X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umówiłam się na prenatalne, mój lekarz kazał ustalić termin na pierwszy tydzień sierpnia, więc 02.08 wydawał mi się idealny. Teraz liczę, że to będzie 22t+2d i martwię się, że za późno... maluch jest młodszy prawie o tydzień, ale mimo wszystko jakoś późno mi się wydaje. Co mnie rozbawiło, wypisał mi skierowanie na badanie refundowane, które sam będzie wykonywał :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2017, 09:05

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nesairah - dla oceny organów wewnętrznych podobno lepiej jak ciąża ma te 21t0d minimum, a jak piszesz, że masz młodszą ciążę, to myślę, że będzie w sam raz :) Ja planuję się zapisać tak na 20t i pare dni albo 21t i pare dni, ale prędzej ten pierwszy termin, mój lekarz wróci wtedy z urlopu dopiero, a ciąża u mnie zgadza się z OM czy jest nawet starsza pare dni.

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2017, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    im starsze ciąze tym lepiej w tym przedziale bo wtedy lepiej ocenia się narządy głownie serduszko

• emikey Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczęłam mieć odruch wymiotny przy łykaniu duphastonu. To chyba znak, że moje ciało ma go już dość.

Ach. Wy z początku grudnia już jedną nogą na prenantalnych, a ja z końca to dopiero niedAwno genetyczne miałam

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Sunshine_111 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    Sunshine - a dałabyś linka gdzie kupowałaś tą w kształcie U ? Ja trochę na plecach leżę, trochę na boku, różnie, no i właśnie mój mąż jest niesamowitym wiercipiętą, dziś w nocy np. oberwałam w plecy, nie jakoś boleśnie, ale poczułam jak brzuch się zatrząsnął aż no i czasem ciągnie brzuch jak leże na boku.

Kołdrę mamy dużą, ale jakoś mimo takiego zwijania podkładania i tak mi za mało tego, ucieka jakoś, spłaszcza się, a nie jest na tyle wielka żebym i ja ją sobie jako podkładkę miała i żeby się przykryć obydwoje ;) Jeszcze do mnie przemawia to, że jakby dziecko leżało potem na kanapie i na chwile musiałbym się podnieść czy coś to zaraz żeby nie kłaść do wózka to by spełniało funkcję takie kojca właśnie.

Ja kupowałam w Supermami https://supermami.pl/
    Na początku wydawała mi się twarda/napakowana, ale teraz już jest ok. :)

mhsvf71xt0wtqk81.png
  • Anuśka...G Ekspertka

Wysłany: 7 lipca 2017, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    78beti wrote:
    Kurczę wstałam dziś z bólem gardła :( można pic wapno w ciąży ? Kiedyś pisaliście co polecacie na ból gardła, możecie jeszcze raz napisać ?
    Ja na gardło brałam tabletki Prenalen, nawet skuteczne :)

gann3e3klgptngn9.png
  • Coco55 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malysmok84 wrote:
    ja prowadzę u dr. Skowyry, młody faxet, ale mega miły, życzliwy i po prostu go uwielbiam. Cokolwiek trzeba było załatwiał mi w szpitalu. Chodzę sobie też do niego prywatnie na usg (blisko szpitala na sokratesa przyjmuje) bo ja z tych nerwowych co musza co chwila sprawdzac co z małą, to jeszcze mnie ochrzania ze wydaje kase i moge zadzwonic i w szpitalu by mi sprawdził :) Wiec to taki typ- dlatego polecam bardzo. Zreszta zauwazylam ze masa lekarzy i pielgniarek go bardzo lubi bo jest sympatyczny i jak przychodze czasem cos zalatwic i sie dowiaduja ze ja jestem jego pacjentka to od razu jakos milej jest.

O szkole.rodzenia dopytam 19 na wizycie, ale nie wiem czy dam rade chodzic tam, bo jak zagladalam na strone, to maja takie godziny raczej popoludniowe, a moj M na ogol w pracy, ale zobaczymy.

O polozne tez bede pytac bo chcialabym.miec swoja. Podobno opieka na porodowce super, ale na poporodowej roznie i poelegniarki lakatcyjne straszne ale ja rozwazam swoja doule, wiec zobaczymy jak wyjdzie.

a to my chyba mieszkamy niedaleko siebie bo ja do szpitala mam 20minut spacerkiem :)
    Kochana przeprasZam że wprost Ale czy chodzisz do Dębski Clinic ? Ja się właśnie tam wybieram na pierwszą wizytę. Ja położnej chyba mi będę chciała swojej, bo podobno tam są super ale chciałabym bardZo pokój tylko dla siebie i maleństwa.

Mieszkam tuz koło biedronki jeżeli coś Ci to mówi :)

27 lat, udało się za pierwszym razem <3 <3 <3

f2w3rjjgw9gbj8uz.png
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaufam lekarzowi, skoro mówił, że pierwszy tydzień sierpnia ma być, to niech tak będzie.

Wczoraj na badaniu trochę mnie zdziwiło, że lekarz 'jeździł' głowicą tylko po prawej stronie od pępka, jakby tam była cała macica. Ostatnio miałam wrażenie, że była pod pępkiem, za to po lewej nigdy. Od początku czuję, że wszystko dzieje się po prawej stronie. Jakoś sobie wyobrażam teraz, że brzuch mi urośnie na prawo.

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • Coco55 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zołzimagic wrote:
    ja tak samo :) w 12 na 100 % DZIEWCZYNKA, teraz w 16 wyszlo ze chlopak. 18.07 mam w niemczech usg polowkow3e to zobaczymy. Jak dalej nie bedzie pewnosci,to skocze w sierpniu w PL na usg. Chociaz i tak pewnie skoczę, nawet jak bedzie pewnosc :D Bo czas powoli szykowac wyprawke a tu nie wiadomo co kupowac :D
    Mnie dziwi właśnie ze w 16 tygodniu chłopiec i nagle taka zmiana A wczoraj - dzień do 19 tygodnia mówi ze wygląda na dziewczynkę. I naprawdę oglądał dokładnie, nie ma zasadzie "nic nie widzę to pewnie dziewczynka". Zmaetwilo mnie tylko bo powiedział ze taką 100 procentową pewność to można mieć dopiero w 30 tyg jak bedziebwidac jajka... bardzo szmiesznd ;)

27 lat, udało się za pierwszym razem <3 <3 <3

f2w3rjjgw9gbj8uz.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coco55 wrote:
    Mnie dziwi właśnie ze w 16 tygodniu chłopiec i nagle taka zmiana A wczoraj - dzień do 19 tygodnia mówi ze wygląda na dziewczynkę. I naprawdę oglądał dokładnie, nie ma zasadzie "nic nie widzę to pewnie dziewczynka". Zmaetwilo mnie tylko bo powiedział ze taką 100 procentową pewność to można mieć dopiero w 30 tyg jak bedziebwidac jajka... bardzo szmiesznd ;)
    Niektóre dziewczyny już widziały klejnoty u swoich chłopców ;) przecież one nie rosną w 30tc :P

Coco55 lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100%pewnosc to każda z nas będzie mieć po porodzie

Coco55 lubi tę wiadomość

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nesairah - u mnie też bardziej po mojej lewej stronie jakby wszystko było, na prenatalnych już lekarz nawet jak mierzył, to więcej po lewej stronie, 9 dni później w szpitalnej poradni to samo, a jak pęcherz robi sie pełniejszy to właśnie twarda kula t.j. macica robi sie tak dziwnie z lewej strony ;)

Sunshine - one są z silikonowym wypełnieniem i mają zdejmowane poszewki? :)

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usg to tylko maszyna, a człowiek jest człowiekiem i też się myli. Dlatego trzeba brać poprawkę na to. Jasne że częściej się zgadza to co powiedzą z tym co zobaczysz po porodzie ale we wszystkim są wyjątki.

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że usg 4d daje już pewnosc co do płci (oczywiście jeśli dziecko nie zasłoni)

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • malysmok84 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coco55 wrote:
    Kochana przeprasZam że wprost Ale czy chodzisz do Dębski Clinic ? Ja się właśnie tam wybieram na pierwszą wizytę. Ja położnej chyba mi będę chciała swojej, bo podobno tam są super ale chciałabym bardZo pokój tylko dla siebie i maleństwa.

Mieszkam tuz koło biedronki jeżeli coś Ci to mówi :)

Tak, wlasnie do Debski Clinic :) Bardzo fajne miejsce, niezle gabinety i sprzet i cenowo barfzo spoko, przynajmniej u tego mojego.

Co do poloznej to wlasnie slyszalam ze lepiej oplacic bo roznie bywa, ale to jeszcze bede sie dowiadywac dokladnie co i jak.

Biedronek tutaj od groma :) My mieszkamy obok simply :)

Lilka <3
    f2w39jcge388wdve.png

Endometrioza, Hiperinsulinemia, Hiperprolaktynemia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2017, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja mam nadzieję, że mój Wojtuś nie okaże się dziewczynką :)

Lady Savage, emikey lubią tę wiadomość

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam taką nadzieję xD

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj znalazłam imię dla synka (jeśli nie okaże się córeczką :D). Cezary - tak mi do niego pasuje! Narzeczony tak trochę niepewnie do tego podchodzi, jemu bardziej leży Olaf, ale jeszcze go przekonam :)

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • emilydread Ekspertka

Wysłany: 7 lipca 2017, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj 20 tygodniu :)swietuje dziś sprzątaniem mieszkania :p

Boże,założyłam sobie że co miesiąc będę kupowała parę rzeczy dla Kazia, żeby rozsądnie rozłożyć wydatki. Trochę się wczorzaj zapedzilam i juz wydałam o wiele za dużo :p

Wszystko jest takie piękne.. Gdyby mąż pozwolił pewnie miałabym juz złożone łóżeczko i wózek w przedpokoju xD

Lady Savage, Aztoria, Szczesliwa_mamusia, magdzia26, Sunshine_111 lubią tę wiadomość

p19u9jcgcttxiugd.png
    23.05 Kaziu 15.00 cm <3
    *Aniołek 24.01 -10 tc*
  • emikey Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emilydread wrote:
    Witaj 20 tygodniu :)swietuje dziś sprzątaniem mieszkania :p

Boże,założyłam sobie że co miesiąc będę kupowała parę rzeczy dla Kazia, żeby rozsądnie rozłożyć wydatki. Trochę się wczorzaj zapedzilam i juz wydałam o wiele za dużo :p

Wszystko jest takie piękne.. Gdyby mąż pozwolił pewnie miałabym juz złożone łóżeczko i wózek w przedpokoju xD
    Co kupiłaś? :)

Coco55 lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
‹‹ 657 658 659 660 661 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ