X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • Anuśka...G Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Wy takie obeznane a co jesli firma zakonczy dzialanosc nim urodze l4 sie nie nalezy? Szef gada ze do grudnia bedzie na bank ale nie ufam zbytnio ;)

Ja nadal bez plci bo 70 % dla mnie to malo wiarygodne ;)
    Amus nie chce Cie wprowadzić w błąd bo ja w swoich firmach nie miałam takiego przypadku. Będę w biurze to popytam koleżanek napewno któraś miała taką sytuację. Ale napewno obejmuje Cie okres ochronny, raczej przejmie Cie ZUS

gann3e3klgptngn9.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Missjust miałabyś jeszcze jedną minutkę ? Jeśli pracujesz w zusie mialabym 2 pytania odnośnie zwolnień z zagranicy.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • 78beti Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas będzie Bartek

Ja dziś po wizycie. Czekałam na gona 3h - masakra. Jak jechał do gabinetu to wezwali go do szpitala. U młodego wszystko Ok. Świetnie dziś machał ręka wiec byłam w stanie policzyć wszystkie palce :) od przyszłego poniedziałku L4

magdzia26, k878, Jooozefka lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-73179.png
  • Anuśka...G Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jeśli faktycznie będzie dziewczynka to napewno Antosia :) a jeśli chłopiec to naprawdę nie wiem...będziemy myśleć

salenne, magdzia26 lubią tę wiadomość

gann3e3klgptngn9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My się mam nadzieję dowiemy płeć w środę, ale jesteśmy przygotowani na każdą opcję: dziewczynka Antonina, chłopiec Maksymilian :)

Missjust, magdzia26 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśka...G wrote:
    Amus nie chce Cie wprowadzić w błąd bo ja w swoich firmach nie miałam takiego przypadku. Będę w biurze to popytam koleżanek napewno któraś miała taką sytuację. Ale napewno obejmuje Cie okres ochronny, raczej przejmie Cie ZUS
    Dziekuje kochana bede wdzieczna:))

• Ewka094 Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas chłopak Oliwier, chociaż podoba mi sie jeszcze Tobiasz, ale mojemu nie. A dziewczynka Marysia albo Mirella :)

magdzia26 lubi tę wiadomość

Oliwierek- 22.12.2017r.
  • Ewka094 Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz czekam na usg polowkowe no i muszę zrobić jeszcze usg serca płodu od 18 do 20 tygodnia ;)

Oliwierek- 22.12.2017r.
  • Missjust Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Emikey, nie pracuję w zusie, tylko w biurze podatkowym, więc nie wiem czy będe umiała odpowiedzieć na to pytanie. Mogę powiedzieć tylko, że mieliśmy kiedyś klienta, który notorycznie brał zwolnienia z niemiec i nie było z tym problemu, skadało się dokładnie tak samo jak polskie, nie pamiętam tylko czy przypadkiem nie musiało być tłumaczone, ale podlegał ubezpieczeniu normalnie w Pl i miał wypłacany zasiłek, nie było z tym problemu.
    Amus nie chcę Cię wprowadzać w błąd i straszyć, bo nie jestem ego na 100% pewna. Zwolnienie należy się na bank, ponieważ jak już zaczniesz i będziesz ciągnąć to zus płaci aż do porodu. Nie jestem pewna tylko co do macierzyńskiego, bo warunek jest taki, żeby otrzymać macierzyński trzeba urodzić w trakcie podlegania ubezpieczeniu, a jak pracodawca się rozwiąże, to nie masz tego podlegania, bo jesteś z niego wyrejestrowana. Lepiej, żeby się likwidował w dzień Twojego porodu ;)

ur3qp2.png
    cravings-2017-12-14.jpg
  • emikey Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja idę na usg za 3 tygodnie. Mąż chce zobaczyć dziecko więc zamówił kompleksowe 4d z diagnostyką za granicą. Raczej w tygodniu przylecieć nie może, a u mnie w weekendy nie czynne. Więc mam nadzieję, że za 3 tygodnie też poznam płeć. Od początku czułam że chłopiec, mimo że mąż mówi, że dziewczynka. Od jakiegoś tygodnia mam przeczucie, że dziewczynka (chyba dlatego, że po 13 tyg zachciało mi się słodyczy od których stronilam wcześniej.)

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • malysmok84 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a my ze juz wiemy z nifty ze dziewczynka to bedzie Lilka...mamy kompulsywne nadawanie ksywek oboje wiec do brzuszka i o brzuszku mowimy juz Lilkosław, Lilut, Lilosława, Lilencja albo Lilik a dopiero sie rozkręcamy :D

salenne, Missjust, editchen, Aztoria, magdzia26, k878, Jooozefka lubią tę wiadomość

Lilka <3
    f2w39jcge388wdve.png

Endometrioza, Hiperinsulinemia, Hiperprolaktynemia
  • emikey Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Missjust wrote:
    Hej Emikey, nie pracuję w zusie, tylko w biurze podatkowym, więc nie wiem czy będe umiała odpowiedzieć na to pytanie. Mogę powiedzieć tylko, że mieliśmy kiedyś klienta, który notorycznie brał zwolnienia z niemiec i nie było z tym problemu, skadało się dokładnie tak samo jak polskie, nie pamiętam tylko czy przypadkiem nie musiało być tłumaczone, ale podlegał ubezpieczeniu normalnie w Pl i miał wypłacany zasiłek, nie było z tym problemu.
    Amus nie chcę Cię wprowadzać w błąd i straszyć, bo nie jestem ego na 100% pewna. Zwolnienie należy się na bank, ponieważ jak już zaczniesz i będziesz ciągnąć to zus płaci aż do porodu. Nie jestem pewna tylko co do macierzyńskiego, bo warunek jest taki, żeby otrzymać macierzyński trzeba urodzić w trakcie podlegania ubezpieczeniu, a jak pracodawca się rozwiąże, to nie masz tego podlegania, bo jesteś z niego wyrejestrowana. Lepiej, żeby się likwidował w dzień Twojego porodu ;)
    Dzieki :) właśnie chciałam usłyszeć że nie ma problemu ze swiadczrniami :)

Missjust lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Monal Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    No niby tak :D tylko...ja nadal nie wierze ze w ciazy jestem :D glupie, nie???? :P
    Jak sie czujesz??? Lepiej juz?

Wiesz, że ja też tak mam. ;-)

3jgxpc0zh44cocy1.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    A właśnie dziewczyny macie już typy imion te co znają płeć :)? Chwalcie się :) u nas będzie chyba Teoś
    U nas Nikodem

_darkblueberry lubi tę wiadomość

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Sunshine_111 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas będzie Oliwia :)

editchen, magdzia26, Jooozefka lubią tę wiadomość

mhsvf71xt0wtqk81.png
  • Kamcia1988 Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2017, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas będzie Szymuś albo Julcia :) Choć może się jeszcze zmieni...:) czekam do 18.07 może będzie wiadomo :)

magdzia26 lubi tę wiadomość

w4sq43r8x4wdamie.png
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może być Łukasz, od Luke Skywalker :P

U nas Aleksandra :)

magdzia26, Jooozefka lubią tę wiadomość

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • Sunshine_111 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ara wrote:
    no hmm miałam odpowiedzieć na ponad 20 pytań także było co pisać... 2 strony w wordzie mi zajęło + jakieś załączniki typu umowa itp.

Ara, a przypomnij i proszę, dlaczego się doczepili? Niedawno zaczęłaś pracę?

Dziewczyny, a jak w ogóle funkcjonujecie na L4? Wychodzicie na spacer, do sklepu?
    Ja mam trochę z tym stresa. W ubiegłym roku Zus skontrolował 600 tyś!!! osób na zwolnieniach! Wydaje mi się to aż nieprawdopodobne... Ja jestem na działalności, podwyższyłam składki, a takich lubią sprawdzać (ale do listopada pracowałam na etacie dodatkowo, i tam miałam wysokie składki opłacane). Niby mam kod 2 - może chodzić, ale z tego co czytałam, mogę iść do lekarza, apteki i po bułki, i jeszcze mam to udowodnić w razie kontroli... Za każdym razem jak wychodzę mam kupować bułki? ;) Nie mogę pracować, denerwować się, zatrudniam pracownika, ale nie chcę siedzieć cały czas w domu... Jak to jest z tym wychodzeniem z domu na L4?

mhsvf71xt0wtqk81.png
  • Ewka094 Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2017, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj szłam na zakupy i na trawie leżał pijak, pijaczka a miedzy nimi spało dziecko. Ta baba nogi kładła na tym dziecku. Jak to zobaczyłam to, aż sie poplakalam tak mi szkoda bylo tego dziecka. A teraz pytanie gdzie jest opieka? przeciez to bylo w publicznym miejscu. Kurcze niektórzy starają sie tyle czasu o dzieciatko i nie mogą mieć a takie scierwa tak traktuja swoje i w ogóle nie dbaja.

Oliwierek- 22.12.2017r.
  • Ewka094 Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2017, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine_111 wrote:
    Ara, a przypomnij i proszę, dlaczego się doczepili? Niedawno zaczęłaś pracę?

Dziewczyny, a jak w ogóle funkcjonujecie na L4? Wychodzicie na spacer, do sklepu?
    Ja mam trochę z tym stresa. W ubiegłym roku Zus skontrolował 600 tyś!!! osób na zwolnieniach! Wydaje mi się to aż nieprawdopodobne... Ja jestem na działalności, podwyższyłam składki, a takich lubią sprawdzać (ale do listopada pracowałam na etacie dodatkowo, i tam miałam wysokie składki opłacane). Niby mam kod 2 - może chodzić, ale z tego co czytałam, mogę iść do lekarza, apteki i po bułki, i jeszcze mam to udowodnić w razie kontroli... Za każdym razem jak wychodzę mam kupować bułki? ;) Nie mogę pracować, denerwować się, zatrudniam pracownika, ale nie chcę siedzieć cały czas w domu... Jak to jest z tym wychodzeniem z domu na L4?

Mnie też to ciekawi, ja siedzę cały czas u narzeczonego 70 km od miejsca zamieszkania.

Oliwierek- 22.12.2017r.
‹‹ 598 599 600 601 602 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ