X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • Ja_Sonia Przyjaciółka

Wysłany: 17 lipca 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    Sonia ja też nie czuje i też nie zapytalam lekarza gdzie mam łożysko. Ale co by mi ta wiedza dala? I tak bym nie czuła :P a na detektorze czy na usg wyraźnie się rusza, ważę 49kg więc to też nie to...

Ja wczoraj myślałam nad kupnem detektora, bo świruję coraz bardziej. Jakby czasem dało znac że zyje i ma się dobrze, to byłabym spokojna, a tak chyba zakupie ten zestaw szpiegowski :P

Nola lubi tę wiadomość

Aniołek [*]
    Synek Maksymilian, 01.12.2017
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja_Sonia wrote:
    Jak dobrze Cię rozumiem. Ogólnie siedzenie przed biurkiem to najgorsza pozycja dla kregosłupa. Ja z tymi bólami żyję już od 3 lat, ale ja jestem po operacji lędzwiowego, zresztą średnio udanej. W tym roku miałam przejść drugą i lekarze ostrzegali żeby w ciążę nie zachodzić. Stało sie inaczej dlatego teraz musze się na maxa oszczędzać, mimo tego nadal eksploatuje plecy siedząc w pracy :P Bo bez pracy mi psycha siada, tez jestem pracuś...

Ja się zastanawiam, czy takim siedzeniem nie pogarszam tylko sprawy. Jak będzie bardzo źle, to najwyżej będę pracować z łóżka z domu.

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2017, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja_Sonia wrote:
    Ja wczoraj myślałam nad kupnem detektora, bo świruję coraz bardziej. Jakby czasem dało znac że zyje i ma się dobrze, to byłabym spokojna, a tak chyba zakupie ten zestaw szpiegowski :P
    ja kupilam na OLX za 100 zł z wyświetlaczem :) warto poszukać fajne są oferty :)

• Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    Mam pytanie może któraś się orientuje w 2014 przeszłam na L4 ciazowe później rok 80% płatnego macierzyńskiego i 2 mc zaleglego urlopu wypoczynkowego później wychowawczy i teraz znowu L4 ciazowe od końca maja... to L4 co teraz dostaje od której kwoty się powinno liczyć? Bo moja kadrowa twierdzi że to średnia z ostatnich 12 mc i nie ma znaczenia że to było 10 mc macierzyńskiego (80% pełnego wynagrodzenia) i 2 mc urlopu wypoczynkowego. Czy to L4 nie powinno być przypadkiem 100 % wynagrodzenia?
    Podstawę wymiaru wynagrodzenia chorobowego stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy. Jeżeli przez ten okres 12 miesięcy pracownik nie otrzymał wynagrodzenia np. z uwagi na urlop wychowawczy lub bezpłatny, podstawą wymiaru świadczenia chorobowego jest wynagrodzenie określone w umowie o pracę.
    Jak długo byłaś na wychowawczym? Czy w 12 ostatnich miesiącach przed majowym L-4 mieści się ten urlop wypoczynkowy? Podstawa zwolnienia po urlopie wychowawczym jest generalnie liczona tak samo, jak podstawa u nowozatrudnionego pracownika, czyli z umowy o pracę/angażu, tylko bez okresu wyczekiwania. Jeżeli w trakcie przebywania na wychowawczym w firmie były podwyżki i na takim samym stanowisku osoby miały zwiększone wynagrodzenie, to należałoby przyjąć Ci podstawę z tego zwiększonego wynagrodzenia - ale to zazwyczaj w budżetówce są takie regulacje, że np. wszystkim wartościuje się stanowisko i pensje. Mam dziewczynę w pracy, która urodziła 3 dzieci i ani jednego dnia od kilku lat nie przepracowała - najpierw L-4 cała ciąża + macierzyński + prawie pełny wychowawczy i potem znowu dwa razy to samo. Miała ciągłość absencji, nawet bez urlopu wypoczynkowego. Teraz jest w ciąży z 4 dzieckiem i podstawę zasiłku ma marniutką niestety, bo tylko z angażu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 12:04

magdzia26 lubi tę wiadomość

31.05.2016 [*] 8 tydzień - wymarzony skarb oddalił się w czasie:(
    iv09cwa10kyx03d3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2017, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podziwiam.ja bym nie dała rady. Teraz zrobię jeden pedicure i czuję mega kręgosłup. A za chwilę dojdzie większy brzuch, potem poród. A potem noszenie, karmienie, kąpanie, zabawa. O kręgosłup trzeba dbać. Nie wiem czy te wrześniu dan radę jeszcze popracowywac. Też bym w sumie chciała, bo zawsze to parę groszy więcej. A tyle ładnych rzeczy mi się podoba, które chciałabym kupić do pokoiku małego.

Z dyrektorem cieszę się, że go mam. Myślałam, że jak zacznę czuć ruchy to i się uspokoję i nie będę musiała tyle słuchac. Ale narazie świruje z jego serduchem bardziej niż na początku. W sobotę mało co się rusza i wieczorem musiałam dodatkowo posłuchać. Ech.. Tłumaczę sobie, że to wcześnie i że dopiero zacznie na dobre mnie kopać. A mimo wszystko gdzieś w głowie siedzi mi niepokój. Już bym chciała, żeby conajmniej co 2godz dał znać i puknął. Więc puki co, rano odpalam detektor. Posłucham i już mi lepiej

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się ;) wróciłam z Warszawy, było fajnie, ale podróż z powrotem, ma-sa-kra

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • ślązaczka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziwię się Wam dziewczyny że sie tak męczycie i nie idziecie na L4... Może ja troche inaczej na to patrzę bo staralismy się o dziecko 4 lata i ja jestem od początku na L4, ale i tak uwazam że niepotrzebnie ryzykujecie...
    U nas będzie chyba Piotruś - własnie dlatego że to imie przetrwa wszystkie mody, nigdy się nie znudzi i mam nadzieję, że nigdy nie będzie musiał się za nie wstydzić :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 12:09

Opolanka 85, Lady Savage, magdzia26, Nola lubią tę wiadomość

I IMSI 13.05.2016 :-(
    II IMSI 15.07.2016 :-(
    III IMSI 30.03.2017, beta 9dpt 67, 11dpt 213 :-)
    f2wlp07w6gdg3lo8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2017, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa a co ja mam powiedzieć ja czułam a teraz prawie nic.
    tez sie ciesze ze mam ten detektor. Ale sama nie umiem go obsługiwać w sensie szukam i nic. Maż ponaciska brzuch lekko i mówi "aaa tu jest" przykłada detektor i jest serduszko :P magia :P

Opolanka 85, Nola lubią tę wiadomość

• Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ślązaczka wrote:
    Dziwię się Wam dziewczyny że sie tak męczycie i nie idziecie na L4... Może ja troche inaczej na to patrzę bo staralismy się o dziecko 4 lata i ja jestem od początku na L4, ale i tak uwazam że niepotrzebnie ryzykujecie...
    U nas będzie chyba Piotruś - własnie dlatego że to imie przetrwa wszystkie mody, nigdy się nie znudzi i mam nadzieję, że nigdy nie będzie musiał się za nie wstydzić :-)
    U nas Piotruś albo Zosia i wbrew temu, co piszą tu dziewczyny, ja mam w nosie, czy takich imion w klasie u mojego dziecka będzie 5 czy 15 :)

iv09cwa10kyx03d3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2017, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piotruś super. Mój mąż ma tak na imię. Nawet sie zastanawialiśmy, czy synowi nie dać tak na imię, ale w końcu stwierdziliśmy, że nie będzie juniora i będzie miał Piotr ma drugie :)

Ja to jestem na l4, ale mam tak śmieszne pieniądze. Że co nie co staram się dorobić. Puki daje radę, ale jak się gorzej czuję to odmawiam. Chociaż to i tak 1 góra 2klientki tygodniowo. Więc nie mogę powiedzieć, że się przepracowuje. Ale podziwiam te co dają radę ba pełnym etacie. My 6lat starań. Chyba jestem rekordzistką na naszym forum grudniowym ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2017, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ślązaczka wrote:
    kochana ale u mnie poza niedogodnośćią nie ma problemów
    cukier opanowany
    watroba okej
    niedoczynnośc wyrównana
    krwiawień/plamień nie ma
    a moja praca to tylko siedzenie, nie ma stresów jakiś strasznych. Wiec uznałam ze jeszcze pochodzę troche. Gdyby coś się działo to na bank by mnie tu nie było.
    o dzidziusia staralismy sie ponad 4 lata :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2017, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opolanka 85 wrote:
    U nas Piotruś albo Zosia i wbrew temu, co piszą tu dziewczyny, ja mam w nosie, czy takich imion w klasie u mojego dziecka będzie 5 czy 15 :)
    ja mam Kubusia :D i ponoc najbardziej popularne imię ale ..... inne mu nie pasuje, Kubuś jak malowany :D i miałam to gdzieś i nadal mam ze takie popularne :D

Opolanka 85 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2017, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Szczęśliwa a co ja mam powiedzieć ja czułam a teraz prawie nic.
    tez sie ciesze ze mam ten detektor. Ale sama nie umiem go obsługiwać w sensie szukam i nic. Maż ponaciska brzuch lekko i mówi "aaa tu jest" przykłada detektor i jest serduszko :P magia :P
    Moja siostra też nigdy nie mogła znaleźć. Jej facet za to znajdował od razu. Więc rozumiem ta "magie" :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2017, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    Moja siostra też nigdy nie mogła znaleźć. Jej facet za to znajdował od razu. Więc rozumiem ta "magie" :)
    hehe czyli nei tylko ja tak mam :D

kurde nie umiem sie doczekac takich silnych ruchów z kuba takie w miare mialam w 7-8 miesiacu dopiero :/ mzoe teraz bedzie inaczej ;)

• k878 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to chyba zależy od tego kto ma jaką pracę; gdybym była w pracy, to bym nie miała kiedy zjeść i pójść do toalety, nie mówiąc o pisaniu na forum czy porządnym wyspaniu się, więc uważam, że podjęłam z ginem dobrą decyzję, jeszcze mnie ostatnio nękają bóle brzucha i głównie leżę, więc pewnie wylądowałabym na L4 i tak

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    A ja już teraz znajduję po kilku sekundach. A tak Wam tego zazdrościłam, jak sama nie umiałam wykryć :) Ale dzidzia cały czas niziutko :)

iv09cwa10kyx03d3.png
  • malysmok84 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No w temacie imion tez mysle ze grunt zeby rodzicom sie podobało i zeby dziecko, niewazne co bedzie robic w zyciu, czulo sie z nim swobodnie. Aczkolwiek sa takie dzikie kombinacje, ze ja sie czasem zastanawiam co komu przychodzi do glowy. Szczegolnie jak w zestawieniu z nazwiskiem az zgrzyta w zebach. Wyobrazcie sobie miny nasze i zebranych, jak na chrzcinach corki znajomych usluszelismy ze wybrali imie Emma Polinezja...a nazwisko maja totalnie polskie typu Kowalczuk, czy Kapustka...

Za to mnie totalnie zniechecono do imienia Amelia, jak moj znajomy fizjoterapeuta powiedzial ze po łacinie, a wiec w medycznym zargonie to oznacza plód bez kończyn.No zmroziło mnie, ale faktycznie tak jest...hardcore totalny bo Amelek wokol biega masa

Lilka <3
    f2w39jcge388wdve.png

Endometrioza, Hiperinsulinemia, Hiperprolaktynemia
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opolanka 85 wrote:
    Podstawę wymiaru wynagrodzenia chorobowego stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy. Jeżeli przez ten okres 12 miesięcy pracownik nie otrzymał wynagrodzenia np. z uwagi na urlop wychowawczy lub bezpłatny, podstawą wymiaru świadczenia chorobowego jest wynagrodzenie określone w umowie o pracę.
    Jak długo byłaś na wychowawczym? Czy w 12 ostatnich miesiącach przed majowym L-4 mieści się ten urlop wypoczynkowy? Podstawa zwolnienia po urlopie wychowawczym jest generalnie liczona tak samo, jak podstawa u nowozatrudnionego pracownika, czyli z umowy o pracę/angażu, tylko bez okresu wyczekiwania. Jeżeli w trakcie przebywania na wychowawczym w firmie były podwyżki i na takim samym stanowisku osoby miały zwiększone wynagrodzenie, to należałoby przyjąć Ci podstawę z tego zwiększonego wynagrodzenia - ale to zazwyczaj w budżetówce są takie regulacje, że np. wszystkim wartościuje się stanowisko i pensje. Mam dziewczynę w pracy, która urodziła 3 dzieci i ani jednego dnia od kilku lat nie przepracowała - najpierw L-4 cała ciąża + macierzyński + prawie pełny wychowawczy i potem znowu dwa razy to samo. Miała ciągłość absencji, nawet bez urlopu wypoczynkowego. Teraz jest w ciąży z 4 dzieckiem i podstawę zasiłku ma marniutką niestety, bo tylko z angażu.
    Na L4 pierwszej ciąży byłam jakoś od 01.2014-10.2014 później macierzyński od 10.2014-10.2015 później 2 mc wypoczynkowego i od stycznia 2016 do 22.05.2017 (czyli ponad rok) na wychowawczym

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    kochana ale u mnie poza niedogodnośćią nie ma problemów
    cukier opanowany
    watroba okej
    niedoczynnośc wyrównana
    krwiawień/plamień nie ma
    a moja praca to tylko siedzenie, nie ma stresów jakiś strasznych. Wiec uznałam ze jeszcze pochodzę troche. Gdyby coś się działo to na bank by mnie tu nie było.
    o dzidziusia staralismy sie ponad 4 lata :)

U mnie podobnie, praca bez stresu, jednak w pozycji siedzącej 8h. Oprócz tego mam tylko problemy z morfologią, ale na L4 też bym je miała i w pracy mi nie przeszkadzają. Nic z łego póki co się nie dzieje, oprócz tego, że jestem trochę zmęczona. Czekam, aż lekarz mi zaproponuje L4 :)

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opolanka czyli jak dobrze rozumiem powinnam dostać kwotę z umowy a nie średnia z 12 mc sprzed wychowawczego (czyli 80% mojej pensji bo to był macierzynski)

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
‹‹ 720 721 722 723 724 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ