Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
magdzia26 wrote:Na L4 pierwszej ciąży byłam jakoś od 01.2014-10.2014 później macierzyński od 10.2014-10.2015 później 2 mc wypoczynkowego i od stycznia 2016 do 22.05.2017 (czyli ponad rok) na wychowawczym31.05.2016 [*] 8 tydzień - wymarzony skarb oddalił się w czasie:(
-
magdzia26 wrote:Opolanka czyli jak dobrze rozumiem powinnam dostać kwotę z umowy a nie średnia z 12 mc sprzed wychowawczego (czyli 80% mojej pensji bo to był macierzynski)31.05.2016 [*] 8 tydzień - wymarzony skarb oddalił się w czasie:(
-
nick nieaktualny
-
nesairah wrote:Ja się zastanawiam, czy takim siedzeniem nie pogarszam tylko sprawy. Jak będzie bardzo źle, to najwyżej będę pracować z łóżka z domu.
Ja chcę przejść od sierpnia na taki system, 4h w pracy, 4h w domu. Muszę tylko z szefem pogadać, tak się zbieram już od tygodnia. Ja niestety nie ogarnęłabym roboty pracując tylko w domu. Lepiej nie dopuść do tego żeby było bardzo źle, bo wtedy długo sie z tego wychodzi.
Ja zaczynam pracę o 7:00 i tak od 11:00 już czuję ból w lędzwiach, a o 14 już nie jestem w stanie siedziec tylko łaże po biurze, o 16:00 jestem w domu i pierwsze co robię to wyciągam kopyta na łózku i tak leże conajmniej 2h, i tak codziennie...Aniołek [*]
Synek Maksymilian, 01.12.2017 -
Opolanka 85 wrote:U nas Piotruś albo Zosia i wbrew temu, co piszą tu dziewczyny, ja mam w nosie, czy takich imion w klasie u mojego dziecka będzie 5 czy 15
Ja też mam to gdzieś ile będzie Piotrusiów w klasie mojego synka bo to przecież bardzo ładne imie więc może sie wszystkim podobaćNo i przerwa wszystkie mody! A ja sama ma na imię Magda i faktycznie zawsze Magd bylo u mnie w klasie i nastudiach najwięcej, ale nie powiedziałabym żeby mi to jakos przeszkadzało
Dziewczyny nie chcę tu nikogo obrazić, ale często zastanawiam się czy takie bardzo wymyślne i "oryginalne" imiona nie wynikają po prostu z kompleksów rodziców, którzy na siłe próbują byc własnie oryginalni i się "wybić"... Takie mam skojarzeniaOpolanka 85 lubi tę wiadomość
I IMSI 13.05.2016
II IMSI 15.07.2016
III IMSI 30.03.2017, beta 9dpt 67, 11dpt 213
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Opolanka 85 wrote:Nie ma takiej podstawy prawnej, która pozwalałaby na ciągłość tamtej podstawy macierzyńskiego, jeśli w międzyczasie byłaś na ponad rocznym wychowawczym! Jakbyś miała np. 2000 brutto w umowie, to podstawą zwolnienia lekarskiego jest 2000 - 13,71% (ZUS), teraz 100% płatne, a na macierzyńskim 80%. Może źle Panią z płac zrozumiałaś, albo powiedziała Ci tak jak literalnie stanowi przepis, że 12 miesięcy się bierze. Tylko u Ciebie jest inna sytuacja.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 13:10
-
ślązaczka wrote:Ja też mam to gdzieś ile będzie Piotrusiów w klasie mojego synka bo to przecież bardzo ładne imie więc może sie wszystkim podobać
No i przerwa wszystkie mody! A ja sama ma na imię Magda i faktycznie zawsze Magd bylo u mnie w klasie i nastudiach najwięcej, ale nie powiedziałabym żeby mi to jakos przeszkadzało
Dziewczyny nie chcę tu nikogo obrazić, ale często zastanawiam się czy takie bardzo wymyślne i "oryginalne" imiona nie wynikają po prostu z kompleksów rodziców, którzy na siłe próbują byc własnie oryginalni i się "wybić"... Takie mam skojarzenia
Ja też jestem Magda i nigdy w żadnej klasie czy na studiach w grupie nie było więcej Magd
Niektórzy nazywają dzieci po dziadkach, pradziadkach, a ci często mają bardzo oryginalne imiona...Aniołek [*]
Amus87 wrote:koleżanka rodzi we wrześniu i sie dowiadywała
nie mogą dac mniej niż 1000 bo dla bezrobotnych świadczenie jest właśnie 1000 zl ( kosiniakowe)
No tak, ale czy to tak działa? Bo można brac cały czas 80% i się nie załapać, albo tak jak pisałaś, 100% i 60% i wtedy sie przy 60% załapać? Pula ta sama tylko inaczej rozdzielona, takie troche nie fairAniołek [*]
magdzia26 wrote:Może i bym mogła ją źle zrozumieć gdyby nie to że dostałam już przelew i mi się nie zgadzala kwota ( dostałam za 7 dni pracujących mają i 13 dni pracujących czerwca bo oczywiście nie dotarło do nich moje L4 na resztę czerwca niby szło 8 dni roboczych polecony priorytet) dlatego wcześniej się nie zorientowałem bo nie dostałam za cały miesiąc kasy jeszcze... a umowę o pracę na czas nieokreślony, firma zatrudnia koło 200 osób więc płacą mi bezpośrednio. Ogólnie liczyli że nie wrócę po wychowawczym bo wprost mi to powiedziała ta dziewczyna z kadr więc są mocno nieszczesliwi że jestem w ciazy i myślę że zwyczajnie starają się mi zrobić pod górkę i na zlosc...
Poproś o sposób wyliczenia podstawy i składki dziennej, wtedy będziesz miała czarno na białym. A jak się palnęły, to będą musiały Ci wyrównać.
magdzia26 lubi tę wiadomość
31.05.2016 [*] 8 tydzień - wymarzony skarb oddalił się w czasie:(
-
Widzę że kwestia l-4, ja nie znam sytuacji każdej dziewczyny z forum, a newet jak pisałyście, to cłżowiek nie jest w stanie wszystkiego zarejestrować. Ale rozumiem, że nie kiedy nawet jak bardzo by sie chciało to -l-4 nie jest korzystne.
A co do imion, to dla mnie może być i cała klasa Nikodemów i Zuz ale moje dzieci są jedyne i wyjątkowe.
-
nick nieaktualny
-
Amus87 wrote:ale czemu nie fair ? na początku od razu deklarujesz czy chcesz 80% cały rok czy pol roku 100% a pół 60% i nie można już zmieniać. Tylko nie wiem gdzie o to wyrównanie należy sie zgłosić. Bo pewnie trzeba
nie trzeba, Zus sam wyrównuje, ja miałam 800 zł a kiedy wprowadzili tą ustawę o wyrówaniu, nic nikomu nie zgłaszałam a na konice 1000 zł. -
nick nieaktualnyLady Savage wrote:nie trzeba, Zus sam wyrównuje, ja miałam 800 zł a kiedy wprowadzili tą ustawę o wyrówaniu, nic nikomu nie zgłaszałam a na konice 1000 zł.
czyli teraz też tak będziesz bała 100%/60% ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 13:21
-
Ja tez uwazam,ze najlepiej wybrac imie, z ktorym dziecko bedzie dobrze sie czulo, ale szanuje kazdy wybor (pracuje z dziecmi, wiec wiem, ze wyobraznia rodzicow jest bogata, ale z czasem czlowiek tak.sie przyzwyczaja, ze zaczyna Ci sie wydawac, ze inne imie by temu dziecku nie pasowalo. Moje corki maja dosc popularne imiona Natalia i brzuszkowa Ola, ale nie na tyle popularne by bylo duzo w zlobkach lub przedszkolach. Bardzo podoba mi sie imie Lena, ale oboje stwierdzilismy, ze Lenek jest od groma w ostatnich latach...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 13:22
-
Opolanka 85 wrote:No ale przecież musisz walczyć o swoje, pracodawca nie ma prawa robić Ci na złość. Poproś o dokładne wyliczenie wypłaconego Ci wynagrodzenia z uwzględnieniem naliczenia podstawy. Pamiętaj, że w maju to było twoje pierwsze zwolnienie w tym roku, więc pracodawca wypłaca Ci przez 33 dni wynagrodzenie chorobowe, a nie zasiłek. Wynagrodzenie chorobowe pomniejszone jest o składkę zdrowotną, więc też netto wychodzi troszkę mniej niż przy późniejszym zasiłku. Ale do mnie czasem pracownicy występują o dokładne rozliczenie wynagrodzenia i choć się wtedy trochę denerwuję, to nie mam prawa im odmówić
Poproś o sposób wyliczenia podstawy i składki dziennej, wtedy będziesz miała czarno na białym. A jak się palnęły, to będą musiały Ci wyrównać.
tak właśnie zrobiłam na środę ma jeszcze posprawdzac i zobaczymy co mi powie ale chciałam wiedzieć czy mam rację czy ona