (sama im tak powiedziałam jakiś czas temu przy podpisywaniu nowej umowy), więc pewnie będą zaskoczeni, ciekawa jestem reakcji, ale też się lekko stresuję.

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chiken powodzenia

nesairah normalnie, idziesz mowisz że jesteś w ciąży i już. Do tego nie trzeba się przygotowywać, kupować kwiatów itd, wręczasz l-4 jestem w ciąży i nara.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • fema86 Przyjaciółka

Wysłany: 8 maja 2017, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie naczelnik wiedziała praktycznie od samego początku (sama mnie namawiała na zrobienie testu). Dyrektor jeszcze nie wie, ale i tak dowie się od mojej naczelniczki, bo ja raczej już nie wrócę do porodu, więc ona czeka tylko na mój znak.

M.
    Udało się w 3 cs.
    756a4dc8268c00131fe5432c2f2d61d0.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w pracy wiedzą już od kwietnia bo musiałam wysłać wniosek o przerwanie wychowawczego żeby móc przejść na l4 ogólnie nie było mnie w pracy odkąd zaszlam w ciaze z synkiem więc już ponad 3 lata...
    Co do reszty to najbliższą rodzina wie od początku reszcie nie czuje potrzeby się chwalić ;)

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    Chiken powodzenia

nesairah normalnie, idziesz mowisz że jesteś w ciąży i już. Do tego nie trzeba się przygotowywać, kupować kwiatów itd, wręczasz l-4 jestem w ciąży i nara.

Ja nie mam zamiaru rzucać L4, bo chcę pracować. W poprzedniej pracy zrobiłabym dokładnie tak jak mówisz (pracowałam w sklepie odzieżowym i nie lubiłam tej pracy). Tutaj jednak chcę pracować jeszcze kilka miesięcy jeśli wszystko będzie ok, więc... pewnie skończy się na luźnej rozmowie, jak ostatnio. Ciekawe jak zareagują współpracownicy :P

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2017, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chiken-co na pewno będą to dobre wieści. Trzymam kciuki
    Jacqueline-szybko zleci i również usłyszysz dobre wieści
    Ja też jestem niecierpliwa, wizyta 19maja, Ale powtarzam sobie jest dobrze. Masz objawy, więc się nie martw.

‹‹ 304 305 306 307 308 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ