X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • editchen Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    Editchen- ciekawa jestem, czy udało Ci się znaleźć serduszko na żelu do usg, napisz koniecznie :)

Jeszcze nie zdąźyłam kupić :( wczoraj założyli mi tego holtera ciśnieniowego i do 1 w nocy urywało mi rękę co 15 minut (Dosłownie; nie wiem czy przez moje grube ręce czy sprzęt, ale pompowało na maksa, kilka razy nawet nei chciało przestać, w nocy zdjełam to ustrojstwo, zaraz jadę oddać. natomiast mam krwiaki i ręką nie mogę ruszać. w nocy myślałam, że za przeproszeniem posikam się z bólu). więc może dziś uda mi się, a już na pewno jutro.

wg OM zaczynamy dziś 13 tydzień, wg I usg musimy poczekać do czwartku, a wg ostatniego USG - do jutra. nie wiem kiedy świętować ;)

Lady Savage lubi tę wiadomość

p19uk0s3bj0yg0zy.png
    3jgxflw1n3a4d7p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2017, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Licz datę z om. Ja tak liczę. 4dni w tą, czy w tą nie robi różnicy. I tak się przyjmuje, że poród 2tygodnie przed i 2tyg po terminie uznaje się zgodny z terminem :)

To już powinnaś spokojnie znaleźć serduszko. Tylko pamiętaj. Dziecko może być aktywne o różnej porze dnia i może się zdarzyć, że nie od razu znajdziesz. To się tylko nie denerwuj. Ja wczoraj wieczorem chciałam posłuchać, to mi się nie udało. Słyszałam, że pływa, ale serducha nie było słychać. A rano już tak :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2017, 07:01

editchen lubi tę wiadomość

• nesairah Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zważyłam się rano I od 30.05 schudłam ponad 1kg. Myślałam, że waga będzie szła tylko w górę. Powinnam się martwić?

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2017, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja sie martwie... Ost okres mialam 15 marca w pracy jestem od 3 kwietnia tzn tak mam umowe od razu na czas nieokreslony bo kiedys tu tez pracowalam i pracodawca mnie zna wie jak pracuje, akurat wtedy zaszlam z 1 dzieckiem...potem po porodzie pracowalam w sklepie, w sadzie dwarazy no i tutaj wrocilam w kwietniu bo babka poszla na l4 ciazowe. Pracodawca twierdzi ze zus sie doczepi i nie dostane l4 z zusu :( flatego ciagne to jeszcze ale jak dlugo???

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2017, 07:07

• Mamabyc3 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mamusie
    Tak lepiej liczyc tygodnie z om bardzo rzadko liczy się od owulacji bądź usg wiec świętuj już dziś ;D. Ja jestem w szoku ten czas tak leci niedawno zobaczyłam 2 kreski ledwo co a teraz czuje tego małego ktosia.

Szczesliwa_mamusia, agii81, magdzia26, Jooozefka, k878, editchen, Missjust lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2017, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nesairah-nie masz czym sie martwić, jeśli wyniki krwi i moczu wychodzą dobrze. Ja akurat mam skoki wagi. Jedn3go tygodnia ważę wiece, drugiego mniej. W karcie ciąży w sumie przytyłam 0.5kg. Bo jak się ważę na wizytach to tak wychodzi.

Amus-szef Cię robi w trabę. Jak masz umowę na czas nieokreślony, to dlaczego ZUS miałby się do Ciebie doczepić. Ile się zdaza sytuacji, że laski podpisują umowę, a miesiąc później są już na zwolnieniu z powody ciąży.

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja licze od ost okresu, dzifzius tak nadgonil waga ze roznica miedzy dzieckiem a ost miesiaczka to 2 dni.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2017, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szzesliwa bo 6 lat temu mialam identycxna sytuacje przyszlam do niego do pracy wtedy juz w ciazy bylam ale nie wiedzialam bo z mlodym pozno sie zorientowalam -
    pcos itp... jakos w 9 tyg... pochodzilam troche do pracy i musialam po 2 msc uciekac bo zawroty glowy mialam tsk silne ze nie szlo. No i teraz sie tu przyjelam i booom. Jeszcze przy podpisywaniu umowy szef sie smial by znowu nie bylo jak wczesniej... Badania do pracy tutaj do firmy mam juz w polowoe marca robione moze to ma znaczenie nie wiem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2017, 07:18

• Jacqueline Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szcześliwa_Mamusiu - mi pare pielęgniarek mówiło, że nie trzeba na czczo. No bo co ma mała porcja jedzenia do hormonów tarczycowych czy zwykłej morfologii? Na co ma tam wpłynąć? Jak zwykła bułka np. ma wpłynąć na białe czy czerwone krwinki bądź hormony wydzielane przez przysadke mózgową. I lekarz mi mówił, że dużo badań trzeba na czczo, ale istnieje błędne przekonanie, że jak badania z krwi to koniecznie na czczo trzeba, a jest trochę badań przed którymi normalnie można sobie coś zjeść.

Amus - no ZUS bywa upierdliwy, ale szef nie może od razu twierdzić, że nie odstaniesz kasy od ZUS-u za zwolnienie. Tylko no fakt, że umowa została zawarta tuż zanim zaszłaś w ciążę, a niestety, zależy na jakiego urzędnika się trafi. Bywają ludzie i ludziska. Trzeba czekać na rozwój sytuacji. Może jakiś normalny urzędnik się trafi i nie będzie od razu kontroli i wyjaśnień w tej sprawie ;)

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2017, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mowie szefowi ze jak cos to pojde na wyjasnienia czy cos a on ze moga mi przyznac a potem odebrac i bede musiala zwracac nie wiem czy mnie tak straszy bym chodzila czy co... Aaaa i jak mi nie przyznaja to wyjasnienia nic nie dadza bo jak nie dadzą to juz zdania nie zmienią

• Kamcia1988 Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2017, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    Zważyłam się rano I od 30.05 schudłam ponad 1kg. Myślałam, że waga będzie szła tylko w górę. Powinnam się martwić?

Nic się nie martw- wszystko zależy od tego co jadłaś, ile piłaś, czy się załatwiałaś ważąc ostatnio, od pory ważenia w stosunku do tej ostatniej wagi...

U mnie z tym ostatnio kłopot, dużo piję wody (2,5 l), jem warzywa, standardowo na śniadanie owsianka a wypróżniam się co 2-3 dni (wcześniej prawie 2x dziennie).
    Wczorajsza moja waga do dzisiejszej to -0,8 kg (wystarczy, że się załatwiłam i zjadłam lżejszą kolację).
    Także nic się nie martw :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2017, 07:41

w4sq43r8x4wdamie.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    Nie martw sie jesli masz tluszczyk jak ja to lepiej, ja przed ciaza wazylam 120 kg, teraz 113 :)

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    Szcześliwa_Mamusiu - mi pare pielęgniarek mówiło, że nie trzeba na czczo. No bo co ma mała porcja jedzenia do hormonów tarczycowych czy zwykłej morfologii? Na co ma tam wpłynąć? Jak zwykła bułka np. ma wpłynąć na białe czy czerwone krwinki bądź hormony wydzielane przez przysadke mózgową. I lekarz mi mówił, że dużo badań trzeba na czczo, ale istnieje błędne przekonanie, że jak badania z krwi to koniecznie na czczo trzeba, a jest trochę badań przed którymi normalnie można sobie coś zjeść.

Amus - no ZUS bywa upierdliwy, ale szef nie może od razu twierdzić, że nie odstaniesz kasy od ZUS-u za zwolnienie. Tylko no fakt, że umowa została zawarta tuż zanim zaszłaś w ciążę, a niestety, zależy na jakiego urzędnika się trafi. Bywają ludzie i ludziska. Trzeba czekać na rozwój sytuacji. Może jakiś normalny urzędnik się trafi i nie będzie od razu kontroli i wyjaśnień w tej sprawie ;)

No w końcu ktoś potwierdził to co ostatnio mówiła mi ginekolog - że w ciąży na czczo badania robi się tylko 2 razy. Pierwsze, bo glukoza na czczo. I drugie przy próbie cukrzycowej. Cała reszta może być po śniadaniu.

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2017, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus najlepiej pogadaj z jakaś ogarnięta księgową. To Ci wytłumaczy. A co do szefa, to myślę, że sytuacja go przerosła. Drugi raz "wykrecilas" mu ten sam numer. I może nie chce Cię puścić.

• Zołzimagic Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki pozdrowienia z Bulgarii :* codziennie Was czytam ale nie zawsze sie udzielam. Odpoczywam ,jem , czytam, opalam sie teoche, jest super :) ktoras tez pamietam miala leciec do Egiptu teraz. I jak sie czujesz w takich temperaturach? Tu pogoda nie przekracza 27 stopni, wiec jest ok. Codziennie slucham serduszka detektorem u dzieki temu jestem spokojna i moge sie tylko relaksować :)

Szczesliwa_mamusia, Lady Savage, Jacqueline, magdzia26, Wachciowa, Kamcia1988, Aztoria, Angie 31, editchen, Sunshine_111 lubią tę wiadomość

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udanego pobytu

Zołzimagic lubi tę wiadomość

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2017, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem. Mnie zawsze uczono, że powinna być przynajmniej 6godz przerwa w jedzeniu w robieniu badań. Ewentualnie w wyjątkowych sytuacjach można ta krew pobrać nie ma czczo. Ja muszę rano wziąć letrox-hormon. Muszę go wziąć przed śniadaniem. Muszę iść na czczo, bo nie mogę go łyknac i iść na krew. Bo mi zafalszuje wynik. Także chodzą na czczo. Potem letrox i śniadanko. Nie powiem, też jestem głodna, ale trudno. Wyniki są bardziej wiarygodne. Mi mówiono, że zależy co się zje, może mieć wpływ na ilość białych krwinek i hemoglobine. Ale oczywiście, każdy robi tak jak uważa :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2017, 08:01

• Anuśka...G Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2017, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Mowie szefowi ze jak cos to pojde na wyjasnienia czy cos a on ze moga mi przyznac a potem odebrac i bede musiala zwracac nie wiem czy mnie tak straszy bym chodzila czy co... Aaaa i jak mi nie przyznaja to wyjasnienia nic nie dadza bo jak nie dadzą to juz zdania nie zmienią
    Amus to prawda że ZUS ostatnio bardzo się czepia i podważa każde zatrudnienie które wiąże się z l4. Najlepiej by było żebyś miała przepracowane 3 mce i wtedy iść na zwolnienie, wtedy przez pierwsze 33 dni zapłaci jeszcze pracodawca a potem przejmie Cie ZUS...ale oczywiście zapewnić Cie w 100% nie mogę. I druga sprawa ZUS obrazu nie zabierze Ci prawa do zasiłku,najpierw wezwą Ciebie i pracodawcę do wyjaśnień...i wtedy Uwaga wszystko zależy od Twojego szefa, pamiętaj że pracodawca ma prawo zatrudnić kogo chce kiedy chce, nie ważne czy to kobieta w ciąży czy osoba która ma trzy nogi

magdzia26 lubi tę wiadomość

gann3e3klgptngn9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2017, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do badań to też zawsze mi się wydawało, że trzeba być na czczo. Do momentu aż moja ginekolog nie zaczęła mi przypominać przed każdym badaniem, że mam zjeść lekkie śniadanie. Wiadomo, że się nie obżeram, ale zdecydowanie lepiej się czuję.

• magdzia26 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska dobrze pisze :)
    Zołzimagic udanego wypoczynku :* (ahhh zazdroszcze)....
    Nesairah ja od początku ciazy schudłam 2 kg i waga powoli ale na razie idzie w dół , nie wymiotuje jedynie do 12 tc miałam mdłości fakt mało na co mam ochotę do jedzenia i często muszę się zmuszać, ale ja tam się ciesze bo nie chciałabym przekroczyć końcowej wagi z pierwszej ciąży a ze startuje z wyższej niż wtedy to się cieszę mam nadzieję max 5-6 kg przytyć

Zołzimagic lubi tę wiadomość

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
‹‹ 490 491 492 493 494 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ