X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • emikey Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciężarnych aż tak nie sprawdzają. Czytałam gdzieś że przyglądają się tym, które były na umowie zlecenie, dostały umowę o pracę i odrazy zaszły w ciążę. Albo tym co podwyzszyly składki. Patrzą ponoć też na wysokość poborów. Jeśli wyda im się nie realna mogą obniżyć. Tak przynajmniej wyczytałam. Nie wiem ile e tym prawdy.

Ja jestem na l4 ze względu na ciśnienie i lekarz kazał mi żyć i zachowywać się normalnie. Mogę nawet latać. Mam się po prostu nie stresować. Nie ma co schizowac że zus zadzwoni ;)

Sunshine_111 lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Sunshine_111 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewka094 wrote:
    Mnie też to ciekawi, ja siedzę cały czas u narzeczonego 70 km od miejsca zamieszkania.

To powinnaś chyba podać na L4 ten adres, pod którym będziesz przebywać. Tylko nadal nie wiem, czy wolno Ci tam wyjść do parku... ;)

mhsvf71xt0wtqk81.png
  • Kamcia1988 Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2017, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine_111 wrote:
    Ara, a przypomnij i proszę, dlaczego się doczepili? Niedawno zaczęłaś pracę?

Dziewczyny, a jak w ogóle funkcjonujecie na L4? Wychodzicie na spacer, do sklepu?
    Ja mam trochę z tym stresa. W ubiegłym roku Zus skontrolował 600 tyś!!! osób na zwolnieniach! Wydaje mi się to aż nieprawdopodobne... Ja jestem na działalności, podwyższyłam składki, a takich lubią sprawdzać (ale do listopada pracowałam na etacie dodatkowo, i tam miałam wysokie składki opłacane). Niby mam kod 2 - może chodzić, ale z tego co czytałam, mogę iść do lekarza, apteki i po bułki, i jeszcze mam to udowodnić w razie kontroli... Za każdym razem jak wychodzę mam kupować bułki? ;) Nie mogę pracować, denerwować się, zatrudniam pracownika, ale nie chcę siedzieć cały czas w domu... Jak to jest z tym wychodzeniem z domu na L4?

Ja wcale na to nie zwracam uwagi. Ciąży raczej nam nie podważą :)
    Minimum 4 dni w tygodniu jestem poza domem i nie mam zamiaru przestać bo Zus może mnie odwiedzić :)

w4sq43r8x4wdamie.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine_111 wrote:
    To powinnaś chyba podać na L4 ten adres, pod którym będziesz przebywać. Tylko nadal nie wiem, czy wolno Ci tam wyjść do parku... ;)
    L4 to nie areszt domowy ;)

Lady Savage lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Eli Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widze, ze temat imion :) U nas po burzliwej dyskusji wybrane Aleksandra, a jesli Oli jednak wyrosna jajka to Aleksander i po problemie ;)

Kamcia1988, Lady Savage, magdzia26 lubią tę wiadomość

iv096iye2nwxgbh1.png
    zi139jcgosgurbhf.png
  • Sunshine_111 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    L4 to nie areszt domowy ;)

No dokładnie!

Ale nawet pomimo ciąży wg przepisów 2- może chodzić, oznacza, że można wyjść jedynie po najpotrzebniejsze artykuły spożywcze... Nawet w jakiejś gazecie dla ciężarnych i mam teraz o tym pisali... Jeszcze kilka lat temu nie kontrolowali chyba wcale ciężarnych, ale teraz to się podobno zmieniło. Ale generalnie widzę, że się nie przejmujecie, to może też wyluzujemy, bo to jeszcze prawie pół roku... :)

mhsvf71xt0wtqk81.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każde wyjście można tłumaczyć tym że potrzebowałaś świeżego powietrza bo było ci słabo :D

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 czerwca 2017, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewka094 wrote:
    Dzisiaj szłam na zakupy i na trawie leżał pijak, pijaczka a miedzy nimi spało dziecko. Ta baba nogi kładła na tym dziecku. Jak to zobaczyłam to, aż sie poplakalam tak mi szkoda bylo tego dziecka. A teraz pytanie gdzie jest opieka? przeciez to bylo w publicznym miejscu. Kurcze niektórzy starają sie tyle czasu o dzieciatko i nie mogą mieć a takie scierwa tak traktuja swoje i w ogóle nie dbaja.
    I nie zgłosiłas tego nigdzie? Ja bym zadzwonila na policję.
    Jak kiedyś jechałam zima tramwajem i wsiadła babka z dzieckiem, któremu ewidentnie było duszno w tym tramwaju. Dziecko miało ok 2-3lat, więc zaczęło płakać. A ta mu Po tyłku klapsa. Wkurzyłam się i mówię do niej-w głowę niech się pani pierd...ie a nie córkę. Dopiero jak się odezwałam to inni ludzie zareagowali. Babka coś tam poburczala pod nosem, ale w końcu rozpiera kombinezon córce. Było naprawdę duszno w tym tramwaju.
    Dlatego ja na taka sytuację bym zareagowala. Szkoda dziecka

• Ewka094 Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2017, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz żałuję, że nie zareagowalam, ale jutro przejdę się tam, jak dalej bedzie taka sytuacja to zgloszę to, tylko nie wiem policja cos da, tyle razy tam przejezdzaja, albo na zakupy przyjazdzaja i nie widza tego, a to pod Biedronka bylo na parkingu.

Oliwierek- 22.12.2017r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 czerwca 2017, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgłoszenie muszą przyjąć. A ci co podjeżdżają,to jacyś ślepi bezmozgowcy

• mycha91 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Nas jest Staś albo Łucja (ewentualnie Teodor albo Mati)

magdzia26 lubi tę wiadomość

p19udqk3k1omz18g.png

25 tc 870 g Uleczki <3
    19tc 290g ! Kawał - no właśnie.Kogo?
    7tc, 0.62 cm kropka i bijace serduszko <3
    5CS 12dpo - beta 99.47! 15 dpo - 361.62!!
  • [m]alina Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majac l4 ,staram sie robić zakupy w swojej okolicy i dopiero wieczorem lub w weeekend bardziej oddalam sie z domu. Trochę boje się ewentualnej kontroli.

11.12.2017 syn Adaś
  • Eli Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [QUOTE=[m]alina]Majac l4 ,staram sie robić zakupy w swojej okolicy i dopiero wieczorem lub w weeekend bardziej oddalam sie z domu. Trochę boje się ewentualnej kontroli.[/QUOTE]
    Ja mam gina 120 km od domu, zreszta na l4 jest,ze moge chodzic, wiec w ogole nie martwie sie.zusem. Mam ciaglosc pracy od ponad 10 lat, ale zmienilam prace w polowie lutego i poszlam na l4 po 2,5 mies.

iv096iye2nwxgbh1.png
    zi139jcgosgurbhf.png
  • lolapola Przyjaciółka

Wysłany: 26 czerwca 2017, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas imiona na razie Marcelinka lub Tola. Mi oprócz tego podoba sie Greta, Łucja i Marysia- mężowi nie bardzo. A jeśli jednak będzie chłopak to moze Filip.

magdzia26 lubi tę wiadomość

• Mama2kituszek Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jestem listopadówką, ale po sąsiedzku czasem i Was podczytuje:) Wypowiem się odnośnie zusu. Ja jestem z Poznania i mialam już jedną kontrolę z zusu. W domu bylam, ale spałam po relanium i nie otworzyłam drzwi. Dostalam list, miałam odpowiedzieć gdzie byłam i jeżeli u lekarza, bądz na badaniach mialam przedłożyć jakiś dowód. Wstrzymali wypłatę swiadczenia. Odpisałam szczerze jak było i pieniądze po miesiacu wplynely. Ale stresu się najadłam. L4 mam chodzące... Tak więc wiecie, gadac sobie możemy, że przecież chodzić można, ale jednak stres nam niepotrzebny i z pieniędzmi potem problem...

Sunshine_111, Wachciowa, [m]alina, k878 lubią tę wiadomość

3jgx3e3kk4xchmg3.png
    Córcia ur. w 2011r. i dwa Aniołki [*]
  • emikey Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co jeśli świadczenie wypłaca pracodawca a nie ZUS. Kto wtedy kontroluje?

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • editchen Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama2kituszek wrote:
    Dziewczyny, jestem listopadówką, ale po sąsiedzku czasem i Was podczytuje:) Wypowiem się odnośnie zusu. Ja jestem z Poznania i mialam już jedną kontrolę z zusu. W domu bylam, ale spałam po relanium i nie otworzyłam drzwi. Dostalam list, miałam odpowiedzieć gdzie byłam i jeżeli u lekarza, bądz na badaniach mialam przedłożyć jakiś dowód. Wstrzymali wypłatę swiadczenia. Odpisałam szczerze jak było i pieniądze po miesiacu wplynely. Ale stresu się najadłam. L4 mam chodzące... Tak więc wiecie, gadac sobie możemy, że przecież chodzić można, ale jednak stres nam niepotrzebny i z pieniędzmi potem problem...

Mama2Kituszek - pod ktory ZUS podlegasz (W sensie Dabrowskiego, Fabryczna?). I wyplaca Ci ZUS czy pracodawca? Ja mam do pozalatwiania sprawy urzedowe (np. zmiana dokumentow) i nikt za mnie tego nie zalatwi, wiec kurde musze wychodzic z domu :/

p19uk0s3bj0yg0zy.png
    3jgxflw1n3a4d7p2.png
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem od 9 lat zatrudniona w jednej firmie, nie widzę powodów dlaczego mieliby mi robić kontrolę. To chyba bardziej mamusie na działalności są pod lupą albo te które mają świeże umowy?

Zawsze można powiedzieć, że się było u rodziców na kilka dni, bo Cię wyręczają i możesz spokojnie wypocząć.
    Ale jak złamałam nogę to miałam kontrolę, w zasadzie to wezwanie. Nikt do domu nie przyszedł, wezwali mnie, że mam się stawić bo mieli obiekcje co do mojego zwolnienia. Złamanie kości udowej z przemieszczeniem, zespolone operacyjnie i o kulach musiałam zapie*dalać do zusu gdzie kazali mi pokazać blizny pooperacyjne i zdjęcia rtg. Debile

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja znalazłam to.

Kontrola formalna zaświadczeń lekarskich polega na sprawdzeniu, czy zaświadczenie:

nie zostało sfałszowane,
    zostało wydane zgodnie z przepisami w sprawie zasad i trybu wystawiania zaświadczeń lekarskich.

Kontrola prawidłowości wykorzystywania zwolnień lekarskich od pracy z powodu choroby polega na ustaleniu, czy ubezpieczony w okresie orzeczonej niezdolności do pracy:

nie wykonuje pracy zarobkowej,
    nie wykorzystuje zwolnienia lekarskiego od pracy w sposób niezgodny z jego celem.

Dlatego ZUS przegrywa w sądzie większość spraw. Jeśli na L4 jest że możesz chodzić, to możesz chodzić.

Ja przenosząc się do Anglii podam pracodawcy nowy adres zamieszkania bo taki mam obowiązek. Wtedy ZUS będzie mógł mi nafiukać. Niech mnie tam odwiedzają ;-)

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • ara Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 00:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine_111 wrote:
    Ara, a przypomnij i proszę, dlaczego się doczepili? Niedawno zaczęłaś pracę?

Dziewczyny, a jak w ogóle funkcjonujecie na L4? Wychodzicie na spacer, do sklepu?
    Ja mam trochę z tym stresa. W ubiegłym roku Zus skontrolował 600 tyś!!! osób na zwolnieniach! Wydaje mi się to aż nieprawdopodobne... Ja jestem na działalności, podwyższyłam składki, a takich lubią sprawdzać (ale do listopada pracowałam na etacie dodatkowo, i tam miałam wysokie składki opłacane). Niby mam kod 2 - może chodzić, ale z tego co czytałam, mogę iść do lekarza, apteki i po bułki, i jeszcze mam to udowodnić w razie kontroli... Za każdym razem jak wychodzę mam kupować bułki? ;) Nie mogę pracować, denerwować się, zatrudniam pracownika, ale nie chcę siedzieć cały czas w domu... Jak to jest z tym wychodzeniem z domu na L4?

podpisałam dodatkową umowę na miesiąc przed zwolnieniem. Nie wiedziałam, że akurat w tym miesiącu zajdę w ciążę ale cała sytuacja wyglądała mało wiarygodnie ;) a co do kontroli to też miałam i potwierdzam, że zawsze przy kodzie 2 jakoś się wybronisz ale po pierwsze odwleka Ci to wypłatę świadczenia a po drugie zawsze to jakiś stres jednak...

‹‹ 599 600 601 602 603 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ