X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2017, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salenne wrote:
    Kochana, masz bardzo ładne wyniki :)
    Dziekuje :))

Ja mam obok siebie dwa szpitalne
    W 1 juz rodzilan ehmmm zarazili mnie bakteria rozwinela sie sepsa i na mnie zwalali....
    2 teraz z tego szpitala mam dr. Szpital tez ma daremne opinie :/ i sama nie wiem :/

• emikey Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam takie pytanie zoltodzioba. Czy to, że łożysko jest na przedniej ścianie znaczy tylko, że ruchy dziecka poczuje później, czy też że będę je czuć mniej wyraźnie już do końca ciąży?

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Eli Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To dobrze, ze nie jestem jedyna, ktora odpycha od miesa, bo juz myslalam ze.jakas dziwna jestem. Czy smazone, czy duszone czuje jakos dziwny zapach i nie umiem tego zjesc na siłę. Teraz i tak mam ten plus, ze latem jest wiekszy wybor jedzenia, bo z vorka bylam jesien/zima, to nawet dobrego pomidora nie mozna bylo dostac.

aga1402 lubi tę wiadomość

iv096iye2nwxgbh1.png
    zi139jcgosgurbhf.png
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emikey - ja czułam z córką bardzo wyraźnie, pierwsze w 16t6d, codziennie od razu i to od razu puknięcia takie. Od jakiegoś 24tc było to od rana do wieczora minimum 10 ruchów na godzinę, czasem nawet z 30 jak była mega aktywna. W 19tc jak leżałam to było normalnie widać jak brzuch drgał przy kopniakach ;) Aleja hmm szczupła dość. Ogólnie czułam córkę baaaardzo wyraźnie ;)

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • nataliamonika Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eli wrote:
    Czy jest tu jakas mama, ktora tez odpycha od miesa??? Zjem wszystko, ale jak czuje zapach miesa to po prostu nie moge, tak mnie odpycha, w pierwszej ciazy mialam tak samo. Zastanawiam sie czy czyms mozna mieso zastapic? Od ryb tez mnie odrzuca.

Ja nie jem mięsa od kilku lat, ale jeśli jesteś typowym wszystkożercą, to nie polecam odstawiania go na własną rękę, zwłaszcza w ciąży, bo możesz sobie tylko zaszkodzić i doprowadzić do niedoborów. Polecałabym raczej konsultację z dietetykiem. Nie można niestety po prostu zrezygnować z mięsa na talerzu i zjeść to co na nim zostało, bo musisz zastąpić je innym pokarmem białkowym. Fakt, że w dzisiejszych czasach łatwiej jest raczej o przebiałczenie, ale w ciąży nie ma żartów i dieta musi być przede wszystkim zbilansowana. Zastąpienie mięsa roślinami to nie jest niestety temat na jeden post i nikt Ci nie przekaże takiej wiedzy w pigułce. W internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na roślinne potrawy, ale musisz wiedzieć ile musisz dostarczać białek, aminokwasów i w czym znaleźć odpowiednie składniki.

Gaja <3
    7u22krntwp1p38lc.png

27.09.2016 - Aniołek [*] 7tc
  • nataliamonika Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    A ja mam takie pytanie zoltodzioba. Czy to, że łożysko jest na przedniej ścianie znaczy tylko, że ruchy dziecka poczuje później, czy też że będę je czuć mniej wyraźnie już do końca ciąży?

Podobno i jedno i drugie, co potwierdził mój lekarz i bardzo nad tym ubolewam. Ja też nie czuję ruchów, ale za to rozchodzą mi się żebra od jakiegoś czasu i czuję się jakby przygniótł mnie tonowy słoń. Rozpieranie i rwanie nie do wytrzymania, ciężko nawet oddychać.

Gaja <3
    7u22krntwp1p38lc.png

27.09.2016 - Aniołek [*] 7tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2017, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nataliamonika wrote:
    Podobno i jedno i drugie, co potwierdził mój lekarz i bardzo nad tym ubolewam. Ja też nie czuję ruchów, ale za to rozchodzą mi się żebra od jakiegoś czasu i czuję się jakby przygniótł mnie tonowy słoń. Rozpieranie i rwanie nie do wytrzymania, ciężko nawet oddychać.
    Dokladnie. Jedno i drugie :) i slabiej i pozniej.

• Modrzewiowa Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nataliamonika wrote:
    Daj znać jak się sprawdza, bo niedługo też będę musiała kupić i zastanawiam się nad kształtem...
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/348ddeb407f3.jpg

Oooo...nie zapomnijcie o mnie. Ja dumam nad taką poduszką o 2 tygodni i sama nie wiem jaka będzie lepsza.

dev358pr___.png

Franciszek :*
    10.05.2017 r. serduszko naszego Serduszka :)

cbpregz2jivxh5d2.png

Me­dicus cu­rat, na­tura sa­nat
  • emikey Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Dokladnie. Jedno i drugie :) i slabiej i pozniej.
    :(

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie kusi ta w kształcie "U" - wygląda na taką co nie trzeba się machać z poduchą przy zmianie boku w nocy, no albo ta "C" czyli kojec ;) I też zastanawiam która lepsza dla mnie akurat by była :)

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2017, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie odrzucalo na mięso na początku, aż przyszedł taki dzień, że zapragnęłam kotleta mielonego i smakował mi jak nigdy wcześniej.

Amus-super wyniki. Teraz tylko trzeba cierpliwości do połowkowego.

U mnie będzie nerwowka przy połowkowych.

Cocco55- moja siostra rodziła w bielanskim. Chodziła do dr kucewicza. W sumie to przy porodzie uratowała życie jej synowi inna lekarka. Zdecydowała szybko o cesarce, bo inaczej mały jej by się udusił. Ja z bielanskiego znam fajna lekarke. Dr Sylwia Miśka. Świetna pani doktor. Chciałam u niej prowadzić ciążę, ale jak trafiłam na swojego doktorka, dzięki któremu udało mi się zajść w ciążę, to przy nim zostałam. Też nie żałuję. Jest świetny. Pracuje na karowej i tam będę się skłaniac do porodu.

Coco55 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2017, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    Mnie kusi ta w kształcie "U" - wygląda na taką co nie trzeba się machać z poduchą przy zmianie boku w nocy, no albo ta "C" czyli kojec ;) I też zastanawiam która lepsza dla mnie akurat by była :)
    Ja myślałam nad U, bo na boku jak leżysz to jedna noga wyciągnięta, a druga oparta o poduszkę, a przy C, poducha leży na jednej nodze, a druga leży na poduszce. Ale mnie przekonało też to do C, że łatwiej kojec zrobić i wygodne do karmienia jak fasolki nie będzie pod ręka. Bo ta poduchę też będę chciała sobie kupić w kształcie fasolki do karmienia

• Aztoria Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus super wyniki :)

Od dzis w kauflandzie sa rzeczy ciazowe, kupilam dwie koszule nocne i dwa podkoszulki bez rekawow. Kupilam tez spodnie dresowe ale sa male i nie wiem czy mozna oddac.

I kupilam pierwsza rzecz dla maluszka - trojpak skarpetek - ale sa slodkie takie male rzeczy :)

Lady Savage lubi tę wiadomość

Synuś :)
    oar8yx8d9kb4k9pj.png
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem właśnie po wizycie. Kolejny raz lekarz potwierdził chłopaka, więc wyprawkę mogę szykować :) Z małym wszystko w porządku, gin nie miał zastrzeżeń. Odpalił na chwilę opcję 4D, ale dziwnie jeszcze dziecko wygląda na tym etapie. Pytałam też o wszelkie kłucia w brzuchu, podobno to normalne, nie ma się czym martwić. Jutro umawiam się na prenatalne.

Obiecałam wkleić swoją wyprawkową listę rzeczy do kupienia:

UBRANKA
    5-7x body z długim rękawem
    3-5x body z krótkim rękawem
    2-3x półśpiochy
    5-7x śpiochy
    3x cienki pajacyk
    2x gruby pajacyk
    3x cienkie czapeczki
    gruba czapeczka
    rękawiczki
    rękawiczki niedrapki
    8-10x skarpetki
    3x sweterek/bluza
    1x kombinezon
    3-5x pieluchy flanelowe
    8-10x pieluchy tetrowe
    2x buty
    5x spodenki
    5x koszulki

KARMIENIE
    2x biustonosz do karmienia
    wkładki laktacyjne
    laktator
    woreczki do przechowywania jedzenia
    podgrzewacz do butelek
    poduszka do karmienia
    3x butelki

SEN
    łóżeczko
    pościel
    śpiworek do spania
    rożek z minky
    2x kocyk
    ochraniacz na szczebelki
    2x smoczek

PIELĘGNACJA
    wanienka
    przewijak
    termometr do wody
    2x ręcznik z kapturkiem
    zestaw do paznokci
    patyczki dla niemowląt
    oliwka
    szczoteczka do włosów
    krem Linomag
    Bepanthen Extra
    2x pampersy
    spray Octenisept
    płyn do kąpieli
    chusteczki nawilżane

INNE
    wózek 3w1
    fotelik samochodowy
    nosidełko
    komoda biała

DO SZPITALA
    3x koszula (do karmienia)
    szlafrok
    podpaski poporodowe

Piszcie śmiało, co według Was jest niepotrzebne i czego brakuje :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2017, 18:16

Aztoria, magdzia26, Zołzimagic, Nola lubią tę wiadomość

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2017, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d81476cd62fa.jpg
    To co potrzebne do szpitala. Znalazłam w gazecie "Mamo to ja"- lipcowe wydanie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2017, 18:13

• nesairah Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kilka rzeczy pominęłam, ale na mojej liście umieściłam tylko rzeczy, które muszę kupić :) Chociaż majtki jednorazowe rzeczywiście powinnam mieć, a nie mam, więc sobie dopiszę.

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2017, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majty poporodowe podobno bardzo się przydają. W moim koszyku już wylądowały. Wzięłam dwa opakowanie po 5szt. Mam nadzieję, że starczy.

• malysmok84 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cocco ja proawdze ciaze w bielanskim i tam tez planuje rodzic :)

Coco55 lubi tę wiadomość

Lilka <3
    f2w39jcge388wdve.png

Endometrioza, Hiperinsulinemia, Hiperprolaktynemia
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od tych jednorazowych wolałam te siateczkowe bardziej się sprawdziły

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do bielanskiego szpitala jak rodzilam synka to brałam go pod uwagę ale po informacji o tym ze jak dziecko musi zostać dłużej niż te planowe 3 doby to matka jest wypisywana do domu a dziecko zostaje w szpitalu zrezygnowałam bo nie wyobrazalam sobie żeby dziecko beze mnie w szpitalu zostalo

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
‹‹ 654 655 656 657 658 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ