X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • k878 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja owoców jem teraz mało; teraz nic ciekawego nie ma; chemiczne truskawki i jabłka (równie chemiczne, bo inaczej jak by wytrzymały od jesieni); jeden jakiś owoc dziennie, bo mimo wszystko lubię

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aknelam wrote:
    Muszę się zaopatrzyć w białe winogrona, bo po różowych/fioletowych swędzą mnie usta i nie dam rady zjeść więcej niż kilka sztuk, a ostatnio w sklepach widuję tylko te.

Ja wiem co by mi pomogło, kawa z mlekiem - ale jak się dowiedziałam o ciąży to odstawiłam, ekspres stoi nieużywany i jakoś nie mogę się przemóc żeby choć jedna kawę dziennie wypić.

Poza tym mam problem z laktozą i przed ciążą po zwykłym mleku, serkach itp. mogłam mieć małą rewolucję żołądkową, a teraz nic, wszystko mi smakuje bez konsekwencji.
    no to faktycznie nie ryzykuj z mlekiem, a spróbuj może inki?

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jooozefka wrote:
    Dziewczyny powodzenia na dzisiejszych wizytach :) kciukam za wszystkie :)

A ja dziś wydałam 356 zł za badania pierwszego trymestru...zapomniałam, że to, aż tyle kosztuje...no nic oby tylko było wszystko w porządku :) A Wy ile płaciłyście? czy tp tylko w mojej miejscowości takie stawki za badania dla ciężarnych?

(zrobiłam toxo, cytomegalię, hiv, hcv, tsh, ft3, ft4, glukozę, wit. D3 i kwas foliowy, zwykłą morfologię, cukier na czczo...gratis pani zrobiła mi żelazo)

cytomegalii nie robiłam; a to ona i toxo chyba najwięcej kosztuje. Wit D i kwas foliowy to chyba nadprogramowe; miałam badane przed ciążą i nie powtarzałam.

Zapłaciłam 0 zł, bo mam w abonamencie.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jooozefka wrote:
    Dziewczyny powodzenia na dzisiejszych wizytach :) kciukam za wszystkie :)

A ja dziś wydałam 356 zł za badania pierwszego trymestru...zapomniałam, że to, aż tyle kosztuje...no nic oby tylko było wszystko w porządku :) A Wy ile płaciłyście? czy tp tylko w mojej miejscowości takie stawki za badania dla ciężarnych?

(zrobiłam toxo, cytomegalię, hiv, hcv, tsh, ft3, ft4, glukozę, wit. D3 i kwas foliowy, zwykłą morfologię, cukier na czczo...gratis pani zrobiła mi żelazo)
    ja nic, bo mimo że chodzę prywatnie, to posłam też na nfz by mieć darmo te wszystkie badania.

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Jooozefka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    cytomegalii nie robiłam; a to ona i toxo chyba najwięcej kosztuje. Wit D i kwas foliowy to chyba nadprogramowe; miałam badane przed ciążą i nie powtarzałam.

Zapłaciłam 0 zł, bo mam w abonamencie.

Farciara :)...tak nadprogramowo bo wcześniej miałam niedobory...

Mama: c 2010; s 2011; c 2012 c 2017;
    i aniołków (*) 2009;2014
  • k878 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cytomegalię na nfz robiłaś? a ja jak trafiłam do lekarza i to chciałam zbadać to mi powiedział, że w koszyku tego nie ma

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • k878 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ile mialaś D3? ja miałam ok 20. lekarka stwierdziła, żeby po prostu brać 1000% dziennego zapotrzebowania (2000 IU), bo tyle się bierze i już. branie takiej ilości przez bardzo długi okres może spowodować nadmiar. Mój mąż też miał ok. 20 i po kilku miesiącach brania 2000% miał taki sam wynik, więc chyba ciężko to przedawkować.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • aknelam Ekspertka

Wysłany: 16 maja 2017, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    aknelam - to pij troche samego mleka, bo to ono w kawie ma takie działanie

u mnie w rodzinie się stosuje jako środek przeczyszczający kiszone ogórki popite kefirem; ale jak ktoś nigdy tego nie stosował, to może być bomba atomowa

śliwki na pewno, w ogóle suszone owoce
    i pieczywko pełnoziarniste; ja jakiś rok temu się przestawiłam i jem wyłącznie takie, tak samo makarony, kluchy, wszystko z mąki co najmniej mieszam pół na pół. W święta jak się najem ciasta to umieram :-)

ja w ciąży mam takie mieszanki zachciankowe,że normalnie to już dawno z wc bym nie wychodziła ;) kupię sobie dla odmiany te winogrona, o których wcześniej pisałyśmy, śliwki i może faktycznie na próbę jakieś pełnoziarniste pieczywo.

Amus - nie wiem czy jem dużo owoców,ostatnimi czasy trochę więcej niż wcześniej na pewno.Codziennie obowiązkowo jabłka ( ilość to 1-2, bo męczą mnie później wzdęcia), do tego surówka warzywna do obiadu albo kolacji, i w zależności od tego jak mnie najdzie ochota to kawałek arbuza, pomarańcze, ale to też nie tak,że codziennie. Ja ogólnie jestem dość owocowa, a jak już przychodzi wiosna-lato, to na okrągło mogłabym jeść same warzywa albo owoce.

• magdzia26 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    ja owoców jem teraz mało; teraz nic ciekawego nie ma; chemiczne truskawki i jabłka (równie chemiczne, bo inaczej jak by wytrzymały od jesieni); jeden jakiś owoc dziennie, bo mimo wszystko lubię
    Jabłka są przechowywane w specjalnych chlodniach u sadownikow w optymalnej teperaturze po zbiorze są tam zamykane i zostaje wypompowane powietrze i otwierana taka komora jest dopiero jak przyjeżdża transport po paru miesiącach nawet

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na zaparcia najlepsze bułki grahamki albo chleb graham, suszone owoce(sliwki, rodzynki itp) dużo warzyw one mają sporo blonnika

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2017, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na zaparcia dieta nie pomaga do konca. Odkąd biorę duphaston to mam problem. Może przez ten czas byłam raz sie załatwić normalnie bez pomocy. Tak to co 3dni biorę te czopki Eva qu.

• Zołzimagic Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pijcie duzo wody. Bo nawet jak będziecie jesc duzow blonnika a malo pic to z kupy nici :D

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Jozefka ja polazlam do dr 1 kontaktu i mi wszystkie poza cyto i toxo wypisal :)

Nie wiem co z tymi owocami duzo ich jecie? Cukier mi po nich skacze :)
    nie, 2 śliwki jeśli są małe, albo garść winogron.

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Modrzewiowa Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zołzimagic wrote:
    Dziewczyny pijcie duzo wody. Bo nawet jak będziecie jesc duzow blonnika a malo pic to z kupy nici :D

Bardzo dużo w tym racji!
    Woda jest dla nas bardzo ważna, poza ciążą, a w ciąży to już w ogóle.
    Jednym z dobrych patentów na zaparcia jest wg mnie miód - pieczywo pełnoziarniste z miodem wieczorem i rano zwykle jest efekt. Spróbujcie ;)

dev358pr___.png

Franciszek :*
    10.05.2017 r. serduszko naszego Serduszka :)

cbpregz2jivxh5d2.png

Me­dicus cu­rat, na­tura sa­nat
  • chicken Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ara wrote:
    chicken spokojnie, ja też nie mogę zlokalizować serducha ale totalnie się tym nie przejmuję, bardziej jako eksperyment to traktuję ;)
    Ktory tydzien? :) I czym probujesz?

geeky-2017-12-12.jpg
  • chicken Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    Na zaparcia najlepsze bułki grahamki albo chleb graham, suszone owoce(sliwki, rodzynki itp) dużo warzyw one mają sporo blonnika
    Ja mam ra zna jakis czas zaparcia ale potem orzechodzi i siedze w wc 2 razy dluzej :P
    Generalnie nie mam z tym problemu. U mnie pomaga nabial :)
    Ostatnio zmagalam sie raczej z delikatnymi biegunkami niz zaparciami

geeky-2017-12-12.jpg
  • Wachciowa Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Mamusie.
    Wróciłam z labo i z shoppingu. Co za wredne pielęgniarki dzisiaj spotkałam. Jeszcze jutro usg i będę wiedzieć co z moja Dzidzia. :)
    Widziałam piękne czerwone czereśnie.. Zwazylam garść i odłożyłam. 39 zł kg. Poczekam jeszcze troszku. ;)
    A co do picia wody. Najnowsze wytyczne mówią, że prawidłowy
    Przelicznik wody to jest 400 ml/10 kg masy ciała. ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2017, 12:05

f2wl2n0ajybxw4ws.png

2nn33e3kzqao0cl3.png
    06.06.19 174
    09.06.19 857
    21.06.19 <3
    12.07.19 2.69cm
    07.08.19 7.19cm💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2017, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pije mega dużo wody, bo 3litry dziennie.

• aknelam Ekspertka

Wysłany: 16 maja 2017, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przetestuję wszystkie sposoby ( nie na raz oczywiście) i dam znać czy zadziałało ;)

Co do picia wody, to ja pije bardzo dużo. I to nie tylko woda, ale i soki. Zwykła herbata rzadziej, ewentualnie melisa, albo miętowa raz dziennie.
    Możliwe,że duży udział w tych zaparciowych problemach ma styl życia, bo pracę mam siedzącą,co prawda staram się dużo chodzić spacerować itd, ale jak mam więcej wolnego to wolę poleżeć w łóżku, poczytać książkę, albo zrobić sobie dłuższą drzemkę- szczególnie wtedy, kiedy po jakiejś większej aktywności zaczynają mi dokuczać bóle krzyża.

• Mamabyc3 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do zaparć wszytsko co ma błonnik czyli 2 jabłka, 2 kawałki chleba z ziarnami ( prawdziwy) DUZOOO wody, śliwki figi ( uwaga na cukier) siemie lniane. Jak najmniej tłustego jedzenia, ruch, jedzenie w równych odstępach. I to co wiele osób zapomnia chodzenie wtedy kiedy czuje się potrzebę i na spokojnie a nie szybko :) doraźnie można czopek glicerynowy:)

‹‹ 362 363 364 365 366 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ