Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Amus87 wrote:Wy takie obeznane a co jesli firma zakonczy dzialanosc nim urodze l4 sie nie nalezy? Szef gada ze do grudnia bedzie na bank ale nie ufam zbytnio
Ja nadal bez plci bo 70 % dla mnie to malo wiarygodne -
U nas będzie Bartek
Ja dziś po wizycie. Czekałam na gona 3h - masakra. Jak jechał do gabinetu to wezwali go do szpitala. U młodego wszystko Ok. Świetnie dziś machał ręka wiec byłam w stanie policzyć wszystkie palceod przyszłego poniedziałku L4
magdzia26, k878, Jooozefka lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-73179.png -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAnuśka...G wrote:Amus nie chce Cie wprowadzić w błąd bo ja w swoich firmach nie miałam takiego przypadku. Będę w biurze to popytam koleżanek napewno któraś miała taką sytuację. Ale napewno obejmuje Cie okres ochronny, raczej przejmie Cie ZUS
-
Hej Emikey, nie pracuję w zusie, tylko w biurze podatkowym, więc nie wiem czy będe umiała odpowiedzieć na to pytanie. Mogę powiedzieć tylko, że mieliśmy kiedyś klienta, który notorycznie brał zwolnienia z niemiec i nie było z tym problemu, skadało się dokładnie tak samo jak polskie, nie pamiętam tylko czy przypadkiem nie musiało być tłumaczone, ale podlegał ubezpieczeniu normalnie w Pl i miał wypłacany zasiłek, nie było z tym problemu.
Amus nie chcę Cię wprowadzać w błąd i straszyć, bo nie jestem ego na 100% pewna. Zwolnienie należy się na bank, ponieważ jak już zaczniesz i będziesz ciągnąć to zus płaci aż do porodu. Nie jestem pewna tylko co do macierzyńskiego, bo warunek jest taki, żeby otrzymać macierzyński trzeba urodzić w trakcie podlegania ubezpieczeniu, a jak pracodawca się rozwiąże, to nie masz tego podlegania, bo jesteś z niego wyrejestrowana. Lepiej, żeby się likwidował w dzień Twojego porodu -
Ja idę na usg za 3 tygodnie. Mąż chce zobaczyć dziecko więc zamówił kompleksowe 4d z diagnostyką za granicą. Raczej w tygodniu przylecieć nie może, a u mnie w weekendy nie czynne. Więc mam nadzieję, że za 3 tygodnie też poznam płeć. Od początku czułam że chłopiec, mimo że mąż mówi, że dziewczynka. Od jakiegoś tygodnia mam przeczucie, że dziewczynka (chyba dlatego, że po 13 tyg zachciało mi się słodyczy od których stronilam wcześniej.)
-
a my ze juz wiemy z nifty ze dziewczynka to bedzie Lilka...mamy kompulsywne nadawanie ksywek oboje wiec do brzuszka i o brzuszku mowimy juz Lilkosław, Lilut, Lilosława, Lilencja albo Lilik a dopiero sie rozkręcamy
salenne, Missjust, editchen, Aztoria, magdzia26, k878, Jooozefka lubią tę wiadomość
Lilka
Endometrioza, Hiperinsulinemia, Hiperprolaktynemia
-
Missjust wrote:Hej Emikey, nie pracuję w zusie, tylko w biurze podatkowym, więc nie wiem czy będe umiała odpowiedzieć na to pytanie. Mogę powiedzieć tylko, że mieliśmy kiedyś klienta, który notorycznie brał zwolnienia z niemiec i nie było z tym problemu, skadało się dokładnie tak samo jak polskie, nie pamiętam tylko czy przypadkiem nie musiało być tłumaczone, ale podlegał ubezpieczeniu normalnie w Pl i miał wypłacany zasiłek, nie było z tym problemu.
Amus nie chcę Cię wprowadzać w błąd i straszyć, bo nie jestem ego na 100% pewna. Zwolnienie należy się na bank, ponieważ jak już zaczniesz i będziesz ciągnąć to zus płaci aż do porodu. Nie jestem pewna tylko co do macierzyńskiego, bo warunek jest taki, żeby otrzymać macierzyński trzeba urodzić w trakcie podlegania ubezpieczeniu, a jak pracodawca się rozwiąże, to nie masz tego podlegania, bo jesteś z niego wyrejestrowana. Lepiej, żeby się likwidował w dzień Twojego poroduwłaśnie chciałam usłyszeć że nie ma problemu ze swiadczrniami
Missjust lubi tę wiadomość
-
ara wrote:no hmm miałam odpowiedzieć na ponad 20 pytań także było co pisać... 2 strony w wordzie mi zajęło + jakieś załączniki typu umowa itp.
Ara, a przypomnij i proszę, dlaczego się doczepili? Niedawno zaczęłaś pracę?
Dziewczyny, a jak w ogóle funkcjonujecie na L4? Wychodzicie na spacer, do sklepu?
Ja mam trochę z tym stresa. W ubiegłym roku Zus skontrolował 600 tyś!!! osób na zwolnieniach! Wydaje mi się to aż nieprawdopodobne... Ja jestem na działalności, podwyższyłam składki, a takich lubią sprawdzać (ale do listopada pracowałam na etacie dodatkowo, i tam miałam wysokie składki opłacane). Niby mam kod 2 - może chodzić, ale z tego co czytałam, mogę iść do lekarza, apteki i po bułki, i jeszcze mam to udowodnić w razie kontroli... Za każdym razem jak wychodzę mam kupować bułki?Nie mogę pracować, denerwować się, zatrudniam pracownika, ale nie chcę siedzieć cały czas w domu... Jak to jest z tym wychodzeniem z domu na L4?
-
Dzisiaj szłam na zakupy i na trawie leżał pijak, pijaczka a miedzy nimi spało dziecko. Ta baba nogi kładła na tym dziecku. Jak to zobaczyłam to, aż sie poplakalam tak mi szkoda bylo tego dziecka. A teraz pytanie gdzie jest opieka? przeciez to bylo w publicznym miejscu. Kurcze niektórzy starają sie tyle czasu o dzieciatko i nie mogą mieć a takie scierwa tak traktuja swoje i w ogóle nie dbaja.Oliwierek- 22.12.2017r.
-
Sunshine_111 wrote:Ara, a przypomnij i proszę, dlaczego się doczepili? Niedawno zaczęłaś pracę?
Dziewczyny, a jak w ogóle funkcjonujecie na L4? Wychodzicie na spacer, do sklepu?
Ja mam trochę z tym stresa. W ubiegłym roku Zus skontrolował 600 tyś!!! osób na zwolnieniach! Wydaje mi się to aż nieprawdopodobne... Ja jestem na działalności, podwyższyłam składki, a takich lubią sprawdzać (ale do listopada pracowałam na etacie dodatkowo, i tam miałam wysokie składki opłacane). Niby mam kod 2 - może chodzić, ale z tego co czytałam, mogę iść do lekarza, apteki i po bułki, i jeszcze mam to udowodnić w razie kontroli... Za każdym razem jak wychodzę mam kupować bułki?Nie mogę pracować, denerwować się, zatrudniam pracownika, ale nie chcę siedzieć cały czas w domu... Jak to jest z tym wychodzeniem z domu na L4?
Mnie też to ciekawi, ja siedzę cały czas u narzeczonego 70 km od miejsca zamieszkania.Oliwierek- 22.12.2017r.