WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    a u mnie po soku z buraka do śniadania cukier 157, haha; do końca ciąży ani kropli :(

jakieś jeszcze znacie dobre źródła żelaza oprócz szpinaku i wołowiny?
    Kup ta herbatę z pokrzywy. Tylko liście. Nie jakaś ekspresowa. Dobrym źródłem jest smoothie -szpinak, jarmuzu,grejprut i kawałek buraka. Ogólnie z warzyw tylko 5% żelaza się przyswaja.a już z gotowanych to niewiele zostaje. Surowy burak, czy marchewka ma niższy indeks niż gotowane i tak cukru mocno nie powinien podnosić. Więcej żelaza przyswaja się z mięsa, bo aż 25. Ale codzienne picie herbatki z pokrzywy powinno pomóc. Ja dodaje też gdzie mogę natkę pietruszki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2017, 13:33

k878 lubi tę wiadomość

• nataliamonika Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    omii wrote:
    Cześć dziewczynki :)
    potrzebuję rady,
    czy któraś z Was malowała mebelki dla dziecka lub cokolwiek dla dziecka ?
    Chodzi o to że potrzebuję pomalowania łóżeczka i nie mam pojęcia jak z farbą, polecacie coś ? :)

Ja malowałam kiedyś, ale swoje farbą Tikkurila do mebli. Teraz ściany w dziecięcym mąż malował nietoksyczną Tikkurilą z ecolabel bez formaldehydow itd, może maja tez takie do mebli.

Gaja <3
    7u22krntwp1p38lc.png

27.09.2016 - Aniołek [*] 7tc
  • emikey Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    to 1 genetyczne czy połówkowe ?
    Genetyczne. I mimo tego wciskania głowicy małemu nic nie jest. Polowkowe mam 16.08

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Genetyczne. I mimo tego wciskania głowicy małemu nic nie jest. Polowkowe mam 16.08
    na genetycznych dziecko jest jeszcze małe i nisko to tak krzywdy nie zrobi tak mi sie wydaje

• emikey Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    na genetycznych dziecko jest jeszcze małe i nisko to tak krzywdy nie zrobi tak mi sie wydaje
    Ale macica nadal rośnie i dziecko ma jeszcze gdzie uciekać. Teraz też nie zrobi krzywdy.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Modrzewiowa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry dzień Cioteczki,

Ja dziś śmigam do swojego doktorka na wizytę, boję się, chociaż nie mam powodu.
    Zastanawiam się tylko czy to normalne, że czuję Młodego właściwie z jednej strony brzucha. A jak Wy macie?

dev358pr___.png

Franciszek :*
    10.05.2017 r. serduszko naszego Serduszka :)

cbpregz2jivxh5d2.png

Me­dicus cu­rat, na­tura sa­nat
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrym źródłem żelaza jak i nie tylko są też migdały :)

k878 lubi tę wiadomość

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • Zołzimagic Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    omii z lozeczkiem to troche pracy jest... to jest drewniane, to najpierw pewnie trzeba zmatowic papierem sciennym albo najpierw podklad a potem farba. My niedawno malowalismy meble w kuchni. Farba droga jak cholera ale wystepuje tez w macie i nie ma szans zeby cos ja zdarlo. Wiem ze byla to farba i podklad firmy Flugger. Polecam zdecydowanie. Ja kiedys pomalowalam komode zwykla farba do drewnianych mebli ale tez jakiejs znanej firmy i efekt byl taki ze po roku odchodzila... grunt to dobra farba.

• Petitka Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    a u mnie po soku z buraka do śniadania cukier 157, haha; do końca ciąży ani kropli :(

jakieś jeszcze znacie dobre źródła żelaza oprócz szpinaku i wołowiny?
    Spróbuj dodać do diety dużo witaminy C i niesłodzone soki owoce. Bardzo poprawiają wchłanianie się żelaza z tego co słyszałam ;)
    "
    Warto preparat popijac sokiem cytrusowym, bo witamina C wspomaga wchłanianie żelaza. Korzystne są także witaminy B6, B12 i kwas foliowy. Podczas kuracji żelazem warto ograniczyć spożycie mleka i przetworów mlecznych, a także produktów mącznych i kasz. Więcej natomiast jeść warzyw ( zwłaszcza zielonych liściastych oraz buraków) i owoców (fruktoza także wspomaga wchłanianie żelaza) oraz czerwonego mięsa"

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2017, 14:23

nataliamonika lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wiem ze jak sie je mieso to trzeba popijac z sokiem pom tzn wit c

• Aztoria Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis bylam na badaniach, w morfologi mam jakies rozjazdy od norm ale to mi musi lekarka zinterpretowac jak ma byc w ciazy. I nie wiem czemu ale w moczu znow mam ketony :( a od tygodnia nie wymiotuje i jem normalnie wiec nie powinno ich byc. Oby to nie byl objaw cukrzycy :(

Z dobrych rzeczy to kupilam sukienke na wesele i to w zwyklym sklepie, zadnym ciazowym ;)

Petitka lubi tę wiadomość

Synuś :)
    oar8yx8d9kb4k9pj.png
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po badaniach połówkowych. Normalnie się wkurzyłam! Tydzień temu robiłam prywatnie echo serca u genetyka z certyfikatami, dokładnie mi też dziecko pomierzył przy okazji. Tętno było wtedy 163/min i powiedział, że jest ok, bo norma 110-180. Dzisiaj miałam połówkowe na nfz. Tętno dzidzia miała od 155 do 169/min i oczywiście znowu wpisała mi tachykardię, twierdząc, że norma jest 120-160. K*rwa, ci lekarze są niedouczeni, czy o co chodzi???? Pomiary porobiła, a jak sobie porównuję z tymi z zeszłego tygodnia, to nawet kość nosowa, kość udowa wyszły jej kilka mm krótsze. Raczej mi się dziecko nie skurczyło przecież. Generalnie, powiedziała, że serce jest prawidłowo zbudowane, nie widzi żadnych odstępstw od normy, poza lekką tachykardią, która najwyraźniej jest urodą mojego dziecka. Wymiary też prawidłowe, mała waży 370 gr. To trzeci lekarz, który w budowie serca nie widzi wad. Ale normy już podaje inne. 29.08. mam jeszcze echo u dr Włoch, zobaczymy co ona powie. Irytuje mnie to, że każdy mówi co innego... Na szczęście zgadzają się w jednym - brak markerów wad genetycznych i brak wad serca na ten moment...

31.05.2016 [*] 8 tydzień - wymarzony skarb oddalił się w czasie:(
    iv09cwa10kyx03d3.png
  • Alxawl Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opolanka, dobrze że wg tego lekarza od echa wszystko jest w porządku. Tacy od badań specjalistycznych mają z reguły dużo lepszy sprzęt. Mi moja lekarka na każdej wizycie szczerze mówi, że ma sprzęt za 100tyś do badań przesiewowych i różnice w pomiarach a stanie rzeczywistym mogą sięgać nawet 30%, a w gabinecie obok do badań prenatalnych jest sprzęt za 500tyś i tam już są mniejsze błędy pomiarowe. pewnie do badania echa serca mają sprzęt za milion :D
    najważniejsze że lekarz nic niepokojącego nie widzi ;)

Mom of 3 :)
    11.2011
    11.2017
    06.2019
  • malysmok84 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus masakre mialas z tym usg. Mi kiedys lekarka powiedziala ze jak ktos cisnie to znaczy ze nie umie, bo to kwestia umiejetnego trzymania glowicy, a jak sie wcisnie to wcale lepiej nie widac. Ale nie stresuj sie, maluchy maja tyle wod plodowych ze nie tak latwo im cokolwiek zrobic.

Nataliamonika - dzieki za linki,na pewno sobie poczytam. Co do tych ubranek , to dla mnie metki nie sa istotne. Ja szczerze mowiac staram sie szukac np polskich produktow, ale to moje spaczenie, natomiast faktem jest ze na rynek UE produkty dl dzieci musza spelnic pewne normy...a w azji niekoniecznie. I co z tego ze cos jest urocze, jak np toksyczne. Mnie krzywdy nie zrobi, a skora dziecka wchlonie jakis syf. a tesciowa obrazona, bo my z niej idiotke robimy...M stwierdzil ze juz mu sie z nia gadac nie chce nawet.:/

Ja jutro polowkowe, a dzisia poszlam mierzyc szyjke u mojego gina po tych wszystkich bolach brzucha i skurcach. Szyjka ok, to ja mam tak od wzrostu. I kicha bo chyb bede sie meczyc po prostu. Moge lykac paracetamol albo jkies rozkurczowe, ale na dluzsza mete nie chce. Podobno po duzych dawkch nospy przez dlugi czas dzieci rodza sie z zaburzeniami napiecia miesni twarzy i maja problmy ze ssaniem a potem mowieniem. Logopedzi juz mowia o fali dzieci ponospowych :/

Mala za to rozwija sie ok, podobna do ojca totalnie :)

Macie hakis sprawdzony probiotyk dopochwowy ktory nie kosztuje majatku?

Lilka <3
    f2w39jcge388wdve.png

Endometrioza, Hiperinsulinemia, Hiperprolaktynemia
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alxawl wrote:
    Opolanka, dobrze że wg tego lekarza od echa wszystko jest w porządku. Tacy od badań specjalistycznych mają z reguły dużo lepszy sprzęt. Mi moja lekarka na każdej wizycie szczerze mówi, że ma sprzęt za 100tyś do badań przesiewowych i różnice w pomiarach a stanie rzeczywistym mogą sięgać nawet 30%, a w gabinecie obok do badań prenatalnych jest sprzęt za 500tyś i tam już są mniejsze błędy pomiarowe. pewnie do badania echa serca mają sprzęt za milion :D
    najważniejsze że lekarz nic niepokojącego nie widzi ;)
    Właśnie tutaj też mają bardzo dobry sprzęt, ale jak się robi usg z opisem w 10 minut, to raczej ekstra wszystkiego nie pomierzy. Poprzednie usg z echem trwało prawie godzinę. Ale teraz jest u nas ten program darmowych badań ze środków UE, więc dziewczyny wchodziły jak na taśmociągu. Jedna za drugą, wszystkie zniesmaczone. Za tydzień mam wizytę u mojej ginki, która też ma FMF, więc mi małą dobrze pomierzy :) Ale wkurzona jestem, bo jaja z ludzi robią.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2017, 15:12

31.05.2016 [*] 8 tydzień - wymarzony skarb oddalił się w czasie:(
    iv09cwa10kyx03d3.png
  • Nola Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczynki wlasnie odebralam wyniki krzywej cukrowej. Nie ma tu norm ale na czczo mam 4.6 mmol/l, po godzinie od wypicia 8,7 a po dwoch 5,7. Co sadzicie? Z tego co wiem ma wzrosnąć i spasc wiec byloby ok ale nie wiem dokladnie ile ma byc
    i jakie normy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2017, 15:24

2nn3dqk3kf70gzik.png
  • Alxawl Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie to w ogóle jeden idiota na początku ciąży nastraszył. tydzień wcześniej byłam u swojego i mi wymierzył ciążę na usg na 7+2 (na tym lepszym sprzęcie), 5 dni później miałam zalecenie żeby sprawdzić czy krwiak obok pęcherzyka się wchłonął, ale poszłam do innego lekarza który miał inny sprzęt i mi wymierzył ciążę na 6+5 (było to 5 dni po tym usg na którym ciąża była większa), do tego mówił że ciąża wg niego tydzień młodsza niż z om... więc do wizyty w 9 tygodniu byłam kłębkiem nerwów, do dziś to wspominam ze łzami w oczach ;/

Mom of 3 :)
    11.2011
    11.2017
    06.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nola nie mam u siebie podanych norn po godzinie. Ale na czczo i po 2 masz bardzo dobre wyniki. Więc cukrzycy nie masz :)
    Na czczo od 3.89-5.49mmol/l, po godzinie nie mam podanych, Ale ja miałam 7.94 mmol/l co odpowiada 143mg/l, więc jest dobrze. A po 2godzinach normy są <7.77. Więc mieścisz się w normach

Nola lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malysmok84 wrote:
    Amus masakre mialas z tym usg. Mi kiedys lekarka powiedziala ze jak ktos cisnie to znaczy ze nie umie, bo to kwestia umiejetnego trzymania glowicy, a jak sie wcisnie to wcale lepiej nie widac. Ale nie stresuj sie, maluchy maja tyle wod plodowych ze nie tak latwo im cokolwiek zrobic.

Kurcze ale bylo w osrpdku ktory sie takimi badaniami specjalizuje...aama nie wiem :(

Opolanka moja mala miala identyczne tetno wczoraj od chyba 154-169 i dr powiedzial ze do 180 norma

• Nola Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do żelaza i sumplementów też już dostaje na łeb :) tak sie ostatnio zle czuje slabo mi,niedobrze ze juz winie te suplementy i mieszanie tego bo juz zglupialam sluchac lekarza i internetu. Biore zelazo terdyferon i nie wolno go laczyc z
    magnezem... wczesniej bralam Femibion natal2 a w nim i zelazo i magnez dziwne :) teraz lekarz kazal odstawic femibion bo mowi ze witaminy nie maja juz sensu ok....ale w takim razie nie zazywam tak fundamentalnych wit jak kwas foliowy czy dha :/ juz sama
    nie wiem co o tym myslec hehe Jakies podpowiedzi?

2nn3dqk3kf70gzik.png
‹‹ 890 891 892 893 894 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ