Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
magdzia26 wrote:Dzisiaj dzwonilam żeby mi wyjaśniła to i się upiera że jak byłam na wychowawczym to te 12 miesięcy bierze się sprzed wychowawczego...czyli u mnie wychodziły macierzynski
http://www.infor.pl/prawo/zasilki/wyplata-zasilkow/686079,Czy-i-w-jakiej-wysokosci-przysluguje-zasilek-po-urlopie-wychowawczym-lub-bezplatnym.html
magdzia26 lubi tę wiadomość
31.05.2016 [*] 8 tydzień - wymarzony skarb oddalił się w czasie:(
-
Co do imion i ich "popularnosci" pisze tylko z własnej perspektywy i jak mnie to zawsze denerwowalo... a BTW na drugie mam Magdalena
miało być na pierwsze ale mój tata tak popil na pepkowym że jak poszedł mnie rejestrować w urzędzie to pomilil kolejność i zamiast Magdalena Katarzyna to jestem Katarzyna Magdalena
mój tata do tej pory mówi do mnie Magda całe życie a reszta Kasia
-
A i tak jak piszecie imię musi "pasować" do nazwiska ...mi się wydaje że ani Nikodem (na początku wszycy kręcili nosem bo kojarzy się z karira Nikodema Dyzmy) jak i Teodor nie są jakieś wymyślne i przesadzone i dla mnie idealnie pasują dla moich syneczkow
-
ślązaczka wrote:Ja też mam to gdzieś ile będzie Piotrusiów w klasie mojego synka bo to przecież bardzo ładne imie więc może sie wszystkim podobać
No i przerwa wszystkie mody! A ja sama ma na imię Magda i faktycznie zawsze Magd bylo u mnie w klasie i nastudiach najwięcej, ale nie powiedziałabym żeby mi to jakos przeszkadzało
Dziewczyny nie chcę tu nikogo obrazić, ale często zastanawiam się czy takie bardzo wymyślne i "oryginalne" imiona nie wynikają po prostu z kompleksów rodziców, którzy na siłe próbują byc własnie oryginalni i się "wybić"... Takie mam skojarzenia
Co do oryginalności masz rację. Udowodniono pewną prawidłowość, że wymyślne imiona nadają często rodzice z tzw. nizin społecznych, patologii, nowobogaccy itp., żeby dziecko automatycznie "awansowało" społecznie i wśród takich ludzi jest najwięcej Brajanków i Dżesik.
http://marcinteodorczyk.natemat.pl/180667,dzesiki-brajany-samanty-i-klentinki-nowe-polskie-imiona
Co do imion, które sama wybrałam, nie uważam, żeby Gaja i Teodor były imionami z kosmosu, są raczej mniej spotykane po prostu. Ja w pierwszej kolejności kierowałam się brzmieniem imienia i jego znaczeniem, ale popularność też była dla mnie istotnym kryterium.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 13:32
Gaja
27.09.2016 - Aniołek [*] 7tc -
Amus87 wrote:ale czemu nie fair ? na początku od razu deklarujesz czy chcesz 80% cały rok czy pol roku 100% a pół 60% i nie można już zmieniać. Tylko nie wiem gdzie o to wyrównanie należy sie zgłosić. Bo pewnie trzeba
Może zle sie wyraziłam, chodzi mi o to że hipotetycznie przy 80% na rok dostajesz 1100 zł miesięcznie, bo tak Ci wychodzi ze składek, więc na kosiankowe sie nie załapiesz i przez rok dostaniesz 1100x12; a jak zadeklarujesz 100% i 60%, to dostaniesz przez pół roku 1375 zł i przez następne tylko 825 zł - wiec załapiesz się na kosiankowe i ostatecznie dostaniesz 1000zł, czyli 1375x6+1000x6. Czyli druga opcja jest korzystniejsza, a tyczy się tej samej puli składkowej zus.Aniołek [*]
Synek Maksymilian, 01.12.2017 -
nick nieaktualnyJa_Sonia wrote:Może zle sie wyraziłam, chodzi mi o to że hipotetycznie przy 80% na rok dostajesz 1100 zł miesięcznie, bo tak Ci wychodzi ze składek, więc na kosiankowe sie nie załapiesz i przez rok dostaniesz 1100x12; a jak zadeklarujesz 100% i 60%, to dostaniesz przez pół roku 1375 zł i przez następne tylko 825 zł - wiec załapiesz się na kosiankowe i ostatecznie dostaniesz 1000zł, czyli 1375x6+1000x6. Czyli druga opcja jest korzystniejsza, a tyczy się tej samej puli składkowej zus.
nie wiem czy łapiemy sie na kosiniakowe czy to jest jakieś wyrównanie, ale tak jest jak napisałaśWiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 13:34
Ja_Sonia lubi tę wiadomość
-
Co do imion... fakt niektórzy moim zdaniem przesadzają. My chcieliśmy dać dziecku normalne imię, ale nie spotykane zbyt często. Na początku był Olaf, ale nie pasowało do nazwiska, za to Cezary brzmi bardzo dobrze z nazwiskiem. I zdrobnienia ładne - Czaruś, Czarek
jakoś tak nas to imię zaczarowało.
A tak zmieniając temat, jak z Waszym apetytem? Ja na początku w pierwszym trymestrze byłam ciągle głodna i jadłam duuuużo, teraz mam wrażenie, że wszystko wróciło do normy. Nie mam już napadów głodu, jem normalnie. Oby tak zostałomagdzia26 lubi tę wiadomość
-
magdzia26 wrote:Co do imion i ich "popularnosci" pisze tylko z własnej perspektywy i jak mnie to zawsze denerwowalo... a BTW na drugie mam Magdalena
miało być na pierwsze ale mój tata tak popil na pepkowym że jak poszedł mnie rejestrować w urzędzie to pomilil kolejność i zamiast Magdalena Katarzyna to jestem Katarzyna Magdalena
mój tata do tej pory mówi do mnie Magda całe życie a reszta Kasia
Skoro już trochę prywaty - moja siostra dostała imiona Monika Natalia
Zamieszanie było zawsze w lokalach wyborczych.magdzia26 lubi tę wiadomość
Gaja
Szczesliwa_mamusia wrote:Nola ja odstawiłam duphaston w zeszły poniedziałek i odpukać nic się nie dzieje. Więc chyba jest ok. A co Ci lekarz mówi na ten temat?
Ingwer-gratulacje córeczki
-
Jacqueline wrote:Nola - ja biorę Luteine 100mg w dawce 3x1, od początku ciąży. Ostatnio gin co receptę mi wypisał to przy tym dawkowaniu mam jej jeszcze na dwa miesiące. Zobaczymy co mi w czwartek powie, mam wizytę, czy to co mam to pod koniec schodzić z dawki co tydzień o tabletkę czy jak czy dłużej będę brać. Pierwszą ciąże co poroniłam była na wątku dziewczyna co brała Luteine 3x2, zmniejszenie dawki na 2x2 nawet skutkowało bólami i twardnieniami po paru dniach, to było blisko 30tc, brała prawie do końca.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 14:07
-
nesairah wrote:
A tak zmieniając temat, jak z Waszym apetytem? Ja na początku w pierwszym trymestrze byłam ciągle głodna i jadłam duuuużo, teraz mam wrażenie, że wszystko wróciło do normy. Nie mam już napadów głodu, jem normalnie. Oby tak zostało
Ja poza mdłościami nie doświadczyłam żadnych innych zmian, apetyt ten sam, zero zachcianek. Mnie do tej pory mdli, od rana do godziny 10:00, potem wszystko wraca do normy i nawet mogę kawę łyknąć. Jeszcze 3 tygodnie temu to było nie do pomyslenia...
Zauważyłam tylko że wszystko mi się dwa razy dłużej trawi, leniwy układ pokarmowy.
Aniołek [*]
nesairah wrote:Co do imion... fakt niektórzy moim zdaniem przesadzają. My chcieliśmy dać dziecku normalne imię, ale nie spotykane zbyt często. Na początku był Olaf, ale nie pasowało do nazwiska, za to Cezary brzmi bardzo dobrze z nazwiskiem. I zdrobnienia ładne - Czaruś, Czarek
A tak zmieniając temat, jak z Waszym apetytem? Ja na początku w pierwszym trymestrze byłam ciągle głodna i jadłam duuuużo, teraz mam wrażenie, że wszystko wróciło do normy. Nie mam już napadów głodu, jem normalnie. Oby tak zostało
no wlasnie ja w 1 trymestrze z apetytem srednio, mialam jakies fazy na cos no zupe pomidorowa, ktora jadla 3 dni na sniadanie obiad i kolacjea teraz jem zupelnie normalnie, mialam moze kilka dni z napadami glodu, ale wydaje mi sie ze minely...
Lilka
Endometrioza, Hiperinsulinemia, Hiperprolaktynemia
-
Ja_Sonia wrote:A co myślicie o nadaniu dziecku nazwiska po matce która ma dwuczłonowe, panienskie i po mężu?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 13:53
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
nesairah wrote:Co do imion... fakt niektórzy moim zdaniem przesadzają. My chcieliśmy dać dziecku normalne imię, ale nie spotykane zbyt często. Na początku był Olaf, ale nie pasowało do nazwiska, za to Cezary brzmi bardzo dobrze z nazwiskiem. I zdrobnienia ładne - Czaruś, Czarek
Mnie w pierwszym trymestrze często mdliło, na szczęście bez wymiotów, ale nie miałam przez to zbytniego apetytu. Za to w drugim zjadłabym konia z kopytami, ale staram się pilnować. Właśnie wszamałam kopytka z batatów z pesto pietruszkowym, może komuś smaka kolorem narobię
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e55d965b290d.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 13:55
Gaja
k878 wrote:przy ślubie się deklaruje jak się będą nazywały dzieci, nie wiem, czy można to zmienić;
Ale można nie deklarować i zostawić rubrykę w protokole pustą, wtedy trzeba przy rejestracji dziecka nadać nazwisko.Aniołek [*]
nick nieaktualnynataliamonika wrote:Mnie w pierwszym trymestrze często mdliło, na szczęście bez wymiotów, ale nie miałam przez to zbytniego apetytu. Za to w drugim zjadłabym konia z kopytami, ale staram się pilnować. Właśnie wszamałam kopytka z batatów z pesto pietruszkowym, może komuś smaka kolorem narobię
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e55d965b290d.jpg
my uwielbiamy kopytka z batatów. u nas dzisiaj domowa pizza. jakoś mnie okrutnie naleciało. Z dużą ilością ziół,a że mam własne na ogrodzie. Będzie pysznie.
Ja_Sonia- jak Ci to nie przeszkadza. to czemu nie. Moim zdaniem trochę dziwacznie brzmi, bo się robi potrójne nazwisko. No i długo trochę np. Anna Kowalska-Nowak Ibisz
A co do imienia, to dla mnie moje dziecko od 9tyg jest Wojtkiem. Ewentualnie miała być Natalka, gdyby się okazało,że jest dziewczynka. Tylko mąż kręcił na początku nosem. Ale teraz już widzę,że sam mówi. Będe to robił z Wojtkiem, to kupmy Wojtusiowi, więc widzę,że albo mu się podoba, albo nie pomysłu na inne imię.
nataliamonika lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny