X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    Na L4 pierwszej ciąży byłam jakoś od 01.2014-10.2014 później macierzyński od 10.2014-10.2015 później 2 mc wypoczynkowego i od stycznia 2016 do 22.05.2017 (czyli ponad rok) na wychowawczym
    No to jak ponad 12 miesięcy wychowawczego było, to ewidentnie z umowy o pracę, bo w 12 miesiącach przed zwolnieniem lekarskim obecnym, nie miałaś ani jednego pełnego miesiąca przepracowanego. Więc nie ma z czego liczyć średniej. A jaki macie system płac? Jeśli normalna umowa z wpisaną stawką stałą, to tak jak pisałaś - podstawą jest wynagrodzenie z angażu pomniejszone o składki, oczywiście 100% płatne.

31.05.2016 [*] 8 tydzień - wymarzony skarb oddalił się w czasie:(
    iv09cwa10kyx03d3.png
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    Opolanka czyli jak dobrze rozumiem powinnam dostać kwotę z umowy a nie średnia z 12 mc sprzed wychowawczego (czyli 80% mojej pensji bo to był macierzynski)
    Nie ma takiej podstawy prawnej, która pozwalałaby na ciągłość tamtej podstawy macierzyńskiego, jeśli w międzyczasie byłaś na ponad rocznym wychowawczym! Jakbyś miała np. 2000 brutto w umowie, to podstawą zwolnienia lekarskiego jest 2000 - 13,71% (ZUS), teraz 100% płatne, a na macierzyńskim 80%. Może źle Panią z płac zrozumiałaś, albo powiedziała Ci tak jak literalnie stanowi przepis, że 12 miesięcy się bierze. Tylko u Ciebie jest inna sytuacja.

iv09cwa10kyx03d3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    podobno bardziej sie oplaca brac 100% i 60% jeśli ktoś ma najniższą krajową. Bo to 60% to ponizej 1000 i wtedy wyrównują do tysiaka .

Opolanka 85 lubi tę wiadomość

• Ja_Sonia Przyjaciółka

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    Ja się zastanawiam, czy takim siedzeniem nie pogarszam tylko sprawy. Jak będzie bardzo źle, to najwyżej będę pracować z łóżka z domu.

Ja chcę przejść od sierpnia na taki system, 4h w pracy, 4h w domu. Muszę tylko z szefem pogadać, tak się zbieram już od tygodnia. Ja niestety nie ogarnęłabym roboty pracując tylko w domu. Lepiej nie dopuść do tego żeby było bardzo źle, bo wtedy długo sie z tego wychodzi.
    Ja zaczynam pracę o 7:00 i tak od 11:00 już czuję ból w lędzwiach, a o 14 już nie jestem w stanie siedziec tylko łaże po biurze, o 16:00 jestem w domu i pierwsze co robię to wyciągam kopyta na łózku i tak leże conajmniej 2h, i tak codziennie...

Aniołek [*]
    Synek Maksymilian, 01.12.2017
  • ślązaczka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opolanka 85 wrote:
    U nas Piotruś albo Zosia i wbrew temu, co piszą tu dziewczyny, ja mam w nosie, czy takich imion w klasie u mojego dziecka będzie 5 czy 15 :)

Ja też mam to gdzieś ile będzie Piotrusiów w klasie mojego synka bo to przecież bardzo ładne imie więc może sie wszystkim podobać :-) No i przerwa wszystkie mody! A ja sama ma na imię Magda i faktycznie zawsze Magd bylo u mnie w klasie i nastudiach najwięcej, ale nie powiedziałabym żeby mi to jakos przeszkadzało ;-)
    Dziewczyny nie chcę tu nikogo obrazić, ale często zastanawiam się czy takie bardzo wymyślne i "oryginalne" imiona nie wynikają po prostu z kompleksów rodziców, którzy na siłe próbują byc własnie oryginalni i się "wybić"... Takie mam skojarzenia :-)

Opolanka 85 lubi tę wiadomość

I IMSI 13.05.2016 :-(
    II IMSI 15.07.2016 :-(
    III IMSI 30.03.2017, beta 9dpt 67, 11dpt 213 :-)
    f2wlp07w6gdg3lo8.png
  • Ja_Sonia Przyjaciółka

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    podobno bardziej sie oplaca brac 100% i 60% jeśli ktoś ma najniższą krajową. Bo to 60% to ponizej 1000 i wtedy wyrównują do tysiaka .

Nie wiedziałam, a to sprawdzone czy tylko zasłyszałaś?

Aniołek [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ślązaczka ja też tak czasami myślę ;)
    najważniejsze by dziecko nie miało z tego przykrości. Potem są dżesiki, Brajany itp a dzieci mają przewalone

• ślązaczka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Otóż to Amus! Widzę, że zgadzamy się w 100% :-)
    Mnie też Margerita kojarzy się jednoznacznie z pizzą... :-/

I IMSI 13.05.2016 :-(
    II IMSI 15.07.2016 :-(
    III IMSI 30.03.2017, beta 9dpt 67, 11dpt 213 :-)
    f2wlp07w6gdg3lo8.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja_Sonia wrote:
    Nie wiedziałam, a to sprawdzone czy tylko zasłyszałaś?
    koleżanka rodzi we wrześniu i sie dowiadywała
    nie mogą dac mniej niż 1000 bo dla bezrobotnych świadczenie jest właśnie 1000 zl ( kosiniakowe)

• magdzia26 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opolanka 85 wrote:
    Nie ma takiej podstawy prawnej, która pozwalałaby na ciągłość tamtej podstawy macierzyńskiego, jeśli w międzyczasie byłaś na ponad rocznym wychowawczym! Jakbyś miała np. 2000 brutto w umowie, to podstawą zwolnienia lekarskiego jest 2000 - 13,71% (ZUS), teraz 100% płatne, a na macierzyńskim 80%. Może źle Panią z płac zrozumiałaś, albo powiedziała Ci tak jak literalnie stanowi przepis, że 12 miesięcy się bierze. Tylko u Ciebie jest inna sytuacja.
    Może i bym mogła ją źle zrozumieć gdyby nie to że dostałam już przelew i mi się nie zgadzala kwota ( dostałam za 7 dni pracujących mają i 13 dni pracujących czerwca bo oczywiście nie dotarło do nich moje L4 na resztę czerwca niby szło 8 dni roboczych polecony priorytet) dlatego wcześniej się nie zorientowałem bo nie dostałam za cały miesiąc kasy jeszcze... a umowę o pracę na czas nieokreślony, firma zatrudnia koło 200 osób więc płacą mi bezpośrednio. Ogólnie liczyli że nie wrócę po wychowawczym bo wprost mi to powiedziała ta dziewczyna z kadr więc są mocno nieszczesliwi że jestem w ciazy i myślę że zwyczajnie starają się mi zrobić pod górkę i na zlosc...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 13:10

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • Ja_Sonia Przyjaciółka

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ślązaczka wrote:
    Ja też mam to gdzieś ile będzie Piotrusiów w klasie mojego synka bo to przecież bardzo ładne imie więc może sie wszystkim podobać :-) No i przerwa wszystkie mody! A ja sama ma na imię Magda i faktycznie zawsze Magd bylo u mnie w klasie i nastudiach najwięcej, ale nie powiedziałabym żeby mi to jakos przeszkadzało ;-)
    Dziewczyny nie chcę tu nikogo obrazić, ale często zastanawiam się czy takie bardzo wymyślne i "oryginalne" imiona nie wynikają po prostu z kompleksów rodziców, którzy na siłe próbują byc własnie oryginalni i się "wybić"... Takie mam skojarzenia :-)

Ja też jestem Magda i nigdy w żadnej klasie czy na studiach w grupie nie było więcej Magd :P
    Niektórzy nazywają dzieci po dziadkach, pradziadkach, a ci często mają bardzo oryginalne imiona...

Aniołek [*]
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj dzwonilam żeby mi wyjaśniła to i się upiera że jak byłam na wychowawczym to te 12 miesięcy bierze się sprzed wychowawczego...czyli u mnie wychodziły macierzynski

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • Ja_Sonia Przyjaciółka

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    koleżanka rodzi we wrześniu i sie dowiadywała
    nie mogą dac mniej niż 1000 bo dla bezrobotnych świadczenie jest właśnie 1000 zl ( kosiniakowe)

No tak, ale czy to tak działa? Bo można brac cały czas 80% i się nie załapać, albo tak jak pisałaś, 100% i 60% i wtedy sie przy 60% załapać? Pula ta sama tylko inaczej rozdzielona, takie troche nie fair :P

Aniołek [*]
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    Może i bym mogła ją źle zrozumieć gdyby nie to że dostałam już przelew i mi się nie zgadzala kwota ( dostałam za 7 dni pracujących mają i 13 dni pracujących czerwca bo oczywiście nie dotarło do nich moje L4 na resztę czerwca niby szło 8 dni roboczych polecony priorytet) dlatego wcześniej się nie zorientowałem bo nie dostałam za cały miesiąc kasy jeszcze... a umowę o pracę na czas nieokreślony, firma zatrudnia koło 200 osób więc płacą mi bezpośrednio. Ogólnie liczyli że nie wrócę po wychowawczym bo wprost mi to powiedziała ta dziewczyna z kadr więc są mocno nieszczesliwi że jestem w ciazy i myślę że zwyczajnie starają się mi zrobić pod górkę i na zlosc...
    No ale przecież musisz walczyć o swoje, pracodawca nie ma prawa robić Ci na złość. Poproś o dokładne wyliczenie wypłaconego Ci wynagrodzenia z uwzględnieniem naliczenia podstawy. Pamiętaj, że w maju to było twoje pierwsze zwolnienie w tym roku, więc pracodawca wypłaca Ci przez 33 dni wynagrodzenie chorobowe, a nie zasiłek. Wynagrodzenie chorobowe pomniejszone jest o składkę zdrowotną, więc też netto wychodzi troszkę mniej niż przy późniejszym zasiłku. Ale do mnie czasem pracownicy występują o dokładne rozliczenie wynagrodzenia i choć się wtedy trochę denerwuję, to nie mam prawa im odmówić :) Poproś o sposób wyliczenia podstawy i składki dziennej, wtedy będziesz miała czarno na białym. A jak się palnęły, to będą musiały Ci wyrównać.

magdzia26 lubi tę wiadomość

iv09cwa10kyx03d3.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę że kwestia l-4, ja nie znam sytuacji każdej dziewczyny z forum, a newet jak pisałyście, to cłżowiek nie jest w stanie wszystkiego zarejestrować. Ale rozumiem, że nie kiedy nawet jak bardzo by sie chciało to -l-4 nie jest korzystne.
    A co do imion, to dla mnie może być i cała klasa Nikodemów i Zuz ale moje dzieci są jedyne i wyjątkowe :3.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale czemu nie fair ? na początku od razu deklarujesz czy chcesz 80% cały rok czy pol roku 100% a pół 60% i nie można już zmieniać. Tylko nie wiem gdzie o to wyrównanie należy sie zgłosić. Bo pewnie trzeba

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    ale czemu nie fair ? na początku od razu deklarujesz czy chcesz 80% cały rok czy pol roku 100% a pół 60% i nie można już zmieniać. Tylko nie wiem gdzie o to wyrównanie należy sie zgłosić. Bo pewnie trzeba

nie trzeba, Zus sam wyrównuje, ja miałam 800 zł a kiedy wprowadzili tą ustawę o wyrówaniu, nic nikomu nie zgłaszałam a na konice 1000 zł.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    nie trzeba, Zus sam wyrównuje, ja miałam 800 zł a kiedy wprowadzili tą ustawę o wyrówaniu, nic nikomu nie zgłaszałam a na konice 1000 zł.
    aaa no to fajnie :)

czyli teraz też tak będziesz bała 100%/60% ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 13:21

• Eli Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez uwazam,ze najlepiej wybrac imie, z ktorym dziecko bedzie dobrze sie czulo, ale szanuje kazdy wybor (pracuje z dziecmi, wiec wiem, ze wyobraznia rodzicow jest bogata, ale z czasem czlowiek tak.sie przyzwyczaja, ze zaczyna Ci sie wydawac, ze inne imie by temu dziecku nie pasowalo. Moje corki maja dosc popularne imiona Natalia i brzuszkowa Ola, ale nie na tyle popularne by bylo duzo w zlobkach lub przedszkolach. Bardzo podoba mi sie imie Lena, ale oboje stwierdzilismy, ze Lenek jest od groma w ostatnich latach...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 13:22

iv096iye2nwxgbh1.png
    zi139jcgosgurbhf.png
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opolanka 85 wrote:
    No ale przecież musisz walczyć o swoje, pracodawca nie ma prawa robić Ci na złość. Poproś o dokładne wyliczenie wypłaconego Ci wynagrodzenia z uwzględnieniem naliczenia podstawy. Pamiętaj, że w maju to było twoje pierwsze zwolnienie w tym roku, więc pracodawca wypłaca Ci przez 33 dni wynagrodzenie chorobowe, a nie zasiłek. Wynagrodzenie chorobowe pomniejszone jest o składkę zdrowotną, więc też netto wychodzi troszkę mniej niż przy późniejszym zasiłku. Ale do mnie czasem pracownicy występują o dokładne rozliczenie wynagrodzenia i choć się wtedy trochę denerwuję, to nie mam prawa im odmówić :) Poproś o sposób wyliczenia podstawy i składki dziennej, wtedy będziesz miała czarno na białym. A jak się palnęły, to będą musiały Ci wyrównać.
    Dziękuję za pomoc :) tak właśnie zrobiłam na środę ma jeszcze posprawdzac i zobaczymy co mi powie ale chciałam wiedzieć czy mam rację czy ona :)

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    Aniołek 16.08.2016 <3
‹‹ 721 722 723 724 725 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ