Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Chcialabym karmic piersia. Zobaczymy jak bedzie. Nie lubie nachalnego namawiania na kp i negowania butli i mm (nie pisze tutaj o kims z forum a ogolnie)[/QUOTE]
Tez mam poczucie, ze matka karmiaca mm jest uznawana za gorsza i pisze to z wlasnego doswiadczenia. Wierzcie mi, ze miałam juz tak dosc, ze jak ktos pytal karmisz??? To odpowiadalam: nie, tylko nosze i przytulam...
A jak w rodzinie jeszcze urodzi kobieta, ktora przy stole karmi cyckiem, a Wy butla to juz w ogole jestescie najgorsze matki swiata... -
nick nieaktualnyZołzimagic wrote:Nesairah ja tak samo robie sobie hybrydy, spilowuje tylko do bazy. Dzięki temu mam mocniejsze paznokcie. Ostatnio mamaginekolog dodala post na temat hybrydy do porodu. Gdy ktos robi non stop to ona poleca zostanie z sama baza. Ja tak zrobie napewno.
-
P
Pierwszy raz słyszę o tym dodatku ale sprawdziłam.
Z dodatku wychowawczego mogą skorzystać tylko Ci rodzice, którym przysługuje prawo do zasiłku rodzinnego. Decydujące jest więc głównie kryterium dochodowe. Dochód nie może przekraczać 754zł na osobe -
nick nieaktualny
-
Szczesliwa_mamusia wrote:Urlop wychowawczy jest bezpłatny. Ale można dostać dodatek ok 400zl. Ale nie wiem na jakich zasadach się go dostaje. Śmieszne te pieniądze.
aaa to tego już nie doczytałamW takim razie i tak będzie mi się bardziej opłacało iść na pół roku macierzyńskiego 100% płatnego, a później pracować w domu. Temat jeszcze do przemyślenia... a jak Wy planujecie ?
-
Eli wrote:
Tez mam poczucie, ze matka karmiaca mm jest uznawana za gorsza i pisze to z wlasnego doswiadczenia. Wierzcie mi, ze miałam juz tak dosc, ze jak ktos pytal karmisz??? To odpowiadalam: nie, tylko nosze i przytulam...
A jak w rodzinie jeszcze urodzi kobieta, ktora przy stole karmi cyckiem, a Wy butla to juz w ogole jestescie najgorsze matki swiata...Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2017, 09:07
-
nick nieaktualnynesairah wrote:aaa to tego już nie doczytałam
W takim razie i tak będzie mi się bardziej opłacało iść na pół roku macierzyńskiego 100% płatnego, a później pracować w domu. Temat jeszcze do przemyślenia... a jak Wy planujecie ?
-
nesairah wrote:aaa to tego już nie doczytałam
W takim razie i tak będzie mi się bardziej opłacało iść na pół roku macierzyńskiego 100% płatnego, a później pracować w domu. Temat jeszcze do przemyślenia... a jak Wy planujecie ?
Szczesliwa_mamusia lubi tę wiadomość
-
emikey wrote:Jak najdluzej się da. Cały rok plus mam z 5 miesięcy zaległego urlopu. Potem drugie dziecko i wrócę do pracy za 4 lata
Też mam miesiąc zaległego urlopu, a na macierzyńskim nowy urlop wypoczynkowy się nalicza? -
nick nieaktualny
-
Eli wrote:Chcialabym karmic piersia. Zobaczymy jak bedzie. Nie lubie nachalnego namawiania na kp i negowania butli i mm (nie pisze tutaj o kims z forum a ogolnie)
A jak w rodzinie jeszcze urodzi kobieta, ktora przy stole karmi cyckiem, a Wy butla to juz w ogole jestescie najgorsze matki swiata...[/QUOTE]
zgadzam się, takie właśnie podejście osób trzecich wpędziło mnie w depresje poporodową, bo mogłam się dwoić troić, a karmienie piersią nie wychodziło, i takie wzroki ludzi, jakbym to ja była winna, taka wyrodna matka bo cyckiem nie karmi. Starałam się, nie wyszło. Teraz też bedę sie starać, jak nie wyjdzie trudno, i w nosie mam opinię innych. Przeważnie komentują te osoby które zielonego pojęcia nie mają jak ciężko jest karmić piersią, nie tylko dla matki to jest spore wyzwanie, ale dla dziecka też.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2017, 09:42
-
Ja nie mam problemów z paznokciami u stóp i depilacja. Co prawda nie wiem co będzie później jak nie poradzę sobie z lusterkiem to jakas przyjaciolka mnie wydepiluje
dobrze, że to zima bedzie.
Co do paznokci do porodu tudzież cc. Miałam operacje jak miałam założone żele. I to pikajace na palec normalnie działało. Kazali jedynie zmyć jeden paznokiec (mógł być u stopy) żeby widzieli czy płytka nie sinieje.
Niestety ruchów nie czuje. Czuje np jedno miejsce bardziej twarde sprawdzilam detektorem i bylo słychać chlupanie i pukanie ale czuć nic. Ja nie wiem gdzie mam łożysko, musze dopytać -
nick nieaktualnyja też tak odpowiadałam jak Eli na pytanie czy karmisz
"nieeee dziecko powietrzem żyje" i się zamykali. Wkurza mnie to pytanie, doradzanie na siłę itp. śmieszą mnie te plakaty na położnictwie "dziecko karmione piersią ma wyższy iloraz inteligencji" taki wisi u nas
czasami nie da się karmić i potem taka kobieta czuje się źle, popada w depresję itp. po co to ?? co kogo obchodzi jak karmi ?
mała spokojnie, jeszcze bedziesz prosić by CI tak po żebrach dziecko nie dawałou mnie tez całkiem spokoj dlatego serduszko sprawdzałam dwa dni temu. Nie chce codziennie bo uważam że mimo wszystko jakiś to wpływ na płód ma. Bo moje dziecko strasznie sie denerwuje na głowicę USG czy detektor.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2017, 09:53
-
nick nieaktualny