X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    U mnie nadal cisza. Kilka razy mi się wydawało, że może coś czuję ale tak bez przekonania a od paru dni nic kompletnie.
    Ja też z kilka razy poczułam takie puknięcie, ale wątpię że to dzidziuś. Raczej jedzonko się układa :(

Zołzimagic lubi tę wiadomość

31.05.2016 [*] 8 tydzień - wymarzony skarb oddalił się w czasie:(
    iv09cwa10kyx03d3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala, to może przez pogodę. Moje dziecko normalnie czuję prawie zawsze jak się położę, albo usiądę. Od kilku dni ruchy są, ale dużo subtelniejsze. Raczej kopie wieczorem, w nocy i wczesnym rankiem. W ciągu dnia pojedyncze kopniaki, które czuję, a często mam tak, że widzę, że brzuch faluje, ale te ruchy są tak delikatne, że ich nie czuję.

Wydaje mi się, że skoro mamusia zmęczona upałem to i dzidzia bardziej ospała.

• nesairah Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie mi, czy na prenatalnych lekarz bada też dopochwowo? Szyjkę chyba mierzy, tak?

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah, mi nie mierzył szyjki. Tylko oglądał dziecko przez brzuszek.

• Jooozefka Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam macicę na wysokości pępka...i tam często czuję kopniaki...mi na połówkowym mierzył szyjke przezpochwowo i wyszła 43mm...resztę badania przez brzuch tylko

Mama: c 2010; s 2011; c 2012 c 2017;
    i aniołków (*) 2009;2014
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nesairah - ostatnio co miałam na nfz wizytę to powiedział, że w standardzie jest mierzenie szyjki na nfz od 18tc jakoś czy coś, tylko to dopochwowo patrzył, reszta przez brzuch :) Teraz będę za 2 tyg szła prywatnie, zobaczymy, z Olą co mi ciążę prowadził to nie pamiętam, ale chyba nie mierzył szyjki w usg, tylko palpacyjnie sprawdzał zawsze.

nesairah lubi tę wiadomość

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • Petitka Ekspertka

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już po usg! Intuicja kobieca mnie nie zawiodła i będzie synek! <3 Dostaliśmy nawet okejkę od niego! <3
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e7de3d60c753.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a2a916d7cafb.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2017, 17:19

[m]alina, salenne, nesairah, malysmok84, Aztoria, Jacqueline, Opolanka 85, magdzia26, emikey, Szczesliwa_mamusia, aga1402, Ja_Sonia, Lady Savage, k878, Iruletka, nataliamonika lubią tę wiadomość

• malysmok84 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja sobie dogodzilam. Rzadko miewam zachcianki ciazowe, ale dzisiaj stwierdzilam ze musze, no po prostu musze zjesc takiego wielkiego burgera, z sosem, mnostwem warzyw i prawdziwymi frytkami, bo inaczej wybuchne. Mozliwe calkiem ze to przez to ze ostatnio jadlam glownie salatki i warzywka. W kazdym razie zamowilam i pozarlam i zaraz pęknę :) ale warto bylo.

co do przepuszczania w kolejce, w sklepach mi sie tez nie zdarza, ludzie udaja ze nie widza, na bazarkach babcie jeszcze sie wpychaja, ale np w metrze ostatnio mlody facet mi ustapil jak byl tlok, a w szpitalnym laboratorium gdzie robie krew jest zasada ze kobiwty w ciazy biora bez kolejki, a jak jest ich wiecej to co druga osobe (czyli ciezarowka, ktos z kolejki i znowu ciezarowka). Ludzie wytesowani juz tak ze sami jak widza to nowia zeby wejsc. I babeczki tez pilnuja, nie tylko ciezarowek, ale cukrzykow na czczo albo satruszkow bardzo chorych i nikt nie peotestuje. Wix jak widac sie da tylko.personel musi ogarniac

Petitka lubi tę wiadomość

Lilka <3
    f2w39jcge388wdve.png

Endometrioza, Hiperinsulinemia, Hiperprolaktynemia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    Powiedzcie mi, czy na prenatalnych lekarz bada też dopochwowo? Szyjkę chyba mierzy, tak?

Powinnaś mieć również badanie USG dopochwowe, które pozwala na pomiar szyjki macicy. Jeśli to się nie wydarzy to zwyczajne się dopytaj bądź upomnij :) To dosyć ważny pomiar na tym etapie

• MalaHD Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi nigdy nie badali szyjki. Tylko ręcznie ale od tego 12tc miałam usg tylko przez brzuch

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    U mnie tak. Usg dopochwowe i po brzuszku.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz ma każdej wizycie mięzy szyjke przez usg dopochwowe

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po przebojach w pierwszej ciąży, teraz wręcz wykorzystuje swoje prawa do pierwszeństwa, i nie czuję się z tym źle. Wolę to niż wizytę na IP, bo się przewróce w komunikacji miejskiej. A z Zuzą to też teraz ciężko, jej się szybko nudzi, w kolejce nie wytrzyma długo. A nikt nie przepuści. Hamsko pokazuje kartę ciąży i idę na początek, w nosie mam, a niech gadają.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na połówkowym miałam badanie głównie przez brzuch, ale ponieważ mała się położyła jak jej wygodnie i się nie dało, to niektóre rzeczy transwaginalnie. No i szyjka mierzona była.

A co do kolejek, to ja się dopominam sama, tzn. w przychodni do rejestracji czy do zabiegowego ustalam głośno kto jest pierwszy i pytam czy mogę wejść przed tą osobą. Czasami jest pyskówka, ale sporadycznie. Tak samo z miejscami siedzącymi, chociaż za dużo nie podróżuję, zazwyczaj lekarza mam w ciągu dnia i jest pustawo. W Luxmedzie wszędzie wisi tabliczka, że kobiety w ciąży poza kolejnością, ale raczej żadna nie widzi mnie zza lady. Raz mnie tylko kobieta opieprzyła, że mam od razu podchodzić przed ludźmi - akurat 2 osoby przede mną były więc nie tragedia.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Aztoria Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na polowkowym tez oprocz badania przez brzuch mialam dopochwowo zeby zmierzyc szyjke.

Synuś :)
    oar8yx8d9kb4k9pj.png
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po :)

Miałam USG tylko przez brzuch, więc nie wiem ile cm ma szyjka. Łożysko na przedniej ścianie wysoko. To wyjaśnia dlaczego ruchy głównie czuję na dole. Lekarz jeździł głowicą jakieś 2-3 cm nad pępkiem, byłam w szoku, że tak wysoko. Najważniejsze, że wszystkie parametry w normie, gin nie miał do niczego zastrzeżeń. Maluch waży 430g, mierzy 21cm. Leżał z nogami nad głową - dosłownie :D stopa ma aż 4cm! dostaliśmy zdjęcia, ma których widać ładnie buźkę i debatujemy do kogo jest podobny :)

W kwestii L4 lekarz powiedział, że mam mu dać znać kiedy będę chciała, a on mi wypisze. Ustaliliśmy, że dociągnę do urlopu, a od początku września idę na L4. Będę miała czas na pozamykanie spraw w pracy, a przede wszystkim uprzedzę wcześniej pracodawcę. Jeśli do urlopu będę miała gorsze dni, biorę po prostu dzień wolny.

salenne, Szczesliwa_mamusia, [m]alina, magdzia26, Jacqueline, Petitka, aga1402, Iruletka, Aztoria, k878, emikey, Jooozefka lubią tę wiadomość

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • [m]alina Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nesairah, tez mam takie ułożenie lozyska :)
    Ruchy czuje zaraz nad linią wlosow lonowych ;) Jak widzialam, ze u Was widać ruchy nidaleko pepka to bylam zaskoczona czemu u mnie ruchy tak nisko :D Az glupio na pamiatke filmik nagrac dla siebie ;)

11.12.2017 syn Adaś
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kąpiel w jeziorku zaliczona mojego lobuziaka nie jestem w stanie wyciągnąć ;) mam wrażenie że niedługo mu płetwy i skrzela wyrosna mógłby non stop siedzieć w wodzie :D po kąpieli drzemka a teraz obiadek się robi :)
    Oj zjadlabym takiego burgera albo pizzunie noi sushi które jako jedyna potrawa nie zmiennie czy jestem w ciazy czy nie mam bzika na jego punkcie <3

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jozefka masz dobry wynik krwi jest q normie nie musisz brac suplementow. Hgb spada w 1 polowie ciazy co jest NORMALNE :) takze spokojnie. Ja tez mialam jakos 15,4 a teraz 12,9 :) sam lekarz mowi ze dobrze bo w ciazy krew sie rozrzedza i szybciej plynie :) tez nigdy tak niskiej nie mialam :)

Jooozefka lubi tę wiadomość

• Iruletka Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz też mi robi dodatkowo usg dopochwowe i sprawdza szyjkę.

W kolejkach sklepowych jeszcze nikt mnie nie przepuścił. Natomiast już 2 razy w kolejce do toalety na autostradzie przepuściły mnie emerytki :-) Kolejek w laboratorium nie doświadczam na całe szczęście, jeżdżę do punktów w których rzadko ktoś jest.

dhpclr4.png
‹‹ 849 850 851 852 853 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ