X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    Na L4 pierwszej ciąży byłam jakoś od 01.2014-10.2014 później macierzyński od 10.2014-10.2015 później 2 mc wypoczynkowego i od stycznia 2016 do 22.05.2017 (czyli ponad rok) na wychowawczym
    No to jak ponad 12 miesięcy wychowawczego było, to ewidentnie z umowy o pracę, bo w 12 miesiącach przed zwolnieniem lekarskim obecnym, nie miałaś ani jednego pełnego miesiąca przepracowanego. Więc nie ma z czego liczyć średniej. A jaki macie system płac? Jeśli normalna umowa z wpisaną stawką stałą, to tak jak pisałaś - podstawą jest wynagrodzenie z angażu pomniejszone o składki, oczywiście 100% płatne.

31.05.2016 [*] 8 tydzień - wymarzony skarb oddalił się w czasie:(
    iv09cwa10kyx03d3.png
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    Opolanka czyli jak dobrze rozumiem powinnam dostać kwotę z umowy a nie średnia z 12 mc sprzed wychowawczego (czyli 80% mojej pensji bo to był macierzynski)
    Nie ma takiej podstawy prawnej, która pozwalałaby na ciągłość tamtej podstawy macierzyńskiego, jeśli w międzyczasie byłaś na ponad rocznym wychowawczym! Jakbyś miała np. 2000 brutto w umowie, to podstawą zwolnienia lekarskiego jest 2000 - 13,71% (ZUS), teraz 100% płatne, a na macierzyńskim 80%. Może źle Panią z płac zrozumiałaś, albo powiedziała Ci tak jak literalnie stanowi przepis, że 12 miesięcy się bierze. Tylko u Ciebie jest inna sytuacja.

iv09cwa10kyx03d3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    podobno bardziej sie oplaca brac 100% i 60% jeśli ktoś ma najniższą krajową. Bo to 60% to ponizej 1000 i wtedy wyrównują do tysiaka .

Opolanka 85 lubi tę wiadomość

• Ja_Sonia Przyjaciółka

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    Ja się zastanawiam, czy takim siedzeniem nie pogarszam tylko sprawy. Jak będzie bardzo źle, to najwyżej będę pracować z łóżka z domu.

Ja chcę przejść od sierpnia na taki system, 4h w pracy, 4h w domu. Muszę tylko z szefem pogadać, tak się zbieram już od tygodnia. Ja niestety nie ogarnęłabym roboty pracując tylko w domu. Lepiej nie dopuść do tego żeby było bardzo źle, bo wtedy długo sie z tego wychodzi.
    Ja zaczynam pracę o 7:00 i tak od 11:00 już czuję ból w lędzwiach, a o 14 już nie jestem w stanie siedziec tylko łaże po biurze, o 16:00 jestem w domu i pierwsze co robię to wyciągam kopyta na łózku i tak leże conajmniej 2h, i tak codziennie...

Aniołek [*]
    Synek Maksymilian, 01.12.2017
  • ślązaczka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opolanka 85 wrote:
    U nas Piotruś albo Zosia i wbrew temu, co piszą tu dziewczyny, ja mam w nosie, czy takich imion w klasie u mojego dziecka będzie 5 czy 15 :)

Ja też mam to gdzieś ile będzie Piotrusiów w klasie mojego synka bo to przecież bardzo ładne imie więc może sie wszystkim podobać :-) No i przerwa wszystkie mody! A ja sama ma na imię Magda i faktycznie zawsze Magd bylo u mnie w klasie i nastudiach najwięcej, ale nie powiedziałabym żeby mi to jakos przeszkadzało ;-)
    Dziewczyny nie chcę tu nikogo obrazić, ale często zastanawiam się czy takie bardzo wymyślne i "oryginalne" imiona nie wynikają po prostu z kompleksów rodziców, którzy na siłe próbują byc własnie oryginalni i się "wybić"... Takie mam skojarzenia :-)

Opolanka 85 lubi tę wiadomość

I IMSI 13.05.2016 :-(
    II IMSI 15.07.2016 :-(
    III IMSI 30.03.2017, beta 9dpt 67, 11dpt 213 :-)
    f2wlp07w6gdg3lo8.png
  • Ja_Sonia Przyjaciółka

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    podobno bardziej sie oplaca brac 100% i 60% jeśli ktoś ma najniższą krajową. Bo to 60% to ponizej 1000 i wtedy wyrównują do tysiaka .

Nie wiedziałam, a to sprawdzone czy tylko zasłyszałaś?

Aniołek [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ślązaczka ja też tak czasami myślę ;)
    najważniejsze by dziecko nie miało z tego przykrości. Potem są dżesiki, Brajany itp a dzieci mają przewalone

• ślązaczka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Otóż to Amus! Widzę, że zgadzamy się w 100% :-)
    Mnie też Margerita kojarzy się jednoznacznie z pizzą... :-/

I IMSI 13.05.2016 :-(
    II IMSI 15.07.2016 :-(
    III IMSI 30.03.2017, beta 9dpt 67, 11dpt 213 :-)
    f2wlp07w6gdg3lo8.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja_Sonia wrote:
    Nie wiedziałam, a to sprawdzone czy tylko zasłyszałaś?
    koleżanka rodzi we wrześniu i sie dowiadywała
    nie mogą dac mniej niż 1000 bo dla bezrobotnych świadczenie jest właśnie 1000 zl ( kosiniakowe)

• magdzia26 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opolanka 85 wrote:
    Nie ma takiej podstawy prawnej, która pozwalałaby na ciągłość tamtej podstawy macierzyńskiego, jeśli w międzyczasie byłaś na ponad rocznym wychowawczym! Jakbyś miała np. 2000 brutto w umowie, to podstawą zwolnienia lekarskiego jest 2000 - 13,71% (ZUS), teraz 100% płatne, a na macierzyńskim 80%. Może źle Panią z płac zrozumiałaś, albo powiedziała Ci tak jak literalnie stanowi przepis, że 12 miesięcy się bierze. Tylko u Ciebie jest inna sytuacja.
    Może i bym mogła ją źle zrozumieć gdyby nie to że dostałam już przelew i mi się nie zgadzala kwota ( dostałam za 7 dni pracujących mają i 13 dni pracujących czerwca bo oczywiście nie dotarło do nich moje L4 na resztę czerwca niby szło 8 dni roboczych polecony priorytet) dlatego wcześniej się nie zorientowałem bo nie dostałam za cały miesiąc kasy jeszcze... a umowę o pracę na czas nieokreślony, firma zatrudnia koło 200 osób więc płacą mi bezpośrednio. Ogólnie liczyli że nie wrócę po wychowawczym bo wprost mi to powiedziała ta dziewczyna z kadr więc są mocno nieszczesliwi że jestem w ciazy i myślę że zwyczajnie starają się mi zrobić pod górkę i na zlosc...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 13:10

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • Ja_Sonia Przyjaciółka

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ślązaczka wrote:
    Ja też mam to gdzieś ile będzie Piotrusiów w klasie mojego synka bo to przecież bardzo ładne imie więc może sie wszystkim podobać :-) No i przerwa wszystkie mody! A ja sama ma na imię Magda i faktycznie zawsze Magd bylo u mnie w klasie i nastudiach najwięcej, ale nie powiedziałabym żeby mi to jakos przeszkadzało ;-)
    Dziewczyny nie chcę tu nikogo obrazić, ale często zastanawiam się czy takie bardzo wymyślne i "oryginalne" imiona nie wynikają po prostu z kompleksów rodziców, którzy na siłe próbują byc własnie oryginalni i się "wybić"... Takie mam skojarzenia :-)

Ja też jestem Magda i nigdy w żadnej klasie czy na studiach w grupie nie było więcej Magd :P
    Niektórzy nazywają dzieci po dziadkach, pradziadkach, a ci często mają bardzo oryginalne imiona...

Aniołek [*]
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj dzwonilam żeby mi wyjaśniła to i się upiera że jak byłam na wychowawczym to te 12 miesięcy bierze się sprzed wychowawczego...czyli u mnie wychodziły macierzynski

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • Ja_Sonia Przyjaciółka

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    koleżanka rodzi we wrześniu i sie dowiadywała
    nie mogą dac mniej niż 1000 bo dla bezrobotnych świadczenie jest właśnie 1000 zl ( kosiniakowe)

No tak, ale czy to tak działa? Bo można brac cały czas 80% i się nie załapać, albo tak jak pisałaś, 100% i 60% i wtedy sie przy 60% załapać? Pula ta sama tylko inaczej rozdzielona, takie troche nie fair :P

Aniołek [*]
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    Może i bym mogła ją źle zrozumieć gdyby nie to że dostałam już przelew i mi się nie zgadzala kwota ( dostałam za 7 dni pracujących mają i 13 dni pracujących czerwca bo oczywiście nie dotarło do nich moje L4 na resztę czerwca niby szło 8 dni roboczych polecony priorytet) dlatego wcześniej się nie zorientowałem bo nie dostałam za cały miesiąc kasy jeszcze... a umowę o pracę na czas nieokreślony, firma zatrudnia koło 200 osób więc płacą mi bezpośrednio. Ogólnie liczyli że nie wrócę po wychowawczym bo wprost mi to powiedziała ta dziewczyna z kadr więc są mocno nieszczesliwi że jestem w ciazy i myślę że zwyczajnie starają się mi zrobić pod górkę i na zlosc...
    No ale przecież musisz walczyć o swoje, pracodawca nie ma prawa robić Ci na złość. Poproś o dokładne wyliczenie wypłaconego Ci wynagrodzenia z uwzględnieniem naliczenia podstawy. Pamiętaj, że w maju to było twoje pierwsze zwolnienie w tym roku, więc pracodawca wypłaca Ci przez 33 dni wynagrodzenie chorobowe, a nie zasiłek. Wynagrodzenie chorobowe pomniejszone jest o składkę zdrowotną, więc też netto wychodzi troszkę mniej niż przy późniejszym zasiłku. Ale do mnie czasem pracownicy występują o dokładne rozliczenie wynagrodzenia i choć się wtedy trochę denerwuję, to nie mam prawa im odmówić :) Poproś o sposób wyliczenia podstawy i składki dziennej, wtedy będziesz miała czarno na białym. A jak się palnęły, to będą musiały Ci wyrównać.

magdzia26 lubi tę wiadomość

iv09cwa10kyx03d3.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę że kwestia l-4, ja nie znam sytuacji każdej dziewczyny z forum, a newet jak pisałyście, to cłżowiek nie jest w stanie wszystkiego zarejestrować. Ale rozumiem, że nie kiedy nawet jak bardzo by sie chciało to -l-4 nie jest korzystne.
    A co do imion, to dla mnie może być i cała klasa Nikodemów i Zuz ale moje dzieci są jedyne i wyjątkowe :3.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale czemu nie fair ? na początku od razu deklarujesz czy chcesz 80% cały rok czy pol roku 100% a pół 60% i nie można już zmieniać. Tylko nie wiem gdzie o to wyrównanie należy sie zgłosić. Bo pewnie trzeba

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    ale czemu nie fair ? na początku od razu deklarujesz czy chcesz 80% cały rok czy pol roku 100% a pół 60% i nie można już zmieniać. Tylko nie wiem gdzie o to wyrównanie należy sie zgłosić. Bo pewnie trzeba

nie trzeba, Zus sam wyrównuje, ja miałam 800 zł a kiedy wprowadzili tą ustawę o wyrówaniu, nic nikomu nie zgłaszałam a na konice 1000 zł.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    nie trzeba, Zus sam wyrównuje, ja miałam 800 zł a kiedy wprowadzili tą ustawę o wyrówaniu, nic nikomu nie zgłaszałam a na konice 1000 zł.
    aaa no to fajnie :)

czyli teraz też tak będziesz bała 100%/60% ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 13:21

• Eli Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez uwazam,ze najlepiej wybrac imie, z ktorym dziecko bedzie dobrze sie czulo, ale szanuje kazdy wybor (pracuje z dziecmi, wiec wiem, ze wyobraznia rodzicow jest bogata, ale z czasem czlowiek tak.sie przyzwyczaja, ze zaczyna Ci sie wydawac, ze inne imie by temu dziecku nie pasowalo. Moje corki maja dosc popularne imiona Natalia i brzuszkowa Ola, ale nie na tyle popularne by bylo duzo w zlobkach lub przedszkolach. Bardzo podoba mi sie imie Lena, ale oboje stwierdzilismy, ze Lenek jest od groma w ostatnich latach...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 13:22

iv096iye2nwxgbh1.png
    zi139jcgosgurbhf.png
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opolanka 85 wrote:
    No ale przecież musisz walczyć o swoje, pracodawca nie ma prawa robić Ci na złość. Poproś o dokładne wyliczenie wypłaconego Ci wynagrodzenia z uwzględnieniem naliczenia podstawy. Pamiętaj, że w maju to było twoje pierwsze zwolnienie w tym roku, więc pracodawca wypłaca Ci przez 33 dni wynagrodzenie chorobowe, a nie zasiłek. Wynagrodzenie chorobowe pomniejszone jest o składkę zdrowotną, więc też netto wychodzi troszkę mniej niż przy późniejszym zasiłku. Ale do mnie czasem pracownicy występują o dokładne rozliczenie wynagrodzenia i choć się wtedy trochę denerwuję, to nie mam prawa im odmówić :) Poproś o sposób wyliczenia podstawy i składki dziennej, wtedy będziesz miała czarno na białym. A jak się palnęły, to będą musiały Ci wyrównać.
    Dziękuję za pomoc :) tak właśnie zrobiłam na środę ma jeszcze posprawdzac i zobaczymy co mi powie ale chciałam wiedzieć czy mam rację czy ona :)

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    Aniołek 16.08.2016 <3
‹‹ 721 722 723 724 725 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kiedy ginekolog może zaproponować pessaroterapię i jak przebiega wdrożenie?

Obniżenie macicy, nietrzymanie moczu, ryzyko przedwczesnego porodu – to tylko niektóre z problemów, z którymi zmaga się wiele kobiet. Dla tych, które chcą uniknąć operacji, a jednocześnie poprawić jakość życia, rozwiązaniem może być pessaroterapia. Dowiedz się więcej, czym jest ta metoda i komu jest polecana. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ