Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Amus87 wrote:Dziewczyny ktoras wczoraj pisala ze zazywa dha osobno, jK ten specyfik sie nazywa? Bo ja mam witaminy osobno D,E, jod, kwas foliowy i dokupilabym sobie tylko to dha
brawo ara!
do mnie parę tygodni temu przyszedł list z zusu, od prawie 3 lat prowadziłam dg , w lutym zawiesiłam. no i przyszedł list z zus tak napisany że nawet moja księgowa nie wiedziała o co chodzi . poszłam wyjaśnić. okazało się że zrobili wielki problem z tego że przez 2 lata niby byłam na promocyjnych składkach a od września tamtego roku już byłam na pełnym zusie. jako że jestem od ponad 5 lat zatrudniona na etat to nie płacę składek oprócz zdrowotnej która w każdym przypadku wynosi 100% i nie ma na nią promocji. no i w tym zusie musiałam wypisać milion druczkow zaczynając od października 2016 z tym nowym niepromocyjnym kodem. myślałam że ich zabije że mnie ściągają z łóżka przez takie pierdoły... bo im się kurde kod nie zgadza
Mom of 3
11.2011
11.2017
06.2019 -
nesairah wrote:Jest podobno jakiś papier u nich do wypełnienia (wiem to od koleżanki z pracy, która to wypełniała), żeby wysyłali pieniądze na konto, bez tego pieniądze idą przekazem na adres zameldowania (jeśli listonosz nie zastanie nikogo w domu, trzeba się przejść na pocztę).
-
nick nieaktualny
-
Anuśka...G wrote:Pracodawca wypełniając druk do Zus Z-3 wpisuje wasz nr konta na który mają być przelewane pieniążki, jeśli tego nie zrobi wszystko się wydłuża i idzie przekazem pocztowym
W takim razie będę musiała im na to zwrócić uwagę. Dzięki za informację -
nick nieaktualny
-
Amus87 wrote:Crp sadlo do 2 , toxo ujemne, reszta w normie. Tylko ten odbierajacy chec do zycia bol glowy
co do pracy to gdybym mieszkała w innym kraju to musiałabym się zwolnić bo uważam że w moim stanie wychodzenie z domu bez męża jest niebezpieczne... często tak mam że idę i nagle mnie coś złapie, z e muszę usiąść na 10-20minut i dojść do siebie. jakbym w tym stanie miała stanąć przed 25 dzieci i wtedy takie coś by mnie złapało to kto by mnie ratował? jeszcze dzieci by sobie pod moją niedyspozycje coś zrobiły i kto by za to odpowiadał? cieszę się że w tej ciąży mam pełne prawo chorować, bo już od samego początku jestem na l4 - najpierw krwiak, potem wymioty, teraz źle samopoczucie , do tego co chwila infekcje bakteryjne i wirusowe.Mom of 3
11.2011
11.2017
06.2019 -
Lady Savage wrote:Nie mogę spać myślę o tym co mama powiedziala. Moja mama mieszka z ojczymem związek bez ślubu, ale wiecie z pielęgniarki pensji nie oplacilaby rachunków domu idt. no i mam trochę siana też pożyczył. Denerwuje mnie jego zachowanie, sprasza swoje dzieci do naszego domu. I może bym nie psioczyla, ale oni mają swoje dzieci, 2 i 4 l one wszędzie włażą i psują wszystko, poniszczył lalki Barbie, z porcelany, teraz się dorwały do porcelanowych figurek, moja mama ich nie ogarnia, a ojczym jak i rodzice tych dzieci mają w dupie co one robią i moja mama jest z tym sama, lata za nimi, a tu się goszczą, piją kawusie, ciasto. W nosie mają swoje dzieci. Już kiedyś im nagadałam, pomogło na krótką metę, dziś mama dzwoniła i mówi że to poniszczył i to, mama na moment nie usiadła bo lata za tymi gowniokami
Beznadziejne określenie "gowniokami" to raczej nie dzieci wina, a rodziców. No a mama nie może sobie dac wejść na głowę bo nigdy sobie z tym nie poradzi.
27.04 - 0.22 cm
04.05 - 0.88 cm
16.05 - 2.01 cm
01.06 - 4.48 cm
14.06 - 7.02 cm
27.07 - 269 g
07.08 - 381 g
31.08 - 604 g
28.09 - 1267 g
16.10 - 1664 -
nick nieaktualny
-
Amus87 wrote:Crp sadlo do 2 , toxo ujemne, reszta w normie. Tylko ten odbierajacy chec do zycia bol glowy
Też miałam taki ból przez kilka dni non stop. U mnie to chyba kwestia nerwów... -
A ja wróciłam od lekarza, zmienił mi się TP na 16.12 mam, czyli jestem w 15t2d.
Maluszek ruchliwy, nie chciał pokazać buzi bo był odwrócony tyłem i tylko udało nam się zobaczyć profil. Waży 110g. Płci nie zobaczyliśmy bo zasłaniał się cały czas, ginka powiedziała, że na jej oko baba bo takie wstydliwe jest i się zasłaniawkleilabym zdjecie ale nie umiem tutaj
Wachciowa, magdzia26, Lady Savage, salenne, k878, Jacqueline, Szczesliwa_mamusia, Edith, Aztoria, malysmok84, zapachmalin, Sunshine_111, Jooozefka lubią tę wiadomość
Oliwierek- 22.12.2017r. -
Odebrałam wyniki krwi i moczu, wszystkie wyniki super.
magdzia26, ara, salenne, k878, Jacqueline, Szczesliwa_mamusia, Edith, Aztoria, Lady Savage, Anuśka...G, malysmok84, editchen, zapachmalin, Sunshine_111, Jooozefka lubią tę wiadomość
-
Jagna0707 wrote:Beznadziejne określenie "gowniokami" to raczej nie dzieci wina, a rodziców. No a mama nie może sobie dac wejść na głowę bo nigdy sobie z tym nie poradzi.
-
nick nieaktualnywyniki okej
Pani chciała byc uprzejma i dała mi znac
wyśle je jutro pocztą
Nesairah u mnie nei bo nie denerwuje sieglowy nie moge obrocic w bok cały czas pulsuje okropnie ;( wziełam apap czekam na efekty
magdzia26, k878, malysmok84, zapachmalin lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Amus87 wrote:wyniki okej
Pani chciała byc uprzejma i dała mi znac
wyśle je jutro pocztą
Nesairah u mnie nei bo nie denerwuje sieglowy nie moge obrocic w bok cały czas pulsuje okropnie ;( wziełam apap czekam na efekty
Na mnie apap nie działa niestetyjedyne co to dużo snu i relaks.
-
nick nieaktualny
-
Właśnie wróciłam od pracodawcy i już wiem jak to wszystko z zusem wygląda. Faktycznie jeśli pracodawca zatrudnia więcej niż 20 osób to sam wypłaca świadczenia i rozlicza się z zusem. Stabilność finansowa bo wypłata w tym dniu co wszyscy pracownicy. Po porodzie ma się 21 dni żeby się zdeklatowac czy chce się urlop 5 miesięcy płatne 100% czy 12 miesięcy 80%. Jeśli się spóźni z deklaracja to jest się z automatu zaszeregowanym do 5 miesięcy. Nie da się zmienić.
Ja planowałam iść na zwolnienie dopiero z początkiem sierpnia kiedy to muszę przenieść się do Anglii. Z racji ciśnienia lekarz dał mi już od czerwca. W sumie wychodzę na tym dużo lepiej finansowo. Liczy się średnią z 12 miesięcy. Jeśli ma się nagrody i trzynastke to dostaje się więcej niż pobory. Jeśli było się na zwolnieniach lekarskich to może być i mniej.