X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • Mamabyc3 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zołzimagic wrote:
    Dziewczyny pijcie duzo wody. Bo nawet jak będziecie jesc duzow blonnika a malo pic to z kupy nici :D
    O boze błonnik bez wody to się zatka totalnie a nie odetka...

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2017, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pije 2 l wody plus jakies supy kawa czy herbata. Ale dzisiaj to jestem non syop glodna :( i zapychanie woda nie dziala bo mi niedobrze jest :/
    Chyba dzisiaj zjem sobie jablko hihihi

• Jooozefka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    ile mialaś D3? ja miałam ok 20. lekarka stwierdziła, żeby po prostu brać 1000% dziennego zapotrzebowania (2000 IU), bo tyle się bierze i już. branie takiej ilości przez bardzo długi okres może spowodować nadmiar. Mój mąż też miał ok. 20 i po kilku miesiącach brania 2000% miał taki sam wynik, więc chyba ciężko to przedawkować.

No właśnie ja miałam 18...więc zobaczę jak to wygląda po 2 latach supli

Mama: c 2010; s 2011; c 2012 c 2017;
    i aniołków (*) 2009;2014
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2017, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamabyc3 wrote:
    O boze błonnik bez wody to się zatka totalnie a nie odetka...
    No ale przeciez napisala by pic wode :p

• Jooozefka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze a ja piję za mało...wcześniej przed ciążą na bank ok 4l bo 2 wody a reszta to kawa, herbaty, soki...a teraz...max 1,5l wody...nie dam rady pić kawy czy herbaty od chyba 7tyg...na samą myśl mnie mdli...

Mama: c 2010; s 2011; c 2012 c 2017;
    i aniołków (*) 2009;2014
  • Mamabyc3 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    No ale przeciez napisala by pic wode :p
    Wiem że napisałam a czy moje zdanie zaprzeczylo temu chyba nie? Poprostu sobie wyobrazilam co oznaczało by pójście do WC po jedzeniu samego błonnika.... z ograniczeniem wody

• ara Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chicken wrote:
    Ktory tydzien? :) I czym probujesz?

11+3, w zeszłym tygodniu też próbowałam i też bez skutku, znaczy coś tam słychać, ale bardziej mi to pasuje do mojego tętna niż tętna dziecka ;)
    aa i też angelsounds
    w czwartek byłam na wizycie i serduszko pięknie bije także stresu nie mam generalnie, jestem ciekawa jednak kiedy na tym dopplerze uda mi się je złapać

chicken lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2017, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamabyc3 wrote:
    Wiem że napisałam a czy moje zdanie zaprzeczylo temu chyba nie? Poprostu sobie wyobrazilam co oznaczało by pójście do WC po jedzeniu samego błonnika.... z ograniczeniem wody
    Aaa rozumiem hehe :p
    Ja dzisiaj slabo trybie.
    Ide za godzine do domku, dzisiaj szybcirj bo fatalnie sie czuje.

Ja chyba bede te witaminy brala co dwa dni ten femibion bo wydaje mi sie ze ich jest strasznie duzo :/ mozna tak przyjmowac?

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2017, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wlasnie dziewczyny bo dzisiaj przyjelam i folik i femibion czyli 2x 0,4 keasu foliowego chyba nie zaszkodzilo? Wiem ze czasami sa wieksze dawki stosowane. Juz sie to nie powtorzy oczywiscie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2017, 12:58

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2017, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech- w poniedziałek mam wizytę w poradni przyszpitalnej, czytam opinie o lekarce do której mam iść i powiem szczerze mam mieszane uczucia. Oby sie nieskonczylo jedna wizytą. W zasadzie zapisałam się tam po namowie koleżanki (ona chodzi prywatnie do lekarza z tego szpitala i państwowo do poradbi-tylko do innego lekarza, w rejestracji sami wybierają lekarza, nie można sobie wybrać) bo prywatnie też mam lekarza z tego samego szpitala, badania mi wszystkie zleca, robię je z prywatnego ubezpieczenia. Już nie wiem. Mam dylemat

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2017, 13:00

• theagnes87 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zostalo mi 1,5 opakowania luteiny z checia jq oddam za cene prEsylki i koperty

iv09hdgejbmeoi5c.png

w57vskjoejp0xr0f.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2017, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    Ech- w poniedziałek mam wizytę w poradni przyszpitalnej, czytam opinie o lekarce do której mam iść i powiem szczerze mam mieszane uczucia. Oby sie nieskonczylo jedna wizytą. W zasadzie zapisałam się tam po namowie koleżanki (ona chodzi prywatnie do lekarza z tego szpitala i państwowo do poradbi-tylko do innego lekarza, w rejestracji sami wybierają lekarza, nie można sobie wybrać) bo prywatnie też mam lekarza z tego samego szpitala, badania mi wszystkie zleca, robię je z prywatnego ubezpieczenia. Już nie wiem. Mam dylemat
    Ja mam na 30 tego w przyszpitalnej ale jak slyszalam ze wpierw wizyta a potem sie umawia na usg....i tez do poludnia....wszystkie w tym dniu ciezarne przychodza na 8:00 i gdzies kolo 12 przyjmuje ostatnią to mi sie odechcialo i olewam

• chicken Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    A wlasnie dziewczyny bo dzisiaj przyjelam i folik i femibion czyli 2x 0,4 keasu foliowego chyba nie zaszkodzilo? Wiem ze czasami sa wieksze dawki stosowane. Juz sie to nie powtorzy oczywiscie.
    Ja tak biore codziennie.
    gin mi powiedziala, ze kwasu foliowego nie da sie przedawkowac :) Co innego z witaminami, na to trzeba uwazac.
    Takze bez stresu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2017, 13:10

Amus87, magdzia26 lubią tę wiadomość

geeky-2017-12-12.jpg
  • Missjust Ekspertka

Wysłany: 16 maja 2017, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. ale produkujecie :) mimo, że jestem dziś w domu to długo nadrabiam ;p , więc u mnie tak:
    BADANIA: miałam podobny zestaw, tylko bez cytomegalii i różyczki (a to chyba nie tanie), bo robiłam w grudniu i bez ft3 i 4 i wit.D, zapłaciłam 260 zł w diagnostyce, więc pewnie przy takim samym zestawie cena byłaby podobna. Na początku miałam ambicję, żeby chodzić i prywatnie i na nfz, ale doszłam do wniosku, że jestem leniwa i mi się nie chce, poza tym wcale nie uważam, żeby ciągłe tycanie malucha usg było takie 100%owo bez znaczenia. Na nfz chciałam właśnie chodzić, żeby brać skierowania na bezpłatne badania, bo przecież po coś tą kasę, wcale nie małą zabierają mi z pensji :/ mąż zapytał czy to takie ceny żeby nas nie było stać? no i rzeczywiście, to nie to że każde badanie kosztuje po 1000 zł, a że jeszcze mój gin liczy mi wizyty po znajomości jak zwykłe ginekologiczne, a nie prenatalne, to pół biedy ;P prywatnie jest wygodniej, mogę dopasować godziny wizyt i pielęgniarki traktują jak człowieka, a nie mięso, co się często zdarza na nfz. Tak więc podsumowując, doszłam do wniosku, że lepiej dla mojego zdrowia psychicznego, a co za tym idzie dla zdrowia psychicznego naszego dziecka lepiej jak pozostanę tylko przy wizytach prywatnych.
    ZAPARCIA: ja też mam ten problem raz na jakiś czas, czego koszmarnie nienawidzę, ale co zrobić. Na początku ciąży tak mnie zatkało, ze jak dotarła do mnie wizja 9ciu miesięcy z takim "korkiem" ;p to byłam załamana. Mi osobiście bardzo pomogło picie na czczo szklanki wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z połowy cytryny. później tylko trzeba odczekać pół godzinki do śniadania, ale dla mnie to była akurat, tylko musiała to być pierwsza rzecz po wstaniu, później się wybierałam, schodziłam na śniadanie, a po śniadaniu do toalety. Poza tym bardzo dobrze też na mnie działa siemię lnianie, wieczorem dwie łyżeczki zalane gorącą wodą, poczekać aż ostygnie i będzie konsystencja kisielu, wypić, a z rana wypróżnienie. Poza tym regularne picie wywaru ze śliwek suszonych - dwie, trzy śliwki zalać wrzątkiem, poczekać aż "naciągnie" i wypić, zjeść śliwki, powtarzać 2-3 razy dziennie. regularnie stosowane pomaga. No i u mnie również kawa z mlekiem - o dziwo samo mleko nie działa, ale z kawą już tak. też miałam nie pić w ciąży, ale nie jestem czasami w stanie funkcjonować bez kawy. robię słabszą niż do tej pory. A i jeszcze żeby się wspomóc biorę do pracy jako jedną z przekąsek aktivię, mi pomaga. No i ogólnie, jak mnie dopadnie to robię taki zmasowany atak i zazwyczaj pomaga ;) na razie "odpukać" już jakiś czas jest w miarę ok.

ur3qp2.png
    cravings-2017-12-14.jpg
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2017, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Ja mam na 30 tego w przyszpitalnej ale jak slyszalam ze wpierw wizyta a potem sie umawia na usg....i tez do poludnia....wszystkie w tym dniu ciezarne przychodza na 8:00 i gdzies kolo 12 przyjmuje ostatnią to mi sie odechcialo i olewam
    Nie. To tam się przychodzi na konkretną godzinę. W teorii oczywiście. Bo np mam wizytę na 9.15, Ale muszę być już tam na 8.30 co najmniej, bo panie rejestratorki mają gdzieś pacjentki oczekujące. Wiec zanim podejdę do okienka, potem mi założą kartę, to jest szansa, że akurat na 9.15 zdążę na wizytę. Ostatnio w tym szpitalu to 40min czekałam, żeby podejść do okienka. I nie było wcale dużo ludzi, tylko panie w okienkach mają czas. A co do lekarki, to podobno lekarka z klauzula sumienia. Oczywiście nie idę do niej po tabletki antykoncepcyjne, Ale nie lubię nawiedzonych lekarzy. A badania robi dość bolesne. Co po moim lekarzu, który bada tak delikatnie, Nie wiem czy wizyta mnie zadowoli. No nic. Chyba pójdę, najwyżej sie więcej nie zapiszę. Albo wyjdę w trakcie.
    Co do kw.foliowego ja mam dawkę 0.8

• Jacqueline Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus - no w Femibionie jest 0,4 mg zwykłego kwasu foliowego i dodatkowo 0,4mg pod postacią folianów, czyli w lepiej przyswajalnej formie.

Generalnie na te wszelkie witaminy zawarte w suplementach ciążowych jest większe zapotrzebowanie w ciąży. Jednak w ciąży z córką sama brałam tylko zwykły kwas foliowy i od II trymestru Femibion (wtedy jeszcze pod nazwą Feminatal).

Jeśli nie ma się problemów z przetwarzaniem kwasu foliowego, czyli homocysteinę najlepiej poniżej 7 i nie ma nic z MTHFR, to większe dawki kwasu foliowego nie zaszkodzą ;)

Ja w obecnej ciąży biorę Femibion 1 i 5mg zwykły kwas foliowy, to z zaleceń genetyk i lekarz na to przystał. No oprócz innych "cukierków" nie witaminowych ;)

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie lekarz w przychodni przyszpitalnej od razu robi usg, nie ma dodatkowych zapisów. Były, ale to na sprawy nie ciążowe ;)

Też teraz jest w teorii na godziny, są numerki, położna wyczytuje. Jednak jak ostatnio byłam na "awaryjnej" wizycie (po receptę), to np. nie było kilku osób z kolejki, jak wchodziłam były tylko 2 osoby w poczekalni, zeszło się z 10 minut bo lekarz machnął szybko usg dla potwierdzenia ciąży i wklepać to wszystko w komputer (głupota, to co w karcie wpisują dodatkowo do kompa). Wyszłam to było yyy z 8 osób ;)

W czwartek mam na 11:20 gdzieś wg numerków, ale oczywiście zjawię się dużo wcześniej. Może szybciej pójdzie, a może kogoś nie będzie (choć w to powątpiewam, bo lekarz oblegany i kolejki kosmiczne ;)

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • editchen Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zołzimagic wrote:
    Editchen a kiedy masz wizyte?
    dopiero 25 maja :(

p19uk0s3bj0yg0zy.png
    3jgxflw1n3a4d7p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2017, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zołzimagic Ty chyba jesteś z Warszawy? Myślałaś już w jakim szpitalu rodzic?

• chicken Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ara wrote:
    11+3, w zeszłym tygodniu też próbowałam i też bez skutku, znaczy coś tam słychać, ale bardziej mi to pasuje do mojego tętna niż tętna dziecka ;)
    aa i też angelsounds
    w czwartek byłam na wizycie i serduszko pięknie bije także stresu nie mam generalnie, jestem ciekawa jednak kiedy na tym dopplerze uda mi się je złapać
    Czyli jak widze nie kazda ma to szzczescie zeby posluchac na dopplerze :)
    Kupie dzis ten zel usg i zobaczymy

geeky-2017-12-12.jpg
‹‹ 363 364 365 366 367 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kiedy ginekolog może zaproponować pessaroterapię i jak przebiega wdrożenie?

Obniżenie macicy, nietrzymanie moczu, ryzyko przedwczesnego porodu – to tylko niektóre z problemów, z którymi zmaga się wiele kobiet. Dla tych, które chcą uniknąć operacji, a jednocześnie poprawić jakość życia, rozwiązaniem może być pessaroterapia. Dowiedz się więcej, czym jest ta metoda i komu jest polecana. 

CZYTAJ WIĘCEJ